recept trolldeg

Trolldeg

Recept på trolldeg. Här har du ett enkelt recept på trolldeg som du enkelt bakar med ingredienser som du har hemma i skafferiet. Trolldeg är snabbt och enkelt och roar barn under flera timmar under regniga dagar.

Recept på trolldeg

Att bygga och skapa i trolldeg sysselsätter barn under många timmar. Att göra trolldeg går snabbt och enkelt. På denna sida hittar du recept på hur du gör din egen trolldeg.

Hur gör man trolldeg?

För att göra trolldeg så behöver du ingredienser som du i de flesta fall redan har hemma i skafferiet. Trolldeg är en enkel form av lera.

Det som är bra med trolldeg är att den går snabbt att göra. Nackdelen är att den torkar snabbt. Den håller cirka ett dygn i plastpåse i kylen. När man leker med trolldeg kan det vara bra att ha en skål vatten bredvid sig på bordet så att man regelbundet kan fukta leran så att den inte spricker. Du kan även använda vatten för att “limma” fast bitar eller för att jämna ut sprickor i trolldegen.

Recept på trolldeg

  • 3 delar vetemjöl
  • 1 del salt
  • 1-1,5 del vatten
  • karamellfärg (beroende på vilken färg du vill att leran ska ha)

Tillsätt gärna en dryg matsked matolja per deciliter salt, så blir inte händerna så torra efter att man lekt med degen. Vill du inte ha karamellfärg i leran så går det lika bra att måla leran i efterhand. Om du ska måla figurerna så låt de torka över natten eller i ugnen i 100 grader Celsius under en knapp timme.

Såhär gör du trolldegen

Börja med att blanda mjöl och salt i en skål. Blanda och knåda sedan ner lite vatten i taget tills du får en smidig deg.

Måla trolldegen

Det går bra att måla trolldeg. Se till att använda hobbyfärg eller gouachefärg som är vattenbaserade färger som täcker bra på trolldegen. Vattenfärg fungerar dåligt på trolldeg. Vill du ha en ofärgad glaserad yta så pensla figurerna med mjölk. Vill du ha en mörkare brödfärgad glasering så pensla istället med ägg. Efter glasering sätter du figurerna i en 250 grader varm ugn under några minuter.

Läs även om hur man gör egen lera.

De som läste avsnittet om att göra trolldeg besökte även vår butiksguide samt läste om barnleksaker och säkerhet.

Se gärna våra filmer för dig som har barn.

Fler artiklar för dig med familj

flyga med barn

Flyga med barn

Flyga med barn, nyfödd eller spädbarn. Den första flygresan väcker alltid en viss oro. Att flyga med barn kan bli allt från en lugn stund till en flygtur som slutar i panik. Hur gör du för att barnet inte ska skrika under flygresan?

Läs artikeln »
barnnamn

Barnnamn

Barnnamn. Titta på årets topplista över barnnamn. Vilket barnnamn är ditt favoritnamn? Populära barnnamn återkommer ofta och du är sällan så unik som du tror.

Läs artikeln »
barn bok

Böcker för barn

Läs böcker för ditt barn för att stimulera barnets språkliga utveckling. Här får du tips på barnböcker för barn vid olika åldrar. Vad läser du för bok för ditt barn? Du vet väl om att du kan spela in ljudet av när du läser upp en bok och sen låta barnet lyssna på inspelningen.

Läs artikeln »
resa med barn

Resa med barn

Det finns mycket du ska tänka på innan du reser med ditt lilla barn. Var är det lämpligt att resa med barn? När är det okej att resa med barn? Vi har samlat fakta och tips om som du har nytta av under resan med ditt barn.

Läs artikeln »
barn prata

Barn pratar mer än du tror

Barn börjar prata vid olika åldrar och utvecklar sin talförmåga i olika takt. De flesta barn säger sitt första ord vid ett års ålder. Vid två års ålder kan barn ofta sätta samman 2-3 ord till en mening. I denna artikel kan du läsa mer om barns språkutveckling vid olika åldrar.

Läs artikeln »
sulkyvagn

Sulkyvagn

Vilken sulkyvagn ska du köpa? Vilka nackdelar finns det med en sulkyvagn? Vi hjälper dig med allt du behöver veta när det är dags att köpa barnvagn.

Läs artikeln »
vaccination

Vaccination av barn och spädbarn

Vaccination barn, vaccination spädbarn – När skall barn vaccineras? Vilka vaccinationer behöver barn och spädbarn? De första vaccinationssprutorna får barn redan vid tre månaders ålder, men det tar fortfarande lång tid innan barnet har ett fullgott vaccinationsskydd.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.