Sova på sidan under graviditeten

Sova på rygg eller sidan

När du är gravid ska du sova på vänster sida. Under den senare delen av graviditeten bör du inte sova på rygg. Orsaken är ökad risk för sent missfall. Bäst, när du är gravid, är att sova på vänster sida även om höger sida också går bra.

Ska gravid sova på rygg eller på sidan?

Flera studier har visat att man inte ska sova på rygg under graviditeten. Sambandet mellan att sova på rygg mot slutet av graviditeten och att barnet i magen dör har nu vid flera tillfällen bekräftats. Genom att sova på vänster sida så kan du minska risken.

I denna artikel går vi igenom ämnena:

  • Sova / ligga på rygg när man är gravid
  • Sova på höger sida
  • Sova på vänster sida
  • Sovställning för dig som är gravid

Din sovställning som gravid

Som om det är nog med saker att oroa sig för, så kommer det nu även studier som tyder på att den gravida kvinnan inte bör sova på rygg. Hela fem studier har (2018) visat på ett samband mellan att den gravida somnat på rygg i slutet av graviditeten och att barnet i magen har dött. Ingela Rådestad, barnmorska och professor i omvårdnadsvetenskap, forskar om hur man förebygger att barn dör under graviditeten. I en intervju med tidningen Vi föräldrar bekräftar hon att studierna tyder på en ökad risk, även om inte alla gravida som sover på rygg föder ett dött barn. Längre ner i denna artikel kan du läsa mer om att sova på rygg.

Vad händer under graviditeten som påverkar vilken sida du ska sova på?

När fostret växer sig allt större, framför allt under den sista delen av graviditeten, så blir också trycket större och större på den blivande mammans organ och blodkärl. Det kan vara både störigt och smärtsamt när barnet i magen sparkar hårt mot revbenen eller om barnet trycker mot kissblåsan. Utöver de symptom som du som gravid märker av så händer det även saker inne i gravidkroppen medans du sover som påverkar både dig och ditt barn.

Vilken sida ska du som är gravid sova på?

Längst med ryggraden, på höger sida, går en av de största blodkärlen i kroppen (vena cava). Här transporteras blod tillbaka från nedre delen av kroppen och upp till hjärtat. När man under graviditeten ligger på rygg så finns det risk att detta kärl blir klämt mellan livmodern och ryggraden. Enligt Ingela Rådestad kan det från ungefär vecka 28 vara bra att sova på sidan.

Sova på vänster sida

När du är gravid, främst i slutet av graviditeten, så kommer barnets tyngd att leda till att blodflödet, som leder till hjärtat, kommer att gå långsammare. Detta kommer att ske om du sover på rygg. Om du under graviditeten sover på vänster sida så minskar du detta tryck på blodkärlet.

Genom att sova på vänster sida kan du på så sätt minska risken för dålig syretillförsel för både dig och för barnet.

Svårt att sova på sidan?

Det finns många gravida som upplever det obekvämt att sova på sidan och att sova på rygg känns kanske mer naturligt (läs mer om tips vid sömnproblem). För att lättare sova på sidan kan det vara bra att använda en gravidkudde. Denna är utformad för att stötta rygg och mage. Du kan även använda en snedkudde som placeras under höger höft. Denna gör då att du inte vänder dig under natten.

Sova på höger sida

Det finns egentligen inte någon forskning som säger att det är fel att sova på höger sida under graviditeten. Orsaken till att det rekommenderas att man sover på vänster sida när man är gravid är dels det faktumet att kärlet går på höger sida av ryggraden dels för att en studie vid ett tillfälle tydde på att sannolikheten för missfall var större när den gravida kvinnan gick och la sig på höger sida. Detta samband har dock inte upprepats i andra studier. Sannolikt är det inte farligare att sova på höger sida, än vad det är att sova på vänster sida.

Du ska vara medveten om att denna forskning är relativt ny, så det finns ingen anledning till överdriven oro. Primärt handlar det om att aktivt välja rätt sovposition när man går och lägger sig. Att man byter sovställning under natten är inget man ska oro sig för, mer än att man ska lägga sig på sidan igen när man vaknar på natten.

Kan man ligga eller sova på rygg när man är gravid?

Orsaken till att man ofta rekommenderar att man inte ska ligga eller sova på rygg, när man är gravid, är pga risken för vena cava syndrom. Detta är när vikten från magen och barnet trycker på de stora venerna i kroppen som leder tillbaka blod till hjärtat. Ett sådant tryck kan hämma blodflödet i kroppen och orsaka syrebrist hos både foster och hos den gravida kvinnan. Risken för sent missfall till följd av att man sover på rygg är dock väldigt liten.

Den studie som det ofta hänvisas till när man beskriver den ökade risken av att sova på rygg när man är gravid visar på att risken för sent missfall ökar med 2,3 gånger efter graviditetsvecka 28. I studien jämförde forskarna sömnmönster hos över 1000 kvinnor – 291 som varit med om dödfödsel och 733 som fött levande barn under samma tid. Störst riskökning syntes hos de som gick och la sig på rygg, dvs att vända sig till ryggläge under natten är förenat med mindre risk. Ofta sover man längst i den sovställning som man först somnar i. Studien visade även att kvinnor som vaknade och gick på toaletten en eller flera gånger under natten hade en lägre risk för att drabbas.

Vena Cava

Längs med ryggen går kroppens största vener (Vena Cava) med syrefattigt blod som ska tillbaka till hjärtat. Tryck på Vena Cava orsakar ett sämre blodflöde in till hjärtat, vilket kan ge upphov till ett underskott av syrsatt blod som går ut från hjärtat. Symptom på att detta inträffar är ofta andnöd, illamående, yrsel och svimningskänslor.

Källa: Studien Association between maternal sleep prectices and late stillbirth – findings from a stillbirth case-¬control study, publicerad i BJOG, november 2017 av Ingela ¬Rådestad samt intervju med Dr. Grace Pien assistant professor of medicine at the Johns Hopkins University, publicerad i Live science, https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1471-0528.14967

De som läste om att sova på rygg eller sidan under graviditeten läste även: 12 tips vid sömnproblem under graviditeten 

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

dagen efter piller

Dagen-efter-piller

Dagen efter piller ska tas inom 72 timmar efter samlaget. Ofta så ses dagen-efter-piller som ett alternativ till abort. Allt om akut p-piller och dagenefterpiller läser du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
gravid symptom hudbristningar under graviditeten

Hudbristningar under graviditeten

Bristningar eller hudbristningar är vanligt när man är gravid och det drabbar mer än hälften av alla gravida. Bristningarna kommer främst på mage, bröst, rumpa och lår. Hudbristningarna går inte att undvika, men de försvinner med tiden.

Läs artikeln »
Tips på gravidböcker

Böcker under graviditeten

Böcker om graviditet och förlossning. Vi tipsar om bra gravidböcker och många fler boktips. När man är gravid köper man ofta många böcker men vilka gravidböcker behöver man köpa egentligen? Tips på gravidböcker, graviddagböcker förlossningsböcker och många fler. 

Läs artikeln »
gravid

Gravid – Vänta barn

Gravid! Vad innebär det att vara gravid? Hur blir man gravid? Vad händer med fostret? Graviditeten en tuff eller lätt period med mycket nytt som händer både i och utanför kroppen.

Läs artikeln »
gravid julbord

Julbord under graviditeten

Den sista månaden innan jul brukar vara fullbokad med julbord. Vad på julbordet kan egentligen du som gravid äta utan att det påverkar barnet? Fakta om vilken mat på julbordet du kan äta när du är gravid hittar du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
spökveckor gravid

Spökveckor gravid

Många gravida upplever någon gång under graviditeten att symtom och tecken plötsligt försvinner. Dessa perioder kallas för spökveckor. Vanligaste är det att spökveckorna infinner sig när du är gravid i slutet av första trimestern till i mitten av den andra trimestern. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.