Gravid kvinna som upplever gula flytningar

Gula flytningar gravid

Gula flytningar kan tyda på att du drabbats av bakteriell vaginos, en jästinfektion, äggledarinflammation eller en livmoderinfektion. Misstänker du detta är det viktigt att du söker vård. Gula flytningar när du är gravid är dock normalt inget att oroa sig för så länge de inte luktar.

Gula flytningar är ovanliga under graviditeten. Om den gula flytningen även luktar illa så kan det vara ett tecken på en infektion. 

Färgen på de flytningar du får under graviditeten kan variera och de ändrade hormonerna i kroppen gör att mängden ökar. Läs mer: Flytningar när du är gravid

Gula flytningar kan tyda på att du drabbats av bakteriell vaginos, en jästinfektion, äggledarinflammation eller en livmoderinfektion. Misstänker du detta är det viktigt att du söker vård. Gula flytningar när du är gravid är dock normalt inget att oroa sig för så länge de inte luktar. Svagt gula flytningar är även vanligt precis innan tidpunkten då mensen skulle ha kommit.

Vad orsakar en gula flytningar?

En gul flytning kan ha orsakats av livmoderinfektion eller äggledarinflammation. Ofta har du väldigt ont i nedre delen av magen. Denna smärta känns antagligen mer när du anstränger dig. Feber och allmän sjukdomskänsla är också vanligt vid dessa tillstånd. 

Livmoderinfektion kan uppstå efter ett missfall, en abort eller en förlossning. Äggledarinflammation kan vara en följdsjukdom av gonorré och klamydia. 

En gul flytning kan även tyda på en jästinfektion eller bakteriell vaginos. Det senare är en infektion som orsakas av bakterier som uppstår när vaginans sura pH inte är i balans. En jästinfektion är en form av svampinfektion.

Ytterligare en anledning till gula flytningar när man är gravid kan vara läckande fostervatten. Flytningen är då tunn och ljusgul. Skulle det vara detta så det ofta lätt att känna igen då det är tunt som urin, det är luktfritt med eventuellt en söt ton. Läs mer: Läckande fostervatten

Gul flytning och tecken på fel.

Om flytningen ändra färg och blir gul / gul-grön samt luktar illa så kan det vara tecken på en infektion. Du kan eventuellt även få en blodblandad flytning. Att en flytning blir gul eller grön kan vara ett tecken på att de vita blodkropparna samlas i slidan för att bekämpa en infektion. 

Vid en infektion är det även vanligt att den gula flytningen syns i samband med att du även upplever en klåda eller en brännande känsla i slidområdet. 

Är det farligt med gula flytningar

Om du är gravid och får gula flytningar så är det normalt inget att oroa sig för så länge du samtidigt inte upplever något av ovan symtom. Om du har drabbats av någon av de infektioner som nämnts så kan de dock leda till tidig födsel, låg födelsevikt, tidiga värkar och i mycket ovanliga fall till missfall. Var uppmärksam på förändringar i slidan och kontakta vården om du är orolig. Du behöver normalt inte vara orolig då eventuell infektion/inflammation ofta är lätt att behandla om man bara upptäcker den i tid. 

När ska man kontakta vården?

Om du får gula flytningar och är orolig för att något är fel så kan du alltid rådfråga vården. Upplever du smärta i magen, feber, klåda, att det luktar illa eller att du får en brännande känsla så kan det tyda på att något är fel. Tala med din barnmorska eller annan person inom vården. 

De som läste om gula flytningar under graviditeten läste även mer om bruna flytningar, rosa flytningar eller om flytningar generellt när man är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

graviditetsdiabetes mäta sockernivån

Graviditetsdiabetes

Att vara gravid och få diabetes påverkar inte bara din graviditet utan även livet efter förlossningen. Graviditetsdiabetes drabbar cirka två procent av alla gravida. Normalt kan det botas genom att du under graviditeten ser äver din kost och motion.

Läs artikeln »
normalt gravid gravid normalt overvikt

Är det normalt att gå ner i vikt

Är det normalt för en överviktig kvinna att gå ner i vikt under graviditeten? Är det normalt att gå ner i vikt under graviditeten? Om man väger för mycket redan innan man blir gravid så är det helt normalt att viktuppgången blir något mindre när du är gravid.

Läs artikeln »
sill gravid strömming gravid

Sill gravid

När man är gravid går det dock bra att äta sill / strömming / matjessill som säljs i affären på burk, dvs inlagd sill. Färsk sill / strömming ska du dock vara lite försiktig med då sill / strömming från östersjön och bottniska viken kan innehålla dioxiner och PCB.

Läs artikeln »
gravidkomplikationer

Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation när man är gravid är dock liten, så försöka att inte tänka för mycket. Graviditetskomplikationer dyker med jämna rum upp i media och skrämmer upp de som är gravida. Oroa dig inte i onödan för gravidkomplikationer.

Läs artikeln »
leverpastej gravid

Leverpastej gravid

Det går bra att äta leverpastej när man är gravid, då denna produkt trots sitt namn innehåller väldigt små mängder lever. Äter du väldigt mycket leverpastej så kan du dock få i dig för mycket vitamin A.

Läs artikeln »
Minskade Fosterrörelser

Fosterrörelser – minskade fosterrörelser

När du är gravid så känner du under större delen av graviditeten av fosterrörelser. Ofta är de som mest märkbara runt vecka 30 och du bör aldrig uppleva minskade fosterrörelser. Känner du inte inte av några rörelser så hittar du här även tips för att känna fosterrörelser.

Läs artikeln »
Packa förlossningsväskan

Packa förlossningsväskan

Du bör packa din förlossningsväska eller bb väska i god tid innan det är dags att åka till förlossningen. I den ska du packa det nödvändigaste till dig och barnet. En förlossningsväska bör innehålla kläder, bindor, inneskor, hygienartiklar, mm. Väskan som du har med dig till förlossningen kallas även bb-väska.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.