Åka karusell gravid

Åka karusell gravid

I denna artikel försöker vi reda ut de olika rekommendationer som finns kring att åka karusell när man är gravid. Vi har även kontrollerat vad de större nöjesparkerna rekommenderar.

Kan jag åka karusell när jag är gravid?

En av de saker många gravida oroa sig över är om man får lov att åka karusell när man är gravid. Med karusell är där många moment som oroar såsom hastiga ryck, ökad G-kraft, ökad stress och en bygel som kan trycka på magen. 

I denna artikel försöker vi reda ut de olika rekommendationer som finns kring att åka karusell när man är gravid. Vi har även kontrollerat vad de större nöjesparkerna rekommenderar.

Risker för missfall och karusellåkande

I slutändan handlar oron över karuseller under graviditeten om att man inte vill riskera ett missfall eller att skada det ofödda barnet. Man ska vara medveten om att i stort sett alla tidiga missfall händer oavsett vad man gör, dvs din påverkan är normalt minimal. Ett missfall beror helt enkelt på att kroppen tycker att något är fel och stöter bort fostret. Läs mer: Tidigt missfall / risken för missfall.

Tittar man på statistik och studier så finns det än så länge ingen forskning som publicerats som ger slutsatsen att just karuseller är farligt för dig som är gravid. Det finns dock heller inga studier som säger att det är helt säkert att åka karusell. Det vi vet är att det finns studier som visar på att risken för missfall ökar vid snabb acceleration i olika färdmedel. Det finns också studier som visar på att fall och hastiga ryck, slag och stötar kan öka risken.

Karusell och graviditet

Det finns idag inga enhetliga råd rörande karusellåkande som säger att det är farligt, men där finns heller inget som säger att det är helt säker. Baserat på den osäkerhet som råder så bör du som är gravid inte åka karuseller. Detta gäller särskilt i den andra hälften av graviditeten. Sannolikheten för att en karusell ska vara orsaken till ett missfall i början av graviditeten är liten då barnet ligger väl skyddat, men det finns alltid en risk. Den stora frågan är väl i slutändan om det är värt risken?

Om du att trots allt väljer att åka karusell när du är gravid så välj de lugnare karusellerna men undvik de karuseller som åker i höga hastigheter, mycket g kraft och där ryck och fall involveras. Följ nöjesparkernas rekommendationer och ta inga onödiga risker. 

Risker baserat på liknande aktiviteter

När det gäller karusellåkning finns där som sagt inga rekommendationer men tittar man på närliggande område och rekommendationer kring exempelvis träning och idrott så får man lite riktlinjer. 

När du är gravid så rekommenderas du att undvika aktiviteter där det finns risk för att du ramlar. Balanssinnet är ofta sämre under en graviditet vilket gör det extra viktigt att vara försiktig. Du bör enligt 1177 vara försiktig med konstaktsporter såsom fotboll och kampsport. Du bör också vara försiktig med idrotter där du riskerar att ramla och skada magen. Detta gäller exempelvis idrotter såsom utförsåkning, redskapsgymnastik eller ridning.

Man ska även vara extra försiktig när man exempelvis har hjärtbesvär eller hjärtsjukdom, någon form av lungbesvär- eller lungsjukdom, högt blodtryck, diabetes, blodbrist, blödningar under graviditeten och havandeskapsförgiftning. 

Som du ser är där många rekommendationer vid träning som även kan tillämpas när man som gravid funderar på att åka karuseller. Är du osäker på om just du kan åka karusell baserat på just ditt tillstånd så rådfråga din barnmorska.

De större nöjesparkerna

Vi har kollat vad som gäller när man är gravid enligt de större nöjesparkerna. Genomgående väljer de större parkerna att vara försiktiga i sina rekommendationer.

Gröna Lund

På gröna lund så har man markerat de karuseller som du som är gravid inte får lov att åka. Dessa har varningsskyltar och enligt Gröna Lund är anledningen starka G-krafter, centrifugalkraft, skump och studs samt att bygeln sitter för tight över magen. De rekommenderar heller inte att man besöker skräckhuset då det är mörkt och det finns en risk att ramla. 

Följande attraktioner på Gröna Lund bör du inte åka om du är gravid: Eclipse, Flygande Mattan, Fritt Fall, Fritt Fall Tilt, Insane, Jetline, Katapulten, Kvasten, Kättingflygaren, Pop-Expressen, Radiobilarna, Snake, House of Nightmares, Twister och Vilda Musen.

Liseberg

Även Liseberg är restriktiva med att åka karusell när man är gravid. De karuseller man ska undvika har märkts upp med begränsad tillgänglighet för den som är gravid. 

Några av de karuseller på Liseberg du inte bör åka när du är gravid är: Slänggungan, Valkyria och Helix. 

Några sista ord…

När du är gravid så är du redan ute på en av de allra bästa och viktigaste åkturerna i ditt liv – din graviditet. Då osäkerheten kring karuseller är hög så använd sunt förnuft. Följ nöjesparkernas riktlinjer och om du tvekar så låt hellre bli än att ta någon risk. Då officiella riktlinjer saknas så är det i slutändan ditt beslut.

Det säkraste du kan göra är att undvika onödig risk och inte åka karusell när du är gravid. Nöjesparken försvinner inte så det är helt enkelt bättre att återvända när barnet är fött.

Om du ändå väljer att åka karusell när du är gravid så ska du omedelbart söka vård om du upplever något obehag. Detta kan vara om du upplever plötsligt uppkomna huggande magsmärtor eller kramp, rygg- och magsmärtor, blödningar från slidan eller sammandragningar som fortsätter och inte avtar. 

Källa:1177, Gröna Lund, Liseberg, Verywellfamily.com, The American College of Obstetrics and Gynecology, Exercise During Pregnancy, July 2017.  

Se gärna våra filmer för dig som är förälder. 

Fler tips på saker att göra

saker att göra inomhus med barn

Saker att göra inomhus

Denna lista med saker att göra inomhus är bra att ta fram när ni behöver inspiration. Den är extra hjälpsam nu under pandemin när man är mer hemma än någonsin. Vad kan man egentligen göra hemma (inomhus) när man har tråkigt?

Läs artikeln »
Åka karusell gravid

Åka karusell gravid

I denna artikel försöker vi reda ut de olika rekommendationer som finns kring att åka karusell när man är gravid. Vi har även kontrollerat vad de större nöjesparkerna rekommenderar.

Läs artikeln »
recept trolldeg

Trolldeg

Recept på trolldeg. Här har du ett enkelt recept på trolldeg som du enkelt bakar med ingredienser som du har hemma i skafferiet. Trolldeg är snabbt och enkelt och roar barn under flera timmar under regniga dagar.

Läs artikeln »
Aktiviteter sjuka barn

Sjuka barn – aktiviteter hemma

När barn blir sjuka är det inte säkert att de reagerar som vi vuxna. Sjuka barn behöver inte vara sängliggande, utan de kan mycket väl vilja hålla igång trots sjukdom. Här har du tips på aktiviteter att hitta på i hemmet.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.