Menscykel

Menscykel

En genomsnittlig menscykel är 28 dagar, men antalet dagar skiljer sig åt mellan olika kvinnor. Om du har en oregelbunden mens så kan det ibland vara svårt att bli gravid. Detta då man inte vet när i sin menscykeln som ägglossningen inträffar. 

Förstå din menscykel och dess längd

Om du försöker att bli gravid så bör du känna till när man kan bli gravid i sin menscykel. När man väl förstått cykeln så måste man ha koll på sin ägglossning. Men bara för att man har sex precis på rätt dag så innebär det inte att man blir gravid direkt.

Bild: MenstrualCycle_de.svg: Thomas Steiner

För att förstå när och hur man blir gravid så är det viktigt att förstå vad en menscykel är och hur den ser ut. Vi börjar därför med att kort förklara detta. I denna artikel kommer vi att gå igenom följande ämnen:

  • Vad är en menscykel?
  • Hur lång är en menscykel?
  • Hur ser menscykeln ut?
  • Lång eller kort menscykel?
  • Oregelbunden menscykel
  • Mens utan ägglossning
  • Utebliven mens

Vad är en menscykel?

En menscykeln brukar beskrivas som perioden från mensens första dag till den första dagen i nästa mens. I genomsnitt varar menscykeln 28 dagar, men längden varierar från person till person och är högst individuellt. 95 procent av alla kvinnor har en menscykel som ligger mellan 15 och 45 dagar. Har man regelbunden mens så ligger menscykels längd vanligen mellan 21-35 dagar. En menscykel ska således inte förväxlas med menstruationen som är den blödning som äger rum i den första delen av cykeln och som brukar pågå i tre till sex dagar.

Hur ser menscykeln ut?

Efter det att mensblödningen har upphört har ett ägg börjat mogna i äggstockarna samtidigt som slemhinnan i livmodern gör sig redo för att ta emot ett befruktat ägg. Ungefär två veckor före nästa mens sker ägglossningen. Ibland uttrycks detta även som tio dagar efter mensens första dag.

Det mogna ägget lossnar då från äggstocken och glider ner i äggledaren där det kan bli befruktat av spermier. Detta är med andra ord nu du kan bli gravid (läs mer om befruktningen). Om ägget inte blir befruktat kommer slemhinnan att skrumpna ihop och stötas ut i form av en mensblödning. Detta sker ungefär två veckor efter ägglossningen. Med detta så börjar menscykeln om.

Menscykelns längd – lång eller kort

Du kan inte på naturlig väg påverka längden på din menstruationscykel då denna styrs av hormonerna i kroppen. En del har en länge cykel och andra har en kortare. Med hjälp av mediciner så kan man dock påverka både menscykelns längd och ägglossning. Detta görs endast efter en utredning, vars resultat visar på en hormonrubbning som gör att ägget inte mognar som det ska.

Oregelbunden mens

Längden på den menscykel kan variera några dagar i längd utan att anses vara oregelbunden. Det är snarare så att en cykel inte alltid är lika många dagar, utan en normal menscykel har vanligtvis några dagars variation från gång till gång. Man brukar säga att en menscykel är oregelbunden när den ofta är längre än 35 dagar.

Att en menscykel är oregelbunden kan ha många olika orsaker och i de flesta fall är det helt ofarligt. Några vanliga orsaker är stress, preventivmedel, bantning, graviditet, amning och klimakteriet.

Gravid och oregelbunden mens

Om du försöker att bli gravid så kan en oregelbunden mens innebära att det är svårare att bli gravid. Detta då det är svårt att veta när du har din ägglossning. Ett sätt att ta reda på när du har ägglossning och är mest fertil är då att använda ägglossningsstickor (ägglossningsstickor kan du köpa på testlagret.se). Om du inte hittar din ägglossning med hjälp av stickorna och du önskar att bli gravid, så ta kontakt med din vårdcentral eller en gynekologmottagning för utredning och eventuell behandling.

Mens utan ägglossning

Det händer att man får sin menstruation utan att ha haft ägglossning. Detta händer då och då för de flesta, så det är inget att oroa sig för. När ägglossning inte sker så beror det normalt på att det inte finns tillräckligt höga nivåer av hormonet östrogen i blodet. Det är östrogennivåerna som styr om ett ägg lossnar eller inte. Är nivåerna låga så lossnar inget ägg. Detta hindrar dock inte slemhinnan i livmodern från att växa och det är denna som senare lossnar och kommer ut som en mens utan ägglossning. Den blödning man får i dessa fall kan ibland vara lite mer långdragen än en vanlig mens. Att ha mens utan ägglossning har en korrelation med kvinnans ålder och det inträffar oftare om kvinnan är äldre. Man kan framför allt se att det blir vanligare i 40-årsåldern.

Utebliven mens

Det händer att mensen kan bli sen eller att den helt uteblir. Detta kan bland annat bero på stress, stora viktförändringar eller större livsförändringar såsom nytt jobb eller flytt. En sen mens kan även innebära att du är gravid.

Läs även: När kan man ta en graviditetstest

I vissa fall kan det vara aktuellt att söka vård för sen eller utebliven mens. Detta är fallet om din mens uteblivit i mer än sex månader och du vet att du inte är gravid eller har kommit i klimakteriet.

Mer om din menscykel

Det kan vara intressant att veta att du under en livstid i genomsnitt har mens 450 gånger, vilket betyder att du går igenom lika många menstruationscykler.

På din menscykels första dag är nivåerna av östrogen väldigt låga. De stiger sedan för att strax efter ägglossningstillfället vara på topp.

Om man inte vet exakt när ägglossningen äger rum är svårt att veta när man ska ha samlag för att bli gravid. Ett enkelt sätt att gardera sig för att träffa rätt dagar utan att räkna ut när ägglossningen sker är att ha sex minst varannan dag från mensens slut och en dryg vecka framåt.

Källa menscykel: 1177, RFSU, Apoteket. Bilden är beskuren: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:MenstrualCycle_sv.svg. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license.

De som läste om menscykeln läste även mer om hur man vet att man har ägglossning och om hur man kan beräkna sin ägglossning.

Se gärna våra filmer om att bli gravid.

Fler artiklar om att bli gravid

Ägglossning

Ägglossningskalender

En ägglossningskalender visar när du har ägglossning, dvs dina mest fertila dagar. Vår ägglossningskalender ger dig dina nästa fyra tillfällen för ägglossning. Använd gärna vår kalender i kombination med ett ägglossningstest.

Läs artikeln »
rökning under graviditeten

Rökning under graviditeten

Att röka när man är gravid kan innebära en stor risk för fostret. Rökning under graviditeten ökar bland annat risken för missbildning och hämmar barnets tillväxt. Röker du tidigt i graviditeten men sluter innan vecka 12 så är det positivt för barnet.

Läs artikeln »
Skengravid

Skengravid

Skengraviditeter är vanliga hos både människor och djur. Ofta kan en kvinna bli skengravid om hon väldigt gärna vill bli gravid eller om det skett förändringar i livet som kan ha en stor hormonpåverkan. 

Läs artikeln »
Gravid kvinna BIM

Vad betyder BIM?

BIM är ett uttryck eller en förkortning som vuxit fram i forumvärlden. Det används ofta flitigt i grupper när man diskuterar graviditet. BIM betyder Beräknad Icke Mens, dvs den dag man borde ha fått mens, men som aldrig kom.

Läs artikeln »
Min graviditet / En veckodagbok / en graviditetsdagbok

Min graviditet : en veckodagbok

De flesta minns inte sin graviditet! Med boken Min graviditet : En veckodagbok, så skapar du ett personligt minne av perioden som gravid. Boken hjälper dig att minnas allt som hänt under din graviditet – en tid som är värd att minnas.

Läs artikeln »
Gravid trots mens

Gravid trots mens

Kan man bli gravid trots att man har mens? En blödning vid tidpunkten för mens behöver inte betyda att det är menstruationen du märker av. En blödning vid tidpunkten för mens kan istället tyda på att du är gravid.

Läs artikeln »
ivf

IVF / provrörsbefruktning

IVF (In vitro-fertilisering) eller provrörsbefruktning är en fertilitetsmetod där en kvinnas ägg tas ut från en äggstock för att befruktas av en mans spermie utanför kvinnans kropp för att sedan återföras till livmodern. Hur går en provrörsbefruktning eller IVF-behandling till? Vad kostar IVF? Vem kan genomföra en provrörsbefruktning?

Läs artikeln »
ar jag gravid

Är jag gravid?

Är jag gravid – detta är den mest vanliga frågan ställd av gravida kvinnor. Många vill ha svar på frågan, är jag gravid, och vi har därför satt samman en artikel om de vanligaste frågorna på detta.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.