Sluta amma

Sluta amma

Har du bestämt dig för att sluta amma? Eller måste du av någon anledning tvärt avsluta amningen? Då har vi de tips och råd du behöver. Att sluta amma är inte så lätt som ett enkelt beslut. Det kräver beslutsamhet och disciplin. 

11 tips när du ska sluta amma

När du väljer att sluta amma så bör du göra det genom att långsamt trappa ner amningen. Att sluta amma är inte alltid helt smärtfritt och du bör ställa in dig på ett par jobbiga dagar. I denna artikel ger vi dig tips och råd när det är dags att sluta amma.

När barnet är runt sex månader är det vanligt att barnet börjar med fast föda. Detta betyder dock inte att du bör sluta med amningen. Om det är möjligt så är det bra om du fortsätter med amningen parallellt med den fasta födan.

Om du ska börja arbeta igen efter en föräldraledighet så kan det kännas som ett måste att sluta med amningen. Om barnet inte hunnit fylla ett år så kan det vara fördelaktigt för barnet att fortsätta få bröstmjölk – antingen genom flaska eller genom att du exempelvis ammar morgon och kväll. Se gärna amningen som en special tid som du har tillsamman med barnet.

I denna artikel kan du läsa om:

 • Hur du slutar och trappar ner amningen
 • Att sluta amma tidigt
 • Vad händer om du slutar amma tvärt
 • När ska du sluta amma?
 • Tips när man slutar amma
 • Hur gjorde andra när de slutade amma?

Läs även: Sluta amma på natten

När ska man sluta amma

Livsmedelsverket råder nyblivna mammor att helamma i sex månader och sedan börja komplettera med annan mat. Enligt livsmedelsverket bör du dock fortsätta att åtminstone delamma (om möjligt) till dess att barnet är ett år eller mer. I verkligenheten är detta kanske inte möjligt.

Läs även: Spara och frysa in bröstmjölk.

När du slutar att amma beror på hur amningen fungerar och när du och ditt barn vill sluta. Ibland vill inte barnet amma alls, ibland slutar det att fungera efter tre månader, för en del fungerar det aldrig helt bra och för andra går det som på räls. Det finns många scenarios och det är därför inte säkert att ni kan eller vill följa rekommendationen från livsmedelsverket. Sluta med amningen när du som mamma eller barnet tar beslut eller behöver sluta med amningen. Väljer du att sluta amma är det bra att vara konsekvent.

Trappa ner amning

När det är dags att sluta med amningen är det bra för både mamman och för barnet om man trappar ned långsamt. Det brukar oftast vara lättare att sluta med dagmålen och fortsätta lite längre med morgon- och kvällsmålen. När du trappar ner och barnet suger mindre och mindre avtar mjölkproduktionen. En långsam nedtrappning minskar även risken för mjölkstockning. Har du en riklig mjölkproduktion kan du även få hjälp med tabletter som minskar eller avstannar mjölkproduktionen.

Många som ammar vill fortsätta att amma även efter det att barnet börjat med annan föda. Amning upplevs som mysigt och skapar en närhet till barnet. Det är vanligt att mammor som börjar jobba fortsätter att amma innan och efter jobb, medan barnet under dagen får annan mat av partnern. På så sätt får man behålla närheten samtidigt som man långsamt kan trappa ner på amningen.

Längre ner kan du läsa våra 11 tips för dig som vill sluta amma

Sluta amma tvärt

Det finns inget som hindrar att du skulle kunna sluta med amningen tvärt. Det finns dock risk att drabbas av mjölkstockning som kan vara väldigt smärtsamt. Om du av någon anledning väljer eller måste sluta amma tvärt och plötsligt så finns det läkemedel som hämmar mjölkproduktionen. Ett vanligt sådant läkemedel är Pravidel som är receptbelagt och skrivs ut av en läkare. Prata med BVC så hjälper de dig.

Sett ur barnets perspektiv så finns det inget vetenskapligt som tyder på att det skulle vara negativt för barnet. Inte annat än att det kan ta tid för barnet att vänja sig vid ny kost, vilket kan innebära några dagar med mer gråt och gnäll än vanligt.

Om du slutar med amningen tvärt så ska du undvika att pumpa ut möjligt i början för att den naturliga bröstproduktionen ska avta så snart som möjligt. Det kan dock vara bra att lätta lite på trycket och tömma ibland så att det inte stockar sig. Se även till att använda en stadig behå, såsom en sportbehå. En behå med byglar kan trycka mot mjölkgångarna och öka risken för mjölkstockning.

När man sluta tvärt och plötsligt med amningen så blir brösten spända och det gör ont. Detta håller normalt i sig under tre till fem dagar. Du kan under denna tiden behöva ta smärstillande medicin. Under denna period så bör du äta och dricka som vanligt. Dra inte ner på vätskeintaget – då riskerar du endast att bli uttorkad.

Sluta amma tidigt

Om du av någon anledning måste sluta amma väldigt tidigt, under de första tio dagarna efter förlossningen, så är sannolikheten för mjölkstockning väldigt liten. Av någon anledning är det under denna period inte lika viktigt att trappa ner amningen långsamt. Brösten kan dock bli spända, så vid behov kan det vara skönt att tömma ut lite av mjölken.

11 tips när du ska sluta amma

Ofta hittar man mycket information kring hur man ska göra för att börja amma, men hur gör man egentligen när det är dags att sluta med amningen. Här nedan följer ett antal tips:

 1. Lyssna på ditt barn. Vill barnet amma så ska man inte hindra det. Vanligt är att man fortsätter att delamma upp till att bebisen är cirka 1-1½ år.
 2. Trappa ner långsamt med amningen och börja med att byta ut ett mål om dagen.
 3. Du är inte ensam så prata med andra mammor och par om hur de gjorde för att sluta amma.
 4. Byt ut dagmålen men behåll kvällsamningen och morgonamningen under utfasningsperioden så brukar det gå lättare. Vill du trappa ner ännu långsammare så byt ut ett mål åt gången.
 5. Har du separationsångest så försök att hitta andra mysig stunder under dagen. Tycker du det är riktigt jobbigt kan du få hjälp på din BVC klinik.
 6. Var bestämd. Det är inte lätta att sluta med amningen, så när du väl har bestämt dig så var redo på att det blir ett par jobbiga dagar för att bryta vanan.
 7. Skapa rätt förutsättningar. Se till så att barnet äter ordentligt med mat, framför allt innan läggdags.
 8. Vill barnet äta på natten så prova med välling istället.
 9. Välj rätt tillfälle. Se till att barnet är friskt när ni slutar och att barnets tänder inte är på gång. Det räcker med en jobbig sak åt gången.
 10. Kom ihåg att tömma brösten då och då. Om du slutar amma kan du lätt drabbas av mjölkstockning vilket kan vara väldigt smärtsamt.
 11. Prova att låta mamman och bebisen sova i olika sovrum. Barnet känner på sig om bröstet är i närheten (pga mjölklukten).

Läs även: Sluta amma på natten

Hur gjorde du när du slutade amma?

 

 

Fler artiklar för dig med familj

amning

Amma – 21 tips när du ska amma

Amma är bra för både barn och mamma men det är inte alltid så lätt. Vi har tagit fram 21 amningstips som hjälper dig när du ska amma. Vårt allra bästa tips är att slappna av och att låta det ta tid. Att amma är något som ska vara mer än bara en matstund. 

Läs artikeln »
amningshjarna

Amningshjärna

Amningshjärna. Amningshjärna är inte en riktig diagnos utan snarare ett myntat uttryck som växt sig starkt på senare år. Orden amningshjärna kommer ifrån att man under vissa perioder när man ammar känner sig otroligt trött och förvirrad. Man kan då göra galna saker som inte är i närheten av ett normalt beteende. Man säger då att man har en amningshjärna.

Läs artikeln »
mjölkstockning

Mjölkstockning

Mjölkstockning visar sig ofta genom knölar och förhårdnader i bröstet. Du kan känna dig sjuk och få feber. Du kan förhindra, undvika och lindra mjölkstockningen genom att följa råden i denna artikeln. Ofta håller mjölkstockningen i sig under ett par dagar för att sedan ge med sig. 

Läs artikeln »
modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning är en fullgod näring för nyfödda barn. I denna artikel hittar du allt du behöver veta om ersättning! Vi går igenom hur mycket modersmjölksersättning du ska ge till ditt barn? Hur tillagar du ersättningen på bästa sätt? Kan man byta modersmjölksersättning när som helst?

Läs artikeln »
Mat när du ammar

Mat vid amning

När du ammar är det viktigt att du äter rätt, då all den mat du äter går över i bröstmjölken. Ät allsidig mat vid amning, men se till att undvika för mycket av vissa fisksorter som kan innehålla gifter. Det du ska äta när du ammar är i stort sett samma som när du är gravid.

Läs artikeln »
amma hur lange

Hur länge ska du amma?

Hur länge ska du amma? Hur långt ska varje amningstillfälle vara? Är det normalt att amma i flera timmar? Vi förklarar allt du behöver veta om hur länge du ska amma vid varje tillfälle.

Läs artikeln »
kostbarn06

Kost till nyfödd

Fakta om bröstmjölk och modersmjölksersättning. Vad ska ett barn äta under de första 6 månaderna? Ska man amma och ge bröstmjölk så länge det är möjligt eller är det okej att gå över till modersmjölksersättning? Vad äter nyfödda barn? Gå från amning till ersättning.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.