Lyfta tungt gravid

Lyfta tungt gravid

När du är gravid kan du normalt lyfta saker precis som vanligt även om du måste vara försiktig i vissa delar av graviditeten. Det bästa rådet du kan få är att lyssna på din kropp.

Kan man lyfta tungt när man är gravid?

När du är gravid kan du normalt lyfta saker precis som vanligt. Att vara fysiskt aktiv under graviditeten är otroligt viktigt och kan minska utsattheten för trötthet, ryggont, svullnader och andra åkommor. Extremt tungt ska du dock inte lyfta när du är gravid.

En stark kropp är viktigt under graviditeten då kroppen utsätts för en stor påfrestning. När du är gravid så mjukas fogarna upp och magmusklerna tänjs ut, vilket gör att du inte ska lyfta lika tungt som du normalt klarar av. När du är gravid ska du undvika alltför tunga lyft i vardagen då du belastar ryggen och ökar trycket ner mot bäckenbotten. När du lyfter ska du även tänka på att inte vrida kroppen samtidigt.

I denna artikel kan du läsa mer om:

  • Arbete med tunga lyft
  • Att bära tungt under graviditeten
  • Tunga lyft och missfall
  • Rekommendation kring hur mycket man kan bära

Arbete med tunga lyft

Har du ett arbete som kräver att du behöver lyfta tungt i din vardag så kan du behöva be din chef om hjälp att få andra arbetsuppgifter. Om det inte är möjligt, så kan din arbetsgivare skriva ett intyg om detta och du kan då ha rätt till graviditetspenning.

Några lyft som du bör undvika efter graviditetsvecka 20 är exempelvis lyft över 20 kg, lyft regelbundet under hela dagen som tillsammans överstiger 100 kg, lyft från golvet där händerna går under halva smalbenet samt lyft över huvudet. Se alltid också till att stå stabilt om du måste göra ett lyft.

Att bära tungt när du är gravid

Om du regelbundet lyfter och bär tungt när du är gravid så kan detta öka risken för smärtor och besvär. Att tunga lyft ska påverka barnet och dess utveckling har ibland debatterats. Idag så vet man att detta sannolikt inte har ett samband. De studier som visat på att det föreligger har primärt genomförts i utvecklingsländer där matintag och allmänhälsa istället har varit den egentliga faktorn. Det är även omtvistat huruvida risken för missfall kan påverkas av tunga lyft (läs mer om detta nedan).

Det som är orsaken till varför du inte bör bära eller lyfta tungt när du är gravid är primärt i andra hälften av graviditeten då magen påverkar din hållning när du lyfter eller bär. Magen gör att hävstången för tunga luft blir annorlunda, vilket man tror kan hänga ihop med ökad risk för ländryggs- eller bäckensmärta under graviditeten. Tillsammans med det faktum att kroppen under graviditeten producerar hormoner som mjukar upp leder och ligament så finns det fog för att vara försiktig. Länge ner i artikeln kan du läsa mer om rekommendationerna kring att lyfta tungt under graviditeten.

TIPS: Se vår utbildningsfilm med Leg. Fysioterapeut Matilda Hellman. Här pratar vi om rörelser och förmågor som begränsas vid en graviditet: Till videon.

Tunga lyft och missfall

Det vanliga är att det förmedlas att tunga lyft inte kan påverka risken för missfall. Många studier tyder på att tunga lyft i normalfallet inte är en utlösande faktor för missfall. Händer ett missfall i samband med ett tungt lyft så är det snarare att det utlöste något som ändå skulle hända. Ett missfall beror nästan alltid på att något är fel och att kroppen därför stöter bort fostret – det handlar alltså inte påverkningsbara orsaker mer än i undantagsfall.

Läs mer om: Missfall

Det finns dock en omtalad Dansk studie som publicerades 2013 som tvärtom säger att risken för missfall ökar vid tunga lyft. Denna studie genomfördes av en grupp forskare vid Rigshospitalet i Köpenhamn, vilka granskade statistik rörande mer än 70 000 yrkesarbetande gravida kvinnor (under perioden 1996 till 2002). Av dessa kvinnor drabbades nästan 3 000 av missfall (medicinskt kallas detta spontanabort) och forskarna säger att de såg en tydlig koppling till tunga lyft tidigt under graviditeten.

”Ju fler kilo som man lyfter under en dag och ju tyngre lyft, desto större är risken”

Den danska forskningen visar att redan vid lyft över 100 kg under en arbetsdag så ökar risken för missfall. Lyfter men tungt och landar på mer än 1 000 kg under en arbetsdag fördubblas risken jämfört med gravida som inte alls lyfter tungt på arbetet.

Rekommendation kring tunga lyft när du är gravid

Det finns inga generella rekommendationer angående hur mycket man kan lyfta när man är gravid. Detta är istället något som lämnas till varje kvinna att bedöma. Svenska arbetsmiljöverket har i sin föreskrift för gravida arbetstagare skrivit följande text:

”En stor fysisk belastning kan påverka graviditeten negativt och bland annat orsaka sammandragningar i livmodern. Som i andra sammanhang finns det stora individuella skillnader i känslighet. En och samma individ kan påverkas i olika grad och på olika sätt i olika skeden av graviditeten och vid skilda graviditetstillfällen.”

Hur mycket kan man lyfta när man är gravid?

Svaret på denna fråga är inte helt entydigt och i Sverige finns det inga officiella rekommendationer som ger specifika viktnivåer för hur mycket man kan lyfta som gravid. Ytterligheterna i forskning säger allt från att det är ofarligt till att du ska undvika tunga lyft. Mette Juhl, som var en del av det danska forskarteamet, säger på frågan, vilken viktgräns hon skulle säga att en gravid kvinna inte bör lyfta över; max 20 kg och högst 100 kg per dag. Hon efterfrågar dock mer forskning innan detta kan bli några allmänna råd till gravida kvinnor.

Vi ställde även en fråga på ämnet till Barnmorska Louise Rabe från Barnhälsovården Mama Mia. På frågan ”Kan jag lyfta shoppingkassar, städa i hemmet och göra andra vardagssysslor när jag är gravid?” svarar hon;

Man kan leva ganska så normalt som gravid och vanliga hushållssysslor går fint att göra. Man kanske kan göra dem lite långsammare och ta pauser om man är i slutet av sin graviditet. Man ska undvika att göra tunga lyft från golvet, tex bära en tung kartong och inte heller ha tyngd i händerna som man sedan bär högt över huvudet. Shoppingkassar från matbutiken går fint men man ska alltid lyssna till sin kropp. Tar det emot eller känns det obehagligt, så låter man bli. 

Om man har barn sedan innan och gärna vill bli buren så är det bra om man kan vänja barnet tidigt vid att man i stället myser eller tröstas genom att han eller hon sitter i ditt knä, hellre än att bli buret. Och att barnet hjälper till, genom att med stöd av tex vår hand, klättra upp på cykel, till bil eller säng, är bättre än att vi alltid bär upp barnet.

Läs även: Träna inte detta när du är gravid / Knipövningar under graviditeten

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

träna med barn

Träna med barn

Det kan vara svårt att hitta tid till träning som mamma, det lilla barnet tar mycket av din tid. Ett bra sätt att hitta tid är att träna tillsammans med barnet. Förutom att det är effektivt för dig är det också roligt för ditt barn!

Läs artikeln »
Blödning under graviditeten oro

Blödning gravid

Mensliknande blödning kan uppstå när du är gravid. Tidigt i graviditeten kan en blödning vara ofarlig eller ett tecken på missfall. I slutet av graviditeten kan det vara en teckenblödning, som visar att förlossningen är i sin inledning. Här går vi igenom olika orsaker till varför man kan få en blödning under graviditeten. 

Läs artikeln »
kostbarn06

Kost till nyfödd

Fakta om bröstmjölk och modersmjölksersättning. Vad ska ett barn äta under de första 6 månaderna? Ska man amma och ge bröstmjölk så länge det är möjligt eller är det okej att gå över till modersmjölksersättning? Vad äter nyfödda barn? Gå från amning till ersättning.

Läs artikeln »
hur använda ägglossningstest

Bli gravid med ägglossningstest

Hur använder man ett ägglossningstest för att lättare bli gravid? Genom att regelbundet kontrollera sina hormonnivåer med hjälpa av ett ägglossningstest så kan man få hjälp att hitta sina mest fertila dagar.

Läs artikeln »
kejsarsnitt

Kejsarsnitt

Kejsarsnitt kan genomföras både planerat och akut, men varför gör man egentligt kejsarsnitt och hur går det till? Hur blir ett ärr efter ett kejsarsnitt. Får man själv välja om barnet ska födas med kejsarsnitt eller måsta man föda vaginalt om det är möjligt.

Läs artikeln »
barn bloja

Att använda blöjor

Blöja – allt om att använda blöja. Hur ofta byter man blöja, behöver man byta på natten? Hur ofta ska man byta kissblöjan. Det är viktigt att tvätta barnet rätt och att byta blöja när barnet bajsat eller kissat. Vill du ha tips på hur du byter blöjan på rätt sätt?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.