alvedon ipren vid amning

Alvedon eller Ipren vid amning

Både Alvedon och Ipren är läkemedel som du kan ta när du ammar. Du ska dock vara medveten om att läkemedlet förs över till barnet via bröstmjölken. Det finns dock ingen forskning som visar att barnet påverkas negativt av att du använder Ipren eller Alvedon när du ammar. 

Kan man ta Alvedon eller Ipren när man ammar?

Både Alvedon och Ipren passerar över i bröstmjölken när du ammar. Enligt den forskning som finns är det dock inte farligt och påverkar inte barnet negativt.

Läkemedel som är godkända måste vara testade på människor innan de finns tillgängliga för allmänheten. Läkemedel testas dock inte på gravida eller ammande kvinnor, vilket gör att forskningen är något begränsad.

Idag har Alvedon och Ipren funnits under lång tid vilket gör att man kan bedöma risken för påverkan av barn som ammar med relativt stor säkerhet. Läs alltid bipacksedeln för det läkemedel som du funderar på att använda.

Hur påverkas barnet av Alvedon och Ipren vid amning?

När du tar smärtstillande läkemedel vid amning så passerar denna över till modersmjölken. Enligt det man vet idag så påverkas barnet dock osannolikt negativt vid användning av Alvedon och Ipren om du följer doseringsanvisningarna.

Forskning

Det finns väldigt lite forskning om hur barn som ammas påverkas av Alvedon och Ipren. Inga negativa effekter har dock rapporterats i de studier som vi sett. Läs mer på janusinfo.

Värk och feber

När du har värk och feber när du ammar så kan du ta receptfria smärtstillande och febernedsättande läkemedel såsom Alvedon och Ipren. Samma sak gäller andra receptfria läkemedel som innehåller paracetamol och Ibuprofen. Detta kan exempelvis behövas om du drabbas av mjölkstockning, ont i brösten, huvudvärk eller feber.

Fass om Alvedon och ipren vid amning

Nedan står enligt Fass i bipacksedeln för respektive medicin. Om du ammar, rådfråga läkare eller apotekspersonal innan du använder detta läkemedel.

Fass om Alvedon vid amning

Paracetamol, det verksamma ämnet i Alvedon, passerar över i modersmjölk, men påverkar troligen inte barn som ammas. Tala ändå med läkare vid mer än tillfällig användning av Alvedon under amning.

Fass om Ipren vid amning

Ipren går över i modersmjölk men påverkar troligen inte barn som ammas. Rådgör med läkare vid behov av mer än tillfälligt bruk av Ipren under amning.

Prematura eller sjuka spädbarn

Om ditt barn är sjukt eller född innan vecka 38 så ska du alltid rådfråga vården innan du tar något av dessa läkemedel.

Läs mer om att amma när du är sjuk.

Fler artiklar för dig med familj

mjölkstas - spända bröst efter förlossningen

Mjölkstas

Mjölkstas kan vara en smärtsam upplevelse. Det drabbar cirka 1 av 3 nyblivna mammor och du behöver inte amma för att få det. Mjölkstas kommer normalt under den första vecka efter förlossningen. Symptom är spända och hårda bröst, ibland med feber. Använd Cottermans grepp för att lindra.

Läs artikeln »
Sluta amma

Sluta amma

Har du bestämt dig för att sluta amma? Eller måste du av någon anledning tvärt avsluta amningen? Då har vi de tips och råd du behöver. Att sluta amma är inte så lätt som ett enkelt beslut. Det kräver beslutsamhet och disciplin. 

Läs artikeln »
mjölkstockning

Mjölkstockning

Mjölkstockning visar sig ofta genom knölar och förhårdnader i bröstet. Du kan känna dig sjuk och få feber. Du kan förhindra, undvika och lindra mjölkstockningen genom att följa råden i denna artikeln. Ofta håller mjölkstockningen i sig under ett par dagar för att sedan ge med sig. 

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
vill inte amma

Min bebis vill inte amma

Vad gör man när barnet inte vill amma? Här har du 20 tips när barnet amningsvägrar eller amningsstrejkar. Om barnet inte vill amma så kan det bero på flera olika anledningar. Vi ger dig tips och råd när din bebis inte vill amma.

Läs artikeln »
amning

Fakta om amning

Amning rekommenderas i Sverige till alla barn under de första sex månaderna. Efter det är det bra om man fortsätter att amma under hela det första levnadsåret eller längre. Amning ska ses som en mysig stund tillsammans med barnet, som ger både närhet och värme.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.