gravid sammandragningar under graviditeten

Sammandragningar under graviditeten

Hur man känner och upplever sammandragningar när man är gravid varierar från kvinna till kvinna. Sammandragningar kan börja redan i mitten av graviditeten och känns ofta som om magen blir spänd och hård.

Hur känns sammandragningar?

Under graviditeten så övar livmodermuskeln inför förlossningen genom att dra ihop sig och sedan slappna av. Detta kallas för sammandragningar. Ofta känns sammandragningar från och med mitten av graviditeten.

Sammandragningar gör normalt inte ont, men det kan ändå vara skönt att vila och slappna av. Om sammandragningarna förändras och gör mer ont så kan det istället vara förvärkar inför förlossningen. Sammandragningar, förvärkar och förlossningsvärkar är egentligen i stort sett samma sak, fast med olika intensitet.

Vad är sammandragningar?

Sammandragningar är livmoderns sätt att träna inför förlossningen. På så sätt kan livmodern ge starka och effektiva värkar när det är dags för förlossningen. Sammandragningarna kan även vara viktiga för att förbättra blodgenomströmningen i moderkakan. Dessa tidiga sammandragningar kallas Braxton Hicks-sammandragningar och de är helt normala.

En del kvinnor, särskilt omföderskor, kan känna sammandragningar tidigt, ibland redan i vecka 16 till 22. En sammandragning är ofarlig och de gör inte livmodertappen mjuk. Därför sätts heller inte ett etablerat förlossningsarbete igång vid sammandragningar. Om du har mycket kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera just livmoderhalsen med tanke på för tidigt förlossning. Är livmoderhalsen försvagad så kan kraftiga sammandragningarna göra att den öppnar sig i förtid.

Mer om: Tidig födsel – prematur

Hur känns sammandragningar?

Hur sammandragningar känns varierar mycket från kvinna till kvinna. De upplevs på olika sätt och man har även sammandragningar i mycket olika utsträckning. Många beskriver dem som att magen för en stund blir hård, men att det inte gör ont.

Gör sammandragningarna tidigt i graviditeten trots allt ont, så kan det vara en signal på att något inte är bra. Det kan handla om en alltför stor belastning, att du är överansträngd eller stressad. Bästa sättet att motverka besvären är att vila och ta det lugnt (läs även: Lyfta tungt under graviditeten).

Vid sammandragningar kan det även kännas som att magen putar ut, men oftast trycker det inte neråt underlivet. Sammandragningar startar från olika håll i livmodern och sprider sig oregelbundet över den. Ofta försvinner sammandragningar när du vilar eller slappnar av, men del känner av dem även på natten. Sammandragningar pågår oftast en eller ett par timmar för att sedan avta.

Mot slutet av graviditeten, oftast någon gång efter vecka 37, kan sammandragningarna bli mer intensiva och göra lite ont, kanske som mensvärk. Detta kan i så fall vara förvärkar.

Många gravida undrar hur sammandragningar känns. Dela gärna med dig av dina erfarenheter och rösta på det valet som stämmer bäst överens med hur du känner / kände.

Hur känns dina sammandragningar?
999 röster

Sammandragningar vid vila

Normalt sett försvinner sammandragningar vid vila eller avslappning. Om de inte gör det och du är i slutet av graviditeten så kan det vara förvärkarna som börjat. Sammandragningar vid vila är även vanligare om du är omföderska. Det kan också vara något annat som utlöser sammandragningarna såsom exempelvis en urinvägsinfektion (läs mer).

Om dina sammandragningar vid vila är så intensiva, starka och oregelbundna att du börjar bli utmattad eller behöver få tips för att lindra smärtan så ring till förlossningsavdelningen och rådfråga. Är du orolig så ska du alltid rådfråga vården.

Sammandragningar som gör ont

Sammandragningar runt mitten av graviditeten kan även de göra lite ont. De ska dock inte vara extremt smärtsamma. Om detta är fallet så prata med vården. Sammandragningar mot slutet av graviditeten kan vara mer smärtsamma och det också vara att värkarna kommit igång tidigare än väntat. När du är gravid så har du i slutet av graviditeten täta träffar med din barnmorska så tveka inte att fråga om du känner dig orolig.

Om du har sammandragningar och det samtidigt kommer blod eller en tunn flytning, som påminner om vatten, så kan du ha fått tidiga värkar. Om detta inträffar under den första halvan av graviditeten så ska du kontakta en akutmottagning eller en gynekologisk akutmottagning. Händer detta efter vecka 22+0 så kontakta en förlossningsmottagning. Är du orolig så kan du alltid även ringa till sjukvårdsrådgivningen på 1177.

Lindra sammandragningarna

Sammandragningar kan vara besvärande och det kan ibland vara skönt att få lite hjälp för att att kunna slappna av. Här är några tips för att lindra:

  • Ta ett varmt bad eller dusch. Håll gärna duschstrålen mot den plats där det gör ont.
  • Lägg dig bekvämt och vila, gärna med något varmt såsom en vetekudde.
  • Undvik klädesplagg som trycker hårt mot magen. Stödbälten och byxor kan trycka åt och klämma livmodern.
  • Ofta kan sammandragningar kännas ut i den nedre delen av ryggen och det kan dock vara skönt med lite massage (massera dock inte magen).

Andra orsaker till sammandragningar

Sammandragningar kan även sätta igång vid:

  • En urinvägsinfektion kan ibland vara orsaken till sammandragningar. Om du får återkommande besvär, så bör du därför lämna ett urinprov för kontroll hos barnmorskan. Ta kontakt och boka en tid.
  • En orgasm kan också orsaka ökade sammandragningar när du är gravid. Normalt är detta inget farligt, men om det gör ont, skapar andra smärtor eller om det blöder så bör ni ta kontakt med barnmorskan eller vården.

Mer om: Graviditetssymptom

Rådfråga alltid vården om du är osäker. Att göra en extra undersökning och få bekräftat att allt är bra, kan vara en stor lättnad.

Mer om: Förvärkar

Barnmorskan om sammandragningar

Lyssna på detta avsnitt av vår podcast för att få svar på allt du behöver veta om sammandragningar och värkar. Vad är skillnaden på olika typer av värkar? Hur vet jag om det är dags att åka in till förlossningen? Hur ont gör det egentligen?  Med i studion har vi Barnmorska Louise Rabe från mottagningen Mama Mia.

Källa sammandragningar: 1177, libero.se, Gudrun Abascal – ”Att föda”, Danderyds sjukhus AB, niomånader.se, måbra.se.

De som läst avsnittet om sammandragningar gravid läste även mer i vår graviditetskalender , om förvärkar under graviditeten och om förlossningsvärkar.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravid utebliven mens

Utebliven eller sen mens

Har din mens uteblivit eller blivit sen så kan det betyda att du är gravid. Utebliven mens är det vanligaste och tydligaste graviditetssymptomet på att du är gravid. Men att mensen uteblir behöver inte betyda att du är gravid.

Läs artikeln »
kejsarsnitt

Kejsarsnitt

Kejsarsnitt kan genomföras både planerat och akut, men varför gör man egentligt kejsarsnitt och hur går det till? Hur blir ett ärr efter ett kejsarsnitt. Får man själv välja om barnet ska födas med kejsarsnitt eller måsta man föda vaginalt om det är möjligt.

Läs artikeln »
utveckling syn barn bebis

Synens utveckling hos barn

Synens utveckling hos nyfödda barn. Hur mycket kan ett spädbarn se? Känner barn igen sina föräldrar genom att titta på dem? Hur bra syn har ett nyfött barn? Vi svarar på alla frågor du har om utvecklingen av synen hos ett barn.

Läs artikeln »
kostbarn712

Smakportioner bebis

Smakportioner kan man börja med runt 4-6 månaders ålder. De första smakportionerna brukar bestå av kokt mosad potatis eller andra rotfrukter. Fortsätt att amma i början när du introducerar smakportioner till barnet.

Läs artikeln »
träna med barn

Träna med barn

Det kan vara svårt att hitta tid till träning som mamma, det lilla barnet tar mycket av din tid. Ett bra sätt att hitta tid är att träna tillsammans med barnet. Förutom att det är effektivt för dig är det också roligt för ditt barn!

Läs artikeln »
gravid illamående

Illamående gravid

Är du gravid och illamående? Runt hälften av alla gravida upplever illamående under graviditeten. Värst är det på morgonen. Det  börjar redan tidigt i graviditeten. Vi ger tips på hur du kan lindra graviditetsillamåendet. Hur länge är man egentligen illamående under graviditeten? 

Läs artikeln »
ofrivillig barnloshet

Ofrivillig barnlöshet

Försöker du bli gravid utan framgång? Har du försökt att bli gravid under 12 månader så har du rätt att få hjälp. Ofrivillig barnlöshet i Sverige anses vara fog för prioriterad vård. Vill du bli gravid men inte lyckas, så ska du se vad som gäller i ditt landsting.

Läs artikeln »
behandling infertilitet

Behandling vid infertilitet

Behandlingen vid infertilitet är personlig och den anpassas efter just er. Normalt talar man om fyra olika möjligheter för er som har svårt att bli gravida. Behandlingarna inkluderar hormonbehandling, IVF, donation och mycket mer.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.