Implantationsblödning

Implantationsblödning

Implantationen är tillfället då embryot fäster i livmoderväggen. När detta sker kan en mindre blödning uppstå som kallas för en implantationsblödning.

Implantationen är tillfället då embryot fäster i livmoderväggen. När detta sker kan en mindre blödning uppstå som kallas för en implantationsblödning. 

Vad är en implantationsblödning?

När det befruktade ägget vandrat ned och fäster i livmoderväggen så kan en liten blödning uppstå. Ibland förväxas denna med mens, vilket gör att kvinnor inte misstänker att de är gravida trots att så är fallet. En implantationsblödning sker dock inte alltid så du behöver inte vara orolig om du inte märkt av någon blödning. Endast runt 20% av alla kvinnor märker av blödningen. 

Läs även: Olika typer av blödningar under graviditeten

När inträffar implantationsblödning?

En implantationsblödning sker cirka 1-2 veckor efter befruktningen, som sker vid samma tidpunkt som du normalt får din mens. 

Hur ser implantationsblödning ut? 

Det kan vara svårt att känna igen en implantationsblödning från andra typer av blödningar. Normalt beskrivs den som en mindre blödning som är mörkröd, brun eller ljusrosa. 

Hur vet jag om det är en implantationsblödning?

Det är svårt att avgöra vilken typ av blödning det är men om du upplever klassiska ”tidiga graviditetstecken” så kan det vara en implantationsblödning. Dessa tecken är ofta illamående, trötthet, ömma bröst, humörssvängningar och att man måste gå och kissa oftare än normalt. 

Skillnad mellan implantationsblödning och mens

Den största skillnaden från en mensblödning är att det är en mindre blödning som endast varar 1-2 dagar. Om blodet som kommer först är mörkbrunt och sedan blir rött så kan du nästan vara säker på att det är din mens som kommit. 

Då blödningen inträffar vid detta tillfälle så kan du normalt göra ett graviditetstest vid detta tillfälle och därmed få svar på vilken typ av blödning det var.

Implantationsblödning vs nidblödning

Implantationsblödning och nidblödning är två saker för samma sak. Av någon anledning används bara olika termologi vid olika tillfälle. Här kan du läsa mer och fördjupade information om nidblödning.

Är du orolig? 

Alla typer av blödningar under graviditet bör undersökas om du är orolig. Det kan också ha varit ett tidigt missfall eller ett tecken på att något är fel. Rådfråga värden om du är osäker.

Fler artiklar för dig som är gravid

dadlar gravid

Dadlar gravid

Det går bra att äta dadlar när man är gravid. Dadlar är dessutom nyttiga och enligt en del studier så tyder det på att de kan göra förlossningen lättare.

Läs artikeln »
gravid symptom humorsvangningar under graviditeten

Humörsvängningar under graviditet

Humörsvängningar under graviditet. Varför blir du så lätt irriterad när du är gravid? Varför varierar humöret från dag till dag under graviditeten. Vi förklarar varför du drabbas av humörsvängningar under graviditet.

Läs artikeln »
gravid symptom blodande tandkott under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten. När du är gravid svullnar slemhinnorna och blodet blir tunnare. Detta gör att ditt tandkött lättare blöder. Även om tandköttet är känsligare under graviditeten så är det nu extra viktigt att sköta sin munhygien.

Läs artikeln »
gravid bilbälte

Bilbälte under graviditeten

Bilbälte när man är gravid. Ska man använda bilbälte under graviditeten? Även när du är gravid är det mest säkra för dig och ditt barn att använda bilens ordinarie bilbälte. Ett bilbälte som används på rätt sätt skyddar en gravid kvinna bäst enligt trafikverket.

Läs artikeln »
berätta att du är gravid

Berätta om graviditeten

När ska man berätta om graviditeten och hur berättar man att man är gravid? Har ni precis fått reda på att ni är gravida och ska ha barn så vill ni säkert berätta om graviditeten för hela världen. Kanske bör ni vänta lite med att berätta om graviditeten och det väntade barnet med tanke på risken för tidigt missfall. Vem berättar man först för att man är gravid? När berättar man om graviditeten på jobb?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.