Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning innebär att du får högt blodtryck. Symptom på att du drabbats är plötslig huvudvärk, svullnad, ont i magen, mm.  Bästa sättet att lindre havandeskapsförgiftningen är att vila. Ofta går det över ungefär två veckor efter förlossningen. Havandeskapsförgiftning går även under namnen graviditetstoxikos eller preeklampsi.

Havandeskapsförgiftning – 8 symptom, 7 riskgrupper

Havandeskapsförgiftning är en vanlig benämningen på sjukdomen graviditetstoxikos eller preeklampsi som kan drabbar gravida kvinnor. Orsaken till havandeskapsförgiftning är fortfarande okänd och det är endast runt tre procent av alla gravida kvinnor som drabbas i lindrig form.

Läs även om: Havandeskapspenning

Havandeskapsförgiftning innebär att blodtrycket stiger och att protein läcker ut i urinen. I Sverige hittar man normalt symptomen väldigt tidigt i och med regelbundna kontroller på mödravården under graviditeten. Havandeskapsförgiftning i lindrig form drabbar runt tre procent av alla gravida kvinnor. Att det kallas förgiftning kommer från att man länge trodde att sjukdomen orsakas av ett gift som kommer ut i kroppen. Detta har dock inte kunnat bekräftas.

Längst ner i artikeln hittar du frågor och svar på de vanligaste frågorna om havandeskapsförgiftning.

Relaterat: Fakta om graviditetsdiabetes

Hur vet jag om jag lider av havandeskapsförgiftning?

Tillståndet kännetecknas främst av att blodkärlen drar ihop sig vilket kan medföra att blodtillförseln till moderkaksbädden blir sämre. Även njurar, hjärta, lever, hjärna och lungor kan påverkas. Blir moderkakans funktion nedsatt kan detta leda till att näringstillförseln till fostret minska, vilket kan göra att fostret inte växer som det ska.

De flesta gravida kvinnor som lider av havandeskapsförgiftning är inte medvetna om det förrän ett högt blodtryck upptäcks. Lugn och ro och vila burkar vara bästa sättet att komma till rätta med sjukdomen och vanligen blir du erbjuden sjukskrivning. Ofta krävs sjukhusvård med täta kontroller för både mamma och barn.

Symptom vid havandeskapsförgiftning

De tydligaste symtomen på att man lider av havandeskapsförgiftning är högt blodtryck och äggvita i urinen. Andra tecken kan vara svullna händer, fötter och ansikte samt snabb viktökning. Många kvinnor gravida kvinnor känner sig svullna under graviditeten, men om svullnaden blir kraftig och inte minskar under natten bör du kontakta din barnmorska eller läkare.

Andra symtom är envis huvudvärk, illamående och kräkningar, ljusfläckar framför ögonen som kan ge suddigt eller flimrigt seende eller smärta i övre delen av buken, på höger sida alldeles under bröstkorgen.

8 möjliga symptom på havandeskapssymptom enligt 1177:

  1. Högt blodtryck.
  2. Plötslig huvudvärk.
  3. Synbesvär, såsom flimmer för ögonen, synfältsbortfall, dimsyn och dubbelseende.
  4. Ont i övre delen av magen, särskilt under höger revbensbåge.
  5. Illamående och kräkningar.
  6. Hastigt uppkommen svullnad uppstår i ansiktet, i händerna eller i fötterna (läs mer om svullnad under graviditeten).
  7. Du känner dig allmänt sjuk, frånvarande och skakig.
  8. Inga symptom alls, du märker inte av det.

Havandeskapsförgiftning visar sig vanligen under senare hälften av graviditeten och det är mycket sällsynt före 24:e graviditetsveckan. Sjukdomen går normalt över inom två veckor efter förlossningen.

Läs mer: Vad är normalt när du är gravid?

Behandling av havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning
Havandeskapsförgiftning

Idag vet man fortfarande inte vad orsaken till havandeskapsförgiftning är och det är därför väldigt svårt att behandla sjukdomen. Det man vet är att sjukdomen normalt försvinner efter förlossningen, så att bästa botemedlet är att föda barnet. Är kvinnan som drabbas av havandeskapsförgiftning nära det beräknade förlossningsdatumet så sätts förlossningen ofta igång.

Är det tidigare i graviditeten så är vila en viktig del i behandlingen. Blodtryckssänkande läkemedel kan minska risken för komplikationer. Drabbas man av en allvarligare variant så är det inte ovanligt att man blir inlagd för observation.

För att kunna behandla sjukdomen i tid är det viktigt att du går på alla kontroller hos barnmorskan. Tänk även på kosten. Ät allsidig, bra och nyttig mat med lite salt och fett. Dryck mycket vatten och se till så att du får i dig grönsaker och frukt.

Har du frågor om graviditet och förlossning? Använd gärna vår sökruta här ovanför för att hitta den information du söker.

Riskgrupper för havandeskapsförgiftning

Gravida kvinnor över 40 år löper större risk än genomsnittet, likaså tonåringar, diabetiker och kvinnor som tidigare haft problem med högt blodtryck, njursjukdomar eller reumatiska sjukdomar. De flesta som drabbas är förstföderskor. Det finns en viss ärftlig faktor. Mödrar, döttrar och systrar till kvinnor som haft svår havandeskapsförgiftning löper 2-5 gånger större risk att utveckla havandeskapsförgiftning än andra. Du är i riskgruppen om:

  • Du har diabets, fetma eller kronisk njursjukdom
  • Väntar tvillingar eller fler barn
  • Har högt blodtryck redan innan graviditeten
  • Är förstföderska
  • Om du haft havandeskapsförgiftning tidigare
  • Om du är över 35 år
  • Lång tid har passerat mellan graviditeterna.

Mer om: Graviditetsdiabetes eller om Förlossningsdepression

Eklampsi

Har man en svårare form av havandeskapsförgiftning kan denna leda till krampanfall, sk eklampsi. I dessa fall finns det risk för hjärnblödning, koma, hjärtsvikt, lungödem, njurskada eller rubbningar i blodets förmåga att levra sig. Ibland pratar man även om HELLP-syndromet som en variant av eklampsi.

Symptomen är de samma som för havandeskapsförgiftning och eklampsi. Inträffar detta tillstånd kan det vara livshotande för både modern och barnet. Detta är dock väldigt sällsynt i Sverige tack vore regelbundna kontroller hos barnmorskan.

HELLP-syndromet

En annan väldigt svår form av havandeskapsförgiftning kallas för HELLP-syndromet. Vid denna sjukdom drabbas du av ett mycket högt blodtryck och du känner dig plötsligt sjuk och får mycket ont i övre delen av magen. Detta är mycket ovanligt.

Vanliga frågor om havandeskapsförgiftning

Är havandeskapsförgiftning farligt för barnet?

I de flesta fall av havandeskapsförgiftning så har det en mycket liten påverkan på både barn och den blivande mamman. Om man inte upptäcker och behandlar havandeskapsförgiftningen så kan fostrens tillväxt i livmodern påverkas. Genom regelbundna kontroller hos barnmorskan så vill man hitta och förebygga detta.

Är det farligt med havandeskapsförgiftning?

Havandeskapsförgiftning är farligt då det innebär en fara för både den blivande modern och för barnet. Vid detta tillstånd så försöker kvinnans kropp att stötta bort det främmande föremål som växer i kroppen, dvs moderkakan och barnet. I Sverige är detta oftast inte ett allvarligt tillstånd, men i många utvecklingsländer, där hjälp inte finns att få, så där varje år tusentals gravida kvinnor i sjukdomen.

Hur många dör av havandeskapsförgiftning?

I Sverige så där endast 5-6 gravida vaje år i samband med graviditet och förlossning. Orsaken kan dock vara annan än just havandeskapsförgiftning. Sett till barn så dör varje år runt 20 barn till följd av en havandeskapsförgiftning. Sett till att det varje år föds runt 120 000 barn så är detta väldigt ovanligt.

Vad räknas som högt blodtryck vid havandeskapsförgiftning?

Om du drabbas av havandeskapsförgiftning när du är gravid så är högt blodtryck vanligt. Ett högt blodtryck vid havandeskapsförgiftning är 140/90. Ett normalt blodtryck för vuxna i viloläge är 100 – 140/60 – 90 mmHg.

Läs även: Varför är lågt blodtryck farligt när du är gravid!

Kan havandeskapsförgiftning gå över?

Havandeskapsförgiftning går inte över så länge man är gravid men det försvinner däremot så snart barnet är fött. Under graviditeten kan du få behandling som hjälper till att hålla det i schack, bla genom läkemedel som sänker blodtrycket. Det finns inga botemedel mot havandeskapsförgiftning. I del flesta fall kommer det sent i graviditeten och den bästa räddningen är då att föda barnet så snart som möjligt.

De som läst avsnittet om havandeskapsförgiftning läste även mer om ekonomisk ersättning om man drabbas, s.k. havandeskapspenning, om kejsarsnitt och om barnets utveckling den första tiden.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

graviditetssymptom

Symptom under graviditeten

Symptom du känner av under graviditeten. Det finns många olika graviditetssymptom eller graviditetsbesvär som du lider eller njuter av när du är gravid. Här går vi igenom de vanligaste graviditetsbesvären och förklarar varför dessa besvär visar sig just när du är gravid.

Läs artikeln »
Onyttigt och farligt gravid

Onyttigt och farligt

Vad ska du inte äta och göra när du är gravid? När man är gravid finns det mycket man ska tänka på att undvika för att inte skada fostret. I denna artikel får du fakta om mat du ska undvika under graviditeten.

Läs artikeln »
Åderbråck gravid

Åderbråck under graviditeten

Åderbråck under graviditeten. När du är gravid kan du drabbas av åderbråck på ben, vader eller på könsorganet. Nästan hälften av alla gravida får någon form av åderbråck. Det finns dock sätt att lindra och undvika åderbråck när du är gravid.

Läs artikeln »
Träningsprogram mammaträning

Mamma fit

Träningsprogrammet – Mamma fit är framtaget som ett sista steg i din mammaträning efter graviditet och förlossning. Programmet kommer bygga muskelstyrka, uthållighet och din puls kommer att höjas.

Läs artikeln »
Feber barn

Feber hos barn

Feber hos barn är vanligt, men när har barn feber? Vad är låg respektive hög feber hos ett barn och vilka signaler ska man hålla utkik efter? Varför får barn feber? Är det normalt att barn får feber så ofta? Vi ger dig tips och råd när ditt barn har feber.

Läs artikeln »
moderkakan

Moderkakan

Moderkakan eller Placenta. Vad är en moderkaka och hur fungerar moderkakan? Moderkakan finns bara i kvinnans kropp under tiden då hon är gravid. Moderkakan ger barnet både näring och syre under graviditeten samt hjälper till att transportera bort avfallsprodukter från fostret som moderns kropp sen gör sig av med.

Läs artikeln »
annons kry

Sjuka barn? När ska du ringa läkare?

Sjuka barn? När ska du ringa läkare? Barn är ofta sjuka och det är svårt att veta när man ska ringa läkare eller kontakta vården. Dessa riktlinjer är bra att känna till när du som förälder ska avgöra om det är dags att ringa till läkaren / doktorn. Ofta går sjukdom över av sig själv, men som förälder vill man inte chansa och det är då bättre att konsultera en läkare.

Läs artikeln »
livmodern

Livmodern, där livet växer

Livmodern. Allt om livmoderns placering och funktion när du är gravid. Vet du var livmodern sitter? Vet du vilken roll livmodern har under graviditeten? Varför orsaker livmodern smärta under graviditeten?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.