saker att göra inomhus med barn

Saker att göra inomhus

Denna lista med saker att göra inomhus är bra att ta fram när ni behöver inspiration. Den är extra hjälpsam nu under pandemin när man är mer hemma än någonsin. Vad kan man egentligen göra hemma (inomhus) när man har tråkigt?

Har du tråkigt och kan inte komma på vad du ska göra?

Ibland kan man bara inte komma på något roligt att göra. Vädret kanske är dåligt, det är kallt, man orkar inte fixa till sig eller kanske är det något helt annat som gör att du inte vill gå ut. Här listar vi saker som du kan göra inomhus med barnen när du har tråkigt. 

Denna lista med saker är bra att ta fram när ni behöver inspiration till saker ni kan göra inomhus. Den är extra hjälpsam nu under pandemin när man är mer hemma än någonsin.

36 saker att göra inomhus med barn

 1. Ha picknick inomhus.
  Packa ihop en härlig picknickkorg med somriga saker såsom jordgubbar och saft. Lägg ut en filt på golvet och lossa att ni är på er drömsemester.
 2. Se en trevlig familjefilm. 
  Gör det hela lite speciellt genom att poppa lite popcorn och göra lite mysstämning. 
 3. Baka tillsammans.
  Baka är alltid trevligt och det behöver inte vara något onyttigt. Varför inte baka något gott bröd eller göra färska frallor. 
 4. Spela kort.
  Kortspel är alltid kul och de flesta har något trevligt spel i bakhuvudet som de själv spelat i yngre dar. 
 5. Rita en tre-dels-gubbe. 
  Rita en gubbe tillsammans. Vik pappret så att det blir tre delar. Rita först huvud och vik in huvudet så att det inte syns. Skicka pappret vidare till nästa person som ritar kroppen. Vik in den delen också och byt papper igen. Nu ritas ben och fötter. Öppna pappret och njut av ett konstverk.
 6. Läs en bok. 
  Läs vars en bok eller läs tillsammans. Gör något roligt av det. Kanske kan ni läsa varannan sida eller välja vars en karaktär i boken och ”göra röster” när personen pratar. 
 7. Sminka varandra. 
  Beroende på barnens åldrar så kan detta bli hur roligt som helst. 
 8. Lek charader.
  För att leka charader behöver du inget spel. Skriv lappar med olika yrken, djur eller annat som man kan göra en charad av. Turas om att utföra och gissa.
 9. Titta på roliga Youtubeklipp.
  Det finns väldigt mycket roligt på Youtube. Sök på humorklipp och tävla sen om vem som kan hålla sig ifrån att skratta. 
 10. Gå på upptäcktsfärd
  Upptäck spännande saker i hemmets alla hörn. Undersök vad som finns i, bakom, ovanför och under olika föremål. 

 1. Planera för framtiden. 
  Att inte komma på saker att göra är otroligt tråkigt. Varför inte försäkra dig om att ni inte hamnar där igen genom att göra en krislista med aktiviteter och saker ni kan göra nästa gång ni har tråkigt.
 2. Sätt ihop en popgrupp
  Tillverka mikrofoner av en tom rulle från hushållspappret och sätt lite aluminiumfolie på ena änden. Välj en låt på Spotify och sätt ihop ett sång och dansnummer som ni gör tillsammans. 
 3. Lek med lera
  Har ni lera hemma så är det ett kul sätt att fördriva lite tid. Har ni ingen lera så varför inte göra egen Trolldeg? Det är hur enkelt som helst. Här hittar ni receptet på trolldeg.
 4. Bygg lego
  Har du lego hemma så finns det mycket kreativt man kan göra. Fastna inte i att ni saknar steg-för-steg guiden utan bygg fritt och utmana er kreativitet. 
 5. Rensa barnens garderob.
  Kanske inte det första man tänker på när man har tråkigt men föreställ dig den fantastiska känslan när du äntligen fått ordning på allt. 
 6. Spela sällskapsspel.
  Gammeldags brädspel blir aldrig gamla. Kör en speldag och utmana varandra i gamla klassiker som tjuv och polis eller den försvunna diamanten.
 7. Ring en kompis.
  Att ha tråkigt är sååå mycket roliga när man har det tillsammans med andra.
 8. Spela TV-spel. 
  Hitta ett spel som ni kan spela tillsammans så att det blir en aktivitet istället för bara skärmtid.
 9. Laga mat tillsammans. 
  Vardagsmat är ofta stressigt så varför inte ta tillfället i akt och verkligen göra något riktigt gott tillsammans. 

 1. Rita och måla
  Måla en teckning till den person som står i tur att fylla år, eller varför inte göra ett portträtt av varandra och sätta upp på väggen. 
 2. Kör lite gympa
  Gympa behöver inte vara tungt utan håll det på en rolig nivå så att hala familjen kan vara med. 
 3. Kafferep med gosedjuren
  Har ni små barn så kan det vara mysigt att ha ett lite kafferep där ni bjuder in alla gosedjur och dockor på kaffe och tårta. 
 4. Lyssna på ljudbok
  Idag finns det många ljudböcker både för vuxna och barn som du enkelt kan ladda ner så att ni kan lyssna hela familjen. 
 5. Testa era smaksinnen
  Låt hela familjen testa spännande saker med förbundna saker. Låt alla smaka och gissa vad det är. Testa även att hålla för näsan och se om det blir lättare eller svårare.
 6. Lär dig något nytt
  Ta tillfället i akt och lär dig något du eller barnen inte kan sedan innan. Stå på händer? Hoppa jämfota? Gå balansgång? 
 7. Gör en fotobok tillsammans. 
  Idag tar de flesta väldigt mycket bilder men vad gör du om telefonen går i sönder? Ta det säkra före det osäkra och skapa en digital fotobok som du sedan kan få tryckt i fysisk form. Gör du den tillsammans med barnen så kan du låta dem välja bilder. 
 8. Gå på skattjakt
  Välj ut en sak som ni turas om att gömma i ert hem. Är ni flera kan ni tävla om vem som hittar den snabbast. Vill ni göra leken mer komplex så kan ni rita en skattkarta där skatten är markerad med ett stort kryss.
 9. Lägg ett pussel
  Säkert har du något pussel i ditt hem som du kan plocka fram denna tråkiga dag. Har du inget pussel så kan du alltid göra ett eget genom att fästa en bild på en kartonbit och klippa den i olikformade bitar. 
 10. Utmana filterfunktionerna i olika appar
  I dagens appar finns det en mängd roliga filter. Låt hela familjen prova och skratta åt när de förvandlas till älvor eller personer med en 30 centimeter lång tunga. 

 1. Bygg ett torn
  Har ni klossar kan ni använda dem, annars kan ni ta vad som helst i ert hem, kuddar, pappersrullar, tomburkar, m.m. Se vem som kan bygga det högsta tornet.
 2. Lär er trolla
  Googla eller sök på Youtube efter enkla trolleritrick som man kan göra hemma. Det finns betydligt fler än du tror och det är otroligt kul när man väl börjar öva. 
 3. Gör ett hemmaspa
  Har ni badkar så kan ni låta barnen gå på spa. Tappa upp badet och låt barnen ligga lugnt och fint med gurkor på ögonen (lämna dem dock inte utan uppsikt). 
 4. Bygg en koja.
  Alla barn uppskattar en lite kojbygge. Allt du behöver är en stor filt eller ett lakan som kan fästas i något.
 5. Pyssla och var kreativ.
  Alla har vi något kul hemma som kan användas till pyssel. Varför inte göra ett dockhus av en gammal skokartong eller bygga en kikare av toalettrullar. 
 6. Bjud hem någon på fika, lunch eller middag
  Gäster är alltid trevligt. Varför inte passa på att bjuda hem någon och vara lite social.
 7. Städa ut gamla leksaker.
  Med åren läggs leksaker på hög – hur många används egentligen. Kanske är det dags för en rensning. 

Läs även: Att göra hemma när barnen är sjuka

Se gärna våra filmer för dig som är förälder. 

Fler tips på saker att göra

Åka karusell gravid

Åka karusell gravid

I denna artikel försöker vi reda ut de olika rekommendationer som finns kring att åka karusell när man är gravid. Vi har även kontrollerat vad de större nöjesparkerna rekommenderar.

Läs artikeln »
recept trolldeg

Trolldeg

Recept på trolldeg. Här har du ett enkelt recept på trolldeg som du enkelt bakar med ingredienser som du har hemma i skafferiet. Trolldeg är snabbt och enkelt och roar barn under flera timmar under regniga dagar.

Läs artikeln »
saker att göra inomhus med barn

Saker att göra inomhus

Denna lista med saker att göra inomhus är bra att ta fram när ni behöver inspiration. Den är extra hjälpsam nu under pandemin när man är mer hemma än någonsin. Vad kan man egentligen göra hemma (inomhus) när man har tråkigt?

Läs artikeln »
Aktiviteter sjuka barn

Sjuka barn – aktiviteter hemma

När barn blir sjuka är det inte säkert att de reagerar som vi vuxna. Sjuka barn behöver inte vara sängliggande, utan de kan mycket väl vilja hålla igång trots sjukdom. Här har du tips på aktiviteter att hitta på i hemmet.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.