Kudde spädbarn

Kudde spädbarn

Socialstyrelsen rekommenderar att spädbarn inte använder kudde. Orsaken är att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar. Kudde till barn kan börja användas först när barnet är över ett år. Kudde till spädbarn avråds även av andra orsaker såsom att barnets huvudstorlek gör att ryggraden blir sned.

Socialstyrelsen och kudde till spädbarn

Idag ges ofta rådet att spädbarn inte ska använda kudde. Orsaken till detta råd är att man i studier sett att användning av kudde har lett till plötslig spädbarnsdöd.

Råden om kudde eller inte varierar från land till land och det kan mycket väl vara så att du får en kudde med i sängkittet du köper till ditt nyfödda spädbarn. Detta beror snarare på historik än på logik och du rekommenderas att lägga bort kudden.

Orsak till varför spädbarn inte ska ha kudde

I Sverige rekommenderas det att spädbarn ska sova utan kudde, vilket främst hänger ihop med den ökade risken för plötslig spädbarnsdöd. Spädbarn reagerar i mindre grad med uppvaknande vid andningsstopp. I en studie som omfattade 20 000 barn visade det sig att de barn som dog i plötslig spädbarnsdöd hade mindre benägenhet att reagera när de hade svårt att få luft, exempelvis på grund av nästäppa eller när de låg med ansiktet nedtryckt i en kudde eller madrass.

Läs mer: Plötslig spädbarnsdöd

Det finns även en del som säger att kudde till spädbarn gör att barnet rygg hamnar i en onaturlig vinkel till följd av kudden. Detta då barnets huvud är betydligt större, än en vuxen, i förhållande till kroppen. Kudde är helt enkelt inte bekvämt för barnet.

Socialstyrelsen och huvudkudde till spädbarn

Socialstyrelsen skriver enligt nedan när det gäller råd om kudde till spädbarn:

Ett par studier rapporterar att kudde innebär ökad risk för plötslig spädbarnsdöd, medan andra studier inte har funnit någon ökad risk. Risken med kudde verkar vara kopplad till att barnet kan rulla över på mage så att ansiktet hamnar nedåt i kudden. Däremot tycks det inte finnas någon ökad risk om barnet ligger kvar på rygg. I andra länder avråds dock från kudde.

Andningen kan försvåras om ett spädbarn hamnar med ansiktet mot underlaget. En studie visar att användning av fårskinn och kudde var förenade med högre risk för plötslig spädbarnsdöd hos barn som hittades med ansiktet neråt, men inte i gruppen som hittades med ansiktet uppåt. Barn bör sova på rygg och du bör även undvika att ha lösa föremål såsom täcke och gosedjur i sängen.

När kan man använda kudde till spädbarn

I Sverige rekommenderas det vanligtvis att barn börjar med kudde när de fyllt ett år. Detta eftersom risken för plötslig spädbarnsdöd då har minskat. Det finns dock en del andra länder som rekommenderar att man ska vänta till efter 2 års ålder. Först i denna ålder är barnets axlar bredare än huvudet, vilket gör att det hänger när de sover på sidan. En kudde kan då göra det bekvämare för barnet.

Om du använder kudde till spädbarn

Det finns de som trots rekommendationen vill använda kudde till spädbarn för att exempelvis minska risken för skallasymmetri. Bland annat frånsvenskt plastikkirurgiskt håll har kudde förordats för att minska risken för detta, även om det finns mycket begränsat med studier som bevisar detta samband.

Om man använder kudde till spädbarn så bör den endast vara några centimeter tjock så att barnet kan röra sig fritt. Kudden ska också vara så liten att barnet kan vända sig om, utan att hamna med ansiktet i kudden. Undvik även material som polyester efter det kan hindra syrebildning och leda till överdriven värme i huvud och nacke. Vi på Babyhjälp rekommenderar dock inte användning av kudde till spädbarn.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravid symptom ledvark under graviditeten

Ledvärk under graviditeten

Ledvärk under graviditeten. Hormonet relaxin mjukar under graviditeten upp leder och ligament. Ledvärk kan uppstå till följd av det ökade trycket när kroppen växer. Du kan lindra ledvärk genom att träna eller genom att värma upp området med en värmekudde.

Läs artikeln »
Tidigt missfall

Tidigt missfall

Tidigt missfall är något som det inte finns så mycket statistik på. Anledningen är att ett tidigt missfall normalt händer redan innan man vet att man är gravid. De flesta tidiga missfall inträffar innan graviditetsvecka 12. Under den första trimestern inträffar hela 80% av alla missfall. 

Läs artikeln »
gravid symptom hudbristningar under graviditeten

Hudbristningar under graviditeten

Bristningar eller hudbristningar är vanligt när man är gravid och det drabbar mer än hälften av alla gravida. Bristningarna kommer främst på mage, bröst, rumpa och lår. Hudbristningarna går inte att undvika, men de försvinner med tiden.

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
Mollusker barn

Mollusker

Här hittar du bilder på mollusker så att du vet hur de ser ut. Mollusker är vanligt hos barn, men vad är mollusker och hur blir du av med dem? Mullosker drabbar främst barn i förskoleåldern och de försvinner vanligen av sig själv inom något år. Molluscum contagiosum.

Läs artikeln »
varfor ga upp vikt gravid

Viktuppgång under graviditeten

Vad är orsaken till att man går upp i vikt under graviditeten? Det finns flera orsaker till varför du lägger på dig gravidkilon när du är gravid. Kan du påverka hur mycket du går upp i vikt när du är gravid? Hur mycket väger moderkakan? Hur mycket väger livmodern? Hur mycket väger fostret? Hur mycket väger fostervattnet?

Läs artikeln »
diabetes barn

Diabetes barn

Diabetes är en sjukdom som allt oftare drabbar barn. Förr kallades det då för barn- eller ungdomsdiabetes, men idag används beteckningen typ 1-diabetes. Symptom är ofta trötthet, törst, ofta kissnödig, illamående och viktnedgång.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.