Lyfta tungt gravid

Lyfta tungt gravid

När du är gravid kan du normalt lyfta saker precis som vanligt även om du måste vara försiktig i vissa delar av graviditeten. Det bästa rådet du kan få är att lyssna på din kropp.

Kan man lyfta tungt när man är gravid?

När du är gravid kan du normalt lyfta saker precis som vanligt. Att vara fysiskt aktiv under graviditeten är otroligt viktigt och kan minska utsattheten för trötthet, ryggont, svullnader och andra åkommor. Extremt tungt ska du dock inte lyfta när du är gravid.

En stark kropp är viktigt under graviditeten då kroppen utsätts för en stor påfrestning. När du är gravid så mjukas fogarna upp och magmusklerna tänjs ut, vilket gör att du inte ska lyfta lika tungt som du normalt klarar av. När du är gravid ska du undvika alltför tunga lyft i vardagen då du belastar ryggen och ökar trycket ner mot bäckenbotten. När du lyfter ska du även tänka på att inte vrida kroppen samtidigt.

I denna artikel kan du läsa mer om:

  • Arbete med tunga lyft
  • Att bära tungt under graviditeten
  • Tunga lyft och missfall
  • Rekommendation kring hur mycket man kan bära

Arbete med tunga lyft

Har du ett arbete som kräver att du behöver lyfta tungt i din vardag så kan du behöva be din chef om hjälp att få andra arbetsuppgifter. Om det inte är möjligt, så kan din arbetsgivare skriva ett intyg om detta och du kan då ha rätt till graviditetspenning.

Några lyft som du bör undvika efter graviditetsvecka 20 är exempelvis lyft över 20 kg, lyft regelbundet under hela dagen som tillsammans överstiger 100 kg, lyft från golvet där händerna går under halva smalbenet samt lyft över huvudet. Se alltid också till att stå stabilt om du måste göra ett lyft.

Att bära tungt när du är gravid

Om du regelbundet lyfter och bär tungt när du är gravid så kan detta öka risken för smärtor och besvär. Att tunga lyft ska påverka barnet och dess utveckling har ibland debatterats. Idag så vet man att detta sannolikt inte har ett samband. De studier som visat på att det föreligger har primärt genomförts i utvecklingsländer där matintag och allmänhälsa istället har varit den egentliga faktorn. Det är även omtvistat huruvida risken för missfall kan påverkas av tunga lyft (läs mer om detta nedan).

Det som är orsaken till varför du inte bör bära eller lyfta tungt när du är gravid är primärt i andra hälften av graviditeten då magen påverkar din hållning när du lyfter eller bär. Magen gör att hävstången för tunga luft blir annorlunda, vilket man tror kan hänga ihop med ökad risk för ländryggs- eller bäckensmärta under graviditeten. Tillsammans med det faktum att kroppen under graviditeten producerar hormoner som mjukar upp leder och ligament så finns det fog för att vara försiktig. Länge ner i artikeln kan du läsa mer om rekommendationerna kring att lyfta tungt under graviditeten.

Tunga lyft och missfall

Det vanliga är att det förmedlas att tunga lyft inte kan påverka risken för missfall. Många studier tyder på att tunga lyft i normalfallet inte är en utlösande faktor för missfall. Händer ett missfall i samband med ett tungt lyft så är det snarare att det utlöste något som ändå skulle hända. Ett missfall beror nästan alltid på att något är fel och att kroppen därför stöter bort fostret – det handlar alltså inte påverkningsbara orsaker mer än i undantagsfall.

Läs mer om: Missfall

Det finns dock en omtalad Dansk studie som publicerades 2013 som tvärtom säger att risken för missfall ökar vid tunga lyft. Denna studie genomfördes av en grupp forskare vid Rigshospitalet i Köpenhamn, vilka granskade statistik rörande mer än 70 000 yrkesarbetande gravida kvinnor (under perioden 1996 till 2002). Av dessa kvinnor drabbades nästan 3 000 av missfall (medicinskt kallas detta spontanabort) och forskarna säger att de såg en tydlig koppling till tunga lyft tidigt under graviditeten.

”Ju fler kilo som man lyfter under en dag och ju tyngre lyft, desto större är risken”

Den danska forskningen visar att redan vid lyft över 100 kg under en arbetsdag så ökar risken för missfall. Lyfter men tungt och landar på mer än 1 000 kg under en arbetsdag fördubblas risken jämfört med gravida som inte alls lyfter tungt på arbetet.

Rekommendation kring tunga lyft när du är gravid

Det finns inga generella rekommendationer angående hur mycket man kan lyfta när man är gravid. Detta är istället något som lämnas till varje kvinna att bedöma. Svenska arbetsmiljöverket har i sin föreskrift för gravida arbetstagare skrivit följande text:

”En stor fysisk belastning kan påverka graviditeten negativt och bland annat orsaka sammandragningar i livmodern. Som i andra sammanhang finns det stora individuella skillnader i känslighet. En och samma individ kan påverkas i olika grad och på olika sätt i olika skeden av graviditeten och vid skilda graviditetstillfällen.”

Hur mycket kan man lyfta när man är gravid?

Svaret på denna fråga är inte helt entydigt och i Sverige finns det inga officiella rekommendationer som ger specifika viktnivåer för hur mycket man kan lyfta som gravid. Ytterligheterna i forskning säger allt från att det är ofarligt till att du ska undvika tunga lyft. Mette Juhl, som var en del av det danska forskarteamet, säger på frågan, vilken viktgräns hon skulle säga att en gravid kvinna inte bör lyfta över; max 20 kg och högst 100 kg per dag. Hon efterfrågar dock mer forskning innan detta kan bli några allmänna råd till gravida kvinnor.

Dela artikeln

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
Email

Se gärna våra filmer för dig som är gravid. Fler artiklar om kost och hälsa hittar du längre ner.

Fler artiklar om kost och hälsa

fostervatten lacka

Att läcka fostervatten

Läckage av fostervatten är inget som normalt inträffar. Om man läcker fostervatten så bör man kontakta förlossningen. Det kan vara ett tecken på att förlossningen snart ska börja. Många gånger så förväxas läckage av fostervatten med urinläckage eller vattniga flytningar. Vi förklarar skillnaden.

Läs artikeln »

Medicinsk och kirurgisk abort

Medicinsk eller kirurgisk abort är två olika abortmetoder. Läs fakta om hur medicinsk och kirurgisk abort går till och vad skillnaden är. Medicinsk och kirurgisk abort genomförs tidigt under graviditeten medan man vid så kallad sen abort använder sig av tvåstegsmetoden.

Läs artikeln »
Barns huvudomfång

Barns huvudomfång

Barns tillväxt för huvudomfånget. Hur stort ska ett nyfött barns huvudomfång vara? Hur mycket växet ett barns huvud under det första året? Fakta om barns huvudomfång och om storleken på barnets huvud.

Läs artikeln »
kostbarn712

Smakportioner och mat

Smakportioner kan man börja med runt 6 månaders ålder. De första smakportionerna brukar bestå av kokt mosad potatis eller andra rotfrukter. Fortsätt gärna att amma i början när du introducerar smakportioner till barnet. Här hittar du information om barnets matvanor mellan 6-12 månaders ålder.

Läs artikeln »
gravid zikavirus

Zikavirus och graviditet

Idag är det fastslaget att zikaviruset kan skada fostret allvarligt under graviditeten. Symptomen för om du är smittad uteblir ofta och om du är eller planerar att åka till zikaområden så bör du vara mycket försiktig.

Läs artikeln »
Kudde spädbarn

Kudde spädbarn

Socialstyrelsen rekommenderar att spädbarn inte använder kudde. Orsaken är att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar. Kudde till barn kan börja användas först när barnet är över ett år. Kudde till spädbarn avråds även av andra orsaker såsom att barnets huvudstorlek gör att ryggraden blir sned.

Läs artikeln »
barn bloja

Att använda blöjor

Blöja – allt om att använda blöja. Hur ofta byter man blöja, behöver man byta på natten? Hur ofta ska man byta kissblöjan. Det är viktigt att tvätta barnet rätt och att byta blöja när barnet bajsat eller kissat. Vill du ha tips på hur du byter blöjan på rätt sätt?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.