sova pa mage

Sova på mage

Vad gör man om barnet bara vill sova på mage? När är det okej för barnet att sova på mage? Sedan lång tid tillbaka så rekommenderas det att nyfödda barn inte ska sova på mage.

Vissa barn vill bara sova på mage

Rådet idag lyder att nyfödda barn ska sova på rygg. Vad gör man då om barnet bara vill sova på mage?

Förr, om vi pratar 1970-80 tal, så var det allmänna givna rådet om hur spädbarn borde sova att de borde sova på mage. Detta var inget som enhetligt kommunicerades från någon officiell myndighet, men det var ett råd som spreds bland nyblivna föräldrar. Kanske har du vid ett antal tillfälle redan fått höra dina föräldrar eller mor/farföräldrar förklara för dig – att mina barn sov minsann på mage och de mår ju hur bra som helst!

Varför skulle barn sova på mage förr, men inte idag?

Orsaken till att barn förr skulle läggas på mage var för att de inte skulle kvävas av sitt eget kräk. Låg barnet på rygg och olyckan var framme kunde ju barnet kvävas. Idag vet man att barn som kräks i sömnen automatiskt vänder sitt huvud. Man vet också att barn som sover på rygg löper en betydligt mindre risk för att drabbas av plötslig spädbarnsdöd.

Om ditt barn sover bättre på mage

Ett nyfött barn ska sova på rygg. Risken för plötslig spädbarnsdöd ökar påtagligt om man låter sin bebis sova på mage. Det är därför svårt att argumentera för att barn ska sova på mage även om man kan förstå känslan och desperationen av att barnet verkligen inte vill somna på rygg.

Mer om: Plötslig spädbarnsdöd

Sova på mage och andningslarm

Det finns de som hävdar att det är okej om barnet sover på magen så länge man använder ett andningslarm. Det finns dock ingen entydig forskning som visar på att detta fungerar och räddar livet på bebisen. Flera läkare har därför gått ut och varnat för metoden med andningslarm som bland annat förespråkas av Anna Wahlgren.

Andningslarmet ska uppmärksamma varje andningsstopp som varar längre än 12 sekunder. Du som förälder ska då hinna ingripa innan det är försent.

När kan barn sova på mage?

Då detta är en vanlig fråga så ställde vi frågan till barnmorska Therese som förklarar:

”Barn kan sova på mage när de kan vända sig själva. Man behöver alltså inte vända ett barn som själv vänder sig till mage.”

Det kan dock vara bra att fortsätta att lägga och få barnet att somna på rygg. Om barnet vänder sig själv under natten, kan du dock vara lugn och glädjas över att barnet nu kommit över den största riskåldern.

Läs även: Barns sovrutiner

Lek på mage och sov på rygg

Barnet bör inte sova på mage, men däremot är det nyttigt för barnet att redan tidigt ligga på mage medan barnet är vaket, under uppsikt. Att tillbringa tid på mage stimulerar bebisens motoriska utveckling, huvudkontroll samt styrka i överkroppen. En annan fördel är att barnets bakhuvud slipper ständig belastning. En ensidig belastning, från att barnet exempelvis alltid ligger på rygg, kan ge en skev eller tillplattad skallform.

De som läst avsnittet om barn och att sova på magen har även läst om hur du gör för att lägga barnet om det har svårt att somna, om när det är dags för barn att sluta sova på dagen samt om barnets olika utvecklingsstadier?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

magdroppar

Magdroppar

Magdroppar. Semper magdroppar rekommenderas till små barn som har problem med magen. Magdropparna från Semper består av en oljelösning med bakteriekultur, Lactobacillus reuteri Protectis, som är anpassad till att trivas i magen och i tarmen.

Läs artikeln »
gravid julbord

Julbord under graviditeten

Den sista månaden innan jul brukar vara fullbokad med julbord. Vad på julbordet kan egentligen du som gravid äta utan att det påverkar barnet? Fakta om vilken mat på julbordet du kan äta när du är gravid hittar du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
vaccination

Vaccination av barn och spädbarn

Vaccination barn, vaccination spädbarn – När skall barn vaccineras? Vilka vaccinationer behöver barn och spädbarn? De första vaccinationssprutorna får barn redan vid tre månaders ålder, men det tar fortfarande lång tid innan barnet har ett fullgott vaccinationsskydd.

Läs artikeln »
fostervattenprov

Fostervattenprov

Fostervattenprov är ett test som kan upptäcka om fostret har något kromosomfel. Fostervattensprovet genomförs tidigast i vecka 15 och det medför en förhöjd risk för missfall. Vad betyder resultat och svar efter fostervattensprovet? Här beskriver vi hur det går till.

Läs artikeln »
profylax

Profylax / Psykoprofylax

Profylax / Psykoprofylax under förlossningen. Minska smärtan under förlossningen med rätt andningsteknik. Profylax är dock så mycket mer än bara andning. Profylax hjälper dig att vara mer närvarande under förlossningen, du förbättrar syreupptagningen och det ger dig kontroll över situationen. Läs mer om profylax och om att andas rätt under förlossningen på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »

Hälsokontroll med fertilitetsprofil

Genom att genomgå en fertilitetsprofil kan par få en bättre förståelse för deras reproduktiva hälsa och identifiera eventuella problem som kan påverka deras förmåga att bli gravid. Om det upptäcks några problem, kan läkaren rekommendera behandlingar eller andra åtgärder för att hjälpa paret att bli gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.