gravidkalender

Gravidkalender

I denna gravidkalender går vi igenom fostrets utveckling och graviditeten för de olika veckorna.  Gravidkalendern berättar vad som egentligen händer där inne i magen när du är gravid i de olika veckorna? 

Fostrets utveckling den första tiden av graviditeten

Det ligger ett blivande barn i kvinnans mage men vad är det egentligen som händer där inne? I gravidkalendern kan du följa fostrets utveckling under graviditeten.

Graviditeten vara i genomsnitt i 280 dagar vilket blir lite drygt nio månader. Här nedan får du i vår gravidkalender information kring fostrets utveckling i perioder om fem veckor:

Vecka 1-5 Vecka 6-10
Vecka 11-15 Vecka 16-20
Vecka 21-25 Vecka 26-30
Vecka 31-35 Vecka 36-40
Vecka 41-  

Läs även: Graviditeten, vecka för vecka.

I vår gravidkalender, som du här nedanför kan prenumerera på, så får du varje vecka ett mail som djupgående beskriver vad som händer under din aktuella graviditetsvecka.

Gravidkalender för veckorna 1-5

Med barn är man egentligen först i slutet av den andra veckan av graviditeten då ägglossningen normalt sker mellan dag 12 och 16 före nästa menstruation. Spermien tar sig då in i ägget och smälter samman till ett embryo, vilket senare blir fostret. Fostret får med sig 23 kromosomer från vardera förälder, vilka ligger till grund för den genetiska kod som innehåller barnets unika egenskaper. Cirka 30 timmar efter samlaget så delar ägget upp sig i två delar, embryo och moderkaka, vilka sitter ihop med navelsträngen. Moderkakan är den del som förser fostret med näring under graviditeten. Redan vid den här perioden kan kvinnan känna de första tecknen på graviditet. Det kan yttra sig i illamående, trötthet, ömma bröst och mensvärk.

Under tredje veckan så växer embryot fast i livmoderns slemhinna där det ska befinna sig under resterande tid av graviditeten. Strax härefter börjar fostervattnet produceras. I slutet av vecka 4 har kvinnan varit gravid i två veckor och det är nu menstruationen skulle ha kommit. Vissa kvinnor upplever en lättare blödning eller till och med en vanlig mens under denna period. Det är först i vecka 4-5 som man med ett graviditetstest kan se att man är gravid.

Nu börjar även anlagen till armar och ben att bildas och ryggmärgen som legat blottad ska stängas. Hjärtat bildas i form av ett rör och börjar slå. Fostret är nu runt någon millimeter stort. Humörsvängningar är nu vanligt och många känner sig mer känslomässiga än normalt. Om det är extra viktigt någon gång under graviditeten att du äter nyttigt så är det under denna fösta period (kost under graviditeten) av graviditeten.

Läs mer i detalj om vad som händer när du är:
gravid i vecka 1-3gravid i vecka 4gravid i vecka 5

Gravidkalender för veckorna 6-10

Vid detta stadium är embryot så litet (4-9 mm i vecka 6) att delar såsom exempelvis ben är svåra att mäta. Man mäter därför normalt mellan huvud och stjärt när man talar om fostrets storlek. Nu börjar bildandet av lungor, lever, bukspottkörtel, sköldkörteln och tarmsystem. Hjärtat slår tidigt av egen kraft. I ansiktet är redan tidigt i perioden munöppningen skapad och underkäken har tagit form. Illamående på morgonen är nu inte ovanligt och brösten börjar förändras. Har du inte mått illa så har kvinnan troligen gått upp ett par kilo fram till nu. Andra symptom fram till nu som är relativt vanliga är halsbränna och andfåddhet. Under perioden fram till vecka 10 kan även ditt hår ha blivit fetare, du kan ha fått finnar, din hy blivit mjukare och du kan ha märkt av ökade flytningar från underlivet.

Läs mer: Så går det till vid inskrivningen på barnmorskemottagningen.

Embryot börjar någon gång runt vecka 7 att röra på sig. Det är då drygt 10 mm långt från huvud till stjärt och armar och ben har nu fått leder. Händer och fötter börjar nu snart också att bildas och ett ”riktigt” ansikte kan nu urskiljas. Runt vecka åtta har även ögon, öron och näsborrar bildats. Embryot växer nu fort och vecka 10 har embryot hunnit bli drygt 31 mm och väger då runt 4 gram. Alla anlag till organ är i princip klara och det blivande barnet ska du fokusera på att växa och mogna. Det är dock inte ännu möjligt för kvinnan att känna barnets rörelser i buken.

Det är under perioden mellan vecka 6 och 10 som embryot är som känsligt för skadlig inverkan från omgivningen. Detta är just för att det är nu som de flest organ och system i kroppen bildas. Det är därför allra viktigast att du undviker skadliga ämnen som alkohol och rökning under denna period. Det är även nu runt vecka 10 som fostret går ifrån att vara ett embryo till att bli ett foster. Fortfarande syns det normalt inte utanpå magen att ett barn håller på att bildas inne i magen. Har ni inte skrivit in er på mödravårdcentralen nu så bör ni göra det snarast.

När och hur ska man berätta om graviditeten?

Mer detaljer om när du är:
Gravid i vecka 6gravid i vecka 7gravid i vecka 8gravid i vecka 9gravid i vecka 10.

Första trimestern

Om du är i första trimestern så kan vi rekommendera detta avsnitt av Babyhjälp-podden. I avsnittet intervjuas barnmorska Louise Rabe om allt du behöver vet i början av graviditeten. Lyssna här eller där poddar finns.

Gravidkalender för veckorna 11-15

Först nu kallas det blivande barnet för foster i medicinska termer och den mest kritiska perioden i utvecklingen är över. Risken för missfall är störst under de första tolv veckorna, då hela 80% inträffar. Detta är dock inget man i någon större utsträckning kan påverka så därför bör man inte heller gå omkring och oroa sig för att det kan hända. Eventuellt illamående avtar normalt runt vecka 11 men du kan från och med nu känna dig törstigare än normalt.

Fostrets huvud är nu lika stort som dess kropp och mäter i början av den tredje månaden cirka 5 cm. Det väger än så länge bara ungefär 10 gram. Proportionerna kan jämföras med att när barnet föds är huvudet endast en fjärdedel av kroppens längd. Runt vecka 11 har naglar på barnets tår och fingrar vuxit ut. Barnet kan även redan svälja och kissar ut det fostervatten som den sväljer. Fostervatten produceras och förnyas hela tiden under graviditeten. Runt vecka 12 så börjar könsorganen formas i enighet med fostrets kön (gravidtecken som avslöjar barnets kön).

Fostret fortsätter att växa mycket men huvudet växer däremot långsammare nu än tidigare. Runt vecka 15 så kan mamman känna fosterrörelser som regelbundna tickningar i magen som pågår ett antal minuter. Fostret är färdigformat men börjar nu lagra kalcium för att bygga upp skelettet. Fostret är nu cirka 10-11 cm och väger omkring 70-100 gram. Barnet kan ännu inte uppfatta din röst och dina hjärtslag då hjärnans hörselcentrum inte har bildats än. Delar av hörseln har dock utvecklats i främst mellanörat. Barnet har en väl utvecklad rörlighet och kan redan böja armarna vid armbågarna och forma handen till en knytnäve.

Mamman kan under slutet av den tredje månade få en tydlig linje på magen som sträcker sig från navlen och ner till underlivet. Detta är naturligt och har med hormonerna att göra. Normalt försvinner denna eller bleknar bort efter det att barnet är fött. Du bör nu känna dig mindre trött än i början av graviditeten och även illamåendet avtar eller försvinner helt. Du börjar antagligen även att se gravid ut.

Mer detaljer om när du är:
Gravid i vecka 11gravid i vecka 12gravid i vecka 13gravid i vecka 14gravid i vecka 15.

Läs om följande graviditetsveckor: Gravid vecka 16-20.

Här kan du även prenumerera på vår gravidkalender.

Fråga våra experter

Har du frågor om graviditet och förlossning? Använd gärna vår sökruta för att hitta svar på det du undrar över. Det går även bra att maila in din fråga – om den är tillräckligt bred och av ett allmänintresse så publicerar vi gärna en artikel på ämnet. Mer information om din graviditet hittar du också på 1177.

Du har väl inte heller missat Babyhjälp-podden där vi intervjuar sakkunniga personer om graviditet, förlossning och föräldraskap.

De som läst avsnittet om gravidkalendern och fostrets utveckling läste även tips på vad barnet ska heta och om hur mycket man går upp i vikt under graviditeten.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

Flytningar under graviditeten

Flytningar under graviditeten

Flytningar under graviditeten. Flytningar från slidan ökar ofta under graviditeten. En normal flytning är tunn och vitaktig. En missfärgad flytning under graviditeten kan innebär fara för ditt barn.

Läs artikeln »
profylax

Profylax / Psykoprofylax

Profylax / Psykoprofylax under förlossningen. Minska smärtan under förlossningen med rätt andningsteknik. Profylax är dock så mycket mer än bara andning. Profylax hjälper dig att vara mer närvarande under förlossningen, du förbättrar syreupptagningen och det ger dig kontroll över situationen. Läs mer om profylax och om att andas rätt under förlossningen på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
efter förlossningen

Efter förlossningen

Nyfött barn – efter förlossningen. Efter förlossningen så förväntas ni kunna ta hond om ett barn. Att efter förlossningen ta hand om ett nyfött barn väcker många frågor och funderingar. Här hittar du fakta om livet efter förlossningen.

Läs artikeln »
Alvedon Gravid

Alvedon gravid

Man kan ta Alvedon när man är gravid. Idag rekommenderar man Alvedon för att lindra smärta när man är gravid, men man ska inte ta det för ofta. Läkemedelsverket säger följande om Alvedon under graviditeten. 

Läs artikeln »
forlossningen stotta partner

Stötta din partner

Hur kan du hjälpa och stötta din partner under förlossningen? Tips på hur man kan hjälpa och stödja sin partner under en jobbig förlossning. Förlossningen är inte alltid så enkelt, så ett gott stöd från partnerna kan göra underverk under förlossningen. Såhär stöttar du din man, kvinna och partner under förlossningen.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.