Menscykel

Menscykel

En genomsnittlig menscykel är 28 dagar, men antalet dagar skiljer sig åt mellan olika kvinnor. Om du har en oregelbunden mens så kan det ibland vara svårt att bli gravid. Detta då man inte vet när i sin menscykeln som ägglossningen inträffar. 

Förstå din menscykel och dess längd

Om du försöker att bli gravid så bör du känna till när man kan bli gravid i sin menscykel. När man väl förstått cykeln så måste man ha koll på sin ägglossning. Men bara för att man har sex precis på rätt dag så innebär det inte att man blir gravid direkt.

Bild: MenstrualCycle_de.svg: Thomas Steiner

För att förstå när och hur man blir gravid så är det viktigt att förstå vad en menscykel är och hur den ser ut. Vi börjar därför med att kort förklara detta. I denna artikel kommer vi att gå igenom följande ämnen:

  • Vad är en menscykel?
  • Hur lång är en menscykel?
  • Hur ser menscykeln ut?
  • Lång eller kort menscykel?
  • Oregelbunden menscykel
  • Mens utan ägglossning
  • Utebliven mens

Vad är en menscykel?

En menscykeln brukar beskrivas som perioden från mensens första dag till den första dagen i nästa mens. I genomsnitt varar menscykeln 28 dagar, men längden varierar från person till person och är högst individuellt. 95 procent av alla kvinnor har en menscykel som ligger mellan 15 och 45 dagar. Har man regelbunden mens så ligger menscykels längd vanligen mellan 21-35 dagar. En menscykel ska således inte förväxlas med menstruationen som är den blödning som äger rum i den första delen av cykeln och som brukar pågå i tre till sex dagar.

Hur ser menscykeln ut?

Efter det att mensblödningen har upphört har ett ägg börjat mogna i äggstockarna samtidigt som slemhinnan i livmodern gör sig redo för att ta emot ett befruktat ägg. Ungefär två veckor före nästa mens sker ägglossningen. Ibland uttrycks detta även som tio dagar efter mensens första dag.

Det mogna ägget lossnar då från äggstocken och glider ner i äggledaren där det kan bli befruktat av spermier. Detta är med andra ord nu du kan bli gravid (läs mer om befruktningen). Om ägget inte blir befruktat kommer slemhinnan att skrumpna ihop och stötas ut i form av en mensblödning. Detta sker ungefär två veckor efter ägglossningen. Med detta så börjar menscykeln om.

Menscykelns längd – lång eller kort

Du kan inte på naturlig väg påverka längden på din menstruationscykel då denna styrs av hormonerna i kroppen. En del har en länge cykel och andra har en kortare. Med hjälp av mediciner så kan man dock påverka både menscykelns längd och ägglossning. Detta görs endast efter en utredning, vars resultat visar på en hormonrubbning som gör att ägget inte mognar som det ska.

Oregelbunden mens

Längden på den menscykel kan variera några dagar i längd utan att anses vara oregelbunden. Det är snarare så att en cykel inte alltid är lika många dagar, utan en normal menscykel har vanligtvis några dagars variation från gång till gång. Man brukar säga att en menscykel är oregelbunden när den ofta är längre än 35 dagar.

Att en menscykel är oregelbunden kan ha många olika orsaker och i de flesta fall är det helt ofarligt. Några vanliga orsaker är stress, preventivmedel, bantning, graviditet, amning och klimakteriet.

Gravid och oregelbunden mens

Om du försöker att bli gravid så kan en oregelbunden mens innebära att det är svårare att bli gravid. Detta då det är svårt att veta när du har din ägglossning. Ett sätt att ta reda på när du har ägglossning och är mest fertil är då att använda ägglossningsstickor (ägglossningsstickor kan du köpa på testlagret.se). Om du inte hittar din ägglossning med hjälp av stickorna och du önskar att bli gravid, så ta kontakt med din vårdcentral eller en gynekologmottagning för utredning och eventuell behandling.

Mens utan ägglossning

Det händer att man får sin menstruation utan att ha haft ägglossning. Detta händer då och då för de flesta, så det är inget att oroa sig för. När ägglossning inte sker så beror det normalt på att det inte finns tillräckligt höga nivåer av hormonet östrogen i blodet. Det är östrogennivåerna som styr om ett ägg lossnar eller inte. Är nivåerna låga så lossnar inget ägg. Detta hindrar dock inte slemhinnan i livmodern från att växa och det är denna som senare lossnar och kommer ut som en mens utan ägglossning. Den blödning man får i dessa fall kan ibland vara lite mer långdragen än en vanlig mens. Att ha mens utan ägglossning har en korrelation med kvinnans ålder och det inträffar oftare om kvinnan är äldre. Man kan framför allt se att det blir vanligare i 40-årsåldern.

Utebliven mens

Det händer att mensen kan bli sen eller att den helt uteblir. Detta kan bland annat bero på stress, stora viktförändringar eller större livsförändringar såsom nytt jobb eller flytt. En sen mens kan även innebära att du är gravid.

Läs även: När kan man ta en graviditetstest

I vissa fall kan det vara aktuellt att söka vård för sen eller utebliven mens. Detta är fallet om din mens uteblivit i mer än sex månader och du vet att du inte är gravid eller har kommit i klimakteriet.

Mer om din menscykel

Det kan vara intressant att veta att du under en livstid i genomsnitt har mens 450 gånger, vilket betyder att du går igenom lika många menstruationscykler.

På din menscykels första dag är nivåerna av östrogen väldigt låga. De stiger sedan för att strax efter ägglossningstillfället vara på topp.

Om man inte vet exakt när ägglossningen äger rum är svårt att veta när man ska ha samlag för att bli gravid. Ett enkelt sätt att gardera sig för att träffa rätt dagar utan att räkna ut när ägglossningen sker är att ha sex minst varannan dag från mensens slut och en dryg vecka framåt.

Källa menscykel: 1177, RFSU, Apoteket. Bilden är beskuren: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:MenstrualCycle_sv.svg. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license.

De som läste om menscykeln läste även mer om hur man vet att man har ägglossning och om hur man kan beräkna sin ägglossning.

Fler artiklar om att bli gravid

bli gravid med pojke eller flicka

Vill du ha en pojke eller flicka

Påverka om det blir en pojke eller flicka när du blir gravid. Såhär kan du själv välja vilket kön ditt barn ska få. Det finns teorier om hur och när man ska ha sex för att påverka vilket kön barnet kommer att få.

Läs artikeln »
När kan man göra ett graviditetstest

När kan man göra ett graviditetstest

Misstänker du att du är gravid så bör du ta ett graviditetstest. När kan man då göra ett graviditetstest? Många vill göra ett gravtest så tidigt som bara möjligt. Gör du testet för tidigt så finns det dock en risk för att testet visar ett felaktigt resultat. Vänta till mensen uteblivit innan du gör ett graviditetstest.

Läs artikeln »
sannolikhet bli gravid

Sannolikhet att bli gravid

Hur stor chans är det att du blir gravid om du har sex precis vid ägglossningen? Hur många månader kan man förvänta sig att det ska ta? Ändras sannolikheten för att bli gravid vid vilka åldrar? Vad är oddsen att man blir gravid om man har sex regelbundet? Babyhjälp.se ger dig svar på dina statistik frågor omkring ämnet bli gravid.

Läs artikeln »
Min graviditet / En veckodagbok / en graviditetsdagbok

Min graviditet : en veckodagbok

De flesta minns inte sin graviditet! Med boken Min graviditet : En veckodagbok, så skapar du ett personligt minne av perioden som gravid. Boken hjälper dig att minnas allt som hänt under din graviditet – en tid som är värd att minnas.

Läs artikeln »
När fäster ägget?

När fäster ägget?

Ett ägg fäster normalt i livmoderslemhinnan efter 5-6 dagar. Vid IVF varierar tiden beroende på odlingstiden. När ägget fäster kan man uppleva både en blödning och molande smärta.

Läs artikeln »
heminsemination

Heminsemination

Heminsemination, dvs att insemination som genomförs i hemmet har blivit allt vanligare. Hur går det till att inseminera hemma? Vilka regler gäller vid heminsemination? Vad ska man tänka på vid insemination hemma?

Läs artikeln »
Ägglossningsuträknare

Beräkna din nästa ägglossning

Beräkna din nästa ägglossning med vår ägglossningsuträknare. När har jag min ägglossning? Om du inte vet när du har ägglossning så går detta enkelt att räkna ut med vår ägglossningsuträknare. Denna visar dina fyra nästa tillfällen för ägglossning.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.