snorig bebis med föräldrar

Snorig bebis – 11 tips för att lindra och undvika snuvig bebis

Bebis med snorig näsa är mer eller mindre en daglig syn på våra svenska förskolor och fritids. Att drabbas av en snorig och snuvig näsa är inget som är farligt för din bebis, men ibland undrar man om det verkligen ska vara så hela tiden. 

Bebis med snorig näsa är mer eller mindre en daglig syn på våra svenska förskolor och fritids. Att drabbas av en snorig och snuvig näsa är inget som är farligt för din bebis, men ibland undrar man om det verkligen ska vara så hela tiden. 

Snorighet och snuvighet är något som ofta följer med vid en förkylning och det är inte ovanligt att barn drabbas av tio förkylningar per år. I denna artikel berör vi följande ämnen: 

 • Vad beror snorig näsa på?
 • Hur länge är en bebis snorig?
 • Spädbarn och snorig näsa
 • Hur smittar snuva?
 • Hur kan man lindra?
 • Hur kan man undvika?
 • Kan mitt barn gå till förskolan?

Varför är min bebis snorig?

Snor är i grunden något naturligt som vi alla har i vår näsa där huvudfunktionen är att fånga upp bakterier och smuts i andningsvägarna och hindra det från att hamna i lungorna. Snor håller även slemhinnorna i näsan fuktade så att flimmerhåren i näsan ska fungera som de ska. Snor består till cirka 95% vatten. Resterande är slem, vita blodkroppar, salt, protein och vävnad. 

Vid förkylning är rinnande näsa och snuva väldigt vanligt och volymen ökar upp till fyra gånger sin vanliga produktion. Det extra snoret hjälper till få ut virus och bakterier ur kroppen. Under höst och vinter så drabbas de flesta i olika utsträckning av symtomet. Anledningen till att det är vanligare denna period är att vi är mer inne och därmed att vi är närmre varandra och att barn tar på fler torra ytor som kan ha viruset på sig. 

Vid förkylning är snoret ofta klart och tunt till en början för att senare bli tjockare och lite gulaktigt. Snoret kan dock variera mellan att vara grått, gult eller grönt baserat på vad det innehåller. Anledningen till att snoret en bit in i en förkylning ofta blir mer trögflytande är att kroppen har producerat mer vita blodkroppar för att bekämpa infektionen. 

Läs även: RS-virus

Hur länge är det normalt för en bebis att vara snorig?

Det är inte ovanligt att din bebis kan vara snorig och snuvig i en till två veckors tid. Ibland sitter det i något längre. 

Läs även: Hosta hos barn

Snorig näsa hos spädbarn

En bebis som har en snorig näsa kan ibland ha svårt att andas. Detta kan också innebära att barnet har svårt att äta och dricka. Märker du detta så ska du självklart uppsöka vård.  

Orsaken till detta är att bebisars näsor är trånga och därför lätt täpps igen. Det kan även vara bra att känna till att spädbarn upp till runt 6 månaders ålder endast kan andas genom näsan, dvs de kan inte öppna munnen för att andas. När små barn äter så andas de ofta samtidigt. Detta gäller exempelvis både vid amning och vid flaskmatning. Om näsan är täppt eller full av snor så blir det således svårt att äta. 

Om du försökt att få bort snoret och din bebis ändå har svårt att andras och äta så bör du söka vård för att få hjälp. Länge ner i artikeln kan du läsa mer om hur du kan lindra. 

Hur länge smittar en snorig bebis? 

Det är viktigt att känna till att snuva och snorighet i sig inte är en sjukdom. Detta är symtom på en annan sjukdom såsom en förkylning. Smittorisken är alltid värst precis innan en förkylning brutit ut och i början. Även om risken för smitta minskar över tid så smittar ett barn så länge som de har symtom.

7 tips för att lindra vid snorig och täppt bebis

 • Använd en nässug. Det finns nässugar att köpa både på nätet och på de flesta apotek. Det finns ofta två versioner, en manuell och en som kopplas till dammsugare. Vilken du väljer är helt och hållet en smaksak. Syftet med en nässug är att suga bort snoret så att din bebis kan andas. Undvik att komma åt näsväggen som skiljer näsborrarna åt, då denna är väldigt smärtkänslig.
 • Använd koksalt och skölj ut snoret. Hemma försöker man oftast att få ut snoret, medan man inom vården med små barn i stället försöker spola ner snoret i svalget. Detta kan göras med steril koksaltlösning eller med saltvattensprej. För bästa effekt ska du skölja igenom näsan (inte bara droppa). Använd gärna en plastspruta utan spets som du fyller med 1-2 milliliter koksaltlösning per näsborre. Spola rakt in, inte uppåt. Din bebis kommer inte att bli glad och sannolikt kommer han eller hon att hosta och fräsa. Detta ser dock värre ut än vad det är. Upprepa vid behov tills snoret är borta och näshålan är ren. 
 • Extra kudde. Testa att ge din bebis eller ditt barn en extra kudde (detta råd gäller inte en nyfödd bebis där kuddar inte alls ska användas). 
 • Höj huvudändan på sängen. Ett bättre alternativ till att använda en extra kudde kan vara att höja huvudändan. Detta gör du enklast genom att lägga något under två av sängens ben. Böcker brukar fylla denna funktion mycket väl. Grundtanken är att huvudet ska hållas över hjärthöjd för att den bästa och mest avsvällande effekten ska föreligga.
 • Näsdroppar. Det finns näsdroppar anpassade för barn, men inte för de allra minsta. De flesta näsdroppar och nässpray skall inte ges till barn under ett år. Rådfråga på apoteket och upplys dem om ditt barns ålder innan du använder några näsdroppar. 
 • Bröstmjölk i näsan. Det sägs att bröstmjölk kan användas i barnets näsa för en avsvällande effekt. Du kan testa genom att droppa ett par droppar bröstmjölk i din bebis näsa precis innan det är dags att amma. Observera att modersmjölksersättning inte fungerar på samma sätt och således inte skall droppas i barnets näsa. 
 • Drick mycket vatten. Denna punkt gäller främst barn som börjat äta fast föda. Vatten hjälper till att spä ut eventuellt slem i svalget vilket kan underlätta andningen. 

OBS! Tänk på att effekten av nässpray och koksalt dröjer en stund. Ge därför inte behandlingen till din bebis precis innan läggdags eller innan en måltid. Ge det i stället en stund innan, så att effekten kickat in när det är dags för sömn eller mat.

Så undviker du en snorig bebis

Det bästa är såklart att undvika att bli smittad av något som ger upphov till snuva. Ibland är detta dock lättare sagt än gjort där bebisar och små barn gärna stoppar allting i munnen. Några tips du kan följa för att minska risken att vara hemma med en snorig bebis är att: 

 • Tvätta dina och barnets händer ofta, framför allt innan och efter du äter. 
 • Lär dina barn tidigt att nysa och hosta i armvecket. 
 • Se till så att ditt barn undviker att peta sig i näsan eller i ögonen. Här fastnar viurs extra lätt. 
 • Försök även att vara ute så mycket du kan då virus sprids lättare inomhus. 

När kan mitt snuviga barn gå till förskolan? 

Snuvan kan sitta i länge efter en förkylning och det är viktigt att man stannar hemma när man är sjuk. Har barnet feber eller är orkeslös så ska man stanna hemma. Är barnet piggt och har varit feberfritt under ett dygn så kan han eller hon enligt 1177 gå till förskolan / fritids / skolan även om det föreligger lite snuva. Det sista ordet har dock alltid barnets förskola eller skola, så stäm alltid av vad som gäller hos just er.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

diabetes barn

Diabetes barn

Diabetes är en sjukdom som allt oftare drabbar barn. Förr kallades det då för barn- eller ungdomsdiabetes, men idag används beteckningen typ 1-diabetes. Symptom är ofta trötthet, törst, ofta kissnödig, illamående och viktnedgång.

Läs artikeln »
vill inte amma

Min bebis vill inte amma

Vad gör man när barnet inte vill amma? Här har du 20 tips när barnet amningsvägrar eller amningsstrejkar. Om barnet inte vill amma så kan det bero på flera olika anledningar. Vi ger dig tips och råd när din bebis inte vill amma.

Läs artikeln »
sätesbjudning

Sätesbjudning

Sätesbjudning innebär att barnet ligger med gumpen nedåt. Det är ovanligt att en kvinna genomgår en sätesförlossning. Idag är det vanligast att en kvinna föder genom kejsarsnitt när barnet ligger i sätesbjudning. Läs om riskerna, innebörden och fakta kring sätesbjudning på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
gravidyoga

Gravidyoga

Gravidyoga är en bra träningsform när man är gravid som har flera fördelar för både dig och ditt barn. Flera program och övningar för dig som vill träna gravidyoga hemma. Yoga för gravida passar både nybörjare och de som har erfarenhet av träning sedan tidigare.

Läs artikeln »
Förstoppnings gravid

Förstoppning under graviditeten

Är du förstoppad eller hård i magen under graviditeten. Har du trög mage och upplever att det är svårt att bajsa ordentligt? Förstoppning under graviditeten är mycket vanligt och beror på de hormoner i kroppen som ökar när man är gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.