Flytningar under graviditeten

Flytningar under graviditeten

Flytningar under graviditeten. Flytningar från slidan ökar ofta under graviditeten. En normal flytning är tunn och vitaktig. En missfärgad flytning under graviditeten kan innebär fara för ditt barn.

Flytningar ökar ofta när du är gravid

Under graviditeten är det mycket vanligt med en ökad mängd flytningar. Flytningar ökar på grund av att blodkärlen i underlivet får en ökad stimulans när blodflödet i kroppen ökar under graviditeten. Var dock uppmärksam på om flytningarna luktar illa eller har en konstig färg.

Flytningar förekommer normalt hos kvinnor i alla åldrar och är kroppens sätta att skydda sig mot infektioner. Även om du inte är gravid så kan mängden flytningar öka vid ägglossning eller före mens. När en kvinna upplever flytningar kan det vara värt att använda trosskydd för att skydda underkläder och för att öka känslan av att känna sig fräsch och ren.

Hur produceras flytningar?

Det är körtlar i livmoderhalsen som producerar vätska, som när det kommer ut genom slidöppningen, kallas för flytningar.

Varför har man flytningar under graviditeten?

Flytningar under graviditeten kan variera i mängd, lukt och smak hos alla kvinnor. Funktionen med flytningar är att de har en surhetsgrad som minskar risken för angrepp av bakterier och svamp. Man kan inte göra något åt flytningarna, utan man måste acceptera dem som ett hälsotecken.

Hur ska en normal flytning se ut?

En vit, tunn flytning som inte luktar illa är helt normalt, även om den ökar i mängd. Flytningarna kan även vara lite mjölkaktiga och vara lite slemmigare mot slutet av graviditeten. För många kvinnor ökar flytningarna med antalet graviditetsveckor. Det händer att man har så pass rikliga flytningar att det blir en liten pöl i trosan eller sängen när man sätter sig upp efter en natts sömn.

Missfärgade flytningar under graviditeten

Om flytningarna under graviditeten luktar illa eller har en gulgrön alternativt rödbrun färg så ska du genast kontakta din barnmorska eller en läkare. Det är dock mycket vanligt med brunaktiga flytningar under de första tre månaderna av graviditeten även om allt fortlöper normalt. Om övriga graviditetssymptom försvinner så ska du dock även då kontakta vården.

Svampinfektion är ett vanligt tillstånd under graviditeten. Flytningen beskrivs då som, vit, tjock nästan kesoliknande, ofta med irriterande klåda. Orsaken till svamp är ofta förändringar i pH-värdet i slidan. Svampinfektionen påverkar inte graviditeten, och är inte farligt för fostret. Klådan kan ibland dock vara mycket besvärande. Har du problem med svampinfektioner så prata med din barnmorska på MVC.

Flytningar – när du ska kontakta vården?

Flytningar ska vara vit eller genomskinlig. Under graviditeten kan den mycket väl bli mer slemmig än vad du tidigare har erfarit. Vänd dig till vården om du upplever att:

  • Om flytningarna under graviditeten är missfärgad eller illaluktande kanske i samband med feber. Detta är ett tecken på bakterieinfektion.
  • Om du tror att du blivit smittad av någon könssjukdom.
  • Om du får ont i magen samtidigt med flytningar.
  • Om flytningarna orsakar klåda eller en brännande känsla.
  • Om flytningen i början av graviditeten innehåller rikliga mängder färskt blod.
  • Under senare delen av graviditeten så ska du närhelst blödning uppstår kontakta vården, då det kan tyda på problem med moderkakan.
  • Om du behandlat dig för svampinfektion och inte blivit bättre på tre dagar eller helt bra på en vecka.
  • Om du är osäker.

Mer om: Missfall

Flytningar efter samlag

Det är inte farligt att ha sex under graviditeten. Ibland kan blodkärl i underlivet spricka när man har sex under graviditeten. Detta kan resultera i att det kan finnas en mindre mängd blod i flytningarna. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.

Mer om: Graviditetssymptom

Har du tips angående flytningar under graviditeten?

Källa flytningar: 1177, graviditetssymptom.se, minbebis.se, intiminformation.se, tryggabarn.nu och svar från barnmorskor.

De som läst avsnittet om flytningar under graviditeten läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Fler artiklar för dig som är gravid

NIPT test

NIPT test

NIPT är ett test där man analyserar fostrets DNA i den gravida kvinnans blod. NIPT-testet visar sannolikheten för kromosomavvikelser med mycket hög tillförlitlighet. Man tar testet genom ett blodprov i armvecket och det ger ingen ökad risk för missfall. NIPT är frivilligt och kan genomföras från graviditetsvecka 10.

Läs artikeln »
Förstoppnings gravid

Förstoppning under graviditeten

Är du förstoppad eller hård i magen under graviditeten. Har du trög mage och upplever att det är svårt att bajsa ordentligt? Förstoppning under graviditeten är mycket vanligt och beror på de hormoner i kroppen som ökar när man är gravid.

Läs artikeln »
Åderbråck gravid

Åderbråck under graviditeten

Åderbråck under graviditeten. När du är gravid kan du drabbas av åderbråck på ben, vader eller på könsorganet. Nästan hälften av alla gravida får någon form av åderbråck. Det finns dock sätt att lindra och undvika åderbråck när du är gravid.

Läs artikeln »
Halsbränna gravid

Halsbränna gravid

Halsbränna när man är gravid är ett vanligt besvär. Orsaken till varför du som gravid får halsbränna är att fostret trycker på mage och tarmar. Minska besvären genom att följa våra råd i denna artikel. Trycket från mage och tarmar försvårar matsmältningen vilket i sin tur ger halsbränna under graviditeten. 

Läs artikeln »
gravid symptom kissnödig under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten. När man är gravid är det vanligt att man måste gå på täta toalettbesök. Kissnödigheten kan bli besvärande och det är inte ovänligt att det läcker. Den ökade känslan av kissnödighet under graviditeten beror på att foster och livmoder trycker på urinblåsan.

Läs artikeln »
Mätning gravid fostrets längd

Fostrets tillväxt – längd och vikt

Längd och vikt hos foster under graviditeten. Här hittar du fakta om fostrets vikt- och längdkurvor under alla graviditetens veckor. Vilken vecka är du i? I vår tabell kan du enkelt utläsa fostrets längd och vikt för varje vecka som du är gravid.

Läs artikeln »
Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar under graviditeten. Hur känns förlossningsvärkar? Ofta får man höra att du vet när det är förlossningsvärkar. Ofta är förlossningsvärkar smärtsamma, regelbundna och de går inte över när du vilar eller rör på dig.

Läs artikeln »
Flyga gravid

Flyga gravid

Kan man flyga som gravid? Hur länge får man flyga som gravid? Kan man flyga efter vecka 28? Här hittar du svar på allt som rör flygresan under graviditeten.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.