Menscykel

Menscykel

En genomsnittlig menscykel är 28 dagar, men antalet dagar skiljer sig åt mellan olika kvinnor. Om du har en oregelbunden mens så kan det ibland vara svårt att bli gravid. Detta då man inte vet när i sin menscykeln som ägglossningen inträffar. 

Förstå din menscykel och dess längd

Om du försöker att bli gravid så bör du känna till när man kan bli gravid i sin menscykel. När man väl förstått cykeln så måste man ha koll på sin ägglossning. Men bara för att man har sex precis på rätt dag så innebär det inte att man blir gravid direkt.

Bild: MenstrualCycle_de.svg: Thomas Steiner

För att förstå när och hur man blir gravid så är det viktigt att förstå vad en menscykel är och hur den ser ut. Vi börjar därför med att kort förklara detta. I denna artikel kommer vi att gå igenom följande ämnen:

  • Vad är en menscykel?
  • Hur lång är en menscykel?
  • Hur ser menscykeln ut?
  • Lång eller kort menscykel?
  • Oregelbunden menscykel
  • Mens utan ägglossning
  • Utebliven mens

Vad är en menscykel?

En menscykeln brukar beskrivas som perioden från mensens första dag till den första dagen i nästa mens. I genomsnitt varar menscykeln 28 dagar, men längden varierar från person till person och är högst individuellt. 95 procent av alla kvinnor har en menscykel som ligger mellan 15 och 45 dagar. Har man regelbunden mens så ligger menscykels längd vanligen mellan 21-35 dagar. En menscykel ska således inte förväxlas med menstruationen som är den blödning som äger rum i den första delen av cykeln och som brukar pågå i tre till sex dagar.

Hur ser menscykeln ut?

Efter det att mensblödningen har upphört har ett ägg börjat mogna i äggstockarna samtidigt som slemhinnan i livmodern gör sig redo för att ta emot ett befruktat ägg. Ungefär två veckor före nästa mens sker ägglossningen. Ibland uttrycks detta även som tio dagar efter mensens första dag.

Det mogna ägget lossnar då från äggstocken och glider ner i äggledaren där det kan bli befruktat av spermier. Detta är med andra ord nu du kan bli gravid (läs mer om befruktningen). Om ägget inte blir befruktat kommer slemhinnan att skrumpna ihop och stötas ut i form av en mensblödning. Detta sker ungefär två veckor efter ägglossningen. Med detta så börjar menscykeln om.

Menscykelns längd – lång eller kort

Du kan inte på naturlig väg påverka längden på din menstruationscykel då denna styrs av hormonerna i kroppen. En del har en länge cykel och andra har en kortare. Med hjälp av mediciner så kan man dock påverka både menscykelns längd och ägglossning. Detta görs endast efter en utredning, vars resultat visar på en hormonrubbning som gör att ägget inte mognar som det ska.

Oregelbunden mens

Längden på den menscykel kan variera några dagar i längd utan att anses vara oregelbunden. Det är snarare så att en cykel inte alltid är lika många dagar, utan en normal menscykel har vanligtvis några dagars variation från gång till gång. Man brukar säga att en menscykel är oregelbunden när den ofta är längre än 35 dagar.

Att en menscykel är oregelbunden kan ha många olika orsaker och i de flesta fall är det helt ofarligt. Några vanliga orsaker är stress, preventivmedel, bantning, graviditet, amning och klimakteriet.

Gravid och oregelbunden mens

Om du försöker att bli gravid så kan en oregelbunden mens innebära att det är svårare att bli gravid. Detta då det är svårt att veta när du har din ägglossning. Ett sätt att ta reda på när du har ägglossning och är mest fertil är då att använda ägglossningsstickor (ägglossningsstickor kan du köpa på testlagret.se). Om du inte hittar din ägglossning med hjälp av stickorna och du önskar att bli gravid, så ta kontakt med din vårdcentral eller en gynekologmottagning för utredning och eventuell behandling.

Mens utan ägglossning

Det händer att man får sin menstruation utan att ha haft ägglossning. Detta händer då och då för de flesta, så det är inget att oroa sig för. När ägglossning inte sker så beror det normalt på att det inte finns tillräckligt höga nivåer av hormonet östrogen i blodet. Det är östrogennivåerna som styr om ett ägg lossnar eller inte. Är nivåerna låga så lossnar inget ägg. Detta hindrar dock inte slemhinnan i livmodern från att växa och det är denna som senare lossnar och kommer ut som en mens utan ägglossning. Den blödning man får i dessa fall kan ibland vara lite mer långdragen än en vanlig mens. Att ha mens utan ägglossning har en korrelation med kvinnans ålder och det inträffar oftare om kvinnan är äldre. Man kan framför allt se att det blir vanligare i 40-årsåldern.

Utebliven mens

Det händer att mensen kan bli sen eller att den helt uteblir. Detta kan bland annat bero på stress, stora viktförändringar eller större livsförändringar såsom nytt jobb eller flytt. En sen mens kan även innebära att du är gravid.

Läs även: När kan man ta en graviditetstest

I vissa fall kan det vara aktuellt att söka vård för sen eller utebliven mens. Detta är fallet om din mens uteblivit i mer än sex månader och du vet att du inte är gravid eller har kommit i klimakteriet.

Mer om din menscykel

Det kan vara intressant att veta att du under en livstid i genomsnitt har mens 450 gånger, vilket betyder att du går igenom lika många menstruationscykler.

På din menscykels första dag är nivåerna av östrogen väldigt låga. De stiger sedan för att strax efter ägglossningstillfället vara på topp.

Om man inte vet exakt när ägglossningen äger rum är svårt att veta när man ska ha samlag för att bli gravid. Ett enkelt sätt att gardera sig för att träffa rätt dagar utan att räkna ut när ägglossningen sker är att ha sex minst varannan dag från mensens slut och en dryg vecka framåt.

Källa menscykel: 1177, RFSU, Apoteket. Bilden är beskuren: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:MenstrualCycle_sv.svg. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license.

De som läste om menscykeln läste även mer om hur man vet att man har ägglossning och om hur man kan beräkna sin ägglossning.

Fler artiklar om att bli gravid

Gravid kvinna BIM

Vad betyder BIM?

BIM är ett uttryck eller en förkortning som vuxit fram i forumvärlden. Det används ofta flitigt i grupper när man diskuterar graviditet. BIM betyder Beräknad Icke Mens, dvs den dag man borde ha fått mens, men som aldrig kom.

Läs artikeln »
Ägglossningsuträknare

Beräkna din nästa ägglossning

Beräkna din nästa ägglossning med vår ägglossningsuträknare. När har jag min ägglossning? Om du inte vet när du har ägglossning så går detta enkelt att räkna ut med vår ägglossningsuträknare. Denna visar dina fyra nästa tillfällen för ägglossning.

Läs artikeln »
Bli gravid

Bli gravid

Bli gravid idag! Att bli gravid är en vetenskap. När kan man bli gravid? Hur vet man att man är gravid? Vilka är graviditetssymptomen? Hur kan du bli gravid snabbt? Tecken på graviditet. För att bli gravid ska du hålla koll på ägglossningen. Tips för att bli gravid snabbt. När är det störst chans att bli gravid?

Läs artikeln »
Tips bli gravid

Tips för att bli gravid

Här har du över 30 tips för hur du snabbare och lättare kan bli gravid. Lär dig vad du kan göra för att öka kroppens chanser att bli gravid. Det bästa rådet man kan ge för att öka sannolikheten för att bli gravid är att ha sex ofta och regelbundet. Läs mer om hur du blir gravid snabbt!

Läs artikeln »
progesteron

Progesteron

Progesteron är ett hormon vars nivåer förändras under menstruationscykeln. Som kvinnligt könshormon förbereder progesteron graviditet, håller fostret vid liv samt förhindrar ägglossning. 

Läs artikeln »
fertilitetsutredning

Fertilitetsutredning, hur går det till?

Fertilitetsutredning. Ofta inleds en utredning av fertiliteten med ett besök hos läkare. Ett antal tester kommer att genomföras i fertilitetsutredningen. Både kvinnan och mannen utreds för att man ska kunna fastställa orsaken till varför ni inte blir gravida.

Läs artikeln »
hur använda ägglossningstest

Bli gravid med ägglossningstest

Hur använder man ett ägglossningstest för att lättare bli gravid? Genom att regelbundet kontrollera sina hormonnivåer med hjälpa av ett ägglossningstest så kan man få hjälp att hitta sina mest fertila dagar.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.