Implantationsblödning

Implantationsblödning

Implantationen är tillfället då embryot fäster i livmoderväggen. När detta sker kan en mindre blödning uppstå som kallas för en implantationsblödning.

Implantationen är tillfället då embryot fäster i livmoderväggen. När detta sker kan en mindre blödning uppstå som kallas för en implantationsblödning. 

Vad är en implantationsblödning?

När det befruktade ägget vandrat ned och fäster i livmoderväggen så kan en liten blödning uppstå. Ibland förväxas denna med mens, vilket gör att kvinnor inte misstänker att de är gravida trots att så är fallet. En implantationsblödning sker dock inte alltid så du behöver inte vara orolig om du inte märkt av någon blödning. Endast runt 20% av alla kvinnor märker av blödningen. 

Läs även: Olika typer av blödningar under graviditeten

När inträffar implantationsblödning?

En implantationsblödning sker cirka 1-2 veckor efter befruktningen, som sker vid samma tidpunkt som du normalt får din mens. 

Hur ser implantationsblödning ut? 

Det kan vara svårt att känna igen en implantationsblödning från andra typer av blödningar. Normalt beskrivs den som en mindre blödning som är mörkröd, brun eller ljusrosa. 

Hur vet jag om det är en implantationsblödning?

Det är svårt att avgöra vilken typ av blödning det är men om du upplever klassiska ”tidiga graviditetstecken” så kan det vara en implantationsblödning. Dessa tecken är ofta illamående, trötthet, ömma bröst, humörssvängningar och att man måste gå och kissa oftare än normalt. 

Skillnad mellan implantationsblödning och mens

Den största skillnaden från en mensblödning är att det är en mindre blödning som endast varar 1-2 dagar. Om blodet som kommer först är mörkbrunt och sedan blir rött så kan du nästan vara säker på att det är din mens som kommit. 

Då blödningen inträffar vid detta tillfälle så kan du normalt göra ett graviditetstest vid detta tillfälle och därmed få svar på vilken typ av blödning det var.

Implantationsblödning vs nidblödning

Implantationsblödning och nidblödning är två saker för samma sak. Av någon anledning används bara olika termologi vid olika tillfälle. Här kan du läsa mer och fördjupade information om nidblödning.

Är du orolig? 

Alla typer av blödningar under graviditet bör undersökas om du är orolig. Det kan också ha varit ett tidigt missfall eller ett tecken på att något är fel. Rådfråga värden om du är osäker.

Fler artiklar för dig som är gravid

Halsbränna gravid

Halsbränna gravid

Halsbränna när man är gravid är ett vanligt besvär. Orsaken till varför du som gravid får halsbränna är att fostret trycker på mage och tarmar. Minska besvären genom att följa våra råd i denna artikel. Trycket från mage och tarmar försvårar matsmältningen vilket i sin tur ger halsbränna under graviditeten. 

Läs artikeln »
Tips på gravidböcker

Böcker under graviditeten

Böcker om graviditet och förlossning. Vi tipsar om bra gravidböcker och många fler boktips. När man är gravid köper man ofta många böcker men vilka gravidböcker behöver man köpa egentligen? Tips på gravidböcker, graviddagböcker förlossningsböcker och många fler. 

Läs artikeln »
Missfall statistik

Missfall statistik

Om du är en orolig person så ska du hålla dig ifrån statistik kring missfall. Lever du ett liv under normala omständigheter så är sannolikheten att drabbas av ett missfall cirka 15%. Statistik för missfall finns det en hel del av och siffrorna talar för att risken minskar ju länge tiden går. 

Läs artikeln »
kostgravid

Kost & Näring / Livsmedelsverket

Vad ska du äta när du är gravid? Vi går igenom vad livsmedelsverket säger att du ska äta när du är gravid? Att äta rätt kost och att få rätt näring är viktigt under graviditeten för att fostret ska utvecklas som det ska.

Läs artikeln »
rökning under graviditeten

Rökning under graviditeten

Att röka när man är gravid kan innebära en stor risk för fostret. Rökning under graviditeten ökar bland annat risken för missbildning och hämmar barnets tillväxt. Röker du tidigt i graviditeten men sluter innan vecka 12 så är det positivt för barnet.

Läs artikeln »
abort

Abort

Abort – här hittar du allt du behöver veta om aborter och abortlagen. Hur går en abort till? Vad händer i kroppen efter en abort? Hur sent får man göra abort? Vad är skillnaden mellan en medicinsk och en kirurgisk abort?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.