Hos barnmorskan

Besök hos barnmorskan – vad händer vid inskrivning och de olika besöken

Vad händer vid de olika besöken hos barnmorskan när du är gravid och vilka veckor är de? När ska man kontakta barnmorskan för att boka tid för inskrivning? Allt om dina besök hos barnmorskan, från första och andra besöket till de sista innan förlossningen.

Hälsosamtal, inskrivning och besök hos barnmorskan

Så snart du vet att du är gravid så ska du ta kontakt med den mödravårdscentral (MVC) som du önskar gå till under graviditeten. Var du går är helt och hållet upp till dig. Vid ett positivt graviditetstest bör man även se över hur man lever. Sluta med rökning, alkohol och eventuella droger eller mediciner som kan påverka fostret. Gå även in på Livsmedelsverket webbsida för att uppdatera dig kring kost under graviditet. Du bör även börja ta ett tillskott av folsyra om du inte redan gör det.

I denna artikel så kommer du att få svar på:

  • När ska du kontakta barnmorskan om du precis fått reda på att du är gravid?
  • Vad händer vid inskrivningen och när är första besöket hos barnmorskan?
  • Vad gör man hos barnmorskan och vid de olika besöken?
  • Vilka veckor är besöken hos barnmorskan?

Hälsosamtal – det första besöket hos barnmorskan

Det första som händer när du kontaktar barnmorskemottagningen på MVC är att du bokas in på ett hälsosamtal. Under detta samtal går ni igenom hur man ska/bör leva under sin graviditet. Man beräknar även ett förväntat förlossningsdatum utifrån din senaste mens. Utöver detta får du möjlighet att ställa alla de frågor du säkerligen har. Detta första besök hos barnmorskan brukar vanligtvis ske i vecka 8-10, men det går även bra att komma tidigare. Det är viktigt att du trivs med den barnmorska du träffar, då hon ska träffa dig under hela graviditeten. Barnmorskans uppgift är att få dig att känna dig trygg – om du inte trivs eller är nöjd med din barnmorska så går det bra att byta till en annan (eller byta MVC-mottagning).

Vanliga frågor som ställs av barnmorskan vid hälsosamtalet är; Finns det sjukdomar eller genetiska defekter inom familjen? Tar du någon typ av medicin? Vad arbetar du med? Har ni barn tidigare? Har ni tidigare drabbats av missfall? Och några fler. Samtalet är till för att du ska vara trygg och för att säkerställa att barnet mår så bra som möjligt. Var därför inte rädd för att ställa frågor som du funderar över. Ett tips är också att prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du kostnadsfritt svar på de vanligaste frågorna man har under graviditeten.

Det första besöket är normalt det längsta besöket hos barnmorskan. Detta tar normalt mellan en och en och en halv timme. Övriga besök brukar ta mellan 20-30 minuter (se ett exempel på ett besöksschema nedan).

Inskrivningen hos barnmorskan

Efter hälsosamtalet bokas du in för ett inskrivningssamtal. Under detta samtal går ni bland annat igenom din sjukdomshistorik, det skickas remisser för diverse kontroller som ska göras under graviditeten såsom exempelvis ultraljud samt att man gör kontroller av din värden genom blodtrycksmätning, urinprov och blodprov. Det som testas är bland annat; blodgruppering, Rubella (röda hund), WR (syfilisprov), HIV, Hepatit, Hb/Ferritin (järnvärde och järnreserv), Klamydiatest/Gonorré. Ibland tar man även cellprov. Vid besöket kommer du även att vägas, för att man under graviditeten ska kunna följa din viktutveckling.

Varför går man hos barnmorskan på MVC?

I Sverige har vi lyxen att bli kontrollerade under hela vår graviditet. Barnmorskans två huvuduppgifter är att hålla koll på graviditeten och att stötta dig som blivande mamma. Barnmorskan kontrollerar att barnet växer och utvecklas som det ska och att du mår bra och får det stöd du behöver. Läs mer om fostrets tillväxt under de olika graviditetsveckorna.

Din journal hos barnmorskan

När du går hos barnmorskan förs hela tiden en journal över din och ditt barns utveckling. Denna journal följer dig under hela graviditeten. Idag är denna journal digital, men förr fick du själv ansvara för att ta med den till förlossningen. I journalen dokumenteras uppgifter om din hälsa och allt som är viktigt för din graviditet. Barnmorskan följer även upp de eventuella komplikationer eller ärftliga sjukdomar som kan finnas i familjen.

Boktips: Om du vill ha ett minne för livet så rekommenderar vi denna graviddagbok – min graviditet – en veckodagbok.

Vad händer vid besöken hos barnmorskan

När du är gravid är det dags att kontakta barnmorskan. Normalt gör man två besök tidigt i graviditeten. Det första mötet har ett hälsofokus där man pratar kost och levnadsvanor. Det andra är inskrivningssamtalet, där man går igenom din bakgrund samt tar tester för att se att du är helt frisk. Om du behöver träffa en läkare så bokas det en tid för det. Normalt genomförs ultraljudet runt vecka 18-20. Ultraljudet genomförs för att fastställa antal foster och graviditetens längd mer exakt. Man kan även se om det finns uppenbara skador eller missbildningar på fostret.

När du är gravid i cirka vecka 20-25 så får du ett moderskapsintyg av barnmorskan. Detta bekräftar att du är gravid och anger också det beräknade förlossningsdatumet enligt ultraljudet. Intyget ska du skicka till försäkringskassan. Nu startar vanligtvis även föräldrautbildningen, då ett antal föräldrapar träffas tillsammans och får en fördjupad kunskap om förlossning, amning och första tiden med barnet. Föräldrautbildningen varierar mycket mellan olika mödravårdscentraler.

Runt vecka 25 börjar man sedan med mer regelbundna besök på barnmorskemottagningen. För många blivande mammor känns perioden mellan de första två besöken och de kommande besöken väldigt avlägset. Många känner sig oroliga under den här perioden. Du ska dock veta att du alltid kan ta kontakt med din barnmorska om du har frågor och funderingar. Vid dessa besök kontrolleras ditt blodtryck och vid vissa besök görs extra blodprov eller urinprov. Barnmorskan känner även på livmoder och mage för att kontrollera fostrets utveckling. Normalt lyssnar man även på fostrets hjärtfrekvens.

Vid besöken mäter barnmorskan även livmodern, det så kallade symfus-fundusmåttet. Detta görs genom att mäta längden från blygdbenet till livmoderns överkant på utsidan av magen. Kurvan förs in i din journal och ger en bild av hur fostret växer.

De sena besöken hos barnmorskan

Barnmorskan lyssnar på ditt barns hjärtljud, tar blodtrycket och du får väga dig. Mot slutet av graviditeten känner barnmorskan efter hur ditt barn ligger placerat i livmodern. När det närmar sig förlossningen ska barnet ligga med huvudet nedåt, men en del barn lägger sig med stjärten nedåt i en så kallad sätesbjudning. När man upptäcker detta brukar man får en tid bokad för ett vändningsförsök.

Om du inte fött i vecka 42 så undersöks du på din förlossningsklinik. Ofta tar man CTG, gör en ultraljudsundersökning samt mäter fosterljud och eventuella sammandragningar. Efter undersökningen gör man en bedömning om huruvida förlossningen ska sättas igång. Detta sker vanligtvis i graviditetsvecka 42 + sex dagar. Läs mer om igångsättning.

Vilka veckor är besöken hos barnmorskan

Basprogrammet för hur det ser ut med besöken varierar något runt om i landet. Här nedan har vi sammanställt hur det ser ut i Skåne. Glukosbelastning som nämns nedan görs inte i alla län.

Såhär ser besöksschemat hos barnmorskan ut när du är gravid i Skåne län. Det är dock snarlikt i de flesta län.

Graviditetsvecka Besök
V 6-10 Hälsosamtal
V 10-12 Inskrivning
V 13 KUB (vem som erbjuds detta varierar mellan olika län)
V 18-19 Ultrljud
V 21-22 Barnmorskebesök (detta ligger utanför basprogrammet och genomförs inte alltid)
V 25 Barnmorskebesök
V28-29 Barnmorskebesök (glukosbelastning / diabetesscreening)
V 31 Barnmorskebesök
V 33 Barnmorskebesök
V 35 Barnmorskebesök
V 37 Barnmorskebesök
V 39 Barnmorskebesök
V 40 Barnmorskebesök
V 41 Barnmorskebesök
V 42+0 Till KK för kontroll och ställningstagande till ev igångsättning

Tips; Om du inte redan tar tillskott av folsyra så rekommenderas du att börja med detta och ta tillskottet åtminstone fram till vecka 12. Detta för att minska risken för ryggmärgsbråck hos barnet.

Vanliga frågor rörande besöken hos barnmorskan.

När ringer jag till barnmorskemottagningen om jag är gravid?

Så snart du har ett positivt graviditetstest så är det okej att ringa till din närmaste mödravårdscentral där du träffar barnmorskan. När du ringer vill barnmorskan ofta veta när din sista mens var och när du testade positivt. Ni bokar sedan tid för inskrivningen.

Får min partner följa med till barnmorskan?

Självklart får din partner följa med. Det är ni båda som ska uppleva graviditeten tillsammans och stötta varandra igenom alla förändringar, såsom lyckliga och besvärliga. Det är då absolut en fördel om även partnern är insatt i graviditeten.

Återbesök hos barnmorskan 

När barnet är fött brukar du normalt träffa barnmorskan som följt dig under graviditeten för en uppföljning. Ibland sker det första besöket i hemmet, men på vissa ställen i landet träffas man på MVC-mottagningen. Eftervårdsbesöken äger rum vid ett eller ett par tillfällen beroende på dina önskemål och behov. Vid återbesöket följer man upp förlossningsupplevelsen och pratar om amning, levnadsvanor, bäckenbottenträning, preventivmedel, sex och samlevnad samt mäter blodtryck och vid behov blodvärdet. Du kan även få väga väga dig och få råd om mat och motion efter förlossningen. Man gör även en gynekologisk undersökning med kontroll av eventuella bristning och din knipförmåga.

Dela artikeln

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Linfrö gravid

Linfrö gravid

Linfrö när man är gravid skall endast ätas hela och i mindre mängd. Krossade linfrön skall helt undvikas. Även linfröolja ska helt undvikas under graviditet och vid amning. De studier som finns på linfrö och graviditet är begränsade men de studier som finns tyder på att linfrö kan ha oönskade effekter hos gravida kvinnor.

Läs artikeln »
missfall efter

Efter missfall

Efter missfall. När kan man bli gravid eller ha samlag efter missfall? Hur vet man när man kan bli gravid efter ett missfall? Vad händer i kroppen efter ett missfall?

Läs artikeln »
gravid symptom blodande tandkott under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten. När du är gravid svullnar slemhinnorna och blodet blir tunnare. Detta gör att ditt tandkött lättare blöder. Även om tandköttet är känsligare under graviditeten så är det nu extra viktigt att sköta sin munhygien.

Läs artikeln »
barn prata

Barn pratar mer än du tror

Barn börjar prata vid olika åldrar och utvecklar sin talförmåga i olika takt. De flesta barn säger sitt första ord vid ett års ålder. Vid två års ålder kan barn ofta sätta samman 2-3 ord till en mening. I denna artikel kan du läsa mer om barns språkutveckling vid olika åldrar.

Läs artikeln »
kostgravid

Kost & Näring / Livsmedelsverket

Vad ska du äta när du är gravid? Vi går igenom vad livsmedelsverket säger att du ska äta när du är gravid? Att äta rätt kost och att få rätt näring är viktigt under graviditeten för att fostret ska utvecklas som det ska.

Läs artikeln »
gravid symptom kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten. Lider du av kramp i ben och vader? När en kvinna är gravid är det vanligt att hon drabbas av kramp i ben och vader. Krampen är oftast värst på natten.

Läs artikeln »

Medicinsk och kirurgisk abort

Medicinsk eller kirurgisk abort är två olika abortmetoder. Läs fakta om hur medicinsk och kirurgisk abort går till och vad skillnaden är. Medicinsk och kirurgisk abort genomförs tidigt under graviditeten medan man vid så kallad sen abort använder sig av tvåstegsmetoden.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.