barnbeck

Barnbeck eller mekonium

Barnbeck är barnets första avföring. Bajset är ofta grönsvart hos ett nyfött barn. Barnbeck innehåller hudavlagringar och andra restprodukter som finns i barnets tarmar. Om barnbeck eller mekonium kommer ut i fostervattnet så kan det uppstå komplikationer.

Barnets första avföring

Barnbeck, eller mekonium, är barnets första avföring. Detta bajs är ofta segt och grön-svart i färgen. Ett tecken på att barnet får i sig bröstmjölk eller modersmjölksersättning är att bajset snart blir mer gult, tunnare och grynigt.

Gallfärgämnen är orsaken till att barnbeck är grön-svart i färgen. Detta har legat i tarmen under fosterstadiet. När barnet är nyfött så ska tarmen komma igång under första eller andra dygnet. De första dagarna övergår barnets bajs från svart, till grönt och mer kornigt för att sedan bli gulaktigt och grynigt.

Hur länge bajsar barnet barnbeck?

Normalt bajsar barnet inom det första dygnet. Den första avföringen, barnbeck, kommer ut som avföring under de första 3-4 dagarna. Det är dock bara under en dag eller två som avföringen endast innehåller barnbeck. Avföringen är sedan utblandad med bröstmjölk eller modersmjölksersättning och ändrar långsamt färg.

Hur ser barnbeck / mekonium ut?

Barnbeck

Tarminnehållet hos ett friskt foster är mörkgrön-svart och segt. Det påminner ibland om tjära och är nästan helt luktfritt. Orsaken till att det inte luktar är att det i stort sett är sterilt. Först när det kommer bakterier i tarmarna så börjar avföringen att lukta. Denna kolonisering av bakterier i tarmarna börjar dock redan efter första måltiden, så du får inte vara nöjd över obefintliga bajslukten så värst länge. Barnbecket blir successivt ljusare i färgen. Efter 4-5 dagar brukar det ha ändrat färg och blivit gult som senap.

Varför bajsar barn barnbeck?

Under graviditeten så äter barnet inget via munnen, vilket gör att det inte bildas så mycket bajs. Däremot bildar levern galla som utsöndras i tarmen. Fostervattnet som barnet dricker tas upp i blodet via tarmen, men lite hudrester och annat blandas med gallsyrorna. Detta blir sedan den avföring som barnet bajsar ut och som kallas barnbeck.

Barnbeck i fostervattnet

Vissa barn bajsar ut barnbeck i fostervattnet under graviditeten. Det anses vara ett tecken på att bebisen är stressad och det är inte hälsosamt att ligga i sitt eget barnbeck. Därför övervakar förlossningen barn som släppt barnbeck i fostervattnet extra noga.

Barnbeck i fostervattnet är relativt vanligt och det inträffar enligt läkartidningen.se vid ungefär 10 procent av alla förlossningar. Vid ett fåtal av dessa fall får barnet någon form av andningsstörning med behov av extra syrgastillförsel. Orsaken är att mekonium partiklar i fostervattnet kan blockera de små luftvägarna och förhindra utbyte av syre och koldioxid efter födseln. Vissa barn kan då drabbas av omedelbar andnöd och måste återupplivas vid födseln. Andra utvecklar andnöd inom några timmar.

När ska jag kontakta vården

Det finns två färger på avföringen som inte är bra, vitt och rött. Upptäcker du detta så ska du kontakta vården.

Vit avföring, som fönsterkitt, är det ett tecken på att gallan som ger bajset dess gula eller gulgröna färg inte kommer till tarmen på normalt sätt. Det kan bero på någon missbildning eller sjukdom i lever och gallvägar. Avfärgad eller gråvit avföring är ett allvarligt symtom. Kontakta därför alltid vården för en undersökning.

Röd avföring kan vara tecken på att där är blod i avföringen. Orsaken kan vara så enkel som att barnet svalde blodet vid förlossningstillfället, eller att barnet fått det i sig via en blödande bröstvårta. Blod kan dock alltid vara allvarligt så kontakta genast vården för råd.

Upplever du symptom på andnöd så ska du alltid, akut, kontakta vården.

Läs mer: Varför är bajset grönt eller gult?

Källa barnbeck: 1177, regiongavleborg.se, skane.se, barnakuten.se, viforaldrar.se, healthychildren.org, läkartidningen.se.

De som läst avsnittet om barnbeck eller mekonium läste även avsnittet om barn med blöja.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Tidigt missfall

Tidigt missfall

Tidigt missfall är något som det inte finns så mycket statistik på. Anledningen är att ett tidigt missfall normalt händer redan innan man vet att man är gravid. De flesta tidiga missfall inträffar innan graviditetsvecka 12. Under den första trimestern inträffar hela 80% av alla missfall. 

Läs artikeln »
Viktökning under graviditeten

Viktökning under graviditeten

Beräkna din viktökning under graviditeten med vår viktkalkylator. Hur mycket är det normalt att gå upp i vikt när man är gravid? Går man upp mest i vikt i början av graviditeten eller kommer viktuppgången i slutet av graviditeten? Räkna ut hur din viktökning bör fördelas månad för månad under graviditeten.

Läs artikeln »
Så förändras din kropp efter graviditeten

Så förändras din kropp efter graviditeten

Efter en graviditet så förändras din kropp. Vissa av dessa fysiska förändringar är bestående medan andra försvinner några månader efter förlossningen. Här listar vi 21 olika sätt på vilket din kropp påverkas efter förlossningen av en graviditet. 

Läs artikeln »
Färga håret gravid

Färga håret gravid

Det finns ingen forskning som med säkerhet säger att det är farligt att färga håret när man är gravid. Det finns dock heller ingen forskning som kan säg att det är helt säkert.

Läs artikeln »
livmodern matt symfys fundus

Livmoderns mått under graviditeten

Livmoderns mått vecka för vecka. Livmodern mäts enligt något som kallas Symfys / Fundus måttet från mitten av graviditeten. Måttet på livmodern förkortas ofta SF. Följ normalvärdena i våra tabeller och kurver över livmoderns mått.

Läs artikeln »
gravid symptomsvullen mage under graviditeten

Svullen mage under graviditeten

Svullen mage och gasig under graviditeten. När du är gravid kan du ofta uppleva att magen blir svullen. Du kan även känna dig gasig i magen och behöva fisa betydligt oftare än tidigare. Läs mer om svullen mage och gasig i magen under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.