prematur

Prematur

För tidigt födda barn, sk prematur, innebär att ett barn föds innan den 38e graviditetsveckan. I Sverige föds ungefär 6% av alla barn för tidigt. Prematurbarn har ofta inte hunnit utvecka alla funktioner för att att klara av livet utanför livmodern.

För tidigt födda barn

För att räknas som för tidigt född, sk prematur, så ska barnet ha föds innan den 38:e graviditetsveckan. I Sverige föds 5,5 – 6 procent av alla barn för tidigt och tack vare en förbättrad sjukvård så överlever allt fler barn en tidig förlossning.

Det finns många risker med att födas för tidigt eftersom barnets organ inte är fullt färdigutvecklade. Den första tiden efter en prematur förlossning måste barnet få hjälp med i princip alla livsviktiga funktioner. Barnet får då vanligen vård på neonatalavdelningen.

De flesta barn som föds för tidigt väger mindre än 2 500 gram och många av de för tidigt födda barnen föds när nästan hälften av den normala graviditeten återstår. I Sverige har man lyckats rädda barn som fötts i vecka 22, men födelse efter så kortvarig graviditet är förenad med stor risk att barnet inte ska överleva eller att det överlever med kvarstående handikapp.

Från och med vecka 23 är chanserna betydligt bättre och de förbättras ytterligare vecka för vecka. Från vecka 28 är överlevnadschanserna med intensivvård tämligen goda. I detta avsnitt kan du bland annat läsa om barnets kropp och dess funktionerdaglig vård av för tidigt födda barnframtida utveckling/hälsa hos för tidigt födda barn, neonatalavdelningen, mm.

Prematurbarn

Prematur

Prematur betyder före mognad, för tidigt, omogen.

Den medicinska definitionen på prematur är att barn ska vara födda före 37:e graviditetsveckans utgång. Föds barnet mellan 33:e och 37:e veckan så betecknas det som för tidigt födda (PT – Pre Term). Föds barnet mellan vecka 29 och 32 så betecknas barnet som mycket för tidigt födda (VPT – Very Pre Term. De som föds före den 29:e graviditetsveckan betecknas som extremt mycket för tidigt födda (EPT – Extremely Pre Term).

Risker & överlevnad prematurbarn

Idag kan barn som är födda efter 23-24 graviditetsveckorna överleva, även om riskerna är stora. Generellt kan man säga att desto mognare barnet är vid tillfället för förlossningen desto mindre är risken för skador. Av de barn som föds före graviditetsvecka 29, sk extremt för tidigt födda, så överlever cirka 70-80 procent av barnen.

Av de barn som är mycket för tidigt födda, dvs födda mellan graviditetsvecka 29 och 32 så överlever idag fler än 90 procent av barnen. Hela 99 procent av de barn som är födda mellan graviditetsveckorna 33 och 37 överlever.

Använd vår graviditetsuträknare för att beräkna ditt förlossningsdatum.

Varför föds barnet för tidigt?

Anledningarna till en prematur förlossning kan vara många, men det finns några kända orsaker:

  • I mellan 60 och 70 procent av de fall där barn föds extremt tidigt beror det på en inflammation i livmodern, som leder till för tidiga värkar.
  • Mamman har en missbildning i livmodern eller en svaghet i livmoderhalsen.
  • Sjukdomar hos mamman som till exempel njursjukdom, diabetes och infektioner som exempelvis urinvägsinfektion (Läs mer: Gravid och urinvägsinfektion).
  • I vissa fall kan barn födas för tidigt för att de inte växer i den takt det bör.
  • Drabbas mamman av en havandeskapsförgiftning kan detta orsaka att barnet föds för tidigt.
  • Moderkakan kan inte ge barnet tillräckligt med näring.
  • Om den blivande mamman hamnar under extrem psykisk press så kan detta påverka tidpunkten för förlossningen.
  • Om hela eller delar av moderkakan lossnar innan förlossningen så finns det risk att barnet drabbas av syrebrist. Man förlöser då barnet ”för tidigt” med akut kejsarsnitt.
  • En infektion hos fostret kan starta värkarbetet i förtid. Ibland kan det även vara motiverat att förlösa kvinnan för att minska skaderiskerna av en infektion hos fostret.
  • Barn med missbildningar föds ofta för tidigt och i värsta fall kan det sluta med tidigt missfall.

Om kvinnan som ska föda väntar mer än ett barn så föds de ofta för tidigt. Om det handlar om tvillingar kan det handla om någon vecka men om det gäller fler barn som exempelvis trillingar så är det mer regel än undantag att dessa föds för tidigt.

Prematur – en tuff tid väntar

Är du förälder till ett barn som är född för tidigt så går du med stor säkerhet igenom en tuff tid. Det händer att föräldrar till prematurbarn hamnar i en kris med symptom som overklighetskänslor, ångestattacker, förändrad tidsuppfattning, sömnproblem och aptitlöshet.

Känns det jobbigt så finns kurator att tillgå för att vara ett stöd i en akut krissituation. Fråga efter detta på sjukhuset eller hos din BVC sköterska. Med kuratorn kan ni diskutera era tankar och funderingar kring vistelsen på neonatalavdelningen.

När barnet vårdas på sjukhus så kan ni föräldrar få tillfällig föräldrapenning från försäkringskassan. Ansöker gör ni hos försäkringskassan och neonatalavdelningen skriver ett intyg.

Om barnets tillstånd är kritiskt till den grad att det råder fara för barnets liv kan ni ha rätt till tillfällig föräldrapenning för barn som allvarligt sjukt, med ett obegränsat antal ersättningsdagar. Båda föräldrarna har då rätt till ersättning för samma barn och tid. För detta krävs dock ett särskilt läkarutlåtande.

För stöd och hjälp kan föräldrar till tidigt födda barn vända sig till Svenska prematurförbundet. Denna förening erbjuder kontaktkvällar, föreläsningar och andra aktiviteter som berör prematurfödda barn.

De som läst avsnittet om prematur förlossning och barn som föds för tidigt läste även om vad du bör ha hemma efter förlossningen, om vård av ett prematur barn och om neonatalavdelningen.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

pseudotvillingar

Pseudotvillingar

Barn som är födda tätt inpå varandra är nästan tvillingar och kallas därför för  pseudotvillingar. Flera nackdelar nämns ofta i forskningen kring pseudotvillingar och sällan talas det om fördelar. Många föräldrar vittnar dock om hur positivt det är för både barn och föräldrar. 

Läs artikeln »
nyfödd

Nyfödd

Vad vet du om ett nyfött barn? Hur tar du hand om en nyfödd bebis? Vad vet du om hur det är att vara förälder? Fakta om hur livet med en nyfödd hittar du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
barns utveckling 4-5 år

Barns utveckling 4-5 år

Barns utveckling 4 – 5 år. Barnets utveckling går i den här åldern mot allt mindre självcentrering. Barnet kräver nu inte lika mycket uppmärksamhet, men det behöver fortfarande mycket närhet och kärlek. Utvecklingen går i fyra års åldern fort framåt.

Läs artikeln »
sjukdom

Sjukdom & Allergi

Sjukdom eller allergi hos barn. Är barnet sjukt eller allergiskt? Vilka symptom ska du vara uppmärksam på? Fakta om barns sjukdom eller allergi. Vad behöver du veta om sjukdomar för att säkerställa att ditt barn är friskt och mår bra?

Läs artikeln »
Barns utveckling 2-3 år

Barns utveckling 2-3 år

Barnets utveckling går snabbt även när barnet fyllt två år. Ofta kommer barnet nu in i en trotsålder som för många föräldrar blir en prövning av tålamodet. Barn i två till tre års ålder kan vara kaxiga och självsäkra. Trots är den del av barnets utveckling till att bli en självständig individ.

Läs artikeln »
Trotsåldrar / trotsåldern

Trotsålder / trotsåldrar

Trotsåldern är inte ett år, utan en återkommande period. Barn trotsar hela tiden och det är en del av deras utveckling. Trotsåldrar / trotsåldern återkommer regelbundet och det finns därför vissa åldrar som är mer utmärkande än andra.

Läs artikeln »
barnbeck

Barnbeck eller mekonium

Barnbeck är barnets första avföring. Bajset är ofta grönsvart hos ett nyfött barn. Barnbeck innehåller hudavlagringar och andra restprodukter som finns i barnets tarmar. Om barnbeck eller mekonium kommer ut i fostervattnet så kan det uppstå komplikationer.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.