Insemination hemma
Att genomföra en heminsemination är billigare än många av de alternativ som erbjuds inom vården. Att inseminera hemma kan vara en lösning för en del personer, men det finns en del att tänka på före inseminationen.
Att genomföra en insemination hemma innebär att du eller ni själva för upp spermier i slidan vid tillfället för ägglossning. Oftast görs detta med hjälp av en plastspruta eller slang. På denna sida går vi igenom hur man praktiskt genomför en insemination i hemmet samt om hur allt runt omkring fungerar.
Mer info: Beräkna din ägglossning
Varför välja heminsemination?
Det finns flera olika anledningar till varför man genomför en insemination på egen hand. För par kan det bero på att man av någon anledning inte kan genomföra ett samlag, exempelvis på grund av vestibulit. Par kan också välja denna metod om de vill slippa ha sex ”enligt klockan”. Ensamstående kanske inte hittat någon partner och vill skaffa barn på egen hand. Det kan vara en regnbågsfamilj med barnlängtan där heminsemination är ett alternativ.
Risker och hälsa vid heminsemination
Då två personer delar kroppsvätskor uppstår alltid en sjukdomsrisk, även om ni fysiskt inte är inne i varandra. Innan ni genomför en insemination bör ni därför kolla så att alla inblandade parter är friska. Både den som har spermier och den som har livmoder och ägg bör testa sig för hiv/sti. Testa er även för andra könssjukdomar, som även de kan påverka möjligheten att bli gravid och vissa sjukdomar kan även överföras till barnet. Om ni inte känner personen så begär alltid ett läkarintyg.
Även om man genomför en insemination i hemmet så kan man ha kontakt med vårdgivare såsom mödravårdscentral, gynekolog eller kurator inför genomförandet. Här kan man få hjälp och tips inför det praktiska genomförandet, få råd kring hälsokontroller, genomföra blodprovstagning samt diskutera igenom förväntningar och roller för de inblandade.
Vad behöver du för att genomföra en insemination i hemmet?
Här har vi listat det som är lämpligt att ha i form av kunskap och produkter för att kunna genomföra en effektiv heminsemination.
- Koll på din ägglossning (beräkna ägglossning)
- En behållare med lock, kondom eller liknande till spermierna
- Spermier (så nyutlöst som möjligt)
- En slang eller spruta för att föra in spermierna i slidan
- Ett par kuddar
- Handduk och servetter
- Tålamod (det kan krävas många försök innan man lyckas)
Se till att allt du använder är rent. Här kan du köpa kopp, slang och ägglossningstest.
Beställ online: Allt för att bli gravid, ägglossningstest, graviditetstest och mycket mer.
Hur genomförs en heminsemination
Det finns självklart flera olika sätt på vilket en insemination kan genomföras. Här följer ett exempel på de steg och processer som ofta förekommer.
Skaffa spermier – det bästa är om spermierna är så färska som möjligt. Redan efter en timme utanför kroppen försämras möjligheterna till en graviditet. Mannens spermier kan förvaras i en kopp, en steril påse eller i en kondom (utan spermiedödande medel). Måste de transporteras så förvara dem varmt, exempelvis i armhålan.
Inseminera – i detta steg är det dags att föra in spermien i slidan med hjälp av en slang eller spruta. Det finns sprutor att köpa för detta ändamål men även en medicinsprita för barn går att använda. För upp spermierna i slidan med hjälp av sprutan eller slangen. Försök att få spermierna så långt in som möjligt. Ligg gärna på rygg med en kudde under ländryggen/stjärten så att höfterna ligger något förhöjt.
Ligg kvar – efter det att spermien är insprutad kan ni med fördel ligga kvar i cirka 30 minuter. Har du en partner närvarande så kan detta vara ett kärleksfullt ögonblick att dela. Det sägs även att en orgasm gör livmoderhalsen bredare och hjälper mer sperma att komma in. Att stimulera klitoris under denna tid kan därför vara fördelaktigt. För dock inte in något i slidan.
Gör om – det är ovanligt att man blir gravid på första försöket. Gör gärna flera försök med heminsemination under ägglossningen så ökar sannolikheten.
Gör graviditetstest – om mensen uteblir så är det dags att göra ett graviditetstest. Detta kan tidigast göras två veckor efter inseminationen.
Mer om: IVF / provrörsbefruktning
Juridisk information
Innan ni väljer att genomföra en heminsemination så bör ni fundera över de juridiska aspekterna. Detta ser olika ut beroende på om de du vill ska vara föräldrar till barnet är genetiskt kopplade till barnet eller inte.
Känd donator
Vid en majoritet av de inseminationer som genomförs i hemmet så vet den som bär barnet vem donatorn är. Om han är känd och även juridiskt kommer att vara förälder till barnet så kommer en faderskapsutredning bara att fungera som en bekräftelse. Om spermiedonatorn erkänner sitt faderskap utan att det finns någon annan som vill närståendeadoptera barnet så kommer donatorn vara registrerad som fader.
Ensamstående förälder
Ett barn som blivit till genom insemination i hemmet har i de flesta fall en känd donator. För att bli registrerad som ensam juridisk förälder måste dock familjerätten/socialtjänsten registrera fadern som okänd. Uppges namnet på donatorn så kommer denne person att registreras som fader. Om den som burit barnet inte kan eller vill uppge vem donatorn är kan utredningen om faderskap hållas öppen fram till dess att barnet blir myndigt.
Närståendeadoption
Om två personer som använt donerade spermier vid en insemination i hemmet vill bli juridiska föräldrar så kan ni komma överens om att donatorn avsäger sig faderskapet när barnet är fött. För att göra detta måste de tilltänkta föräldrarna vara gifta med varandra. Barnet får då två juridiska föräldrar, den som fött barnet samt den personen den är gift med.
Tänk på att:
Föräldraskapet i juridisk mening inte går att avtala bort. Har ni skrivit egna kontrakt eller överenskommelser där du/ni anger vilka du/ni vill ska vara aktiva vuxna i barnets liv så är detta inte bindande. Det kan dock av andra skäl vara bra för de tilltänkta föräldrarna och donatorn att diskutera och skriva ner hur ni vill göra och hur ni vill ha det.
Läs även: Över 30 tips på hur du blir gravid snabbt!
Källa heminsemination: http://www.hbtqfamiljer.se, knowndonorregistry.com, www.stayathomemum.com.au samt information från barnmorskor.
De som läst avsnittet om heminsemination och tecken och symptom på graviditet läste även mer om specifik information kring ofrivillig barnlöshet, om adoption eller om fostrets utveckling vecka för vecka.