recept trolldeg

Trolldeg

Recept på trolldeg. Här har du ett enkelt recept på trolldeg som du enkelt bakar med ingredienser som du har hemma i skafferiet. Trolldeg är snabbt och enkelt och roar barn under flera timmar under regniga dagar.

Recept på trolldeg

Att bygga och skapa i trolldeg sysselsätter barn under många timmar. Att göra trolldeg går snabbt och enkelt. På denna sida hittar du recept på hur du gör din egen trolldeg.

Hur gör man trolldeg?

För att göra trolldeg så behöver du ingredienser som du i de flesta fall redan har hemma i skafferiet. Trolldeg är en enkel form av lera.

Det som är bra med trolldeg är att den går snabbt att göra. Nackdelen är att den torkar snabbt. Den håller cirka ett dygn i plastpåse i kylen. När man leker med trolldeg kan det vara bra att ha en skål vatten bredvid sig på bordet så att man regelbundet kan fukta leran så att den inte spricker. Du kan även använda vatten för att ”limma” fast bitar eller för att jämna ut sprickor i trolldegen.

Recept på trolldeg

  • 3 delar vetemjöl
  • 1 del salt
  • 1-1,5 del vatten
  • karamellfärg (beroende på vilken färg du vill att leran ska ha)

Tillsätt gärna en dryg matsked matolja per deciliter salt, så blir inte händerna så torra efter att man lekt med degen. Vill du inte ha karamellfärg i leran så går det lika bra att måla leran i efterhand. Om du ska måla figurerna så låt de torka över natten eller i ugnen i 100 grader Celsius under en knapp timme.

Såhär gör du trolldegen

Börja med att blanda mjöl och salt i en skål. Blanda och knåda sedan ner lite vatten i taget tills du får en smidig deg.

Måla trolldegen

Det går bra att måla trolldeg. Se till att använda hobbyfärg eller gouachefärg som är vattenbaserade färger som täcker bra på trolldegen. Vattenfärg fungerar dåligt på trolldeg. Vill du ha en ofärgad glaserad yta så pensla figurerna med mjölk. Vill du ha en mörkare brödfärgad glasering så pensla istället med ägg. Efter glasering sätter du figurerna i en 250 grader varm ugn under några minuter.

Läs även om hur man gör egen lera.

Tips: 36 saker att göra inomhus när man har tråkigt

De som läste avsnittet om att göra trolldeg besökte även vår butiksguide samt läste om barnleksaker och säkerhet.

Se gärna våra filmer för dig som är förälder. 

Fler tips på saker att göra

Aktiviteter sjuka barn

Sjuka barn – aktiviteter hemma

När barn blir sjuka är det inte säkert att de reagerar som vi vuxna. Sjuka barn behöver inte vara sängliggande, utan de kan mycket väl vilja hålla igång trots sjukdom. Här har du tips på aktiviteter att hitta på i hemmet.

Läs artikeln »
recept trolldeg

Trolldeg

Recept på trolldeg. Här har du ett enkelt recept på trolldeg som du enkelt bakar med ingredienser som du har hemma i skafferiet. Trolldeg är snabbt och enkelt och roar barn under flera timmar under regniga dagar.

Läs artikeln »
Åka karusell gravid

Åka karusell gravid

I denna artikel försöker vi reda ut de olika rekommendationer som finns kring att åka karusell när man är gravid. Vi har även kontrollerat vad de större nöjesparkerna rekommenderar.

Läs artikeln »
saker att göra inomhus med barn

Saker att göra inomhus

Denna lista med saker att göra inomhus är bra att ta fram när ni behöver inspiration. Den är extra hjälpsam nu under pandemin när man är mer hemma än någonsin. Vad kan man egentligen göra hemma (inomhus) när man har tråkigt?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.