Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning innebär att du får högt blodtryck. Symptom på att du drabbats är plötslig huvudvärk, svullnad, ont i magen, mm.  Bästa sättet att lindre havandeskapsförgiftningen är att vila. Ofta går det över ungefär två veckor efter förlossningen. Havandeskapsförgiftning går även under namnen graviditetstoxikos eller preeklampsi.

Havandeskapsförgiftning – 8 symptom, 7 riskgrupper

Havandeskapsförgiftning är en vanlig benämningen på sjukdomen graviditetstoxikos eller preeklampsi som kan drabbar gravida kvinnor. Orsaken till havandeskapsförgiftning är fortfarande okänd och det är endast runt tre procent av alla gravida kvinnor som drabbas i lindrig form.

Läs även om: Havandeskapspenning

Havandeskapsförgiftning innebär att blodtrycket stiger och att protein läcker ut i urinen. I Sverige hittar man normalt symptomen väldigt tidigt i och med regelbundna kontroller på mödravården under graviditeten. Havandeskapsförgiftning i lindrig form drabbar runt tre procent av alla gravida kvinnor. Att det kallas förgiftning kommer från att man länge trodde att sjukdomen orsakas av ett gift som kommer ut i kroppen. Detta har dock inte kunnat bekräftas.

Längst ner i artikeln hittar du frågor och svar på de vanligaste frågorna om havandeskapsförgiftning.

Relaterat: Fakta om graviditetsdiabetes

Hur vet jag om jag lider av havandeskapsförgiftning?

Tillståndet kännetecknas främst av att blodkärlen drar ihop sig vilket kan medföra att blodtillförseln till moderkaksbädden blir sämre. Även njurar, hjärta, lever, hjärna och lungor kan påverkas. Blir moderkakans funktion nedsatt kan detta leda till att näringstillförseln till fostret minska, vilket kan göra att fostret inte växer som det ska.

De flesta gravida kvinnor som lider av havandeskapsförgiftning är inte medvetna om det förrän ett högt blodtryck upptäcks. Lugn och ro och vila burkar vara bästa sättet att komma till rätta med sjukdomen och vanligen blir du erbjuden sjukskrivning. Ofta krävs sjukhusvård med täta kontroller för både mamma och barn.

Symptom vid havandeskapsförgiftning

De tydligaste symtomen på att man lider av havandeskapsförgiftning är högt blodtryck och äggvita i urinen. Andra tecken kan vara svullna händer, fötter och ansikte samt snabb viktökning. Många kvinnor gravida kvinnor känner sig svullna under graviditeten, men om svullnaden blir kraftig och inte minskar under natten bör du kontakta din barnmorska eller läkare.

Andra symtom är envis huvudvärk, illamående och kräkningar, ljusfläckar framför ögonen som kan ge suddigt eller flimrigt seende eller smärta i övre delen av buken, på höger sida alldeles under bröstkorgen.

8 möjliga symptom på havandeskapssymptom enligt 1177:

 1. Högt blodtryck.
 2. Plötslig huvudvärk.
 3. Synbesvär, såsom flimmer för ögonen, synfältsbortfall, dimsyn och dubbelseende.
 4. Ont i övre delen av magen, särskilt under höger revbensbåge.
 5. Illamående och kräkningar.
 6. Hastigt uppkommen svullnad uppstår i ansiktet, i händerna eller i fötterna (läs mer om svullnad under graviditeten).
 7. Du känner dig allmänt sjuk, frånvarande och skakig.
 8. Inga symptom alls, du märker inte av det.

Havandeskapsförgiftning visar sig vanligen under senare hälften av graviditeten och det är mycket sällsynt före 24:e graviditetsveckan. Sjukdomen går normalt över inom två veckor efter förlossningen.

Läs mer: Vad är normalt när du är gravid?

Behandling av havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning
Havandeskapsförgiftning

Idag vet man fortfarande inte vad orsaken till havandeskapsförgiftning är och det är därför väldigt svårt att behandla sjukdomen. Det man vet är att sjukdomen normalt försvinner efter förlossningen, så att bästa botemedlet är att föda barnet. Är kvinnan som drabbas av havandeskapsförgiftning nära det beräknade förlossningsdatumet så sätts förlossningen ofta igång.

Är det tidigare i graviditeten så är vila en viktig del i behandlingen. Blodtryckssänkande läkemedel kan minska risken för komplikationer. Drabbas man av en allvarligare variant så är det inte ovanligt att man blir inlagd för observation.

För att kunna behandla sjukdomen i tid är det viktigt att du går på alla kontroller hos barnmorskan. Tänk även på kosten. Ät allsidig, bra och nyttig mat med lite salt och fett. Dryck mycket vatten och se till så att du får i dig grönsaker och frukt.

Har du frågor om graviditet och förlossning? Använd gärna vår sökruta här ovanför för att hitta den information du söker.

Riskgrupper för havandeskapsförgiftning

Gravida kvinnor över 40 år löper större risk än genomsnittet, likaså tonåringar, diabetiker och kvinnor som tidigare haft problem med högt blodtryck, njursjukdomar eller reumatiska sjukdomar. De flesta som drabbas är förstföderskor. Det finns en viss ärftlig faktor. Mödrar, döttrar och systrar till kvinnor som haft svår havandeskapsförgiftning löper 2-5 gånger större risk att utveckla havandeskapsförgiftning än andra. Du är i riskgruppen om:

 • Du har diabets, fetma eller kronisk njursjukdom
 • Väntar tvillingar eller fler barn
 • Har högt blodtryck redan innan graviditeten
 • Är förstföderska
 • Om du haft havandeskapsförgiftning tidigare
 • Om du är över 35 år
 • Lång tid har passerat mellan graviditeterna.

Mer om: Graviditetsdiabetes eller om Förlossningsdepression

Eklampsi

Har man en svårare form av havandeskapsförgiftning kan denna leda till krampanfall, sk eklampsi. I dessa fall finns det risk för hjärnblödning, koma, hjärtsvikt, lungödem, njurskada eller rubbningar i blodets förmåga att levra sig. Ibland pratar man även om HELLP-syndromet som en variant av eklampsi.

Symptomen är de samma som för havandeskapsförgiftning och eklampsi. Inträffar detta tillstånd kan det vara livshotande för både modern och barnet. Detta är dock väldigt sällsynt i Sverige tack vore regelbundna kontroller hos barnmorskan.

HELLP-syndromet

En annan väldigt svår form av havandeskapsförgiftning kallas för HELLP-syndromet. Vid denna sjukdom drabbas du av ett mycket högt blodtryck och du känner dig plötsligt sjuk och får mycket ont i övre delen av magen. Detta är mycket ovanligt.

Vanliga frågor om havandeskapsförgiftning

Är havandeskapsförgiftning farligt för barnet?

I de flesta fall av havandeskapsförgiftning så har det en mycket liten påverkan på både barn och den blivande mamman. Om man inte upptäcker och behandlar havandeskapsförgiftningen så kan fostrens tillväxt i livmodern påverkas. Genom regelbundna kontroller hos barnmorskan så vill man hitta och förebygga detta.

Är det farligt med havandeskapsförgiftning?

Havandeskapsförgiftning är farligt då det innebär en fara för både den blivande modern och för barnet. Vid detta tillstånd så försöker kvinnans kropp att stötta bort det främmande föremål som växer i kroppen, dvs moderkakan och barnet. I Sverige är detta oftast inte ett allvarligt tillstånd, men i många utvecklingsländer, där hjälp inte finns att få, så där varje år tusentals gravida kvinnor i sjukdomen.

Hur många dör av havandeskapsförgiftning?

I Sverige så där endast 5-6 gravida vaje år i samband med graviditet och förlossning. Orsaken kan dock vara annan än just havandeskapsförgiftning. Sett till barn så dör varje år runt 20 barn till följd av en havandeskapsförgiftning. Sett till att det varje år föds runt 120 000 barn så är detta väldigt ovanligt.

Vad räknas som högt blodtryck vid havandeskapsförgiftning?

Om du drabbas av havandeskapsförgiftning när du är gravid så är högt blodtryck vanligt. Ett högt blodtryck vid havandeskapsförgiftning är 140/90. Ett normalt blodtryck för vuxna i viloläge är 100 – 140/60 – 90 mmHg.

Läs även: Varför är lågt blodtryck farligt när du är gravid!

Kan havandeskapsförgiftning gå över?

Havandeskapsförgiftning går inte över så länge man är gravid men det försvinner däremot så snart barnet är fött. Under graviditeten kan du få behandling som hjälper till att hålla det i schack, bla genom läkemedel som sänker blodtrycket. Det finns inga botemedel mot havandeskapsförgiftning. I del flesta fall kommer det sent i graviditeten och den bästa räddningen är då att föda barnet så snart som möjligt.

De som läst avsnittet om havandeskapsförgiftning läste även mer om ekonomisk ersättning om man drabbas, s.k. havandeskapspenning, om kejsarsnitt och om barnets utveckling den första tiden.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravid symptomsvullen mage under graviditeten

Svullen mage under graviditeten

Svullen mage och gasig under graviditeten. När du är gravid kan du ofta uppleva att magen blir svullen. Du kan även känna dig gasig i magen och behöva fisa betydligt oftare än tidigare. Läs mer om svullen mage och gasig i magen under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
gravid symptom blodande tandkott under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten. När du är gravid svullnar slemhinnorna och blodet blir tunnare. Detta gör att ditt tandkött lättare blöder. Även om tandköttet är känsligare under graviditeten så är det nu extra viktigt att sköta sin munhygien.

Läs artikeln »
NIPT test

NIPT test

NIPT är ett test där man analyserar fostrets DNA i den gravida kvinnans blod. NIPT-testet visar sannolikheten för kromosomavvikelser med mycket hög tillförlitlighet. Man tar testet genom ett blodprov i armvecket och det ger ingen ökad risk för missfall. NIPT är frivilligt och kan genomföras från graviditetsvecka 10.

Läs artikeln »
barn hosta

Hosta barn / bebis

Hosta är ett vanligt symtom redan hos en bebis. Hosta kommer och går hos alla barn och det utgör kroppens naturliga skyddsreflex för att hålla luftvägarna fria. Hosta är vanligt vid flera olika sjukdomar såsom vid förkylning då hostan ofta håller i sig i genomsnitt 18 dagar. 

Läs artikeln »
Tidigt missfall

Tidigt missfall

Tidigt missfall är något som det inte finns så mycket statistik på. Anledningen är att ett tidigt missfall normalt händer redan innan man vet att man är gravid. De flesta tidiga missfall inträffar innan graviditetsvecka 12. Under den första trimestern inträffar hela 80% av alla missfall. 

Läs artikeln »
fostervattenprov

Fostervattenprov

Fostervattenprov är ett test som kan upptäcka om fostret har något kromosomfel. Fostervattensprovet genomförs tidigast i vecka 15 och det medför en förhöjd risk för missfall. Vad betyder resultat och svar efter fostervattensprovet? Här beskriver vi hur det går till.

Läs artikeln »
amningshjarna

Amningshjärna

Amningshjärna. Amningshjärna är inte en riktig diagnos utan snarare ett myntat uttryck som växt sig starkt på senare år. Orden amningshjärna kommer ifrån att man under vissa perioder när man ammar känner sig otroligt trött och förvirrad. Man kan då göra galna saker som inte är i närheten av ett normalt beteende. Man säger då att man har en amningshjärna.

Läs artikeln »
Fetma och övervikt under graviditeten

Övervikt och fetma under graviditeten

Lider man av övervikt och fetma när man är gravid, så kan kost och träning hjälpa gravida kvinnor att begränsa sin viktökning. Detta visar den hittills största amerikanska studien i sitt slag som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Obesity. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.