trimester

Trimester

Graviditeten är indelad i trimestrar. Den första, andra och tredje trimestern som alla är ungefär tre månader vardera. När de börjar och slutar enligt barnmorskor varierar och likaså gör det i forskarvärden. Vi redogör här för varför trimestrarnas längd varierar.

När börjar och slutar en trimester

En graviditet delas normalt in i tre stycken trimestrar, dvs tre separata tidperioder om cirka tre månader vardera.

De olika trimestrarna under graviditeten varierar lite i längd och hur man räknar varierar också beroende på olika källor. Inte ens i forskarvärlden är man helt överens om hur man räknar trimestrarna.

I denna artikel svarar vi på frågorna:

  • Vad är en trimester?
  • Hur lång är en trimester?
  • Vilken trimester är du i?
  • När går du in i de olika trimestrarna?

Vad är en trimester?

En trimester är ett sätt att dela in graviditeten i olika delar, den första, den andra och den tredje trimestern.

Hur lång är en trimester?

En trimester är en tredjedel av graviditetens nio månader, dvs runt 3 månader. Exakt när en trimester börjar och slutar kan du läsa om här nedanför under respektive period.

Trimester 1

Under trimester ett får man normalt det positiva graviditetsbeskedet. Hur man upplever graviditeten varierar både avseende den fysiska och den känslomässiga upplevelsen. Det är vanligt med humörsvängningar, trötthet och osäkerhet inför förändraringar under den första trimestern. Många kvinnor letar i början efter tecken eller symtom på graviditet, vilket kan skapa mycket oro. Har man planerat graviditeten så börjar man ganska snart att acceptera graviditeten och i slutet av trimester ett är det vanligt att man berättar för vänner, bekanta och arbetsgivare om att man är gravid.

Tips: Prenumerera på vår graviditetskalender för djupgående artiklar varje vecka om fostrets utveckling och kroppens förändring: Prenumererar via denna länk.

När slutar första trimestern?

Den första trimestern är vardagligt uttryckt mellan vecka 0 till 13. Trimester ett börjar enligt mödravården i Sverige med den första dagen av din senaste mens och slutar vecka 13+6.

Tyvärr visar olika källor olika perioder för de olika trimestrarna, även i forskar- och författarvärden. Ibland anges det i internationella källor att trimester ett slutar redan vecka 11+6 dvs i vecka 12.

Tips på intressanta artiklar i trimester 1:
BefruktningenGraviditetsteckenMissfallBeräkna förlossningsdatumKost under graviditetenIllamående under graviditetenGraviditetskalender samt Skengravid.

Trimester 2

Under trimester två börjar de flesta att må betydligt bättre. Många börjar fundera på hur det kommer att bli med ett litet barn i familjen. En del kvinnor börjar nu lyssna till och prata med barnet – även att sjunga en sång är vanligt. Embryot går nu över till att vara ett foster. Föds barnet under trimester två så är det först i den senare delen som det kan överleva utanför livmodern. Under den andra trimestern är det även vanligt att man börjar att planera inför barnets ankomst; var ska barnet sova? Vilken vagn ska jag köpa? Vad ska barnet heta?

När börjar och slutar den andra trimestern?

Den andra trimestern är varligt uttryckt mellan vecka 14 till 27. Trimester två börjar enligt mödravården i Sverige vecka 14+0 och pågår till vecka 27+6.

Det finns även här avvikelser i olika källor och det föreslås ibland att trimester två börjar vecka 12+0 och slutar vecka 26+6.

Tips på intressanta artiklar i trimester 2:
Ultraljud, kvinnans viktökning under graviditeten, barnnamn, väntar du en pojke eller flicka samt om profylax.

Trimester 3

Den tredje trimestern innehåller ofta mycket tankar och funderingar inför förlossningen. En del oroar sig för barnet, vissa njuter av att vara gravida, medan andra längtar till att graviditeten är slut. I trimester tre kommer den största delen av barnets tillväxt, sett till antal gram. Detta kommer också att kännas på din kropp och det är vanligt att tröttheten kommer tillbaka samtidigt som många drabbas av foglossning eller ryggsmärta. Det är i den tredje trimestern dags att sätta sig in i vad som händer runt omkring förlossningen, vilka smärtlindringsmetoder som finns och hur saker fungerar när barnet väl är fött såsom amning och blöjbyten.

När börjar tredje trimestern?

Den tredje trimestern är vardagligt uttryckt mellan vecka 28 till 40. Trimester tre börjar enligt mödravården i Sverige vecka 28+0 och pågår ändra fram till förlossningen.

Tips på intressanta artiklar i trimester 3:
FoglossningDrömmar under graviditetenFörlossningenSlemproppen, förlossningsvärkar samt Värktimer.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

gravid symptom hudbristningar under graviditeten

Hudbristningar under graviditeten

Bristningar eller hudbristningar är vanligt när man är gravid och det drabbar mer än hälften av alla gravida. Bristningarna kommer främst på mage, bröst, rumpa och lår. Hudbristningarna går inte att undvika, men de försvinner med tiden.

Läs artikeln »
Livmodertappen

Livmodertappen gravid

Längst ner är livmodern formad som en tapp  som kallas livmodertappen.Tappen är både hård och mjuk. Vissa kan uppleva smärta vid beröring av livmodertappen och andra kan känna illamående, yrsel eller andra obehag. Många kan inte känna sin egen livmodertapp så om du försöker och inte hittar den, så ska du inte vara orolig.

Läs artikeln »

Grattis, du är gravid?

När du får reda på att du är gravid, dyker ofta tusen olika tankar upp. Vad gör man nu? Vi berättar vad du ska göra när du ser pluset på stickan och vad som kommer att hända med dig och din kropp under den första tiden av din graviditet.

Läs artikeln »
adoption

Adoption i Sverige

Adoption i Sverige. Att adoptera barn kan vara en komplicerad process, men vi beskriver här enkelt hur det går till att adoptera. Regler och fakta om adoption, adoptionscentrum, adoptioner, att adoptera.

Läs artikeln »
Min graviditet / En veckodagbok / en graviditetsdagbok

Min graviditet : en veckodagbok

De flesta minns inte sin graviditet! Med boken Min graviditet : En veckodagbok, så skapar du ett personligt minne av perioden som gravid. Boken hjälper dig att minnas allt som hänt under din graviditet – en tid som är värd att minnas.

Läs artikeln »
kan gravid flyga

Kan man flyga under graviditeten

Kan man flyga som gravid? Hur sent i graviditeten kan man flyga? Kan man flyga efter vecka 28? Här hittar du svar på allt som rör flygresan under graviditeten. Du kan ofta flyga utan läkarintyg fram till vecka 28, men tiden för hur länge du kan flyga varierar.

Läs artikeln »
kan gravid resa

Resa under graviditeten

Planera inte resan när du är nygravid. Du vet aldrig hur graviditeten kommer att påverka dig. Normalt så går det bra att resa när du är gravid. Du kan åka till de flesta platser, men det finns några saker du bör tänka på när du reser under graviditeten.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.