Sova på sidan under graviditeten

Sova på rygg eller sidan

När du är gravid ska du sova på vänster sida. Under den senare delen av graviditeten bör du inte sova på rygg. Orsaken är ökad risk för sent missfall. Bäst, när du är gravid, är att sova på vänster sida även om höger sida också går bra.

Ska gravid sova på rygg eller på sidan?

Flera studier har visat att man inte ska sova på rygg under graviditeten. Sambandet mellan att sova på rygg mot slutet av graviditeten och att barnet i magen dör har nu vid flera tillfällen bekräftats. Genom att sova på vänster sida så kan du minska risken.

I denna artikel går vi igenom ämnena:

  • Sova / ligga på rygg när man är gravid
  • Sova på höger sida
  • Sova på vänster sida
  • Sovställning för dig som är gravid

Din sovställning som gravid

Som om det är nog med saker att oroa sig för, så kommer det nu även studier som tyder på att den gravida kvinnan inte bör sova på rygg. Hela fem studier har (2018) visat på ett samband mellan att den gravida somnat på rygg i slutet av graviditeten och att barnet i magen har dött. Ingela Rådestad, barnmorska och professor i omvårdnadsvetenskap, forskar om hur man förebygger att barn dör under graviditeten. I en intervju med tidningen Vi föräldrar bekräftar hon att studierna tyder på en ökad risk, även om inte alla gravida som sover på rygg föder ett dött barn. Längre ner i denna artikel kan du läsa mer om att sova på rygg och andra sovställningar.

Vad händer under graviditeten som påverkar vilken sida du ska sova på?

När fostret växer sig allt större, framför allt under den sista delen av graviditeten, så blir också trycket större och större på den blivande mammans organ och blodkärl. Det kan vara både störigt och smärtsamt när barnet i magen sparkar hårt mot revbenen eller om barnet trycker mot kissblåsan. Utöver de symptom som du som gravid märker av så händer det även saker inne i gravidkroppen medans du sover som påverkar både dig och ditt barn.

Läs även: Trötthet under graviditeten

Vilken sida ska du som är gravid sova på?

Längst med ryggraden, på höger sida, går en av de största blodkärlen i kroppen (vena cava). Här transporteras blod tillbaka från nedre delen av kroppen och upp till hjärtat. När man under graviditeten ligger på rygg så finns det risk att detta kärl blir klämt mellan livmodern och ryggraden. Enligt Ingela Rådestad kan det från ungefär vecka 28 vara bra att sova på sidan.

I vilken position sover du helst under graviditeten? Svara gärna på frågan innan du läser vidare om de olika sovpositionerna.

I vilken position föredrar du att sova under graviditeten?
1609 röster

Sova på vänster sida

När du är gravid, främst i slutet av graviditeten, så kommer barnets tyngd att leda till att blodflödet, som leder till hjärtat, kommer att gå långsammare. Detta kommer att ske om du sover på rygg. Om du under graviditeten sover på vänster sida så minskar du detta tryck på blodkärlet.

Genom att sova på vänster sida kan du på så sätt minska risken för dålig syretillförsel för både dig och för barnet.

Svårt att sova på sidan?

Det finns många gravida som upplever det obekvämt att sova på sidan och att sova på rygg känns kanske mer naturligt (läs mer om tips vid sömnproblem). För att lättare sova på sidan kan det vara bra att använda en gravidkudde. Denna är utformad för att stötta rygg och mage. Du kan även använda en snedkudde som placeras under höger höft. Denna gör då att du inte vänder dig under natten.

Sova på höger sida

Det finns egentligen inte någon forskning som säger att det är fel att sova på höger sida under graviditeten. Orsaken till att det rekommenderas att man sover på vänster sida när man är gravid är dels det faktumet att kärlet går på höger sida av ryggraden dels för att en studie vid ett tillfälle tydde på att sannolikheten för missfall var större när den gravida kvinnan gick och la sig på höger sida. Detta samband har dock inte upprepats i andra studier. Sannolikt är det inte farligare att sova på höger sida, än vad det är att sova på vänster sida.

Du ska vara medveten om att denna forskning är relativt ny, så det finns ingen anledning till överdriven oro. Primärt handlar det om att aktivt välja rätt sovposition när man går och lägger sig. Att man byter sovställning under natten är inget man ska oro sig för, mer än att man ska lägga sig på sidan igen när man vaknar på natten.

Sova på mage

I början av graviditeten går det bra att sova på mage men ju längre in i graviditeten du kommer desto svårare blir det. När magen blivit större så kan det skapa ett tryck på magen när du ligger på den som gör att ditt barn får mindre plats. Ditt barn kommer då sannolikt att säga ifrån genom att sparka och trycka. Det kan vara klokt att undvika magposition efter första trimestern.

Om du verkligen vill sova på mage under graviditeten så finns det specialkuddar som är utformade som en ring med ett hål i mitten. Dessa hjälper till att minska trycket på barnet.

Kan man ligga eller sova på rygg när man är gravid?

Orsaken till att man ofta rekommenderar att man inte ska ligga eller sova på rygg, när man är gravid, är pga risken för vena cava syndrom. Detta är när vikten från magen och barnet trycker på de stora venerna i kroppen som leder tillbaka blod till hjärtat. Ett sådant tryck kan hämma blodflödet i kroppen och orsaka syrebrist hos både foster och hos den gravida kvinnan. Risken för sent missfall till följd av att man sover på rygg är dock väldigt liten.

Den studie som det ofta hänvisas till när man beskriver den ökade risken av att sova på rygg när man är gravid visar på att risken för sent missfall ökar med 2,3 gånger efter graviditetsvecka 28. I studien jämförde forskarna sömnmönster hos över 1000 kvinnor – 291 som varit med om dödfödsel och 733 som fött levande barn under samma tid. Störst riskökning syntes hos de som gick och la sig på rygg, dvs att vända sig till ryggläge under natten är förenat med mindre risk. Ofta sover man längst i den sovställning som man först somnar i. Studien visade även att kvinnor som vaknade och gick på toaletten en eller flera gånger under natten hade en lägre risk för att drabbas.

Läs även: Minskade fosterrörelser

Vena Cava

Längs med ryggen går kroppens största vener (Vena Cava) med syrefattigt blod som ska tillbaka till hjärtat. Tryck på Vena Cava orsakar ett sämre blodflöde in till hjärtat, vilket kan ge upphov till ett underskott av syrsatt blod som går ut från hjärtat. Symptom på att detta inträffar är ofta andnöd, illamående, yrsel och svimningskänslor.

Källa: Studien Association between maternal sleep prectices and late stillbirth – findings from a stillbirth case-¬control study, publicerad i BJOG, november 2017 av Ingela ¬Rådestad samt intervju med Dr. Grace Pien assistant professor of medicine at the Johns Hopkins University, publicerad i Live science, https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1471-0528.14967

De som läste om att sova på rygg eller på höger eller vänster sida under graviditeten läste även: 12 tips vid sömnproblem under graviditeten 

Caroline

Caroline är utbildad sjuksköterska och mamma till två små underbara barn. Hon har arbetat inom mödravården under många år och brinner för att hjälpa gravida och blivande föräldrar. Caroline har skrivit artiklar på Babyhjälp.se sedan 2018. Innehållet är granskat av: Babyhjälp´s expertpanel med sakkunniga inom mödra- och barnhälsovården.

Fler artiklar för dig som är gravid

kan gravid dricka kaffe

Kaffe gravid

Kan man dricka kaffe när man är gravid? Hur mycket kaffe kan man dricka under graviditeten? Vi ger dig svar på alla dina frågor om graviditet och kaffedrickande.

Läs artikeln »
gravid listeria

Listeria när man är gravid

Hur påverkar listera fostret? Hur påverkar listera graviditeten? Listera är en bakterie som sprids via jord, vatten och dåliga livsmedel. Det finns många återgärder du kan göra för att minska risken för att smittas av listeria. Det handlar inte endast om att undvika vissa livsmedel, utan listera kan även undvikas genom att man är försiktig vid förberedelsen av mat.

Läs artikeln »
varfor ga upp vikt gravid

Viktuppgång under graviditeten

Vad är orsaken till att man går upp i vikt under graviditeten? Det finns flera orsaker till varför du lägger på dig gravidkilon när du är gravid. Kan du påverka hur mycket du går upp i vikt när du är gravid? Hur mycket väger moderkakan? Hur mycket väger livmodern? Hur mycket väger fostret? Hur mycket väger fostervattnet?

Läs artikeln »
gravid symptom blodande tandkott under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten. När du är gravid svullnar slemhinnorna och blodet blir tunnare. Detta gör att ditt tandkött lättare blöder. Även om tandköttet är känsligare under graviditeten så är det nu extra viktigt att sköta sin munhygien.

Läs artikeln »
profylax

Profylax / Psykoprofylax

Profylax / Psykoprofylax under förlossningen. Minska smärtan under förlossningen med rätt andningsteknik. Profylax är dock så mycket mer än bara andning. Profylax hjälper dig att vara mer närvarande under förlossningen, du förbättrar syreupptagningen och det ger dig kontroll över situationen. Läs mer om profylax och om att andas rätt under förlossningen på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
igångsättning av förlossning

Igångsättning förlossning

Igångsättning av förlossning kan vara aktuellt av flera orsaker och det finns flera olika sätt att göra för att förlossningen ska sättas igång. Dessa 4 sätt är vanligast. Livmodertappen kan mjukas upp för att förlossningen ska sättas igång. Man kan även få dropp med hormon som gör att igångsättning av värkarbetet blir mer effektivt.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.