Lågt blodtryck gravid

Lågt blodtryck gravid – symptom, risker och orsaker

Vid lågt blodtryck, som även kallas hypotoni, så cirkulerar inte blodet tillräckligt bra. När du är gravid innebär detta en risk för ditt foster.

Under en graviditet så kan blodtrycket förändras och bli lägre än vanligt. Lågt blodtryck är framför allt vanligt i början av graviditeten. 

Vid lågt blodtryck när du är gravid så kan du känna dig yr och en känsla av att du håller på att svimma kan infinna sig. Lågt blodtryck är vanligast i början och mitten av graviditeten. 

Vad innebär ett lågt blodtryck?

Ett normalt blodtryck hos en vuxen person är cirka 110-130/80. Vid lågt blodtryck, som även kallas hypotoni, så cirkulerar inte blodet tillräckligt bra. Ett lågt blodtryck innebär att det värdet är lägre än 90/60 och att du har symptom. Tänk på att alltid kontrollera ditt blodtryck i vila.

Exakt vad som är ett lågt blodtryck varierar dock från individ till individ och det som är normalt hos en person kan vara lågt hos en annan. Av denna anledning så börjar din barnmorska tidigt att kontrollera ditt blodtryck för att de ska ha rätt referensvärde om där sker en förändring. Läs gärna mer om besöken hos barnmorskan.

Riskerna med ett alltför lågt blodtryck är dålig blodcirkulation i moderkakan och risk för påverkan på fostrets tillväxt pga näringsbrist. Där finns också en risk vid lågt blodtryck att risken för missfall ökar.    

Symptom på lågt blodtryck när du är gravid

Om du upplever yrsel eller om du är svimfärdig så kan detta vara ett symptom på lågt blodtryck. Även illamående är vanligt vid lågt blodtryck och en del känner av hjärtklappning. Varken ett lågt eller ett högt blodtryck är bra för dig som är gravid. 

Vid lågt blodtryck så ska du vara extra försiktig när du rör dig från sittande eller liggande position till stående. 

Läs även: Huvudvärk under graviditeten

När kan man drabbas av lågt blodtryck?

Ett lågt blodtryck är vanligast i början och mitten av graviditeten och senare brukar det stiga igen och du blir då piggare. Orsaken i början av graviditeten är naturlig och fysiologisk och normalt inget man behöver oroa sig för. 

Har man redan lågt blodtryck, innan man blev gravid, eller om man lider av någon blodtryckssjukdom, så kan det dock vara farligt. 

Om du har lågt blodtryck så kan du ofta låna hem en blodtrycksmätare från din BVC-mottagning eller din vårdcentral. Om du inte blir erbjuden att låna en så fråga om det är möjligt. 

Högt blodtryck gravid

Om ditt blodtryck går upp mycket så kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning. För att sänka blodtrycket så kan du behöva vila. Här kan du läsa mer om havandeskapsförgiftning.

Vad kan man göra vid lågt blodtryck när man är gravid

Är du gravid och har lågt blodtryck så är där ett par saker du kan göra åt det på egen hand. Rådfråga dock alltid vården om du är osäker på hur något påverkar dig och din bebis. 

Det men alltid kan göra för att få ett normalt blodtryck, om man upptäckt att det är lågt, är; dricka mycket vatten; äta balanserad kost med mycket fibrer, grönsaker och frukt; motionera regelbundet; sov på vänster sida för att frigöra det stora blodkärlet och ta det lugnt och vila mycket. 

De som läste om lågt blodtryck gravid läste även mer om gula flytningar under graviditeten samt om yrsel när man är gravid

Fler artiklar för dig som är gravid

gravid symptomsvullen mage under graviditeten

Svullen mage under graviditeten

Svullen mage och gasig under graviditeten. När du är gravid kan du ofta uppleva att magen blir svullen. Du kan även känna dig gasig i magen och behöva fisa betydligt oftare än tidigare. Läs mer om svullen mage och gasig i magen under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
gravid symptom snarkningar under graviditeten

Snarkningar under graviditeten

Har du börjat snarka på natten sedan du blev gravid? Du är inte ensam. 11-16% av alla gravida snarkar. Tyvärr är snarkningarna inte bara irriterande utan snarkningarna för även med sig en del risker.

Läs artikeln »
katt gravid

Gravid och katt

Katt innebär en risk när man är gravid. Man måste dock inte göra sig av med sin katt bara för att man är gravid. Toxoplasmainfektion smittar främst när man rensar kattlådan. Om man är gravid och smittas så kan infektionen leda till missfall eller skador på fostret.

Läs artikeln »
gravid folsyra

Folsyra gravid

Folsyra rekommenderas till dig som är eller försöker att bli gravid. Varför ska gravida ta folsyra? Vad är folsyra? Vilka risker finns det med folsyratillskott under graviditeten? Du bör ta ungefär 400 mikrogram folsyra per dag redan när du försöker att bli gravid. Fortsätt med folsyra fram till du är i graviditetsvecka 12.

Läs artikeln »
Gravid kvinna som upplever gula flytningar

Gula flytningar gravid

Gula flytningar kan tyda på att du drabbats av bakteriell vaginos, en jästinfektion, äggledarinflammation eller en livmoderinfektion. Misstänker du detta är det viktigt att du söker vård. Gula flytningar när du är gravid är dock normalt inget att oroa sig för så länge de inte luktar.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.