Aktiviteter sjuka barn

Sjuka barn – aktiviteter hemma

När barn blir sjuka är det inte säkert att de reagerar som vi vuxna. Sjuka barn behöver inte vara sängliggande, utan de kan mycket väl vilja hålla igång trots sjukdom. Här har du tips på aktiviteter att hitta på i hemmet.

Tips på aktiviteter att göra hemma när barn är sjuka

Barn som går i förskolan blir ofta sjuka. Februari är den månad på året då föräldrar normalt är mest hemma och vabbar för sina barn. Hemma med sjukt barn är inte alltid roligt.

När barn blir sjuka är det inte säkert att de reagerar som vi vuxna. Sjuka barn behöver inte vara sängliggande, utan de kan mycket väl vilja hålla igång trots sjukdom. Försök att hitta på lite lugnare aktiviteter i hemmet.

Aktiviteter när man är hemma med sjukt barn

Här har du lite tips på aktiviteter man kan göra hemma när man är sjuk:

Gör egen trolldeg – att göra egen lera eller trolldeg är kul i sig. När den väl är färdig kan ni dessutom skapa och utveckla fantastiska konstruktioner. Här hittar du recept på egen lera.

Ät antioxidanter – när man är sjuk är det bra att få i sig rikligt med vitaminer såsom C-vitamin. Varför inte göra en fruktsallad? Barn tycker ofta det är kul att hacka och skära.

Bygg en koja – att bygga kojor är alltid kul. Använd kuddar och filtar för att göra en mysig koja. När ni är färdiga kan ni ha picknick i kojan och kanske äta lite glass.

Ansiktsmålning – idag finns det många ställen som säljer roliga färger och pennor som kan användas för att göra ansiktsmålningar.

Skattjakt – göm något i hemmet och ordna en skattjakt. Rita en karta och se om barnet kan hitta skatten. Denna lek går ofta hem hos barnen.

Smakleken – barn som är sjuka äter ofta sämre. Ett tips för att få barnet att äta lite mer är att ”leka med maten”. Skär upp frukter och grönsaker i bitar och låt sedan barnet blunda och gissa vad det är.

Gå och fiska – ta ett papper och klipp ut fiskar, sätt ett gem på varje fisk. På varje fisk skriver ni ett uppdrag som ni ska utföra. Drick ett glas vatten, läs en bok, spela ett spel, ät en glass, osv. Gör ett fiskespö med hjälp av skaftet på en sopborste, en blomsterpinne eller liknande. Fäst ett snöre i pinnen och fäst en kylskåpsmagnet på andra änden så att du kan fiska upp fiskarna.

Spela spel – spela spel är mysigt att göra tillsammans. Alternativt kan du ladda ner ett spel till surfplattan eller datorn. Är du riktigt kreativ så gör ni ett eget spel.

Baka något gott – att baka något kan få igång lusten att äta när man är sjuk. Baka en kaka eller ett gott bröd.

Läs även: Ta hand om sjuka barn.

Läs även: 36 saker att göra inomhus med barn

De som läst avsnittet om aktiviteter när man är hemma med sjukt barn läste även
om barn med feber samt om RS-virus barn.

Se gärna våra filmer för dig som är förälder. 

Fler tips på saker att göra

Aktiviteter sjuka barn

Sjuka barn – aktiviteter hemma

När barn blir sjuka är det inte säkert att de reagerar som vi vuxna. Sjuka barn behöver inte vara sängliggande, utan de kan mycket väl vilja hålla igång trots sjukdom. Här har du tips på aktiviteter att hitta på i hemmet.

Läs artikeln »
saker att göra inomhus med barn

Saker att göra inomhus

Denna lista med saker att göra inomhus är bra att ta fram när ni behöver inspiration. Den är extra hjälpsam nu under pandemin när man är mer hemma än någonsin. Vad kan man egentligen göra hemma (inomhus) när man har tråkigt?

Läs artikeln »
Åka karusell gravid

Åka karusell gravid

I denna artikel försöker vi reda ut de olika rekommendationer som finns kring att åka karusell när man är gravid. Vi har även kontrollerat vad de större nöjesparkerna rekommenderar.

Läs artikeln »
recept trolldeg

Trolldeg

Recept på trolldeg. Här har du ett enkelt recept på trolldeg som du enkelt bakar med ingredienser som du har hemma i skafferiet. Trolldeg är snabbt och enkelt och roar barn under flera timmar under regniga dagar.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.