vaccination

Vaccination av barn och spädbarn

Vaccination barn, vaccination spädbarn - När skall barn vaccineras? Vilka vaccinationer behöver barn och spädbarn? De första vaccinationssprutorna får barn redan vid tre månaders ålder, men det tar fortfarande lång tid innan barnet har ett fullgott vaccinationsskydd.

När vaccineras ditt barn?

De första vaccinationerna får barnet redan runt 3 månaders ålder men det är då långt ifrån fullgott. Vid 5 månaders ålder får barnet nästa vaccinationsdos och vid ett års ålder fylls åter vaccinationsskyddet på och blir bättre. Om du ska resa utomlands med barnet så bör du alltid rådgöra med din BVC sköterska innan resan om vilka vaccinationer som kan vara nödvändiga.

I det svenska vaccinationsprogrammet som påbörjas när barnet är 3 månader ingår exempelvis polio, stelkramp, difteri, mässling, m.f.l. De flesta vaccinationer som ingår i det svenska barnvaccinationsprogrammet ges som kombinationsvacciner. Detta innebär att vaccin mot flera sjukdomar ges i samma spruta. Detta gör man dels för att barnet inte ska behöva ta lika många sprutor och dels för att det medför färre besök och enklare hantering. Ska man åka utomlands så kan det mycket väl hända att barnet får ta någon spruta tidigare än vad vaccinationsschemat säger. Kolla med BVC eller läkare innan du ska åka så att du är på den säkra sidan.

Barnvaccinationer – smittskyddsinstitutet

vaccination barn

Det svenska barnvaccinationsprogrammet som tillämpas inom landsting och kommuner utgörs av nationella rekommendationer eller föreskrifter från Folkhälsomyndigheten. I praktiken ges vaccinationerna av BVC eller av skolhälsovården. Dagens vaccinationer för barn följer ett program som instiftades 2007. På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du få svar i detalj kring programmet, medan du på denna sida en sammanfattning av vad som gäller i Sverige.

Allmänt kring vaccinationer

Vaccin ges nästan alltid med spruta genom så kallad injektion. När vaccin ges till spädbarn så ger man ofta sprutorna i låren medan barn över ett år och vuxna ofta får ett stick på utsidan av överarmen. Tänk på att klä barnet i kläder som är lätta att ta av när det är dags för vaccinationerna.

I Sverige har vi en tendens att fokusera på riskerna med vaccinering och att glömma bort hur farliga sjukdomarna faktiskt är. Att vaccinera ditt barn är antagligen en av de viktigaste sakerna som du kan göra för ditt barns hälsa. De vaccineringar som ingår i det svenska programmet bygger på de sjukdomar som finns här. Skulle du välja att inte vaccinera ditt barn så är det antagligen relativt skyddat så länge du stannar i Sverige, då de flesta personerna i barnets omgivning är vaccinerade och därmed inte kan bära sjukdomen. Detta är dock inget man ska räkna med om man åker utomlands. Så fort man reser så exponeras barnet för andra befolkningars sjukdomar, vilket kan vara en mycket stor risk om man inte har ett grundläggande vaccinationsskydd.

Skydd mot följande sjukdomar

I Sverige vaccineras alla barn inom barnhälsovården och skolan mot nio sjukdomar:

1. Polio
2. Difteri
3. Stelkramp
4. Kikhosta
5. Infektioner orsakade av Haemophilus influenzae typ b
6. Mässling
7. Påssjuka
8. Röda hund.
9. Allvarliga sjukdomar orsakade av pneumokocker (bla hjärnhinneinflammation)

Sedan den 1:a januari 2010 ingår för flickor även en vaccination mot humant papillomvirus, HPV, som kan orsaka livmoderhalscancer. Denna vaccinering är nu gratis för alla barn födda 1999 eller senare. Barn i riskgrupper kan även erbjudas vaccin emot tuberkulos eller hepatit B. Schemat för när barn tar de olika vaccinationerna ändras ibland men det nuvarande uppdaterades så sent som 1 september 2019.

Vaccinationsschema för barn

Utöver nedan så ingår även första vaccinationen mot Rotavirus vid 6 veckors ålder. Nedan program gäller från 1 september 2019.

Ålder3 mån5 mån12 mån18 mån 
Vaccin motRekommenderas till alla barn
RotavirusIIIII   
Difteri,
Stelkramp,
Kikhosta
IIIIII  
PolioIIIIII 
Hib (Haemophilus influenzae typ b)IIIIII 
PneumokockerIIIIII 
Mässling,
Påssjuka,
Röda hund
   I
HPV (Humant papillomvirus)Endast flickor äldre än 10 år.

Källa: Folkhälsomyndigheten, uppdaterat 20200129

De som läst avsnittet om vaccination av barn läste även om barn som har svårt att sova och om hur det är att resa med barn.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Ipren gravid

Ipren gravid

Ipren innehåller det verksamma ämnet ibuprofen och klassas som ett NSAID-preparat. När du är gravid så ska du inte använda dig av Ipren eller andra produkter som innehåller ibuprofen.

Läs artikeln »
Barns huvudomfång

Barns huvudomfång

Barns tillväxt för huvudomfånget. Hur stort ska ett nyfött barns huvudomfång vara? Hur mycket växet ett barns huvud under det första året? Fakta om barns huvudomfång och om storleken på barnets huvud.

Läs artikeln »
magdroppar

Magdroppar

Magdroppar. Semper magdroppar rekommenderas till små barn som har problem med magen. Magdropparna från Semper består av en oljelösning med bakteriekultur, Lactobacillus reuteri Protectis, som är anpassad till att trivas i magen och i tarmen.

Läs artikeln »
katt gravid

Gravid och katt

Katt innebär en risk när man är gravid. Man måste dock inte göra sig av med sin katt bara för att man är gravid. Toxoplasmainfektion smittar främst när man rensar kattlådan. Om man är gravid och smittas så kan infektionen leda till missfall eller skador på fostret.

Läs artikeln »
utveckling syn barn bebis

Synens utveckling hos barn

Synens utveckling hos nyfödda barn. Hur mycket kan ett spädbarn se? Känner barn igen sina föräldrar genom att titta på dem? Hur bra syn har ett nyfött barn? Vi svarar på alla frågor du har om utvecklingen av synen hos ett barn.

Läs artikeln »
gravid symptom ledvark under graviditeten

Ledvärk under graviditeten

Ledvärk under graviditeten. Hormonet relaxin mjukar under graviditeten upp leder och ligament. Ledvärk kan uppstå till följd av det ökade trycket när kroppen växer. Du kan lindra ledvärk genom att träna eller genom att värma upp området med en värmekudde.

Läs artikeln »
skriker

Barn skriker / gråter

Skriker och gråter ditt barn / bebis? Alla barn skriker och gråter! Skrikande bebisar kan vara hjärtekrossande men samtidigt frustrerande. Hur tröstar man barnet? Varför skriker / gråter min bebis? Hur får man en skrikande bebis att sluta skrika och gråta?

Läs artikeln »
Nattljusolja gravid

Nattljusolja gravid

Nattljusolja är ett växtbaserat kosttillskott som sägs kunna påskynda och underlätta en förlossning. Man ska vara medveten om att saknas säker forskning kring hur nattljusolja påverkar foster och den gravida kvinnan. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.