trimester

Trimester

Graviditeten är indelad i trimestrar. Den första, andra och tredje trimestern som alla är ungefär tre månader vardera. När de börjar och slutar enligt barnmorskor varierar och likaså gör det i forskarvärden. Vi redogör här för varför trimestrarnas längd varierar.

När börjar och slutar en trimester

En graviditet delas normalt in i tre stycken trimestrar, dvs tre separata tidperioder om cirka tre månader vardera.

De olika trimestrarna under graviditeten varierar lite i längd och hur man räknar varierar också beroende på olika källor. Inte ens i forskarvärlden är man helt överens om hur man räknar trimestrarna.

I denna artikel svarar vi på frågorna:

  • Vad är en trimester?
  • Hur lång är en trimester?
  • Vilken trimester är du i?
  • När går du in i de olika trimestrarna?

Vad är en trimester?

En trimester är ett sätt att dela in graviditeten i olika delar, den första, den andra och den tredje trimestern.

Hur lång är en trimester?

En trimester är en tredjedel av graviditetens nio månader, dvs runt 3 månader. Exakt när en trimester börjar och slutar kan du läsa om här nedanför under respektive period.

Trimester 1

Under trimester ett får man normalt det positiva graviditetsbeskedet. Hur man upplever graviditeten varierar både avseende den fysiska och den känslomässiga upplevelsen. Det är vanligt med humörsvängningar, trötthet och osäkerhet inför förändraringar under den första trimestern. Många kvinnor letar i början efter tecken eller symtom på graviditet, vilket kan skapa mycket oro. Har man planerat graviditeten så börjar man ganska snart att acceptera graviditeten och i slutet av trimester ett är det vanligt att man berättar för vänner, bekanta och arbetsgivare om att man är gravid.

Tips: Prenumerera på vår graviditetskalender för djupgående artiklar varje vecka om fostrets utveckling och kroppens förändring: Prenumererar via denna länk.

När slutar första trimestern?

Den första trimestern är vardagligt uttryckt mellan vecka 0 till 13. Trimester ett börjar enligt mödravården i Sverige med den första dagen av din senaste mens och slutar vecka 13+6.

Tyvärr visar olika källor olika perioder för de olika trimestrarna, även i forskar- och författarvärden. Ibland anges det i internationella källor att trimester ett slutar redan vecka 11+6 dvs i vecka 12.

Tips på intressanta artiklar i trimester 1:
BefruktningenGraviditetsteckenMissfallBeräkna förlossningsdatumKost under graviditetenIllamående under graviditetenGraviditetskalender samt Skengravid.

Trimester 2

Under trimester två börjar de flesta att må betydligt bättre. Många börjar fundera på hur det kommer att bli med ett litet barn i familjen. En del kvinnor börjar nu lyssna till och prata med barnet – även att sjunga en sång är vanligt. Embryot går nu över till att vara ett foster. Föds barnet under trimester två så är det först i den senare delen som det kan överleva utanför livmodern. Under den andra trimestern är det även vanligt att man börjar att planera inför barnets ankomst; var ska barnet sova? Vilken vagn ska jag köpa? Vad ska barnet heta?

När börjar och slutar den andra trimestern?

Den andra trimestern är varligt uttryckt mellan vecka 14 till 27. Trimester två börjar enligt mödravården i Sverige vecka 14+0 och pågår till vecka 27+6.

Det finns även här avvikelser i olika källor och det föreslås ibland att trimester två börjar vecka 12+0 och slutar vecka 26+6.

Tips på intressanta artiklar i trimester 2:
Ultraljud, kvinnans viktökning under graviditeten, barnnamn, väntar du en pojke eller flicka samt om profylax.

Trimester 3

Den tredje trimestern innehåller ofta mycket tankar och funderingar inför förlossningen. En del oroar sig för barnet, vissa njuter av att vara gravida, medan andra längtar till att graviditeten är slut. I trimester tre kommer den största delen av barnets tillväxt, sett till antal gram. Detta kommer också att kännas på din kropp och det är vanligt att tröttheten kommer tillbaka samtidigt som många drabbas av foglossning eller ryggsmärta. Det är i den tredje trimestern dags att sätta sig in i vad som händer runt omkring förlossningen, vilka smärtlindringsmetoder som finns och hur saker fungerar när barnet väl är fött såsom amning och blöjbyten.

När börjar tredje trimestern?

Den tredje trimestern är vardagligt uttryckt mellan vecka 28 till 40. Trimester tre börjar enligt mödravården i Sverige vecka 28+0 och pågår ändra fram till förlossningen.

Tips på intressanta artiklar i trimester 3:
FoglossningDrömmar under graviditetenFörlossningenSlemproppen, förlossningsvärkar samt Värktimer.

Fler artiklar för dig som är gravid

sjalvmedkansla under graviditeten

Självmedkänsla under graviditeten

Självmedkänsla under graviditeten handlar om något av det mest mänskliga – vårt behov av att känna oss omhändertagna och älskade för de vi är. Denna text om självmedkänsla under graviditeten är skriven av Elin Borg som arbetar med att få kvinnor att må bättre under graviditeten.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
Halsbränna gravid

Halsbränna gravid

Halsbränna när man är gravid är ett vanligt besvär. Orsaken till varför du som gravid får halsbränna är att fostret trycker på mage och tarmar. Minska besvären genom att följa våra råd i denna artikel. Trycket från mage och tarmar försvårar matsmältningen vilket i sin tur ger halsbränna under graviditeten. 

Läs artikeln »
Förvärkar hos gravid kvinna

Förvärkar

Förvärkar under graviditeten kan komma plötsligt och då är det bra att veta hur förvärkar känns och vad det är? Förvärkar kommer ofta senare i graviditeten och kan pågå under flera timmar. Ofta upphör förvärkarna när du rör på dig eller när du slappnar av.

Läs artikeln »
dagen efter piller

Dagen-efter-piller

Dagen efter piller ska tas inom 72 timmar efter samlaget. Ofta så ses dagen-efter-piller som ett alternativ till abort. Allt om akut p-piller och dagenefterpiller läser du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.