Lågt blodtryck gravid

Lågt blodtryck gravid – symptom, risker och orsaker

Vid lågt blodtryck, som även kallas hypotoni, så cirkulerar inte blodet tillräckligt bra. När du är gravid innebär detta en risk för ditt foster.

Under en graviditet så kan blodtrycket förändras och bli lägre än vanligt. Lågt blodtryck är framför allt vanligt i början av graviditeten. 

Vid lågt blodtryck när du är gravid så kan du känna dig yr och en känsla av att du håller på att svimma kan infinna sig. Lågt blodtryck är vanligast i början och mitten av graviditeten. 

Vad innebär ett lågt blodtryck?

Ett normalt blodtryck hos en vuxen person är cirka 110-130/80. Vid lågt blodtryck, som även kallas hypotoni, så cirkulerar inte blodet tillräckligt bra. Ett lågt blodtryck innebär att det värdet är lägre än 90/60 och att du har symptom. Tänk på att alltid kontrollera ditt blodtryck i vila.

Exakt vad som är ett lågt blodtryck varierar dock från individ till individ och det som är normalt hos en person kan vara lågt hos en annan. Av denna anledning så börjar din barnmorska tidigt att kontrollera ditt blodtryck för att de ska ha rätt referensvärde om där sker en förändring. Läs gärna mer om besöken hos barnmorskan.

Riskerna med ett alltför lågt blodtryck är dålig blodcirkulation i moderkakan och risk för påverkan på fostrets tillväxt pga näringsbrist. Där finns också en risk vid lågt blodtryck att risken för missfall ökar.    

Symptom på lågt blodtryck när du är gravid

Om du upplever yrsel eller om du är svimfärdig så kan detta vara ett symptom på lågt blodtryck. Även illamående är vanligt vid lågt blodtryck och en del känner av hjärtklappning. Varken ett lågt eller ett högt blodtryck är bra för dig som är gravid. 

Vid lågt blodtryck så ska du vara extra försiktig när du rör dig från sittande eller liggande position till stående. 

Läs även: Huvudvärk under graviditeten

När kan man drabbas av lågt blodtryck?

Ett lågt blodtryck är vanligast i början och mitten av graviditeten och senare brukar det stiga igen och du blir då piggare. Orsaken i början av graviditeten är naturlig och fysiologisk och normalt inget man behöver oroa sig för. 

Har man redan lågt blodtryck, innan man blev gravid, eller om man lider av någon blodtryckssjukdom, så kan det dock vara farligt. 

Om du har lågt blodtryck så kan du ofta låna hem en blodtrycksmätare från din BVC-mottagning eller din vårdcentral. Om du inte blir erbjuden att låna en så fråga om det är möjligt. 

Högt blodtryck gravid

Om ditt blodtryck går upp mycket så kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning. För att sänka blodtrycket så kan du behöva vila. Här kan du läsa mer om havandeskapsförgiftning.

Vad kan man göra vid lågt blodtryck när man är gravid

Är du gravid och har lågt blodtryck så är där ett par saker du kan göra åt det på egen hand. Rådfråga dock alltid vården om du är osäker på hur något påverkar dig och din bebis. 

Det men alltid kan göra för att få ett normalt blodtryck, om man upptäckt att det är lågt, är; dricka mycket vatten; äta balanserad kost med mycket fibrer, grönsaker och frukt; motionera regelbundet; sov på vänster sida för att frigöra det stora blodkärlet och ta det lugnt och vila mycket. 

De som läste om lågt blodtryck gravid läste även mer om gula flytningar under graviditeten samt om yrsel när man är gravid

Fler artiklar för dig som är gravid

Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar under graviditeten. Hur känns förlossningsvärkar? Ofta får man höra att du vet när det är förlossningsvärkar. Ofta är förlossningsvärkar smärtsamma, regelbundna och de går inte över när du vilar eller rör på dig.

Läs artikeln »
Vanliga pojknamn

Pojknamn

Pojknamn 2022 / 2023. Vilket pojknamn är egentligen det vanligaste och mest populära? Här hittar du listor över pojknamn för barn namngivna 2022, både nationellt och fördelat per län.

Läs artikeln »
Flyga gravid

Flyga gravid

Kan man flyga som gravid? Hur länge får man flyga som gravid? Kan man flyga efter vecka 28? Här hittar du svar på allt som rör flygresan under graviditeten.

Läs artikeln »
traning under graviditeten vecka for vecka

Träning vecka för vecka

Hur ska man träna under olika veckor när man är gravid? Skiljer sig träningen åt från vecka till vecka när man är gravid? När kan man göra vilka träningsmoment när man är gravid?

Läs artikeln »
Gravid vecka för vecka

Gravid vecka för vecka

Gravid vecka för vecka. Följ din och fostrets utveckling vecka för vecka under graviditeten. Hur växer barnet? Vilka organ utvecklas nu? Hur ska du förvänta dig att må under en viss vecka i graviditeten? I vilken vecka är risken för missfall störst? Följ din graviditet vecka för vecka i vår guide över graviditeten.

Läs artikeln »
abort medicinsk kirurgisk sal

Medicinsk och kirurgisk abort

Medicinsk eller kirurgisk abort är två olika abortmetoder. Läs fakta om hur medicinsk och kirurgisk abort går till och vad skillnaden är. Medicinsk och kirurgisk abort genomförs tidigt under graviditeten medan man vid så kallad sen abort använder sig av tvåstegsmetoden.

Läs artikeln »
gravid symptom kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten. Lider du av kramp i ben och vader? När en kvinna är gravid är det vanligt att hon drabbas av kramp i ben och vader. Krampen är oftast värst på natten.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.