urinvägsinfektion gravid

Urinvägsinfektion gravid / uvi gravid

Urinvägsinfektion när man är gravid är både smärtsamt och besvärligt. De vanligaste symptomen är sammandragningar och sveda. För att förhindra en urinvägsinfektion så presenterar vi här ett antal saker som kan fungera. 

Urinvägsinfektion under graviditeten

Urinvägsinfektion när man är gravid är inte ovanligt. Ibland talas det om att det är farligt. Här berättar vi allt om symptom, behandling och annat kring urinvägsinfektion när du är gravid.

Gravida som visar symptom på urinvägsinfektion (UVI) bör behandlas under graviditeten. Det finns flera olika varianter av urinvägsinfektion såsom, Febril UVI, Akut cystit, Asymtomatisk bakteriuri, komplicerad UVI eller Recidiverande UVI. Bakterien Escherichia coli är den vanligaste orsaken till urinvägsinfektion i alla åldrar och står för över 80% av alla fall.

I denna artikel kommer du att kunna läsa om:

  • Vad är en urinvägsinfektion?
  • Vilka symptom har urinvägsinfektion när du är gravid?
  • Gravid och urinvägsinfektion – är det farligt?
  • Hur behandlas urinvägsinfektion under graviditeten?
  • Så förhindrar du en uvi under graviditeten

Vad är en urinvägsinfektion?

En urinvägsinfektion, även kallad UVI, är en bakteriell inflammation i urinvägarna. Då gravida lättare drabbas än andra så kan det vara bra att känna till symptom, risker och förebyggande åtgärder. För att ta reda på om du har en urinvägsinfektion när du är gravid så lämnar du ett urinprov. Något man även tittar efter som orsak till urinvägsinfektionen är Streptokocker grupp B, som vid förlossningen kan vara farligt för barnet.

Urinvägsinfektion gravid

Under graviditeten gör den hormonella omställningen i kroppen att urin passerar långsammare än normalt (pga att urinvägarna vidgas)). Det tar därför längre tid för urinen att passera mellan njurar och urinblåsa. Gravida drabbas därför lättare av urinvägsinfektion.

En annan anledning till varför du som gravid oftare kan drabbas av urinvägsinfektion är  den växande livmodern, som sitter precis ovanför urinblåsan. När livmodern växer kan den blockerar dräneringen av urinen (blåsan blir inte helt tömd), vilket också ökar risken för infektion. En UVI omfattar alla infektioner i urinvägarna (njurar, urinledare, urinblåsa, urinrör) med samtidig närvaro av bakterier i urinen.

Urinvägsinfektion gravid symptom

Som om det inte var jobbigt nog att vara gravid så drabbar urinvägsinfektioner lättare dig som är gravid. De vanligaste symptomen på urinvägsinfektion hos en gravid kvinna är sammandragningar och/eller buksmärta. De stämmer således inte alltid med de klassiska tecknen på urinvägsinfektion som är extrem smärta vid urinering och känsla av att man kissar småsten. Här har du en lista på möjliga symptom som kan visa på att du har smittats:

  • Smärta eller brännande känsla i samband med att du kissar
  • Behov av att kissa oftare än normalt. Ofta är det mer akut än normalt.
  • Blod eller slem i urinen
  • Smärta i samband med sex
  • Sammandragningar / buksmärta
  • Kramper eller smärta i underlivet
  • Frossa feber eller svettningar.
  • Inkontinens, dvs svårt att hålla tätt.
  • Förändringar i mängden urin, kan vara mer eller mindre.
  • Illaluktande urin
  • Smärta, tryck eller ömhet omkring urinblåsan.

Längre ner kan du läsa mer om när urinvägsinfektion under graviditeten kräver behandling.

Urinvägsinfektion gravid farligt

En urinvägsinfektion när du är gravid påverkar både dig och ditt barn. Förblir infektionen obehandlad kan den till och med vara farlig för er. Misstänker du att du har en urinvägsinfektion så ska du säkerställa att du får behandling så snart som möjligt.

Bland annat så vandrar bakterierna lättare vidare till njurarna när du är gravid och kan därför lättare orsaka njurbäckeninflammation. Detta är farligare än en urinvägsinfektion som är av slaget ”blåskatarr” eller ”cystit” då infektionen stannar i urinblåsan. En njurbäckeninflammation ger en större allmänpåverkan och eventuell sjukdomssymptom. Det innebär också en risk för att bakterierna ska sprida sig till blodbanan och orsaka blodförgiftning och/eller att förlossningen startar för tidigt.

Hur påverkas barnet?

En obehandlad urinvägsinfektion kan leda till infektion i njurarna, vilket i sin tur kan orsaka en för tidig förlossningen där barnet föds underviktig. En obehandlad urinvägsinfektion kan även leda till havandeskapsförgivning under graviditeten (läs mer om havandeskapsförgiftning). Finns Streptokocker grupp B i urinen så medför detta en risk för det nyfödda barnet att drabbas av GBS-sepsis (blodförgiftning ”sepsis” eller hjärnhinneinflammation) efter en vaginal förlossning.

Urinvägsinfektion och behandling

När du är gravid och det upptäcks att du har en urinvägsinfektion så bör denna behandlas. Detta gäller under graviditeten även om endast bakterier i urinen upptäcks, men då symptom saknas. Orsaken till detta är att bakterierna kan öka risken för att utveckla njurbäckeninflammation. Kontakta därför vården om du misstänker att du är drabbad. Försök inte att behandla en urinvägsinfektion på egen hand när du är gravid. Undvik också huskurer.

En urinvägsinfektion under graviditeten behandlas med antibiotika. Detta är säkert för dig även om du är gravid. Följ noga de förhållningsregler du får av läkaren och om antibiotikan inte hjälper eller om du drabbas av  sjukdomskänningar, illamående, kräkningar eller smärtsamma sammandragningar så ska du genast ringa vården. Efter behandling kommer du normalt att få gå på ett återbesök för att kontrollera så att infektionen verkligen har läkt ut.

Hur förhindrar jag urinvägsinfektion under graviditeten?

Att förebygga och hindra en urinvägsinfektion är jättebra. Även om du vidtar alla möjliga åtgärder så är det dock inte en garanti för att du i slutändan inte ska drabbas. Är du gravid så kan du eventuellt förebygga en urinvägsinfektion genom att:

  • Öka dit intag av C-vitamin (250-500 mg per dag), betakaroten (25000-50000 IU per dag och zink (30-50 mg per dag). Rådfråga läkare först.
  • Drick vatten, 6-8 glas vatten dagligen.
  • Uteslut raffinerad mat, fruktjuicer, koffein och socker.
  • Försök att kissa regelbundet och att tömma hela blåsan varje gång.
  • Byt underkläder dagligen och undvik tighta kläder.
  • Kissa före och efter samlag.
  • Undvika samlag under tiden för behandling av en urinvägsinfektion.
  • Var noggrann med din hygien och torka dig ordentligt efter toalettbesök. Torka dig från framsidan till baksidan.
  • Undvik även kall/våta badkläder (inga bevis för detta)
  • Undvik kemikalier, starka tvålar och liknande i underlivet.

Läs även om: Graviditetsbesvär

Källa: 1177, vårdgivare i Skåne, allmänt kliniskt kunskapsstöd från Region Jönköping, råd från barnmorskor.

Fler artiklar för dig som är gravid

sill gravid strömming gravid

Sill gravid

När man är gravid går det dock bra att äta sill / strömming / matjessill som säljs i affären på burk, dvs inlagd sill. Färsk sill / strömming ska du dock vara lite försiktig med då sill / strömming från östersjön och bottniska viken kan innehålla dioxiner och PCB.

Läs artikeln »
gravid symptom yrsel under graviditeten

Yrsel under graviditeten

Yrsel och svimningskänslor under graviditeten är mycket vanligt. Rädslan att yrseln ska få en att trilla och skada barnet är stor. Om du känner av yrsel eller svimningskänslor så ska du försiktigt sätta dig ner. Läs mer om yrsel under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Ingefära gravid

Ingefära gravid

Kan man äta ingefära när man är gravid? Livsmedelsrådet har tidigare sagt att det är okej, men nyare forskning tyder nu på att en hög dos kan öka risken för missfall. Du avråds därför från att intaga stora mängder ingefära under graviditeten. Detta gäller framför allt ingefärashot och ingefära i kosttillskott form. 

Läs artikeln »
Livmodertappen

Livmodertappen gravid

Längst ner är livmodern formad som en tapp  som kallas livmodertappen.Tappen är både hård och mjuk. Vissa kan uppleva smärta vid beröring av livmodertappen och andra kan känna illamående, yrsel eller andra obehag. Många kan inte känna sin egen livmodertapp så om du försöker och inte hittar den, så ska du inte vara orolig.

Läs artikeln »
kvinnokroppens system

Nervsystemet

Det sympatiska nervsystemet och det parasympatiska nervsystemet vid förlossningen. Genom att känna din kropp och ha en ökad kunskap om dess nervsystem så kan du minska smärtan under förlossningen.

Läs artikeln »
dagen efter piller

Dagen-efter-piller

Dagen efter piller ska tas inom 72 timmar efter samlaget. Ofta så ses dagen-efter-piller som ett alternativ till abort. Allt om akut p-piller och dagenefterpiller läser du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
gravid symptom kissnödig under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten. När man är gravid är det vanligt att man måste gå på täta toalettbesök. Kissnödigheten kan bli besvärande och det är inte ovänligt att det läcker. Den ökade känslan av kissnödighet under graviditeten beror på att foster och livmoder trycker på urinblåsan.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.