Mina bröst läcker mjölk

Mina bröst läcker – är det normalt

Är det normalt att mina bröst läcker mjölk under graviditeten? Är det vanligt att det rinner mjölk från brösten när man är gravid? Att det läcker råmjölk från brösten är helt normalt.

Är det normalt att mina bröst läcker mjölk under graviditeten?

Vi hjälper dig att reda ut vad som är normalt och inte normalt när du är gravid. Här svarar vi på frågan: Är det normalt att mina bröst läcker mjölk under graviditeten?

Många mammor börjar läcka råmjölk (även kallat kolostrum) när de är gravida, vanligtvis någon gång i tredje trimestern. Det är gult till en början och kan kännas lite klibbigt, men längre fram i graviditeten blir det allt vitare och kan faktiskt börja likna tunn, vattnig mjölk.

Att brösten läcker under graviditeten händer dock inte alla. Hursomhelst, så är vilket som helt normalt. Om du besväras av det så kan du testa Amningsinlägg i din behå för att skydda dina kläder vid läckage. Dessa kan du idag köpa på de flesta apotek och i vanliga livsmedelsbutiker.

Du kan läcka olika mängder råmjölk vid olika tillfällen, ofta vaknar man på natten eftersom bröstet har blivit klämt under sömnen. Kläm inte på brösten för att se om det kommer mjölk, då detta stimulerar till ökad mjölkproduktion.

Råmjölk är en tjock, gulaktig vätska som innehåller antikroppar som skyddar nyfödda barn från infektioner. Om du väljer att amma, kommer denna dyrbara vätska att ge näring till ditt barn tills mjölken kommer igång. Råmjölk har mer protein, men mindre kolhydrater och fett, än mogen bröstmjölk. Råmjölk är lätt att smälta och har precis den mängd näringsämnen som ett barn behöver under de första dagarna efter födseln.

Mer om: Brösten under graviditeten

Föregående | Nästa

Läs även: Är det normalt att brösten periodvis inte är ömma?

Se alla frågor om vad som är normalt när du är gravid!

De som läst avsnittet om det normalt att mina bröst läcker mjölk under graviditeten besökte även vår samlingssida för alla frågor om vad som är normalt under graviditeten.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

barn sol strand

Barn, sol, värme och solskydd

Sol, värme och solskydd för små barn, spädbarn och nyfödda. Solskydd barn. Fakta och tips för föräldrar om hur sol påverkar barnet och hur du skyddar spädbarnet bäst mot solen. Använd alltid solskydd på små barn och smörj in barnet ofta.

Läs artikeln »
missfall efter

Efter missfall

Efter missfall. När kan man bli gravid eller ha samlag efter missfall? Hur vet man när man kan bli gravid efter ett missfall? Vad händer i kroppen efter ett missfall?

Läs artikeln »
Trotsåldrar / trotsåldern

Trotsålder / trotsåldrar

Trotsåldern är inte ett år, utan en återkommande period. Barn trotsar hela tiden och det är en del av deras utveckling. Trotsåldrar / trotsåldern återkommer regelbundet och det finns därför vissa åldrar som är mer utmärkande än andra.

Läs artikeln »
livmodern matt symfys fundus

Livmoderns mått under graviditeten

Livmoderns mått vecka för vecka. Livmodern mäts enligt något som kallas Symfys / Fundus måttet från mitten av graviditeten. Måttet på livmodern förkortas ofta SF. Följ normalvärdena i våra tabeller och kurver över livmoderns mått.

Läs artikeln »
gravid julbord

Julbord under graviditeten

Den sista månaden innan jul brukar vara fullbokad med julbord. Vad på julbordet kan egentligen du som gravid äta utan att det påverkar barnet? Fakta om vilken mat på julbordet du kan äta när du är gravid hittar du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Tidigt missfall

Tidigt missfall

Tidigt missfall är något som det inte finns så mycket statistik på. Anledningen är att ett tidigt missfall normalt händer redan innan man vet att man är gravid. De flesta tidiga missfall inträffar innan graviditetsvecka 12. Under den första trimestern inträffar hela 80% av alla missfall. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.