Hälsokontroll med fertilitetsprofil

Genom att genomgå en fertilitetsprofil kan par få en bättre förståelse för deras reproduktiva hälsa och identifiera eventuella problem som kan påverka deras förmåga att bli gravid. Om det upptäcks några problem, kan läkaren rekommendera behandlingar eller andra åtgärder för att hjälpa paret att bli gravid.

En hälsokontroll med fertilitetsprofil är en undersökning som utförs för att bedöma en persons fertilitet. Detta är särskilt viktigt för par som planerar att skaffa barn och vill ha en uppfattning om sin förmåga att bli gravid.

Genom att genomgå en fertilitetsprofil kan par få en bättre förståelse för deras reproduktiva hälsa och identifiera eventuella problem som kan påverka deras förmåga att bli gravid. Om det upptäcks några problem, kan läkaren rekommendera behandlingar eller andra åtgärder för att hjälpa paret att bli gravid.

Olika tester

En fertilitetsprofil inkluderar vanligtvis en rad tester som utvärderar både manliga och kvinnliga faktorer som kan påverka fertiliteten. För kvinnor kan dessa tester inkludera blodprov för att mäta hormonnivåer och ultraljud för att undersöka livmoder och äggstockar. För män kan tester inkludera spermieräkning och analys av spermiehälsa.

En hälsokontroll med fertilitetsprofil kan också omfatta en fullständig hälsokontroll, inklusive en fysisk undersökning, blodprov för att kontrollera kolesterol- och sockernivåer samt urinprov för att bedöma njurhälsa.

Blodprov

Idag erbjuds blodprov kopplade till fertilitet till kvinnor som vill kontrollera värden på hormoner som tydligt är kopplade till fertilitet. Utöver hormoner kan analys av vissa vitaminer, mineraler och exempelvis sköldkörtelns funktion utföras, för att säkerställa att blodvärdena är inom normala nivåer. Ett av dessa företag är Medisera som erbjuder ett blodprov som heter Hälsokontroll med fertilitetsprofil.

Orsaker till fertilitetsproblem

Det är också viktigt att notera att fertilitetsproblem kan bero på en mängd olika faktorer, inklusive ålder, hälsotillstånd och livsstilsval. Därför kan en hälsokontroll med fertilitetsprofil inte garantera att en person eller ett par kommer att kunna bli gravid, men det kan ge en bra uppfattning om deras chanser att bli gravid.

Sammanfattningsvis kan en hälsokontroll med fertilitetsprofil vara en viktig del av en persons eller ett pars reproduktiva hälsa. Genom att genomgå dessa tester kan man identifiera eventuella problem som kan påverka fertiliteten och ta lämpliga åtgärder för att hjälpa till att bli gravid. Om du och din partner planerar att skaffa barn, överväg att prata med din läkare om att genomgå en fertilitetsprofil för att få en bättre förståelse för er reproduktiva hälsa.

De som läste om hälsokontroll vid fertilitetsproblem läste även om tips för att bli gravid samt om det är okej att kissa efter samlag om man vill bli gravid.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

kostbarn06

Kost till nyfödd

Fakta om bröstmjölk och modersmjölksersättning. Vad ska ett barn äta under de första 6 månaderna? Ska man amma och ge bröstmjölk så länge det är möjligt eller är det okej att gå över till modersmjölksersättning? Vad äter nyfödda barn? Gå från amning till ersättning.

Läs artikeln »
Nötkött gravid

Rött kött gravid

Nötkött går bra att äta när man är gravid. Man ska dock säkerställa att kött är ordentligt tillagat och inte är rött. Livsmedelsverket ändrad nyligen sina rekommendationer och de råder nu gravida att inte äta nötkött som är rött om det inte varit fryst i minst tre dygn.

Läs artikeln »
hur fungerar ett agglossningstest

Hur fungerar ett ägglossningstest?

Vet du hur ett ägglossningstest fungerar? Ett ägglossningstest fungerar så att det mäter nivån av LH hormon i urinen. Ett stegring av detta hormon innebär att ägglossning är på väg. Nästan alla ägglossningstest fungerar på samma sätt.

Läs artikeln »
Feber barn

Feber hos barn

Feber hos barn är vanligt, men när har barn feber? Vad är låg respektive hög feber hos ett barn och vilka signaler ska man hålla utkik efter? Varför får barn feber? Är det normalt att barn får feber så ofta? Vi ger dig tips och råd när ditt barn har feber.

Läs artikeln »
hur använda ägglossningstest

Bli gravid med ägglossningstest

Hur använder man ett ägglossningstest för att lättare bli gravid? Genom att regelbundet kontrollera sina hormonnivåer med hjälpa av ett ägglossningstest så kan man få hjälp att hitta sina mest fertila dagar.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.