BLW metoden

Baby-Led Weaning

BLW-metoden, Baby-Led Weaning, innebär att barnet lär sig äta i sin egen takt. Man hoppar helt enkelt över att mata sitt barn och låter barnet efter egen förmåga använda fingrar och händer för att föra maten till munnen.

Kom igång och testa Baby-Led Weaning

Har du hört talas om Baby-Led Weaning (BLW), eller som det heter på svenska “barnstyrd matintroduktion”? Det är en metod för att introducera barn till fast föda. Modellen är att barnet själv styr mattillvänjningen redan från 6 månader genom att utforska med munnen och fingrarna.

När barnet går från amning eller flaskmatning till fast föda styrs detta av barnets nyfikenhet och motivation. Under den här tiden får barnet experimentera och utforska nya smaker, konsistenser och former. Hur lång övergångsperioden från amning eller bröstmjölksersättning till fast föda är helt beroende på barnet. Det kan verkligen variera.

Denna text publicerades i samarbete med GroGro och är skriven av Malin Bruset som är näringsterapeut & grundare av GroGro.

Vad är Baby-Led Weaning

Baby-Led Weaning, eller BLW-metoden, innebär att barnet lär sig äta i sin egen takt genom att själv föra maten till munnen efter egen förmåga. Intresse och nyfikenhet får styra. Ingen matning äger således rum vid introduktionen av smakportioner enligt denna metod.

Till en början kanske fokus hos barnet är mer på att utforska och röra vid maten för att sedan gå över till att testa att tugga, spotta ut och svälja själv. Barnet får på så sätt öva sina motoriska färdigheter och själv styra sitt ätande.

BLW behöver inte nödvändigtvis betyda att man helt hoppar över att ge puréer. Spädbarn drar ofta nytta av att testa på en mängd olika konsistenser och smaker, inklusive puréer. Hur mycket man varierar sin matintroduktion är helt upp till föräldern och barnet.

När kan man börja med BLW?

De flesta spädbarn är redo att börja med fast föda runt 6 månaders ålder. Innan man kommer igång att erbjuda barnet BLW är det viktigt att det har nått följande steg:

 • Barnet är 6 månader eller äldre
 • Barnet kan sitta utan stöd
 • Barnet kan hålla huvudet upprätt och stadigt
 • Barnet kan plocka upp föremål och föra dem till munnen
 • Barnet är intresserad av mat eller lutar sig framåt efter det

Sitt med barnet under måltiden så att du ser att det får i sig mat som det ska och att det inte sätter i halsen. Komplettera med amning eller flaskmatning så att barnets totala energi- och näringsbehov tillgodoses.

Mat som passar vid BLW-metoden

Det är viktigt att maten du ger till barnet är mjuk och möjlig att tugga även utan tänder. Små barn använder tungan och gummen för att pressa och bearbeta maten innan tänderna är framväxta. Undvika att skära maten i runda bitar eller att ge mat i runda former då maten då lätt kan fastna i halsen.

Då metoden innebär att barnet äter själv så förbered dig på att det kan och kommer att bli kladdigt. I början hamnar mycket av maten utanför munnen och tallriken men det är så barnet lär sig. Låt intresse och nyfikenhet styra.

Bra mat att börja med är kokta grönsaker och rotfrukter i stavform. Även pasta, fisk och ägg är bra och skonsam mat att börja med. Frukt som mjukt päron, banan, melon eller avokado är också bra. Gröt är också något du kan testa och det är inte fel att låta barnet äta antingen med en trubbig sked eller med händerna. Ge barnet lite mat i taget och testa dig fram. Lämna aldrig barnet ensam, utan sitt med barnet när han eller hon äter.

Baby-Led Weaning

Tips för att komma igång!

Är du nyfiken på att testa Baby-Led Weaning så har du här några tips för hur du kan komma igång.

 • Erbjud barnet mat i små mängder, gärna små portioner av olika sorters mat vid varje måltid och som serveras samtidigt.
 • Skapa en lugn och trygg miljö fri från oljud och distraktioner.
 • Låt barnet mata sig självt helt och hållet. Alltså ta upp maten medfingrarna och för den till munnen.
 • Sätt ditt barn i en helt upprätt barnstol, gärna med fotstöd ochavtagbar bricka så att barnet kan äta vid bordet tillsammans med dig.
 • Tillåt barnet att kladda. Kladd och stök är oundvikligt när barnet fåräta på egen hand, att vara tillåtande i barnets utforskning kan hjälpatill att de blir mindre petiga med maten framöver.
 • Stäm av känslorna vid matbordet. Om barnet vägrar att äta, överreagera inte eller tvinga det på något sätt.
 • När pincettgreppet är utvecklat kan du minska storleken påmatbitarna.
 • Stoppa inte in plockmaten i barnets mun, låt den själv göra det.
 • Undvik gärna distraktioner som skärmar etc för att få barnet att sittastill.
 • Stoppa inte in fingrarna i barnets mun för att få ut mat. Om en för storbit mat har gått av, led ditt barn till att spotta ut det själv genom att sträcka ut din egna tunga för att visa hur den ska göra.

Läs även: Barns utveckling vid 6 månaders ålder

Några fördelar med att testa BLW

 • Självständighet – bebisen lär sig äta utan allt för mycket hjälp och får full kontroll själv.
 • Aptitkontroll – bebisen lär sig hur mycket den vill äta och slutar när den känner sig mätt.
 • Enkelt – bebisen äter för det mesta det som du lagar och det är dessutom trevligt med en familjemåltid.
 • Variation – bebisen får lära sig att testa en mängd olika smaker och konsistenser vilket förhoppningsvis gör barnet mindre kräsen.
 • Utveckling – bebisen får öva muntliga och motoriska färdigheter.
 • Roligt – barnet får röra, experimentera och lära känna maten.

Se gärna även våra recept på barnmat som publicerats i samarbete med GroGro.

De som läste om Baby Led Weaning läste även om smakportioner till barn och om tips när man slutar amma.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

barn horsel

Barns hörsel

Barn lär sig språk genom att lyssna på vuxna när de pratar. Har barn nedsatt hörsel kan detta därför leda till att barnet får svårare att lära sig att prata. Barns hörsel testas regelbundet vid kontroller genom BVC.

Läs artikeln »
kostbarn712

Smakportioner och mat

Smakportioner kan man börja med runt 6 månaders ålder. De första smakportionerna brukar bestå av kokt mosad potatis eller andra rotfrukter. Fortsätt gärna att amma i början när du introducerar smakportioner till barnet. Här hittar du information om barnets matvanor mellan 6-12 månaders ålder.

Läs artikeln »
traning under graviditeten vecka for vecka

Träning vecka för vecka

Hur ska man träna under olika veckor när man är gravid? Skiljer sig träningen åt från vecka till vecka när man är gravid? När kan man göra vilka träningsmoment när man är gravid?

Läs artikeln »
amningshjarna

Amningshjärna

Amningshjärna. Amningshjärna är inte en riktig diagnos utan snarare ett myntat uttryck som växt sig starkt på senare år. Orden amningshjärna kommer ifrån att man under vissa perioder när man ammar känner sig otroligt trött och förvirrad. Man kan då göra galna saker som inte är i närheten av ett normalt beteende. Man säger då att man har en amningshjärna.

Läs artikeln »
barn sol strand

Barn, sol, värme och solskydd

Sol, värme och solskydd för små barn, spädbarn och nyfödda. Solskydd barn. Fakta och tips för föräldrar om hur sol påverkar barnet och hur du skyddar spädbarnet bäst mot solen. Använd alltid solskydd på små barn och smörj in barnet ofta.

Läs artikeln »
magdroppar

Magdroppar

Magdroppar. Semper magdroppar rekommenderas till små barn som har problem med magen. Magdropparna från Semper består av en oljelösning med bakteriekultur, Lactobacillus reuteri Protectis, som är anpassad till att trivas i magen och i tarmen.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.