matvagran

Matvägran

Matvägran. Barn vägrar periodvis att äta. Hur gör man för att matvägrande barn ska få i sig tillräckligt med mat för att klara sig? När barnet inte vill äta mat är det viktigt att du inte tvingar det. Gör ätandet roligt när det lilla barnet matvägrar.

Barn som vägrar äta

Alla barn matvägrar någon gång under de första åren. Plötsligt är det bara som att munnen inte går att öppna. Barn som inte vill äta kan vara enormt påfrestande för föräldrarna som blir enormt oroliga för att barnet inte ska få i sig tillräckligt med näring. Enligt BVC behöver man inte oroa sig; Förr eller senare tvingar hungern fram ätandet.

Matvägran är ett väldigt vanligt problem och det är sällan ett fysiskt skäl som ligger bakom att barnet inte vill äta. Vissa studier har visat att problemet är genetiskt, dvs att om föräldrarna varit kräsna och petiga med maten så märks ofta detta även hos barnen. Det är så enkelt att vi alla är olika osäkra när det introduceras nya smaker och konsistenser. Vissa barn kan ta så lång tid som ett halvår på sig för att acceptera något nytt, medan andra klarar det på några dagar.

Allmänt om matvägran

Även om barnet äter dåligt eller nästan ingenting alls så är det viktigt att föröka ge barnet en varierad kost. Barn behöver äta många olika livsmedel så att det får i sig alla olika näringsämnen. Det gör inget om barnet inte får i sig så många olika livsmedel under en enstaka dag men det bör göra det utslaget på en vecka.

Matvägran

Något man aldrig ska göra med matvägrande barn är att tvångsmata dem. Skäll heller inte eller få panik över situationen. Ha heller inte dåligt samvete för att barnet inte vill äta. Följer barnet hyfsat sin tillväxtkurva så behöver man normalt inte oroa sig. Är du oroliga ska du aldrig tveka att prata med din BVC sköterska eller någon läkare.

Om spädbarn har en infektion, se nedan, och vägrar att både äta och dricka bör du inom ett dygn få barnet bedömt av sköterska eller läkare. Om barnet inte verkar ha någon infektion som kan vara orsaken till matvägran och om det håller i sig i mer än 2-3 dagar så bör du också ta kontakt med sköterska eller läkare. Om barnet är litet, verkar trött eller sjukt på annat sätt ska du ta kontakt tidigare.

Läs mer: Så vänjer du barnet med smakportioner

Orsaker till matvägran

Infektioner
Infektioner är en av de vanligaste orsakerna till övergående matvägran eller dålig aptit hos barnet. Virusinfektioner som ger blåsor, sår på tungan, på tandköttet eller på läpparnas och kindernas insida kan vara smärtsamma och den naturliga reaktionen är då för barnet att matvägra. Torsk är en svampinfektion som är vanlig hos barn som ammar eller äter från flaska. Denna lägger sig som en beläggning på kindernas insida eller på tungan och kan göra ont om det blir mycket. Även vid vanliga infektioner som förkylningar, öroninflammation, mm är det inte ovanligt att barnet matvägrar.

Allergier
Andra orsaker till matvägran är att barnet inte mår bra av den mat som serveras. Detta kan vara ett tecken på födoämnesallergi. Idag blir komjölksallergi och glutenintolerans allt vanligare.

Nyfikenhet
En del mat är helt enkelt inte intresserade av mat. De är kanske så nyfikna på allt som händer i deras omgivning att de inte kan fokusera tillräckligt på att äta. För att få ett sådant barn att äta gäller det att lugn och ro omkring sig.

Psykologiska orsaker
Inte sällan så kan matvägran orsakas av psykologiska besvär såsom oro och problem i familjen. Barnet kan då visa sin olust och otrygghet genom att matvägra. Detta kan handla om exempelvis att föräldrarna bråkar mycket, att föräldrarna är märkbart oroade för något som kan eller har hänt, att det kommit ett nytt syskon in i familjen eller annat. Det är inte ovanligt att äldre syskon vill återgå till att bli matat när det kommer in ett mindre syskon i bilden. Detta gör barnet då ofta för att försäkra sig om att det inte blir bortglömt.

Överhungrig / övertrött
Matvägran kan även bero på att det har gått för lång tid mellan måltiderna så att barnet har blivit förr hungrigt. Detta kan leda till att barnet blir trött, irriterat eller illamående i den utsträckning att matlusten försvinner. Det man då kan göra är att försöka få barnet att äta ”lite mat” så att de obehagliga känslorna försvinner och matlusten kommer tillbaka.

Andra orsaker
Barn kan även ha dålig aptit eller matvägra vid en del andra problem såsom vid förstoppning, diabetes, tarminflammation eller blodbrist. Om barnet har symptom som hård eller lös avföring, dricker och kissar mycket och ofta eller trött och blekt så bör du söka hjälp hos läkare eller barnavårdscentral.

Expertråd vid matvägran

Som förälder blir man snabbt orolig och fruktar för barnets liv när det inte vill äta ordentligt. Det är dock viktigt att man inte sitter hur länge som helst och försöker få i barnet mat. Tänk på att matbordet inte får bli förknippat med olust, så om det inte går efter 20 minuter så bör du ge upp. Försök att inte vara orolig och bra att veta är att friska barn i ettårsåldern har reserver så att de kan klara sig en relativ lång period helt utan mat så länge de dricker ordentligt. Här följer några tips när barnet matvägrar:

  • Sänk dina ambitioner – se allt ätande som en bonus och fokusera på att det ska vara en mysig stämning runt bordet.
  • Sluta jämföra med andra barn – alla barn äter olika mycket och i olika takt så jämför inte för mycket med andras barn i din omgivning.
  • Sluta ge mat på natten – äter barnet fortfarande på natten så blir det mindre hungrigt på dagen.
  • Försök med mer smak – vissa barn gillar när det smakar mer. Prova dig fram genom att exempelvis tillsätta oregano, dill, vitlök eller basilika.
  • Aptiten ska avgöra portionsstorleken – barn äter inte för att det är gott utan för att de är hungriga. Tvinga därför aldrig barnet att äta upp.
  • Var positiv – om barnet äter ska du berömma barnet för att det stoppar något i munnen och äter.
  • Äta själv – låt barnet äta själv även om det blir kladdigt. Ibland underlättar det om barnet själv får välja och bestämma takten.

Tänk även på att barn gör som vi vuxna gör, inte som vi säger åt dem!

De som läst avsnittet om barn och matvägran läste även mer om barn och kost samt om smakportioner?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

kostgravid

Kost & Näring / Livsmedelsverket

Vad ska du äta när du är gravid? Vi går igenom vad livsmedelsverket säger att du ska äta när du är gravid? Att äta rätt kost och att få rätt näring är viktigt under graviditeten för att fostret ska utvecklas som det ska.

Läs artikeln »
rökning under graviditeten

Rökning under graviditeten

Att röka när man är gravid kan innebära en stor risk för fostret. Rökning under graviditeten ökar bland annat risken för missbildning och hämmar barnets tillväxt. Röker du tidigt i graviditeten men sluter innan vecka 12 så är det positivt för barnet.

Läs artikeln »
skorv

Skorv i hårbotten

Skorv eller mjölkskorv är namn på samma åkomma. Skorv / Mjölkskorv bildas av döda hudceller och talg från hudens körtlar och kan skapa irritation i barnets hårbotten. Skorv går normalt bort av sig själv men kan behandlas med barnolja om barnet har besvär av det.

Läs artikeln »
Sex under graviditeten

Sex under graviditeten

Fakta om sex under graviditeten. Kan du ha sex när du är gravid eller kan det skada barnet? Det är inte farligt att ha sex när man är gravid. Här kan du läsa om allt som handlar om att vara gravid och ha sex.

Läs artikeln »
abort medicinsk kirurgisk sal

Medicinsk och kirurgisk abort

Medicinsk eller kirurgisk abort är två olika abortmetoder. Läs fakta om hur medicinsk och kirurgisk abort går till och vad skillnaden är. Medicinsk och kirurgisk abort genomförs tidigt under graviditeten medan man vid så kallad sen abort använder sig av tvåstegsmetoden.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.