abort skrapning

Skrapning

Skrapning vid abort. Hur går abort genom skrapning till? Vad innebär en skrapning? Hur mår jag efter en skrapning?

Gynekologisk skrapning vid abort

En skrapning eller egentligen en gynekologisk skrapning är ett kirurgiskt ingrepp som genomförs vid exempelvis en abort, vid missfall eller vid en kraftig blödning. Här fokuserar vi på skrapning i sammanhanget abort.

Skrapning kan användas för att avbryta en oönskad graviditet, dvs vid en abort. Före 9:e graviditetsveckan görs aborten normalt med hjälp av läkemedel, men sedan kan det bli aktuellt med en skrapning. Vid skrapningen använder sig läkaren av en liten skrapa eller en sug som förs in genom slidan för att försiktigt skrapa och/eller suga ut blod, slemhinna och eventuell annan vävnad.

Inför en skrapning

Ofta genomför man en skrapning under narkos, men det förekommer fall då man gör det med lokalbedövning. Ska du sövas så får du inte äta något på dagen för skrapningen. Detta är för att minska risken för att du kräks vid sövningen.

Hur går en skrapning till?

Skrapning abortEn skrapning börjar med att man vidgar livmoderhalsen tills den blir 5-10 millimeter i diameter. Detta för att man ska komma åt livmodern genom den trånga livmoderhalsen. En skrapa eller en sugkateter förs in till livmodern och med hjälp av instrumenten skrapas eller sugs försiktigt slemhinna eller vävnad ut. Själva skrapningen går i regel snabbt och tar omkring 5-10 minuter.

Efter skrapningen

Efter en skrapning kan man ha lite ont, ungefär som vid mensvärk. Man får oftast smärtstillande medicin redan före skrapningen för att minimera risken för obehag. Det händer även att man blöder under några dagar, till någon vecka, efter skrapningen. Använd binda under den här perioden och inte tampong. Blöder man så ska man även undvika sex, bad och hård fysisk träning. Det går dock bra att duscha.

Efter en skrapning i samband med abort så återkommer normalt mensen efter fyra till sex veckor, men det kan dröja längre. Uteblir mensen ska du alltid göra ett graviditetstest för säkerhetsskull.

Du ska inte räkna med att kunna arbeta samma dag som skrapningen men normalt går det rent fysiskt bra att arbeta redan dagen efter skrapningen. Du ska meddela din frånvaro till arbetsgivare eller försäkringskassa och kan vara hemma i totalt sju dagar utan läkarintyg. Efter en abort så erbjuds du ett samtal med kurator eller psykolog, vilket kan vara att rekommendera. En abort väcker många frågor och fundering och det kan vara skönt att prata med någon som är insatt i situationen.

Risker med skrapning

Det är väldigt ovanligt att det blir några komplikationer efter en skrapning. Det som kan hända är att skrapan går igenom livmoderns vägg, då väggen kan vara tunn. Detta innebär dock sällan någon allvarlig skada utan väggen läker snabbt. Skulle detta hända observeras man noga efteråt så att man inte råkat få en inre blödning.

Även om det är ovanligt kan det även hända att man drabbas av en infektion efter en skrapning. Är detta fallet känner du kvarstående smärtor och får ofta feber. Detta beror normalt på att rester av graviditeten finns kvar som exempelvis fosterhinnor. Misstänker du att du har en infektion ska du alltid kontakta mottagningen eller annan läkare. Visar det sig att det finns rester av graviditeten kvar kan man behöva göra om skrapningen.

Källa skrapning: Socialstyrelsen 2011, 1177, vårdguiden.se, mm.

De som läst avsnittet om skrapning läste även om fakta om abort och om abortstatistik.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

pku

PKU-prov

PKU-prov. PKU-prov görs för att se om barnet lider av någon av de ovanliga sjukdomarna phenylketonuri (PKU), galaktosemi, sköldkörtelhormonbrist eller binjurebarkhormonbrist. Hur går ett PKU prov / test till? Var sticker man barnet vid PKU prov?

Läs artikeln »
plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd. Här hittar du statistik och fakta om plötslig spädbarnsdöd. Vilken ålder är det vanligast med plötslig spädbarnsdöd? Hur många drabbas av plötslig spädbarnsdöd? Vad kan man göra för att minska risken för att mitt barn ska drabbas av plötslig spädbarnsdöd?

Läs artikeln »
prematur neonatalavdelning

Neonatalavdelning

Neonatalavdelningen vårdar prematura barn. I denna artikel går vi igenom allt som rör en neonatalavdelning, allt om NIDCAP-metoden, Kängurumetoden och mycket mer.

Läs artikeln »
Blöjeksem

Blöjeksem hos barn

Blöjeksem och blöjutslag är vanligt hos barn. Orsaken till blöjeksem är åtsittande och våt blöja. Det finns enkla tips för att undvika och behandla symptomen. Blöjutslag kommer både vid användning av vanlig blöja samt av tygblöja.

Läs artikeln »
amma hur lange

Hur länge ska du amma?

Hur länge ska du amma? Hur långt ska varje amningstillfälle vara? Är det normalt att amma i flera timmar? Vi förklarar allt du behöver veta om hur länge du ska amma vid varje tillfälle.

Läs artikeln »
sätesbjudning

Sätesbjudning

Sätesbjudning innebär att barnet ligger med gumpen nedåt. Det är ovanligt att en kvinna genomgår en sätesförlossning. Idag är det vanligast att en kvinna föder genom kejsarsnitt när barnet ligger i sätesbjudning. Läs om riskerna, innebörden och fakta kring sätesbjudning på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.