gravid zikavirus

Zikavirus och graviditet

Idag är det fastslaget att zikaviruset kan skada fostret allvarligt under graviditeten. Symptomen för om du är smittad uteblir ofta och om du är eller planerar att åka till zikaområden så bör du vara mycket försiktig.

Gravid och orolig över Zikaviruset

Zikaviruset blev omtalat under epidemin i Brasilien 2015 då det rapporterades om kraftig ökning av antalet barn med microcefali. Det är inte klarlagt hur stor risken är för fosterskador vid smitta under graviditeten.

Zikavirus gravid

Det finns idag ingen specifik behandling mot zikavirusinfektion. Det finns heller inte något förebyggande vaccin. Då man vet att risken i vissa länder är högre så är det här extra viktigt att använda skydd mot myggor. Du bör exempelvis sova i myggnät, använda långa kläder samt smörja dig med myggmedel.

Vad är Zikavirus?

Detta är en virussjukdom som normalt orsakar en mild sjukdom som kallas zikafeber. Zikaviruset är känt sedan 1950-talet, men det var först i november 2015 som det föreslogs en koppling mellan infektioner hos gravida och fosterskador.

Viruset har fastslagits kunna orsaka mikrocefali och andra missbildningar i hjärnan hos foster under graviditeten. Hur stor risken är för fosterskador om man som gravid får infektionen, eller när under graviditeten risken är störst, vet man dock inte idag. Det finns inget som talar för en kvarstående risk för framtida graviditeter hos kvinnor som haft infektionen.

Var finns Zikaviruset?

Viruset finns i de tropiska delarna av världen. Exakt i vilket område ändrar sig heltiden så det bästa är att kolla på Europeiska smittskyddsmyndighetens lista (ecdc.europa.eu) som uppdateras löpande. Just nu finns det främst i norra delen av Sydamerika, Mellanamerika och i Karibien. Risken att bli smittad finns i stora delar av tropikerna där myggan finns, även om sannolikheten är mindre i exempelvis Thailand. Risken att få viruset i norra Europa är nästan obefintlig.

Hur sprids viruset till gravida

Zikaviruset sprids av myggor både till gravida och icke gravida. Viruset sprids dock endast i Zikaområden, och har du varit där under perioden då du är gravid så bör du testa dig. Det är dock ingen fara att träffa någon som smittats av Zikaviruset då det inte smittar person till person. En man som är smittad kan dock överföra viruset genom att det överlever i sädesvätskan. Hur länge viruset överlever och smittas via sexuell kontakt vet man inte, men man tror att det endast är under en kort tid.

Det finns inga nationella riktlinjer om att gravida inte ska resa till Zikadrabbade länder, utan det är något som du själv måste ta ställning till.

Symptom vid smitta av Zikavirus

Om du är oroliga över att smittas av Zikavirus under graviditeten så kan det vara bra att känna till symptomen för sjukdomen. Det är dock viktigt att veta att fyra av fem infekterade personer inte uppvisar några symptom alls och märker därför inte av att de smittats av viruset. Typiska symtom vid zikavirusinfektion är:

 • låggradig feber
 • huvudvärk
 • utslag
 • ledvärk
 • ögoninflammation
 • allmän sjukdomskänsla

Om du har smittats

Misstänker du att du har smittats av Zikaviruset så bör du kontakta vården för ett test. Om det visar sig att du som gravid kvinna bär på viruset kommer sjukvården att följa fostrets utveckling noggrant med hjälp av ultraljud för att se om barnet har eller drabbas av skador.

Råd avseende Zikaviruset när du är gravid

I Sverige ges det idag inga allmänna råd om att undvika områden som är klassade som Zikaområden, dvs där risken för smitta är högre. WHO avråder dock gravida kvinnor från resa till dessa områden.

Mödravården rekommenderas att gravida kvinnor eller kvinnor/par som försöker bli gravida får följande vägledning:

 • Att allvarligt överväga att ställa in eller skjuta upp planerad resa till områden där zikavirus sprids då det föreligger risk för en potentiellt mycket allvarlig konsekvens för ett väntat barn vid en zikavirusinfektion. Om du planerat en resa till drabbade områden så kan din barnmorksa utfärda ett intyg som styrker din graviditet.

Om man ändå vill resa rekommenderas:

 • att aktivt skydda sig från myggbett under hela dygnet. Myggmedel, heltäckande klädsel (långa ärmar och långa byxor) och att sova under myggnät eller i rum med luftkonditionering minskar risken att bli stucken.
 • Gravida kvinnor uppmanas att undvika oskyddat sex med manlig partner när de är i områden där zikavirus sprids.
 • Par där kvinnan är gravid bör undvika oskyddat sex under resa till områden där zikavirus sprids och därefter under resten av graviditeten.
 • Par som planerar/önskar bli gravida bör undvika oskyddat sex under resa till områden där zikavirus sprids och avvakta med att försöka bli gravida till 6 månader efter hemkomst. Detta gäller oavsett om man haft symtom på zika-infektion eller inte.
 • Kvinna som försöker bli gravid och som har rest i område där zikavirus sprids minskar risken för att bli gravid och samtidigt vara infekterad genom avvakta 6 månader efter hemkomst med att försöka bli gravid.

Är Zikaviruset farligt för barn?

Det finns inga tecken på att sjukdomen drabbar barn på annat sätt än vuxna. Endast en av fem som infekteras insjuknar och de som blir sjuka får ofta milda symptom och behöver sällan söka vård.

Källa Zikavirus och graviditet: 1177, doktorn.com, svt.se, folkhalsomyndigheten.se, Regional riktlinje för zikavirus inom mödrahälsovården

Andra som läste om zikavirus och graviditet läste även mer om hur man kan undvika listeria samt mer om kostråd för gravida.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

moderkakan ata upp

Kan man äta moderkakan?

Äta moderkakan eller placenta. Är det vanligt att man äter moderkakan? Hur tillagar man moderkakan? I vilka kulturer är det vanligt att man äter moderkakan? Får man lov att äta moderkakan?

Läs artikeln »
NIPT test

NIPT test

NIPT är ett test där man analyserar fostrets DNA i den gravida kvinnans blod. NIPT-testet visar sannolikheten för kromosomavvikelser med mycket hög tillförlitlighet. Man tar testet genom ett blodprov i armvecket och det ger ingen ökad risk för missfall. NIPT är frivilligt och kan genomföras från graviditetsvecka 10.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
gravid symptom blodande tandkott under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten. När du är gravid svullnar slemhinnorna och blodet blir tunnare. Detta gör att ditt tandkött lättare blöder. Även om tandköttet är känsligare under graviditeten så är det nu extra viktigt att sköta sin munhygien.

Läs artikeln »
leverpastej gravid

Leverpastej gravid

Det går bra att äta leverpastej när man är gravid, då denna produkt trots sitt namn innehåller väldigt små mängder lever. Äter du väldigt mycket leverpastej så kan du dock få i dig för mycket vitamin A.

Läs artikeln »
Lakrits gravid

Lakrits gravid

Under graviditeten så bör du begränsa ditt intag av lakrits. Att äta lakrits i större mängd under en länge tid kan ge skadliga effekter. Lakrits kan finnas i flera olika typer av produkter.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.