normaltgravidgravid normalt varmevallning

Gravid och värmevallningar – är det normalt?

Är det normalt att ha värmevallningar under graviditeten? Hur normalt är det att man känner dig otroligt varm till och från under dagen när man är gravid. Vi ger dig svaret på vad som är normalt när du är gravid.

Är det normalt med värmevallningar under graviditeten?

Vi hjälper dig att reda ut vad som är normalt och inte normalt när du är gravid. Här svarar vi på frågan: Är det normalt att ha värmevallningar under graviditeten?

Absolut. När du tar din plats på graviditetshormonets berg-och dalbana så kommer både värmevallningar och humörsvängningar ofta med på resan.

En av de viktigaste orsakerna till detta tillstånd är förändringen i hormonnivåer, eftersom både östrogen- och progesteronnivåerna ökar under graviditeten.

Generellt så är värmevallningar vanligare i andra och tredje trimestern och kan även vara vanliga efter att bebisen kommit. Orsaken till att du lider av värmevallningar även efter förlossningen är att dina hormoner stannar långt efter graviditeten, men avstannar något snabbare om du ammar.

Värmevallningar under graviditeten kan mycket väl komma och gå, vilket är helt normalt. Observera att värmevallningar inte höjer din kroppstemperatur. Feber gör däremot detta och kan signalera en infektion. Hög feber kan vara farligt under graviditeten. Kontakta vården om du känner dig osäker.

Föregående | Nästa

Läs även: Är det normalt att ha sammandragningar under graviditeten?

Se alla frågor om vad som är normalt när du är gravid!

De som läst avsnittet om det är normalt att ha värmevallningar under graviditeten besökte även vår samlingssida för alla frågor om vad som är normalt under graviditeten.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

träna med barn

Träna med barn

Det kan vara svårt att hitta tid till träning som mamma, det lilla barnet tar mycket av din tid. Ett bra sätt att hitta tid är att träna tillsammans med barnet. Förutom att det är effektivt för dig är det också roligt för ditt barn!

Läs artikeln »
barnbeck

Barnbeck eller mekonium

Barnbeck är barnets första avföring. Bajset är ofta grönsvart hos ett nyfött barn. Barnbeck innehåller hudavlagringar och andra restprodukter som finns i barnets tarmar. Om barnbeck eller mekonium kommer ut i fostervattnet så kan det uppstå komplikationer.

Läs artikeln »
Nässpray gravid förkyld

Nässpray gravid förkyld

När du är gravid kan du använda nässpray under en begränsad tid. Nässpray som är avsvällande kan normalt användas vid förkylning men maximalt under 10 dagar. Vissa sorter såsom Otrivin ska dock endast användas efter läkares ordination.

Läs artikeln »
fertilitetsutredning

Fertilitetsutredning, hur går det till?

Fertilitetsutredning. Ofta inleds en utredning av fertiliteten med ett besök hos läkare. Ett antal tester kommer att genomföras i fertilitetsutredningen. Både kvinnan och mannen utreds för att man ska kunna fastställa orsaken till varför ni inte blir gravida.

Läs artikeln »
amningshjarna

Amningshjärna

Amningshjärna. Amningshjärna är inte en riktig diagnos utan snarare ett myntat uttryck som växt sig starkt på senare år. Orden amningshjärna kommer ifrån att man under vissa perioder när man ammar känner sig otroligt trött och förvirrad. Man kan då göra galna saker som inte är i närheten av ett normalt beteende. Man säger då att man har en amningshjärna.

Läs artikeln »
leverpastej gravid

Leverpastej gravid

Det går bra att äta leverpastej när man är gravid, då denna produkt trots sitt namn innehåller väldigt små mängder lever. Äter du väldigt mycket leverpastej så kan du dock få i dig för mycket vitamin A.

Läs artikeln »
matvagran

Matvägran

Matvägran. Barn vägrar periodvis att äta. Hur gör man för att matvägrande barn ska få i sig tillräckligt med mat för att klara sig? När barnet inte vill äta mat är det viktigt att du inte tvingar det. Gör ätandet roligt när det lilla barnet matvägrar.

Läs artikeln »
vaccination

Vaccination av barn och spädbarn

Vaccination barn, vaccination spädbarn – När skall barn vaccineras? Vilka vaccinationer behöver barn och spädbarn? De första vaccinationssprutorna får barn redan vid tre månaders ålder, men det tar fortfarande lång tid innan barnet har ett fullgott vaccinationsskydd.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.