kan gravid jacuzzi bubbelpool

Jacuzzi, bubbelbad eller bubbelpool.

Kan jag bada jacuzzi, bubbelbad, badkar eller pool när jag är gravid? Idag är rådet att det går bra att ta ett bad i jacuzzi eller bubbelpool under graviditeten.

Kan man bada jacuzzi, bubbelbad eller bubbelpool när man är gravid?

Visst är det skönt att bada jacuzzi eller bubbelpool även när man är gravid. Många oroar sig dock över om det är okej.

Det finns flera olika argument och studier kring bad i jacuzzi eller bubbelpool under graviditeten. Dessa talar både om bakterier och värme.

Läs även: Sol och bad under graviditeten

Råd avseende bad i bubbelpool och jacuzzi

Förr rådes gravida att avstå från att bada i bubbelpool under hela graviditeten. Orsaken är att det ofta finns en hel del bakterier och annat i det varma vattnet. Under graviditeten är man mer mottaglig för dessa och man drabbas därför lättare av både svamp i underlivet samt utav urinvägsinfektioner.

Idag är rådet friare och det är upp till var och en att själv bestämma hur de vill göra avseende infektionsrisken. Nedan kan du läsa om när du inte ska bada i badtunna, bubbelpool eller badkar.

Jacuzzi gravid
Jacuzzi gravid

Det som istället blommat upp på senare år är faran med varmt vatten. Vissa studier angående varmt vatten säger att det är farligt om den blivande mammans kroppstemperatur höjs till över 38,3 grader Celsius. En förhöjd temperatur tros både kunna orsaka fosterskador samt leda till missfall.  I en jacuzzi som håller en temperatur på runt 39 grader så tar det bara drygt tio minuter innan din kroppstemperatur höjts till dessa nivåer. Främst gäller detta innan graviditetsvecka 12.

Det finns ingen forskning som entydigt säger att det är farligt, men för att vara på den säkra sidan bör man därför se till så att bad i varmt vatten inte sker vid upprepade tillfällen och aldrig i mer än 10 minuter åt gången. Varma bad är framförallt att undvika under den första trimestern.

Undvik alltid bubbelpool och jacuzzi om…

När du är gravid så är det normalt okej att bada under kortare stunder i jacuzzi och bubbelpool. Enda gången du absolut inte ska bada i varken badtunna, bubbelpool eller badkar är i slutet av graviditeten om ditt fostervatten gått. Detta beror på att det då finns risk för infektion.

Bada i badkar som gravid

Att bada i ditt eget badkar när du är gravid är okej under hela graviditeten (förutom när fostervattnet gått). Att kliva ner i ett varmt bad kan vara riktigt skönt när kroppen värker. Passa på att hitta tillfällen att njuta även när du är gravid.

Spa och bastu

När du är gravid så går det bra att basta. Kroppen har en bra förmåga att reglera värmen och det är faktiskt lättare för kroppen att reglera värmen i en bastu än i ett varmt bad. Upplever du att det blir för varmt och du känner att det är jobbigt så ska du dock alltid gå ut ur bastun.

När det gäller andra aktiviteter på ett spa så bör du följa råden ovan som säger att det går bra att använda den pool eller den jacuzzi som finns på anläggningen. Den enda gången du inte ska bada är när fostervattnet gått.

Bada när slemproppen lossnat

Att bada i offentliga bubbelbad eller jacuzzis tillsammans med andra ska du undvika då slemproppen inte längre kan skydda mot bakterier (läs mer om slemproppen). Att bada i badkar är ingen fara även efter att slemproppen har lossnat. Se bara till att bada i ditt eget badkar i hemmet.

OBS! Simning under graviditeten är utmärkt träning. Läs mer om träning under graviditeten.

De som läst avsnittet om att bada jacuzzi eller bubbelpool under graviditeten läste även om att flyga när man är gravid samt om att resa när man har barn.

Källa: 1177, svar från Barnmorskor samt OTIS. 2014. Fact Sheet: Hyperthermia and Pregnancy. Organization of Teratology Information Specialists. http://mothertobaby.org/fact-sheets/hyperthermia-pregnancy/ [Accessed June 2016].

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

förkyld sjuk amma

Förkyld ammar

När du är förkyld, magsjuk, har influensa eller har feber så ska du fortsätta att amma som vanligt. Amning är bra för barnet och bröstmjölken hjälper även till att ge ett extra skydd. Är barnet förkyld eller sjuk så bör barnet också fortsätta med amningen precis som vanligt. 

Läs artikeln »
barn horsel

Barns hörsel

Barn lär sig språk genom att lyssna på vuxna när de pratar. Har barn nedsatt hörsel kan detta därför leda till att barnet får svårare att lära sig att prata. Barns hörsel testas regelbundet vid kontroller genom BVC.

Läs artikeln »
Missfall statistik

Missfall statistik

Om du är en orolig person så ska du hålla dig ifrån statistik kring missfall. Lever du ett liv under normala omständigheter så är sannolikheten att drabbas av ett missfall cirka 15%. Statistik för missfall finns det en hel del av och siffrorna talar för att risken minskar ju länge tiden går. 

Läs artikeln »
matvagran

Matvägran

Matvägran. Barn vägrar periodvis att äta. Hur gör man för att matvägrande barn ska få i sig tillräckligt med mat för att klara sig? När barnet inte vill äta mat är det viktigt att du inte tvingar det. Gör ätandet roligt när det lilla barnet matvägrar.

Läs artikeln »
normaltgravidgravid normalt

Normalt under graviditeten

Vad är normalt under graviditeten? Vi hjälper dig att reda ut vad som är normalt när du är gravid. När man är gravid har man många dagar då man undrar om detta är normalt. Läs alla våra artiklar om vad som är normalt under graviditeten för att känna dig extra trygg.

Läs artikeln »
gravid folsyra

Folsyra gravid

Folsyra rekommenderas till dig som är eller försöker att bli gravid. Varför ska gravida ta folsyra? Vad är folsyra? Vilka risker finns det med folsyratillskott under graviditeten? Du bör ta ungefär 400 mikrogram folsyra per dag redan när du försöker att bli gravid. Fortsätt med folsyra fram till du är i graviditetsvecka 12.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.