Gravid vecka 7

Gravid vecka 7

Gravid vecka 7! I vår graviditetskalender kan du följa utvecklingen när du är gravid. I vecka 7 har du 33 veckor kvar till det förväntade förlossningsdatumet. Mycket kommer att hända under de återstående veckorna.

Allt om mage, kropp, fostret, kost, utveckling i vecka 7

När du är gravid i vecka 7 känner du oftast av att du är gravid. Många kvinnor upplever yrsel efter att ha stått upp länge och brösten blir större. Vårtgårdarna blir större och din hjärtfrekvens ökar kraftigt. Fostret är i vecka 7 mellan 7-13 millimeter långt från hjässa till stjärt.

Under denna period i fostrets utveckling är det extra viktigt att inte utsätta fostret för något som kan påverka dess utveckling negativt. Nu utvecklas nämligen många av de inre och livsviktiga organen. Barnets hjärta slår vid den här tiden runt 150 slag per minut, vilket är ungefär dubbelt så fort som hos en vuxen.

Faktaruta vecka 7

  • Vilken trimester är du i? Första trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 7? 1 månad och 3 veckor
  • Hur många veckor är det kvar? 33 veckor
  • Hur stort är fostret? 7-13 millimeter från hjässa till stjärt
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett blåbär

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 7 – fostrets utveckling

Fostret är i vecka 7 mellan 7 och 13 millimeter från hjässa till stjärt. Fostret växer med cirka en millimeter per dygn så variationen kan vara stor. Fostret har vid den här åldern en liten svans där bak som senare kommer att försvinna.

Ögonen ser vid den här tiden ut som två fördjupningar på var sin sida av huvudet. På sidorna av huvudet sitter även några små knoppar, som sedan ska smälta ihop och bilda ytterörat.

Hjärnan börjar nu dela sig i två halvor och hjärtat slår med ca 110-160 slag per minut. Fostret kan reflexmässigt röra armar och ben och fingrar och tår börjar växa fram vilka ser ut som små paddlar. Med hjälp av vaginalt ultraljud kan man ofta se att fostret rör sig med små, små rörelser.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Lungor, inälvor, njurar, lever och inre könsorgan är nästan färdigutvecklade. I vecka 7 är det otroligt viktigt att du inte utsätter barnet för något som har en negativ påverkan på fostrets utveckling. Du bör undvika alkohol, droger, nikotin och vissa mediciner. Är du osäker så bör du alltid rådfråga din läkare eller barnmorska.

Gravid vecka 7 – din kropp

Nu känner de flesta av typiska graviditetssymptom såsom illamående, kräkningar och trötthet. Det är dock inte alla som känner av detta, så om du inte känner igen dig så är det ingen fara. Hur mycket man känner beror helt på nivån av graviditetshormon i kroppen och hur väl kroppen hanterar dessa.

–> läs mer om hur du kan lindra illamåendet

Magen kan nu ofta kännas uppblåsta på grund av att tarmarna arbetar långsammare och du kan mycket väl bli förstoppad. Ät gärna katrinplommon eller katrinplummonpuré för att få igång magen. Drick även mycket vatten, då detta kan minska sannolikheten för att du ska bli förstoppad.

En del kvinnor kan redan i vecka 7 känna av halsbränna fast att det är vanligare under senare delen av graviditeten. Ofta har du märkt av en mindre viktuppgång och din ämnesomsättning ökar nu med ungefär 25%.

Brösten kan nu bli lite större och bröstvårtorna kan även bli mer framträdande och mörkna något. Träning under graviditeten är ett bra sätt att förbereda kroppen på de påfrestningar som en graviditet innebär. Lyssna på din kropp när du tränar och känner du obehag med någon specifik övning så ska du genast sluta. Många gym erbjuder rådgivning som är anpassad för gravida. Du kan även prata med din barnmorska om träning.

Ta hand om dig själv i vecka 7

Under hela graviditeten är det viktigt att äta bra och att dricka tillräckligt med vätska. Kanske mår du nu illa vilket gör det ännu viktigare att du äter och dricker bra när du väl kan. Tänk särskilt på att dricka ordentligt med vatten då man på grund av hormonförändringar i kroppen lätt blir förstoppad. Försök även att röra på dig och planera gärna in en promenad eller motsvarande varje dag. Se till att lyssna på kroppen och vila om du är trött.

Läs mer: Besöken hos barnmorskan

Missed Abortion

Detta är något som på svenska heter ofostrig graviditet, men som ofta kallas för missed abortion eller försenat missfall. En ofostrig graviditet är en graviditet som fortlöper men där själva fostret saknas. Detta innebär att något gick fel i celldelningen så att endast hinnsäck och moderkaka bildades. Fenomenet är väldigt ovanligt, men många oroar sig ändå. Läs mer om ofostrig graviditet.

Symptom när du är gravid i vecka 7

När du är gravid i vecka 7 så rusar hormonerna i kroppen och blodflödet är intensivare nere i underlivstrakterna än tidigare. Kvinnan kan mycket väl uppleva flytningar runt där här tiden som är tunna och mjölkvita, men dock luktfria. Dessa flytningar är viktiga då de är ett tecken på bildandet av slemproppen. En slempropp är vad det låter som, en slemmig slump, som sitter som ett skydd i livmoderhalsen och stoppar bakterier för att komma in till fostret.

Även om det inte syns utåt att du är gravid i vecka 7 så kan det mycket väl märkas på dig. Du har kanske hört talas om att det kan ”lysa” om gravida kvinnor? Detta sägs vara sant och beror på att det ökade blodflödet i kroppen även påverkar ansiktet så att din hud blir mer oljig och lysande än förut. Dina kinder kan också upplevas som lite rosa, nästan som att du fått en naturlig rouge.

Dela med dig av dina känslor och dina upplevelser samt se vilka symptom andra gravida känner av i vecka 7.

Vilka besvär upplever du i vecka 7?
667 röster · 3154 svar

Läs mer om vanliga symptom i graviditetsvecka 7: Trötthet, Illamående och ömma bröst.

Nu är du gravid i vecka 7:

» Vecka 6    » Vecka 8

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 7 läste även mer om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

Så förändras din kropp efter graviditeten

Så förändras din kropp efter graviditeten

Efter en graviditet så förändras din kropp. Vissa av dessa fysiska förändringar är bestående medan andra försvinner några månader efter förlossningen. Här listar vi 21 olika sätt på vilket din kropp påverkas efter förlossningen av en graviditet. 

Läs artikeln »
gravid symptom snarkningar under graviditeten

Snarkningar under graviditeten

Har du börjat snarka på natten sedan du blev gravid? Du är inte ensam. 11-16% av alla gravida snarkar. Tyvärr är snarkningarna inte bara irriterande utan snarkningarna för även med sig en del risker.

Läs artikeln »
Mens efter förlossningen

Mens efter förlossning

Efter förlossningen kommer mensen tillbaka när kroppen är redo. Ammar du kan det ta längre tid. Mens efter förlossning kommer normalt igång inom 6-8 veckor om du inte ammar. Efter sex månader har de flesta fått tillbaka sin mens även om de ammar.

Läs artikeln »
Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor när man är gravid är smärta som uppkommer när livmodern växer och ligamenten tänjs ut. Ligament går från livmodern och ner mot ljumsken och dessa behöver kroppen göra längre för att barnet ska få plats att växa. Ofta kan ligamentsmärtor stråla ut mot ljumsken och blygdläpparna.

Läs artikeln »
Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar under graviditeten. Hur känns förlossningsvärkar? Ofta får man höra att du vet när det är förlossningsvärkar. Ofta är förlossningsvärkar smärtsamma, regelbundna och de går inte över när du vilar eller rör på dig.

Läs artikeln »
normalt gravid gravid normalt overvikt

Är det normalt att gå ner i vikt

Är det normalt för en överviktig kvinna att gå ner i vikt under graviditeten? Är det normalt att gå ner i vikt under graviditeten? Om man väger för mycket redan innan man blir gravid så är det helt normalt att viktuppgången blir något mindre när du är gravid.

Läs artikeln »
gravid listeria

Listeria när man är gravid

Hur påverkar listera fostret? Hur påverkar listera graviditeten? Listera är en bakterie som sprids via jord, vatten och dåliga livsmedel. Det finns många återgärder du kan göra för att minska risken för att smittas av listeria. Det handlar inte endast om att undvika vissa livsmedel, utan listera kan även undvikas genom att man är försiktig vid förberedelsen av mat.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.

Veckokalender
prenumerera idag

Få fakta skickat till din mailbox varje vecka med information om vad som händer just nu i din graviditet. Det är helt gratis.