gravid symptom kissnödig under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten. När man är gravid är det vanligt att man måste gå på täta toalettbesök. Kissnödigheten kan bli besvärande och det är inte ovänligt att det läcker. Den ökade känslan av kissnödighet under graviditeten beror på att foster och livmoder trycker på urinblåsan.

Urinblåsan när du är gravid

Ränner du ständigt på toaletten sedan du blev gravid? Den ständiga känslan av att alltid vara kissnödig är ett typiskt graviditetssymptom. Kissnödigheten i sig själv är inte alltid det värsta, utan även det faktum att man vaknar till och från under hela natten och måste gå på toaletten. Utan sömn är man bara inte sig själv.

Denna ständiga känsla av att alltid vara kissnödig går en snabbt på nerverna under graviditeten. Är man hemma så kan det vara okej, men ibland vågar man knappt lämna bostaden av rädslan att inte hitta en toalett när den behövs som mest. Tyvärr är symptomet kissnödighet väldigt vanligt under både den första trimestern samt i slutet av graviditeten.

Vad orsakar kissnödigheten när du är gravid?

I början av graviditeten, runt vecka 5-6, börjar du känna av ett ständigt behov av att kissa. Orsaken till detta är graviditetshormonet, hCG, som ökar ditt blodflöde i bukområdet. Samma hormon kan även föra med sig effekten att din sexlust ökar. Hormonet ökar dessutom blodflödet till dina njurar, vilka därför blir effektivare än någonsin. Tur är kanske det nu när du kissar för två.

Fysiologiskt vidgas även kvinnans högra njure under graviditeten vilket beror på att livmodern anatomiskt lutar något åt höger, och trycker på urinledaren och njuren. För det allra mesta orsakar inte detta något besvär, men en del kvinnor kan få rejält ont, ofta bak i ryggen och flanken. Vid ihållande smärta bör vården kontaktas.

Kissnödighet gravid

Ofta behöver man kissa extra ofta på nätterna vilket beror på att vätska som samlats i dina ben och fötter under dagen under natten när du ligger ner letar sig tillbaka in i ditt blodomlopp och del av det ner i blåsan.

Ytterligare en orsak till din kissnödighet under graviditeten är din livmoder som nu växer. När livmodern växer så ökar pressen på din blåsa som nu har mindre utrymme för att lagra urin. Under andra trimestern flyttar sig livmodern uppåt, vilket brukar få trycket på blåsan att minska. Trycket kommer dock tillbaka under den tredje trimestern då barnet lägger sig till rätta med huvudet nedåt och trycker på blåsan med sitt huvud.

Hur kan du underlätta kissnödigheten under graviditeten?

  • Börja tidigt med knipövningar och gör dem varje dag.
  • Böj dig framåt när du kissar. Detta gör att du lättare kan tömma blåsan helt och hållet. Du kan även försök att kissa två gånger direkt efter varandra. Genom att försöka tömma hela blåsans innehåll så kanske du kan få lite andrum mellan turerna till toaletten.
  • Fortsätt att dricka. Det sista du ska göra för att bli mindre kissnödig är att sluta dricka. Din kropp och ditt barn behöver en regelbunden tillförsel av vätska under graviditeten. Brist på vätska ökar bara risken för urinvägsinfektion.
  • Undvik vätskedrivande. En stark bidragande faktor till att du blir kissnödig ofta är vätskedrivande ämnen. Ett sådant som du bör undvika är koffein, vilket finns i stora mängder i kaffe och i vissa teer.

Längre ner kan du läsa mer om hur länge besvären varar.

Urinvägsinfektion under graviditeten

När man är gravid har man en ökad risk att få urinvägsinfektion. Om man drabbas så är det bra att få behandling så tidigt som möjligt. Om du upplever sveda i samband med att du kissar så ska du därför kontakta vården. Urinvägsinfektionen kan annars bli värre och även ge sammandragningar eller värkar. Om man tidigare har haft många urinvägsinfektioner är det vanligt att man får lämna urinprov under graviditeten för att se om urinen innehåller bakterier som behöver behandlas.

Läs mer om urinvägsinfektion.

Andra urinbesvär under graviditeten

När du är gravid så är det inte bara kissnödighet som drabbar dig. Du kan även uppleva små läckage när du skrattar, nyser, hostar eller tränar. Du kan även läcka vid sex. De ständiga toalettbesöken kommer säkerligen även att störa din nattsömn och det kan även hända att du kissar på dig när du sover. Det kan även göra ont när du kissar.

Hur länge varar besvären med urinblåsan?

Kissnödigheten är värst under graviditeten, men tyvärr kan läckagen fortsätta även efter förlossningen. En försvagad bäckenbotten, vilket är naturligt efter en graviditet, kan leda till ansträngningsinkontinens, när lite urin kommer ut när du hostar, nyser, skrattar eller på annat sätt anstränger dig. Knipövningarna hjälper dig att komma tillrätta med besväret. Problemen kommer även att bli bättre när bäckenbottenmusklerna har stärkts igen.

Mer om: Graviditetssymptom

Ränner du ofta på toaletten? Har du något tips för att dämpa kissnödighetskänslan?

Dina tips för att dämpa kissnödighetskänslan
52 röster

Källa kissnödighet: 1177, bravardag.se, tryggabarn.nu, what to expect, niomanader.se och svar från barnmorskor.

De som läst avsnittet om kissnödighet under graviditeten läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

barn flicka vikt

Viktkurva flickor 0-12 månader

Viktkurva för flickor 0 till 12 månader. Hur mycket väger vanligtvis en flicka när hon föds och hur mycket går hon upp i vikt fram tills hon fyller 1 år? Här får du statistik på hur mycket flickor vanligtvis väger vid olika tidpunkter under det första året. Viktkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
napptummetand

Napp och tumme påverkar tänderna

Hur påverkar användningen av napp eller av att suga på tummen barnets tänder och bett? Barn som suger mycket på nappen eller på tummen blir i vissa fall tvungna att använda tandställning när de kommer upp i skolåldern.

Läs artikeln »
Cravings gravid

Cravings gravid

Vi listar vanliga cravings och konstiga cravings som du inte visste fanns. För de flesta börjar cravings att märkas av redan i vecka 10. Att man får ett starkt sug eller begär beror detta inte på näringsbrist utan snarare på hormonförändringar.

Läs artikeln »
hur använda ägglossningstest

Bli gravid med ägglossningstest

Hur använder man ett ägglossningstest för att lättare bli gravid? Genom att regelbundet kontrollera sina hormonnivåer med hjälpa av ett ägglossningstest så kan man få hjälp att hitta sina mest fertila dagar.

Läs artikeln »
gravid symptom humorsvangningar under graviditeten

Humörsvängningar under graviditet

Humörsvängningar under graviditet. Varför blir du så lätt irriterad när du är gravid? Varför varierar humöret från dag till dag under graviditeten. Vi förklarar varför du drabbas av humörsvängningar under graviditet.

Läs artikeln »
Missfall

Missfall

Missfall. Vad är orsaken till ett missfall och vem är sannolik att drabbas? Hur kan man minimera risken för missfall? Vilka symptom ska man leta efter? Ett missfall kan ta hårt på dig som person och upprepade missfall kan göra det svårt att slappna av.

Läs artikeln »
Trotsåldrar / trotsåldern

Trotsålder / trotsåldrar

Trotsåldern är inte ett år, utan en återkommande period. Barn trotsar hela tiden och det är en del av deras utveckling. Trotsåldrar / trotsåldern återkommer regelbundet och det finns därför vissa åldrar som är mer utmärkande än andra.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.