Gravid tatuering

Tatuering gravid

Att tatuera sig när man är gravid är ofarligt. Det finns ock en risk att få en infektion som är något högre när man är gravid.

Tatuera sig gravid

Idag är det vanligt med tatueringar och även som gravid vill man ibland kunna gå till tatueraren. 

Kan man tatuera sig när man är gravid? Att tatuera sig när man är gravid är ofarligt. Det finns ock en risk att få en infektion som är något högre när man är gravid. Detta då man har ett förändrat immunförsvar under graviditeten. Du ska även vara medveten om att kroppen förändras när man är gravid vilket kan komma att påverka en tatuering.  

Får man tatuera sig när man är gravid?

När man är gravid så får man lov att tatuera sig. Många tatuerare väljer dock att inte tatuera någon som är gravid. Detta är ett beslut som är upp till varje tatuerare eller tatueringsstudio att besluta om. Det finns dock ingen generell lag eller regel som säg att man inte får tatuera sig under graviditeten. 

Råd avseende tatuering när man är gravid

Läkemedelsverket skriver på sin webbplats följande

”Läkemedelsverket avråder gravida och ammande från att tatuera sig. Som gravid har du ett förändrat immunförsvar och tatuering innebär en infektionsrisk.”

Andra källor säger dock att det är okej att tatuera sig när man är gravid. Vi frågade barnmorska Therese Sok och fick följande svar: 

”Du kan tatuera dig under graviditet men det finns ett par saker som man bör vara medveten om. Risken för infektion i samband med att du tatuerar dig är något högre när du är gravid. Är du svullen i huden (vilket man ofta är när man är gravid) kan tatueringen se annorlunda ut efter graviditeten när vätskan har försvunnit.”

Ibland ges även rådet att åtminstone vänta tills andra trimestern då barnets alla större organ, ben, nerver och muskler redan har utvecklats. 

Risker med att tatuera sig under graviditeten

När man tatuerar sig så finns det en ökad risk för infektion. Om de instrument som används inte är rena så finns risken för blodsmitta såsom Hepatit B/C och i värsta fall HIV. Det finns även en risk för ärrbildning, även om det är ovanligt och likaså en risk för. Allergi mot något av de färgämne som används. 

En annan faktor att ta hänsyn till är att barnet i magen ständigt har kontakt med sin mamma via olika kroppssystem, där barn via hormoner känner av sinnesstämningen. Smärta och stress kan utlösa mycket stresshormon som således går över till barnet. Hur detta påverkar vid genomförandet av en tatuering vet man inte. 

Hur själva barnet påverkas av de färgämnen som injekteras i mamman blod vet man inte säkert. De kan påverka det utvecklande barnet men detta är något man inte vet med säkerhet. 

Hur påverkas tatueringen av graviditeten? 

Många som är gravida undrar om tatueringen kan bli förstörd och utsträckt när man är gravid. En tatuering som sitter på en plats som stretchas när man är gravid kommer självklart att påverkas. Detta gäller främst om du har en tatuering på armar, ben, bröst och mage. 

Om du vid förlossningstillfället planerar att ta smärtlindring i from av en epidural, så bör du även undvika att tatuera dig på den nedre delen av ryggen. Har du en ryggtatuering sedan tidigare är det ingen fara, men om den är ny så kan sjukhus säga nej till epidural. Tänk även på hur ett eventuellt kejsarsnitt skulle kunna påverka din kropp. 

Tatuering vid amning

Det finns ytterst lite forskning när det kommer till amning och att tatuera sig. Många avråder, men utan att det egentligen finns några belägg för att det är farligt. Den risk man tror finns ligger i överföringen av färgämnen via modersmjölken till barnet under amning. Detta skulle kunna vara salter av tungmetaller såsom bly, kadmium, krom, kobolt och kvicksilver. Enligt de lagar och regler som finns så åligger det den som har ansvar för verksamheten att kontrollera att de färgämnen som används inte är hälsofarliga. 

De råd som ofta ges är att vänta med tatuering i sex månader efter att du slutat amma. Detta är ett råd som bygger på att man inte vet säkert hur det påverkar barnet. En jämförelse är att man idag inte accepterar blodgivare förrän det gått sex månader från det att en person tatuerat sig. 

Generella råd innan du tatuerar dig

Oavsett om du är gravid eller inte så är där vissa råd du bör följa. Först och främst bör du vara 18 år. Kommunen kontrollerar så att hygienkrav kopplade till tatuering följs. Det kräver dock att tatueraren har anmält sin verksamhet, vilket du därför bör kolla innan du väljer tatueringsstudio. Välj även en erfaren tatuerare, gärna en som har tagit ett gesällbrev. 

Läs även: Kan man färga håret när man är gravid?

Sammanfattningsvis

Det finns mycket begränsad forskning om både att tatuera sig när man är gravid och om att tatuera sig vid amning. Man vet idag inte säkert hur färgämnena som används påverkar fostret eller barnet. 

I Sverige är det upp till tatuerare att avgöra om han eller hon vill tatuera den gravida eller ammande kvinnan. Om du kan vänta med att tatuera dig så gör det för att vara på den säkra sidan. Om du verkligen vill göra det ändå, så är det på eget ansvar, men säkerställ åtminstone att tatueraren och ämnena som används är godkända. Berätta alltid att du är gravid eller ammar när du bokar din tid.

Källa: Läkemedelsverket, svar från barnmorska, medical news today

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

progesteron

Progesteron

Progesteron är ett hormon vars nivåer förändras under menstruationscykeln. Som kvinnligt könshormon förbereder progesteron graviditet, håller fostret vid liv samt förhindrar ägglossning. 

Läs artikeln »
Barn med talproblem

Barn och talproblem

Barn och talproblem. Pratar inte ditt barn? När är det dags att söka hjälp? När börjar barn att prata? När behöver man hjälp av en logoped? Är du orolig över ditt barns talförmåga så hittar du fakta och information i denna artikel.

Läs artikeln »
gravid symptom blodande tandkott under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten. När du är gravid svullnar slemhinnorna och blodet blir tunnare. Detta gör att ditt tandkött lättare blöder. Även om tandköttet är känsligare under graviditeten så är det nu extra viktigt att sköta sin munhygien.

Läs artikeln »
kan gravid dricka kaffe

Kaffe gravid

Kan man dricka kaffe när man är gravid? Hur mycket kaffe kan man dricka under graviditeten? Vi ger dig svar på alla dina frågor om graviditet och kaffedrickande.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.