tandborstning

Borsta tänderna barn

Borsta tänderna på barn. Hur borstar man tänderna på barn? Måste barn borsta tänderna? Vilken tandborste och tandkräm ska barn använda? Vad händer om man inte borstar tänderna? Vi ger tips och trix för hur du borsta tänderna på barn.

Tandborstning barn

Så snart ditt lilla barn får tänder, så ska du också ta fram tandborsten. Det är viktigt att borsta tänderna på barnet så att tänderna inte drabbas av karies.

Om rester från mat och dryck finns kvar på tänderna förlängs syraangreppet. Bakterier i munnen växer till sig av den näring som framför allt söt mat ger. Värst är detta på natten. Att borsta tänderna morgon och kväll tar bort en stor del av bakterierna vilket minskar syraangreppet på tänderna.

I denna artikel går vi igenom:

 • Varför och när du ska borsta ditt barns tänder
 • Hur länge föräldern ska borsta barnets tänder
 • Hur man borsta tänderna på bästa sätt
 • Tips gällande tandborste och tandkräm för barn
 • Hur du gör om barnet vägrar att borsta tänderna
 • 20 vanliga frågor till tandläkaren

Här kan du läsa mer om barns tänder eller om hur mat och dryck påverkar tänderna.

Varför och när ska du borsta tänderna?

Tandborstning barn

Det är viktigt att borsta barnets tänder både morgon och kväll. På morgonen borstar du efter barnets frukost och på kvällen efter barnets sista mål. Om barnet har en tendens att somna vid kvällens sista måltid så är det bättre att borsta tänderna innan måltiden än inte alls. När du borstar barnets tänder så försvinner både matrester och de bakterier som orsakar hål i tänderna från tandytan.

Börja borsta tänderna på barnet redan när första tanden tittar fram, vid s.k. tandbrytning. De första tänderna kallas för mjölktänder. Använd en liten mjuk babytandborste. Du kan använda fluortandkräm redan från början. Ta bara en liten klick tandkräm, ungefär lika stor som barnets lillfingernagel. Försök att se till så att barnet inte sväljer tandkrämen. När du borstar ska du fukta tandborsten i lite vatten och gnugga försiktigt på morgon och kväll.

Hur länge ska man borsta tänder på barn?

Barn vill ibland borsta sina egna tänder. Barn klarar dock inte av att borsta tänderna helt själv förrän i tioårsåldern. Först då är deras finmotorik tillräckligt utvecklad för att de ska klara av att borsta tänderna på egen hand. Innan dess behöver barnet hjälp av en vuxen. Hjälps gärna åt genom att låta barnet borstar först och sedan hjälper du som vuxen till med tandborstningen.

Hur borstar man tänderna på barn?

Många är osäkra på hur man ska borsta tänderna på ett barn (och en del är även osäkra om de själv gör rätt). När du borstar tänderna på ett barn så börja med att borsta tändernas utsida och insida med små lätta gnuggande rörelser ner mot tandköttet. För att komma åt framtänderna kan du behöva lyfta på läppen med ett finger. Till sist borstar du tändernas tuggytor.

Hur väljer jag tandborste till barnet?

Välj en barntandborste som har mjuka strån. Du kan köpa dessa hos din tandläkare eller på apoteket för att vara på den säkra sidan. Glöm inte byta ut tandborsten när den är sliten. När barnet blir lite större går det bra att använda en eltandborste. Ditt barn behöver inte skölja munnen efter att ni har borstat tänderna. Att det finns fluortandkräm kvar i munnen är bra för barnets tänder.

Hur väljer jag tandkräm till bebis

Redan när första tanden har kommit så ska du borsta barnets tänder – gärna med tandkräm. Använd en mild barntandkräm som innehåller fluor. Flour hjälper till att stärka tänderna och skyddar dem mot karies. Köper du tandkräm så finns det ofta passande varianter till barn 0-6 år. För en liten bebis (0-2 år) så räcker det att använda mycket lite tandkräm på borstens stråtoppar. När barnet blir äldre så kan du öka mängden.

TIPS tandkräm

Så snart barnet får tänder ska du börja med att borsta dem. Det kan dock vara att rekommendera att vänta med tandkräm tills dess att första kindtanden bryter upp. Använd gärna barntandkräm då vuxentandkräm ofta är för stark för det lilla barnet. Var sparsam med tandkrämen. Ett bra mått på mängden tandkräm är barnets lillfingernagel när barnet är 2-6 år.

Är fluor farligt för barn?

Kan man bli sjuk eller illamående av tandkräm?

I tandkräm så finns det fluor som bland annat motverkar karies. En del föräldrar oroa sig över att barnet kan bli illamående om han eller hon får i sig för mycket fluor eller tandkräm. Detta stämmer faktiskt, MEN mängden som krävs är så stor så att du inte behöver oroa dig. För en tvååring skulle mängden som krävs motsvara en hel tub av barntandkräm. Som förälder behöver du således inte oroa dig för att ditt barn ska bli illamående för att du råkade ta för mycket tandkräm på tandborsten.

Fläckar på tänderna

När barnet är litet så är tänderna emalj inte färdigutvecklad på de permanenta tänderna. För mycket fluorid kan då ge fläckar på tänderna. Vid sex års ålder är emaljen utvecklad och risken för fläckar är således lägre efter denna ålder. Var därför försiktig med fluorprodukter under barnets första sex år och undvik att använda vuxentandkräm samt vatten eller andra produkter med hög fluoridhalt.

Om barnet inte vill borsta tänderna

Vissa barn älskar att borsta tänderna medan en del barn bara vägrar! Precis samma sak händer med mat, nagelklippning och annat i vardagen. Misströsta inte utan acceptera att perioder som denna kommer och går.

Om detta händer så – ge inte upp! Lirka, lek och fortsätt med tandborstningen varje dag, så kommer ni snart in i rätt vanor igen.

8 tips när ni borstar tänderna på barn

Tvinga aldrig ditt barn att borsta tänderna. Då finns det en risk att tandborstningen blir något negativt. Försök att utnyttja din fantasi för att göra det roligt att ta hand om sina tänderna. Lek och busa gärna! Här kommer lite tips:

 • Leta efter roliga saker i munnen – titta i spegeln.
 • Låta barnet borsta dina tänder. Titta i spegeln och konstatera hur fint det blev.
 • Hurra och klappa händerna mellan varven.
 • Hitta på ljud som passar med tandborstningen. Låt som en eltandborste, en bil eller annat.
 • Gör fel. Barn tycker det är kul när vuxna gör fel så att de kan visa vad de kan. Håll tandborsten på fel håll när du borstar, eller sätt tandkrämen på skaftet, tummen eller annat ställe.
 • Berätta en saga, kanske om en lite mus som bor i munnen och som snart ska ha ett stort kalas. Berätta något där musen inte hittar något han söker efter, så att han får gå runt och runt och leta. Sen måste musen städa, putsa… osv…
 • En annan lekfull strategi är att gå på skattjakt i munnen. Leta vita pärlor och diamanter.
 • Döp tänderna till namn, så blir det roligare.

Läs gärna artikeln om barns tänder, så får ni tips och fakta om barnets tänder.

De som läst avsnittet om tandborstning på barn läste även mer om mjölktänderna och om hur napp- och tumsugning påverkar tänderna.

20 vanliga frågor som föräldrarna ställer hos tandläkaren

barntandvård

I detta stycke svarar specialisttandläkaren på de 20 vanligaste frågorna om barns tänder och barntandvård. Tandläkaren går även igenom vad som gäller avseende gratis tandvård och ger dig tips och råd till barn med tandläkarskräck.

Här nedan svarar Maria Jarkander på Aqua Dental, specialist inom barntandvård, på 20 vanliga frågor som föräldrarna ställer hos tandläkaren.

 1. Kan mitt barn få besvär när tänderna växer fram? 
  Det är inte vetenskapligt bevisat men många föräldrar upplever att deras barn blir lite mer gnällig och ibland lös i magen vid tiden då de första tänderna växer fram. Det kan klia i munnen och barnet kan även dregla mer än vanligt under den här tiden. Det är svårt för barnet att identifiera vad problemet är, vilket kanske är anledningen till att de gnäller. En bitring i gummi kan vara bra. En mjuk barntandborste är bra för barnet att bekanta sig med då tandborstningen ska starta så snart den första tanden kommit fram, samt att den kan vara skön att tugga på.
 2. Hur kan barnets tänder påverkas av att suga på tumme eller napp?
  Små barn har ett sugbehov, men det är bra att avvänja barnet vid tumme och napp vid 3-4 års ålder. Om barnet fortsätter längre än så finns det risk till att det långsiktigt påverkar barnets bett.
 3. När ska man börja borsta tänderna?
  Så fort ditt barns första tand börjar att kika fram är det dags att introducera tandborstningen. Det är mycket viktigt att införa en rutin där ni alltid borstar barnets tänder efter frukost och innan sängdags.
 4. Vad ska man välja för tandkräm?
  Det är viktigt att det är en tandkräm med fluor. De tandkrämer som är ämnade för barn har ofta en lägre fluorhalt än vuxentandkräm eftersom de inte kan spotta ut överskottet av tandkräm på samma sätt som en vuxen. Borstning med fluortandkräm två gånger per dag har en vetenskapligt bevisad effekt mot karies.
 5. Ska barnet eller jag borsta tänderna?
  Vi uppmuntrar självklart till att låta barnet testa, då det kan bli roligare genom att vara delaktig. Men det är du som förälder som har ansvaret och ska borsta tänderna på ditt barn noggrant två gånger per dag i två minuter. Vid tolv års ålder brukar barnet ha den finmotorik som krävs för att borstningen ska täcka alla delar.
 1. Finns det något sätt att göra tandborstningen roligare för mitt barn?
  Om tandborstningsrutinerna grundläggs redan då den första tanden tittar fram brukar borstningen sällan bli något problem. I vissa åldrar kan dock barnet vara lite trotsigt, då kan det vara bra att sjunga en sång samtidigt, berätta en saga relaterat till munnen och tänderna eller borsta då barnet ser på sin film eller tv.
 2. Hur gör jag om mitt barn inte låter mig borsta en tand som är lös? 
  Var förstående för ditt barns obehag och försök att borsta väldigt försiktigt på den lösa tanden. Det brukar vara en spännande fas att tappa tänder och få en glugg, men ibland kan det självklart vara besvärligt. Försök att förklara att alla människor byter tänder, och att det är något som går över.
 3. När kan ett barn börja borsta tänderna själv?
  Vid tolv års ålder har barn vanligen utvecklat sin finmotorik som krävs för att barnet ska kunna borsta tänderna själv. Vid 15 års ålder kan även tandtråd börja användas.
 4. Hur farligt är det att mitt barn somnar utan att ha borstat tänderna? 
  Självklart är det alltid bäst om ditt barn somnar med borstade tänder, men om det någon gång inte skulle bli av är det ingen katastrof. Men det är viktigt att betona att karies hos barn upp till 9 år nästan uteslutande beror på bristande rutiner för tandborstning.
 5. Hur förebygger jag karies i mitt barns tänder? 
  Karies orsakas av den syra som specifika bakterier producerar när vi äter och dricker för söta saker. Bakterier finns i vår mun hela tiden men är ofarliga för tänderna så länge vi tänker på vad vi äter och dricker, samt när vi gör det. Medan barnet äter börjar syran från bakterierna att fräta på tänderna och fortsätter att göra så i cirka en halvtimme efter intaget. Efter det börjar tänderna att återhämta sig. Om barnet småäter får tänderna däremot inte samma chans till återhämtning och ett hål kan då börja bildas. Se därför till att begränsa barnets tillgång till snacks och sockerhaltiga drycker mellan måltiderna.Ett annat sätt att förebygga karies är att vara noggrann med tandborstningen. Extra viktigt är det på kvällen. Under natten producerar vi nämligen mindre saliv vilket ökar risken för hål. Saliven spelar stor roll i tändernas återhämtning efter att vi ätit. Var därför noga med att alltid borsta ditt barns tänder på kvällen och att inte ge barnet något annat än vatten efter att tänderna borstats.
 6. Är juice verkligen farligt för barnets tänder?
  Den bästa drycken för ditt barn är alltid vatten. Nästan all annan dryck innehåller någon typ av socker vilket kan orsaka hål i tänderna. Detta gäller även alla typer av juice och saft.
 1. Vilka konsekvenser kan mitt barn drabbas av vid hål i en mjölktand?
  Om ditt barn får karies i en mjölktand kan barnet få ont och utveckla infektioner. Det kan påverka barnets sömn och förmåga att äta. En infektion i en mjölktand kan faktiskt också vara livsfarligt om infektionen inte sprider sig i kroppen. Behöver tanden dras ut kan det också bli svårare för den permanenta tanden att få plats när den är redo för att komma fram. Genom att aktivt arbeta för att ditt barns mjölktänder ska vara friska ökar du chansen för att ditt barn får en bra munhälsa, även efter att mjölktänderna ramlat ut. Om karies finns i mjölktandsbettet är det mycket stor risk att det även blir karies i den permanenta tanden.
 2. Hur förbereder jag bäst mitt barn inför sitt tandläkarbesök?
  Att gå regelbundet till tandläkaren är en del av det vanliga livet, så försök att inte lägga för stort fokus på det. Berätta att ni ska till tandläkaren som tar hand om barnets tänder. Ge inte en muta eller något liknande då det kan ge signaler om att det är något hemskt eller farligt som barnet ska vara med om. Berätta kanske också vad tandläkaren heter för att tydliggöra att det är en vanlig person.
 3. Mitt barn har funktionsnedsättning och ibland svårt att uttrycka sig, hur gör jag då? 
  Behandlingar på barn med funktionsnedsättning eller svårigheter med kommunikation kan behöva extra tid. Det kan vara fördelaktigt att boka en tid hos tandläkaren för att bara prata om hur ett besök går till och kanske titta på några verktyg, utan att få någon behandling.Specialisttandläkare inom barntandvård, så kallade pedodontister, tar emot barn med extra behov inom tandvård. För att besöka en pedodontist krävs en remiss från ditt barns ordinarie tandläkare.
 4. Kan mitt barn få ont när hen tappar sina tänder?
  Vanligtvis brukar det vara spännande och kul att tappa tänderna och få en glugg, men ibland kan det självklart göra lite ont. Ibland sitter tanden fortfarande fast i en liten bit tandkött medan resten av tanden lossnat helt. Du kan då pröva att dra ut tanden på egen hand, men är det mycket besvärligt kan ni uppsöka en tandläkare som kan dra ut tanden under bedövning.
 5. Ska jag hjälpa mitt barn att dra ut en lös tand, och hur gör jag i så fall?
  De flesta barn börjar att tappa sina mjölktänder när de är runt sex år. Då är de första permanenta tänderna redo att komma fram. Det är bra om du eller ditt barn då och då vickar och vrider lite försiktigt på den lösa tanden, tills den eventuellt lossnar.
 6. Mitt barn har slagit i sina tänder. Vad gör jag?
  Skulle ditt barn råka slå i sina tänder bör du ta kontakt med en tandläkare. Om en mjölktand lossnat är det viktigt att ni inte försöker sätta tillbaka den. Det kan skada den permanenta tanden som ligger vilandes i käkbenet.
 1. Hur går en vanlig undersökning hos tandläkaren till?
  Först brukar tandläkaren prata med barnet och skapa en kontakt. De brukar också fråga om barnets hälsa och om det äter några mediciner. Därefter kan barnet få titta på de instrument, som spegel och sond, som används under en vanlig tandläkarundersökning.Under hela besöket är personalen noga med att informera barnet om vad som ska göras och hur. Därefter brukar tandläkaren räkna och undersöka barnets tänder, se om det är rent och fint i munnen. De kikar också så att tandköttet är friskt samt att barnets bett undersöks. Det sistnämnda görs helt enkelt genom att barnet får bita ihop.Efter det så brukar tandläkaren eller tandhygienisten polera barnets tänder, och lackar eventuellt på lite fluor. I vissa åldrar och beroende på kariesrisk eller kariesförekomst tas även röntgenbilder på barnets tänder.
 2. Mitt barn är extremt rädd för tandläkaren. Hur kan man lösa det på bästa sätt?
  Pedodontister, specialister inom barn- och ungdomstandvård, kan hjälpa barn med svår tandvårdsrädsla. De har fördjupad kunskap i hur de ska bemöta dessa barn. Även vid dessa fall krävs det att barnets ordinarie tandläkare remitterar er till en specialisttandläkare.
 3. Kan jag byta tandläkare åt mitt barn?
  Ja, det kan du göra. Det är många föräldrar som inte vet att en kallelse till en viss tandläkare inte innebär att barnet måste gå där. Det går också att besöka privata tandvårdskedjor, så länge de har ett avtal med Landstinget är tandvården kostnadsfri för ditt barn.

Källa: Maria Jarkander på Aqua Dental, specialist inom barntandvård

Läs även: Barns tänder, tandsprickning eller om tandborstning.

De som läst avsnittet om tandborstning och tandläkare läste även mer om mjölktänderna och om fakta om barns tänder.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

fostervatten lacka

Att läcka fostervatten

Läckage av fostervatten är inget som normalt inträffar. Om man läcker fostervatten så bör man kontakta förlossningen. Det kan vara ett tecken på att förlossningen snart ska börja. Många gånger så förväxas läckage av fostervatten med urinläckage eller vattniga flytningar. Vi förklarar skillnaden.

Läs artikeln »
Barns huvudomfång

Barns huvudomfång

Barns tillväxt för huvudomfånget. Hur stort ska ett nyfött barns huvudomfång vara? Hur mycket växet ett barns huvud under det första året? Fakta om barns huvudomfång och om storleken på barnets huvud.

Läs artikeln »
graviditetssymptom

Symptom under graviditeten

Symptom du känner av under graviditeten. Det finns många olika graviditetssymptom eller graviditetsbesvär som du lider eller njuter av när du är gravid. Här går vi igenom de vanligaste graviditetsbesvären och förklarar varför dessa besvär visar sig just när du är gravid.

Läs artikeln »
progesteron

Progesteron

Progesteron är ett hormon vars nivåer förändras under menstruationscykeln. Som kvinnligt könshormon förbereder progesteron graviditet, håller fostret vid liv samt förhindrar ägglossning. 

Läs artikeln »
Råmjölk gravid bebis

Råmjölk

Råmjölk är den bröstmjölk som bildas redan under graviditeten och som kommer i början av amningen. Mjölkens sammansättning är anpassat efter det nyfödda barnets behov. Råmjölken är ofta kletig och genomskinlig till gul i färgen.

Läs artikeln »
Storkbett bebis

Storkbett

Ett storkbett är ett födelsemärke som normalt finns när barnet föds. Det försvinner nästan alltid av sig själv under barnets första levnadsår.

Läs artikeln »
förkyld sjuk amma

Förkyld ammar

När du är förkyld, magsjuk, har influensa eller har feber så ska du fortsätta att amma som vanligt. Amning är bra för barnet och bröstmjölken hjälper även till att ge ett extra skydd. Är barnet förkyld eller sjuk så bör barnet också fortsätta med amningen precis som vanligt. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.