Lågt blodtryck gravid

Lågt blodtryck gravid – symptom, risker och orsaker

Vid lågt blodtryck, som även kallas hypotoni, så cirkulerar inte blodet tillräckligt bra. När du är gravid innebär detta en risk för ditt foster.

Under en graviditet så kan blodtrycket förändras och bli lägre än vanligt. Lågt blodtryck är framför allt vanligt i början av graviditeten. 

Vid lågt blodtryck när du är gravid så kan du känna dig yr och en känsla av att du håller på att svimma kan infinna sig. Lågt blodtryck är vanligast i början och mitten av graviditeten. 

Vad innebär ett lågt blodtryck?

Ett normalt blodtryck hos en vuxen person är cirka 110-130/80. Vid lågt blodtryck, som även kallas hypotoni, så cirkulerar inte blodet tillräckligt bra. Ett lågt blodtryck innebär att det värdet är lägre än 90/60 och att du har symptom. Tänk på att alltid kontrollera ditt blodtryck i vila.

Exakt vad som är ett lågt blodtryck varierar dock från individ till individ och det som är normalt hos en person kan vara lågt hos en annan. Av denna anledning så börjar din barnmorska tidigt att kontrollera ditt blodtryck för att de ska ha rätt referensvärde om där sker en förändring. Läs gärna mer om besöken hos barnmorskan.

Riskerna med ett alltför lågt blodtryck är dålig blodcirkulation i moderkakan och risk för påverkan på fostrets tillväxt pga näringsbrist. Där finns också en risk vid lågt blodtryck att risken för missfall ökar.    

Symptom på lågt blodtryck när du är gravid

Om du upplever yrsel eller om du är svimfärdig så kan detta vara ett symptom på lågt blodtryck. Även illamående är vanligt vid lågt blodtryck och en del känner av hjärtklappning. Varken ett lågt eller ett högt blodtryck är bra för dig som är gravid. 

Vid lågt blodtryck så ska du vara extra försiktig när du rör dig från sittande eller liggande position till stående. 

Läs även: Huvudvärk under graviditeten

När kan man drabbas av lågt blodtryck?

Ett lågt blodtryck är vanligast i början och mitten av graviditeten och senare brukar det stiga igen och du blir då piggare. Orsaken i början av graviditeten är naturlig och fysiologisk och normalt inget man behöver oroa sig för. 

Har man redan lågt blodtryck, innan man blev gravid, eller om man lider av någon blodtryckssjukdom, så kan det dock vara farligt. 

Om du har lågt blodtryck så kan du ofta låna hem en blodtrycksmätare från din BVC-mottagning eller din vårdcentral. Om du inte blir erbjuden att låna en så fråga om det är möjligt. 

Högt blodtryck gravid

Om ditt blodtryck går upp mycket så kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning. För att sänka blodtrycket så kan du behöva vila. Här kan du läsa mer om havandeskapsförgiftning.

Vad kan man göra vid lågt blodtryck när man är gravid

Är du gravid och har lågt blodtryck så är där ett par saker du kan göra åt det på egen hand. Rådfråga dock alltid vården om du är osäker på hur något påverkar dig och din bebis. 

Det men alltid kan göra för att få ett normalt blodtryck, om man upptäckt att det är lågt, är; dricka mycket vatten; äta balanserad kost med mycket fibrer, grönsaker och frukt; motionera regelbundet; sov på vänster sida för att frigöra det stora blodkärlet och ta det lugnt och vila mycket. 

De som läste om lågt blodtryck gravid läste även mer om gula flytningar under graviditeten samt om yrsel när man är gravid

Fler artiklar för dig som är gravid

dadlar gravid

Dadlar gravid

Det går bra att äta dadlar när man är gravid. Dadlar är dessutom nyttiga och enligt en del studier så tyder det på att de kan göra förlossningen lättare.

Läs artikeln »
Missfall ledsen kvinna

Ofostrig graviditet

Ibland så inträffar något som kallas för en ofostrig graviditet. Detta påminner mycket om förvarandet vid fördröjt missfall. I denna artikel går vi igenom allt som rör detta ämne.

Läs artikeln »
Onyttigt och farligt gravid

Onyttigt och farligt

Vad ska du inte äta och göra när du är gravid? När man är gravid finns det mycket man ska tänka på att undvika för att inte skada fostret. I denna artikel får du fakta om mat du ska undvika under graviditeten.

Läs artikeln »
Åderbråck gravid

Åderbråck under graviditeten

Åderbråck under graviditeten. När du är gravid kan du drabbas av åderbråck på ben, vader eller på könsorganet. Nästan hälften av alla gravida får någon form av åderbråck. Det finns dock sätt att lindra och undvika åderbråck när du är gravid.

Läs artikeln »
gravid symptom ryggont under graviditeten

Ryggont under graviditeten

Är du gravid och har ont i ryggen / ländryggen? Många gravida kvinnor drabbas av ryggont och det börjar ofta tidigt i graviditeten. Orsakerna till ryggont är många, men det finns några saker du kan göra för att lindra smärtan i ryggen.

Läs artikeln »
gravid folsyra

Folsyra gravid

Folsyra rekommenderas till dig som är eller försöker att bli gravid. Varför ska gravida ta folsyra? Vad är folsyra? Vilka risker finns det med folsyratillskott under graviditeten? Du bör ta ungefär 400 mikrogram folsyra per dag redan när du försöker att bli gravid. Fortsätt med folsyra fram till du är i graviditetsvecka 12.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.