Fetma och övervikt under graviditeten

Övervikt och fetma under graviditeten

Lider man av övervikt och fetma när man är gravid, så kan kost och träning hjälpa gravida kvinnor att begränsa sin viktökning. Detta visar den hittills största amerikanska studien i sitt slag som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Obesity. 

Kost och träning under graviditeten vid övervikt och fetma

Lider man av övervikt och fetma när man är gravid, så kan kost och träning hjälpa gravida kvinnor att begränsa sin viktökning. Detta visar den hittills största amerikanska studien i sitt slag som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Obesity.

Under graviditeten ska man aldrig banta, men man ska heller inte gå upp i vikt i den grad att det blir en osund nivå. Snabb viktökning, eller fetma sedan tidigare, när man är gravid ökar risken för flera komplikationer såsom graviditetsdiabetes och havandeskapsförgiftning.

Nya studier som gjorts av amerikanska hälsomyndigheten, visar att gravida kvinnor på ett tryggt och säkert sätt kan begränsa sin viktökning med hjälp av kostråd och träning. Det här är en viktig studie eftersom den bekräftar att kvinnor kan ändra sitt beteende och därigenom kontrollera sin viktökning under graviditeten, säger Alan Peaceman, vid Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Paul Franks, som är professor vid Lunds universitet och som har deltagit i en av studierna säger:

Fetma är det största hotet i dag mot hälsa, välmående och ett långt liv. Fetma påverkar inte bara välmåendet hos gravida kvinnor utan även deras ofödda barn. Vår studie visar hur intensiva livstilsinterventioner för gravida kvinnor med övervikt eller fetma kan bidra till att förbättra deras kroppsvikt. Det är sannolikt bra inte bara för mödrarna utan även för deras ofödda barn, säger Paul Franks.

Studiens resultat om fetma under graviditeten

Studien som är bred nog för att vara relevant för alla gravida med överviktsproblem visar att:

  • Kvinnor som anpassade sin kost och som tränade kunde minska sin viktuppgång under graviditeten med i genomsnitt 1,8 kilo.
  • Det går att begränsa sin viktuppgång under graviditeten på ett tryggt och säkert sätt.
  • Det kan vara försent att börja träna och ändra kosten under den andra trimestern för att förbättra utfallet efter graviditeten.

Om studien

I studien deltog 1150 kvinnor, där cirka hälften fick råd om kost och motion, medan den andra hälften fick standardbehandling. Råden gavs från och med andra trimestern och fram till förlossningen. Studien visade på minskad viktuppgång. Däremot minskade inte antalet gynekologiska komplikationer. Orsaken tros vara att det är försent att påbörja rådgivningen i andra trimestern.

Råden genom tiderna till gravida

Tittar man bakåt i tiden så kan man se att råden har varierat under åren. På 50-talet fick gravida kvinnor rådet att inte gå upp mer än ca 7 kilo. Under 70- och det tidiga 80-talet gick inte kvinnor upp så mycket i vikt, vilket resulterade i små barn. Läkarna uppmanade därför kvinnorna att gå upp mer i vikt under graviditeten. Det var då ryktet att man kan ”äta för två” föddes. Detta ledde till att kvinnorna började gå upp för mycket i vikt.

Först i början av 2000-talet kopplades överdriven viktuppgång till vissa komplikationer såsom fler fall av graviditetsdiabetes och kejsarsnitt. Även hos barnen till överviktiga mödrar kunde man se att barnen drabbades av en ökad risk för fetma och diabetes i barndomen.

Källa: Lunds universitet, Medicinska Fakulteten: https://www.med.lu.se/nyheter/180906_gravida
Obesity: Lifestyle Interventions Limit Gestational Weight Gain   in Women with Overweight or Obesity: LIFE-Moms  Prospective Meta-Analysis

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

graviditetskalender

Graviditetskalender

En graviditetskalender ger dig en bild av fostrets utveckling vecka för vecka samt om vad som händer med kvinnans kropp. En komplett graviditetskalender med mycket information för dig som är gravid. I vår graviditetskalender får du inte bara fakta och svar på alla dina frågor, du får även tips och råd anpassade efter aktuell vecka.

Läs artikeln »
gravid symptom humorsvangningar under graviditeten

Humörsvängningar under graviditet

Humörsvängningar under graviditet. Varför blir du så lätt irriterad när du är gravid? Varför varierar humöret från dag till dag under graviditeten. Vi förklarar varför du drabbas av humörsvängningar under graviditet.

Läs artikeln »
doula

Doula

Doula är en erfaren person som hjälper och stödjer under graviditeten och förlossningen. Var hittar du din doula? Vad gör en doula? Funderar du på att använda en doula under förlossningen så hittar du all fakta och information om doulor här på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
När kan man göra ett graviditetstest

När kan man göra ett graviditetstest

Misstänker du att du är gravid så bör du ta ett graviditetstest. När kan man då göra ett graviditetstest? Många vill göra ett gravtest så tidigt som bara möjligt. Gör du testet för tidigt så finns det dock en risk för att testet visar ett felaktigt resultat. Vänta till mensen uteblivit innan du gör ett graviditetstest.

Läs artikeln »
Blödning under graviditeten oro

Blödning gravid

Mensliknande blödning kan uppstå när du är gravid. Tidigt i graviditeten kan en blödning vara ofarlig eller ett tecken på missfall. I slutet av graviditeten kan det vara en teckenblödning, som visar att förlossningen är i sin inledning. Här går vi igenom olika orsaker till varför man kan få en blödning under graviditeten. 

Läs artikeln »
kan gravid dricka kaffe

Kaffe gravid

Kan man dricka kaffe när man är gravid? Hur mycket kaffe kan man dricka under graviditeten? Vi ger dig svar på alla dina frågor om graviditet och kaffedrickande.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.