Kan du äta allt på julbordet när du är gravid?
I december månad njuter tusentals svenskar av julbordets godsaker. Om du är gravid gäller det att veta vad du kan äta och vad du ska undvika att äta när du är på årets julbord. Du hittar det du söker här nedan:
Julbord och gravid
Är du gravid ska du vara extra vaksam när du äter julbord. Maten på julbordet presenteras ofta i bufféform. Hanteras detta felaktigt kan mat som ligger framme förvandlas till en bakteriebomb. Särskilt känsliga är du som är gravid, små barn, äldre människor eller personer som av någon anledning har nedsatt immunförsvar.
Två bakterier som kan orsaka missbildningar på foster eller orsaka missfall är listeria och parasiten toxoplasma. Var uppmärksam på mat som inte håller rätt temperatur. Varm mat ska hållas varm och kall mat ska hållas kall även när den står på buffébordet. Misstänker du att maten håller en felaktig temperatur eller att den stått framme länge så ska du som är gravid undvika att äta maten på julbordet.
Vad ska du inte äta på julbordet?
Om du är gravid ska du aldrig äta rått eller gravat kött eller gravad fågel. Finns det fisk på julbordet så ska du undvika abborre, gös, gädda, lake och ål. Undvik även att äta lever, oavsett var den kommer ifrån. När det är dags för dessertostarna så ska du undvika Brie, Gorgonzola, Camembert, Livarot och Vacherol.
Läs mer: Ost när du är gravid.
Du kan normalt äta syltor, pastejer och annan delikatessmat men du ska ändå vara lite försiktig då de här produkterna är extra känsliga för att angripas av bakterier. Var även försiktig med kalla korvar och gravad eller rökt fisk (om du inte vet att den är nygravad eller nyrökt). Ris á la Malta är en dessert som kan vara en riktig bakteriehärd. Känn efter så att temperaturen är rätt och undvik att äta den om du anar att den stått framme för länge.
Läs mer: Kan man äta inlagd sill eller leverpastej när man är gravid?
Vad kan du äta på julbordet?
Många av rätterna på julbordet kan man äta även när man är gravid. Var mat kan du normalt äta så länge den serveras riktigt varm. Bakterierna listeria och toxoplasma dör vid temperaturer över 70 grader Celcius. Nöj dig inte med ljummen mat utan känn efter så att den är riktigt genomvarm.
Julskinka som är en av julbordets höjdpunkter går också bra att äta. Du ska dock även med julskinkan vara vaksam så att den förvaras i rätt temperatur och att den inte varit öppen för länge. Julskinkan får maximalt ha varit öppen i en vecka och den ska hela tiden förvaras i kylskåp (lär mer om skinka när man är gravid).
Sillinläggningar är normalt riskfri mat. Detta eftersom bakterier och parasiter inte kan överleva i den sura miljö som en sillinläggning erbjuder. Patéer kan du äta om den är nyöppnad och rätt hanterad. Undvik att äta paté om du är osäker (leverpastej går bra att äta).
Bra mat på julbordet är kål som har en bra blandning av fibrer, vitaminer och mineraler. I juletid hittar du normalt både grönkål, brysselkål och rödkål – extra bra är det att blanda. Nötter är också bra mat när du är gravid och likaså ägg.
Missa inte viktig fakta: Prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Den som läste om julbord under graviditeten läste även mer om kost man ska undvika under graviditeten, om nötter samt testade vår graviditetsuträknare för att beräkna förlossningsdatumet.