Mollusker barn

Mollusker

Här hittar du bilder på mollusker så att du vet hur de ser ut. Mollusker är vanligt hos barn, men vad är mollusker och hur blir du av med dem? Mullosker drabbar främst barn i förskoleåldern och de försvinner vanligen av sig själv inom något år. Molluscum contagiosum.

Hur ser mollusker ut och hur blir du av med mollusker?

Mollusker är små vårtliknande upphöjningar i huden som orsakas av virus. De är väldigt smittsamma och de smittar genom nära kroppskontakt. Mollusker läker ofta av sig själv men de kan mycket väl finnas kvar upp till ett par år.

Mollusker är vanligast hos barn, men de kan även förekomma hos vuxna. Har barn andra hudbesvär så drabbas de lättare än ändra av Mollusker. De är helt ofarliga och läker inom några månader av sig själv. De behöver normalt ingen behandling.

Läs mer: Skorv

Vad är mollusker?

Mollusker är hudfärgade knottror på huden som orsakas av virus, ett så kallat poxvirus. De är helt ofarliga och påminner lite om vårtor. Mollusker blir vanligtvis mellan 2-5 millimeter stora och har en liten grop i mitten. De kan dock bli upp till 10 mm breda. De kan klia lite men normalt sett så ger de inga besvär.

Mollusker återfinns oftast hos barn, men även vuxna kan drabbas. Vanligtvis drabbar det barn i förskoleåldern. Flest fall hittas mellan två till fem års ålder och 90% av fallen är hos barn under 15 år. De kommer ofta på barnets mage, armar, ansikte eller nacke. Antalet varierar men undvik att röra dem för att minimerar risken för spridning.

Mollusker hos barn – så smittar de

Sjukdomen orsakas av ett virus som heter Molluscum contagiosum, vilket är ett kroppsvirus som endast finns hos människan. Mollusker sprids vid direktkontakt, när man är nära och fysisk. Bland barn så smittas det ofta mellan lekkamraterna eller mellan syskon.

Inkubationstiden, dvs den tid det tar från smitta till utslag, är allt från två till sex veckor, men i vissa fall kan utbrottet komma så sent som ett halvår efter kontakten med sjukdomen. Barn kan även smitta sig själv när de har Mollusker och hjälper till att sprida dem genom att klia och ta på dem. Det smittar så länge som man har utslag. När man en gång haft Mollusker så blir man immun, vilket gör att man sannolikt bara har det en gång i livet.

Har ditt barn drabbats av Mollusker så behöver du inte göra något speciellt för att undvika smitta eftersom det inte är farligt med mollusker. När de väl läkt så är barnet troligen immun för resten av sitt liv.

Så ser mollusker ut

Mollusker utseende

Mollusker är små vårtliknande upphöjningar i huden. Molluskerna är ofta hudfärgade eller lite rosa. De brukar bli två till fem millimeter stora och ha en liten grop i mitten. Typiskt är de grupperade med flera stycken utslag nära varandra, men de kan också vara en och en. Om mollusken går sönder kan det komma vätska.

Mollusker – så blir du av med dem

Mollusker kan klia (men ofta kliar de inte alls) och störa barnet men de brukar inte behandlas. Mollusker läker som tur är och försvinner med tiden av sig själv. Att låta dem läka av sig själv är bäst för barnet och det minimerar också risken för att det ska bli ärr.

Normalt så försvinner Molluskerna efter några månader (2-3mån) men man kan även få nya mollusker efter hand vilket gör att de kan finnas kvar i allt från ett halvår till ett par år. Orsaken är att barnet tar på dem och sedan smittar dem vidare på den egna kroppen.

Håll gärna barnets naglar korta och rena så att barnet inte kliar sönder Molluskerna och ökar risken för en infektion. Om Molluskerna blir infekterade så kan du badda med alsolsprit. Skulle molluskerna sitta på olämpligt ställe så kan man få dem borttagna på en läkarmottagning. För att avlägsna besvärande mollusker använder man sig av alternativ såsom frysning, skrapning eller lokalbehandling med olika preparat.

Diagnos vid Mollusker

Normalt så behövs det inte någon undersökning för att avgöra om det är Mollusker och sällan behöver de behandlas. Om diagnos ställs så görs det baserat på utseendet, det är väldigt sällan någon provtagning behövs.

Förebygg Mollusker

Det enklaste man kan göra för att undvika spridning är att inte klia på utslagen. Man ska under infektionstiden inte heller dela handduk, mjuka leksaker eller bada i samma badkar. Det finns inte något vaccin i dagsläget.

Läkemedel mot Mollusker

Det finns ett per läkemedel / naturläkemedel som kan lindra / påskynda läkningen av molluskerna. Det som kan funka är: Nopoxivir, Micocid, alsollösning eller Dermisil/Naturasil molluscum.

De som läst avsnittet om mollusker läste även om vård av sjukt barn samt läste mer om sjukdomar och allergi hos barn.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravidkomplikationer

Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation när man är gravid är dock liten, så försöka att inte tänka för mycket. Graviditetskomplikationer dyker med jämna rum upp i media och skrämmer upp de som är gravida. Oroa dig inte i onödan för gravidkomplikationer.

Läs artikeln »
moderkakan

Moderkakan

Moderkakan eller Placenta. Vad är en moderkaka och hur fungerar moderkakan? Moderkakan finns bara i kvinnans kropp under tiden då hon är gravid. Moderkakan ger barnet både näring och syre under graviditeten samt hjälper till att transportera bort avfallsprodukter från fostret som moderns kropp sen gör sig av med.

Läs artikeln »
varfor ga upp vikt gravid

Viktuppgång under graviditeten

Vad är orsaken till att man går upp i vikt under graviditeten? Det finns flera orsaker till varför du lägger på dig gravidkilon när du är gravid. Kan du påverka hur mycket du går upp i vikt när du är gravid? Hur mycket väger moderkakan? Hur mycket väger livmodern? Hur mycket väger fostret? Hur mycket väger fostervattnet?

Läs artikeln »
gravid julbord

Julbord under graviditeten

Den sista månaden innan jul brukar vara fullbokad med julbord. Vad på julbordet kan egentligen du som gravid äta utan att det påverkar barnet? Fakta om vilken mat på julbordet du kan äta när du är gravid hittar du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
RS virus barn

RS-virus barn

Hur smittar RS-virus nyfödda och spädbarn? Hur skyddar man sina barn mot RS virus? Vilka symptom har mina barn om de har smittats av RS-virus? Är RS-virus farligt för barn? I denna artikel lyfter vi vanliga frågor och svar om RS-virus hos barn, nyfödda och spädbarn.

Läs artikeln »
gravid symptom snarkningar under graviditeten

Snarkningar under graviditeten

Har du börjat snarka på natten sedan du blev gravid? Du är inte ensam. 11-16% av alla gravida snarkar. Tyvärr är snarkningarna inte bara irriterande utan snarkningarna för även med sig en del risker.

Läs artikeln »
Mjölktänder

Mjölktänder

Varför heter det egentligen mjölktänder och när får respektive tappar barn mjölktänder? Totalt sätt har barn 20 mjölktänder och den mjölktand de tappar först är den i den nedre framkäken. 

Läs artikeln »
skorv

Skorv i hårbotten

Skorv eller mjölkskorv är namn på samma åkomma. Skorv / Mjölkskorv bildas av döda hudceller och talg från hudens körtlar och kan skapa irritation i barnets hårbotten. Skorv går normalt bort av sig själv men kan behandlas med barnolja om barnet har besvär av det.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.