BLW metoden

Baby-Led Weaning

BLW-metoden, Baby-Led Weaning, innebär att barnet lär sig äta i sin egen takt. Man hoppar helt enkelt över att mata sitt barn och låter barnet efter egen förmåga använda fingrar och händer för att föra maten till munnen.

Kom igång och testa Baby-Led Weaning

Har du hört talas om Baby-Led Weaning (BLW), eller som det heter på svenska “barnstyrd matintroduktion”? Det är en metod för att introducera barn till fast föda. Modellen är att barnet själv styr mattillvänjningen redan från 6 månader genom att utforska med munnen och fingrarna.

När barnet går från amning eller flaskmatning till fast föda styrs detta av barnets nyfikenhet och motivation. Under den här tiden får barnet experimentera och utforska nya smaker, konsistenser och former. Hur lång övergångsperioden från amning eller bröstmjölksersättning till fast föda är helt beroende på barnet. Det kan verkligen variera.

Denna text publicerades i samarbete med GroGro och är skriven av Malin Bruset som är näringsterapeut & grundare av GroGro.

Vad är Baby-Led Weaning

Baby-Led Weaning, eller BLW-metoden, innebär att barnet lär sig äta i sin egen takt genom att själv föra maten till munnen efter egen förmåga. Intresse och nyfikenhet får styra. Ingen matning äger således rum vid introduktionen av smakportioner enligt denna metod.

Till en början kanske fokus hos barnet är mer på att utforska och röra vid maten för att sedan gå över till att testa att tugga, spotta ut och svälja själv. Barnet får på så sätt öva sina motoriska färdigheter och själv styra sitt ätande.

BLW behöver inte nödvändigtvis betyda att man helt hoppar över att ge puréer. Spädbarn drar ofta nytta av att testa på en mängd olika konsistenser och smaker, inklusive puréer. Hur mycket man varierar sin matintroduktion är helt upp till föräldern och barnet.

När kan man börja med BLW?

De flesta spädbarn är redo att börja med fast föda runt 6 månaders ålder. Innan man kommer igång att erbjuda barnet BLW är det viktigt att det har nått följande steg:

 • Barnet är 6 månader eller äldre
 • Barnet kan sitta utan stöd
 • Barnet kan hålla huvudet upprätt och stadigt
 • Barnet kan plocka upp föremål och föra dem till munnen
 • Barnet är intresserad av mat eller lutar sig framåt efter det

Sitt med barnet under måltiden så att du ser att det får i sig mat som det ska och att det inte sätter i halsen. Komplettera med amning eller flaskmatning så att barnets totala energi- och näringsbehov tillgodoses.

Läs mer: Då kan du börja med smakportioner

Mat som passar vid BLW-metoden

Det är viktigt att maten du ger till barnet är mjuk och möjlig att tugga även utan tänder. Små barn använder tungan och gummen för att pressa och bearbeta maten innan tänderna är framväxta. Undvika att skära maten i runda bitar eller att ge mat i runda former då maten då lätt kan fastna i halsen.

Då metoden innebär att barnet äter själv så förbered dig på att det kan och kommer att bli kladdigt. I början hamnar mycket av maten utanför munnen och tallriken men det är så barnet lär sig. Låt intresse och nyfikenhet styra.

Bra mat att börja med är kokta grönsaker och rotfrukter i stavform. Även pasta, fisk och ägg är bra och skonsam mat att börja med. Frukt som mjukt päron, banan, melon eller avokado är också bra. Gröt är också något du kan testa och det är inte fel att låta barnet äta antingen med en trubbig sked eller med händerna. Ge barnet lite mat i taget och testa dig fram. Lämna aldrig barnet ensam, utan sitt med barnet när han eller hon äter.

Baby-Led Weaning

Tips för att komma igång!

Är du nyfiken på att testa Baby-Led Weaning så har du här några tips för hur du kan komma igång.

 • Erbjud barnet mat i små mängder, gärna små portioner av olika sorters mat vid varje måltid och som serveras samtidigt.
 • Skapa en lugn och trygg miljö fri från oljud och distraktioner.
 • Låt barnet mata sig självt helt och hållet. Alltså ta upp maten medfingrarna och för den till munnen.
 • Sätt ditt barn i en helt upprätt barnstol, gärna med fotstöd ochavtagbar bricka så att barnet kan äta vid bordet tillsammans med dig.
 • Tillåt barnet att kladda. Kladd och stök är oundvikligt när barnet fåräta på egen hand, att vara tillåtande i barnets utforskning kan hjälpatill att de blir mindre petiga med maten framöver.
 • Stäm av känslorna vid matbordet. Om barnet vägrar att äta, överreagera inte eller tvinga det på något sätt.
 • När pincettgreppet är utvecklat kan du minska storleken påmatbitarna.
 • Stoppa inte in plockmaten i barnets mun, låt den själv göra det.
 • Undvik gärna distraktioner som skärmar etc för att få barnet att sittastill.
 • Stoppa inte in fingrarna i barnets mun för att få ut mat. Om en för storbit mat har gått av, led ditt barn till att spotta ut det själv genom att sträcka ut din egna tunga för att visa hur den ska göra.

Läs även: Barns utveckling vid 6 månaders ålder

Några fördelar med att testa BLW

 • Självständighet – bebisen lär sig äta utan allt för mycket hjälp och får full kontroll själv.
 • Aptitkontroll – bebisen lär sig hur mycket den vill äta och slutar när den känner sig mätt.
 • Enkelt – bebisen äter för det mesta det som du lagar och det är dessutom trevligt med en familjemåltid.
 • Variation – bebisen får lära sig att testa en mängd olika smaker och konsistenser vilket förhoppningsvis gör barnet mindre kräsen.
 • Utveckling – bebisen får öva muntliga och motoriska färdigheter.
 • Roligt – barnet får röra, experimentera och lära känna maten.

Se gärna även våra recept på barnmat som publicerats i samarbete med GroGro.

De som läste om Baby Led Weaning läste även om smakportioner till barn och om tips när man slutar amma.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

amma hur lange

Hur länge ska du amma?

Hur länge ska du amma? Hur långt ska varje amningstillfälle vara? Är det normalt att amma i flera timmar? Vi förklarar allt du behöver veta om hur länge du ska amma vid varje tillfälle.

Läs artikeln »
amning

Amma – 21 tips när du ska amma

Amma är bra för både barn och mamma men det är inte alltid så lätt. Vi har tagit fram 21 amningstips som hjälper dig när du ska amma. Vårt allra bästa tips är att slappna av och att låta det ta tid. Att amma är något som ska vara mer än bara en matstund. 

Läs artikeln »
amma hur ofta

Hur ofta ska du amma?

Hur ofta ska man amma? Hur många gånger om dagen är det normalt att amma? Är det normalt att amma tio gånger om dagen? Hur ofta man ska amma beror på många olika faktorer.

Läs artikeln »
kostbarn712

Smakportioner bebis

Smakportioner kan man börja med runt 4-6 månaders ålder. De första smakportionerna brukar bestå av kokt mosad potatis eller andra rotfrukter. Fortsätt att amma i början när du introducerar smakportioner till barnet.

Läs artikeln »
gravidmage bilder

Gravidmage – vecka för vecka

Gravidmage – bilder på gravidmagar, vecka för vecka, genom hela graviditeten. Undrar du om din mage är lagom stor? Titta in dessa bilder på andras gravidmagar så ser du hur olika stora alla är. Vi är även tacksamma om du vill skicka in en bild på din gravidmage.

Läs artikeln »
Lakrits gravid

Lakrits gravid

Under graviditeten så bör du begränsa ditt intag av lakrits. Att äta lakrits i större mängd under en länge tid kan ge skadliga effekter. Lakrits kan finnas i flera olika typer av produkter.

Läs artikeln »
bvc tillväxtkurva barn

BVC tillväxtkurva

BVC tillväxtkurva. Vilken tillväxt ska ett barn ha under det första året? Varför tycker läkarna och sköterskorna på BVC att det är så viktigt att barnet följer tillväxtkurvan? Ladda ner grafer och tabeller i pdf över BVCs tillväxtkurvor (längdkurvor och viktkurvor).

Läs artikeln »
skriker

Barn skriker / gråter

Skriker och gråter ditt barn / bebis? Alla barn skriker och gråter! Skrikande bebisar kan vara hjärtekrossande men samtidigt frustrerande. Hur tröstar man barnet? Varför skriker / gråter min bebis? Hur får man en skrikande bebis att sluta skrika och gråta?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.