Hälsokontroll med fertilitetsprofil

Genom att genomgå en fertilitetsprofil kan par få en bättre förståelse för deras reproduktiva hälsa och identifiera eventuella problem som kan påverka deras förmåga att bli gravid. Om det upptäcks några problem, kan läkaren rekommendera behandlingar eller andra åtgärder för att hjälpa paret att bli gravid.

En hälsokontroll med fertilitetsprofil är en undersökning som utförs för att bedöma en persons fertilitet. Detta är särskilt viktigt för par som planerar att skaffa barn och vill ha en uppfattning om sin förmåga att bli gravid.

Genom att genomgå en fertilitetsprofil kan par få en bättre förståelse för deras reproduktiva hälsa och identifiera eventuella problem som kan påverka deras förmåga att bli gravid. Om det upptäcks några problem, kan läkaren rekommendera behandlingar eller andra åtgärder för att hjälpa paret att bli gravid.

Olika tester

En fertilitetsprofil inkluderar vanligtvis en rad tester som utvärderar både manliga och kvinnliga faktorer som kan påverka fertiliteten. För kvinnor kan dessa tester inkludera blodprov för att mäta hormonnivåer och ultraljud för att undersöka livmoder och äggstockar. För män kan tester inkludera spermieräkning och analys av spermiehälsa.

En hälsokontroll med fertilitetsprofil kan också omfatta en fullständig hälsokontroll, inklusive en fysisk undersökning, blodprov för att kontrollera kolesterol- och sockernivåer samt urinprov för att bedöma njurhälsa.

Blodprov

Idag erbjuds blodprov kopplade till fertilitet till kvinnor som vill kontrollera värden på hormoner som tydligt är kopplade till fertilitet. Utöver hormoner kan analys av vissa vitaminer, mineraler och exempelvis sköldkörtelns funktion utföras, för att säkerställa att blodvärdena är inom normala nivåer. Ett av dessa företag är Medisera som erbjuder ett blodprov som heter Hälsokontroll med fertilitetsprofil.

Orsaker till fertilitetsproblem

Det är också viktigt att notera att fertilitetsproblem kan bero på en mängd olika faktorer, inklusive ålder, hälsotillstånd och livsstilsval. Därför kan en hälsokontroll med fertilitetsprofil inte garantera att en person eller ett par kommer att kunna bli gravid, men det kan ge en bra uppfattning om deras chanser att bli gravid.

Sammanfattningsvis kan en hälsokontroll med fertilitetsprofil vara en viktig del av en persons eller ett pars reproduktiva hälsa. Genom att genomgå dessa tester kan man identifiera eventuella problem som kan påverka fertiliteten och ta lämpliga åtgärder för att hjälpa till att bli gravid. Om du och din partner planerar att skaffa barn, överväg att prata med din läkare om att genomgå en fertilitetsprofil för att få en bättre förståelse för er reproduktiva hälsa.

De som läste om hälsokontroll vid fertilitetsproblem läste även om tips för att bli gravid samt om det är okej att kissa efter samlag om man vill bli gravid.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

vitamin e missfall

Undvik missfall med vitaminer

En större studie (dock inte tillräckligt stor för att vara statistiskt säkerställd) visar på att multivitamin tillsammans med järn och folsyra var fördelaktigt för graviditeten och gav positiva signaler relaterat till tidigt missfall.

Läs artikeln »
Barns huvudomfång

Barns huvudomfång

Barns tillväxt för huvudomfånget. Hur stort ska ett nyfött barns huvudomfång vara? Hur mycket växet ett barns huvud under det första året? Fakta om barns huvudomfång och om storleken på barnets huvud.

Läs artikeln »
gravid illamående

Illamående gravid

Är du gravid och illamående? Runt hälften av alla gravida upplever illamående under graviditeten. Värst är det på morgonen. Det  börjar redan tidigt i graviditeten. Vi ger tips på hur du kan lindra graviditetsillamåendet. Hur länge är man egentligen illamående under graviditeten? 

Läs artikeln »
gravid utebliven mens

Utebliven mens

Utebliven mens. Har din mens uteblivit så kan det betyda att du är gravid. Utebliven mens är det vanligaste och tydligaste graviditetssymptomet på att du är gravid. Men att mensen uteblir behöver inte betyda att du är gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.