förkyld sjuk amma

Förkyld ammar

När du är förkyld, magsjuk, har influensa eller har feber så ska du fortsätta att amma som vanligt. Amning är bra för barnet och bröstmjölken hjälper även till att ge ett extra skydd. Är barnet förkyld eller sjuk så bör barnet också fortsätta med amningen precis som vanligt. 

Amning när du eller barnet är förkyld eller sjuk

Många som ammar undrar om det går bra att fortsätta med amningen även om man är förkyld, blir magsjuk, har feber eller blir sjuk på något annat sätt. Om du behöver ta läkemedel, ska du vara medveten om att det går över i bröstmjölken.

Amning när du är förkyld eller sjuk

Att amma när du förkyld eller sjuk kan lite motsägelsefullt faktiskt vara bra både för dig och ditt barn. Generellt så minskar amning risken för att ditt barn blir sjukt. Detta då bröstmjölk har flera skyddande egenskaper, såsom att vara antibakteriella och virushämmande.

Är du sjuk är amning kanske inte det du helst vill göra, men vid de vanligaste sjukdomarna så bör du fortsätta att amma ditt barn. Om du är förkyld, är magsjuk eller har influensa så kan du amma som vanligt. Barn som ammar är oftast de som löper minst risk att smittas då de får i sig en daglig dos av skyddande antikroppar via din mjölk.

Försök att få i dig kost och vätska även om du inte mår bra. Du behöver dock inte fundera över din mjölkproduktion. Den prioriteras av kroppen och kommer att fortlöpa trots sjukdom.

Är det okej att jag ammar när jag är förkyld?

Du kan och bör amma när du är förkyld. Barnet och du delar redan samma baciller och barn som ammas är väl skyddade (även om de självklart kan bli förkylda). Förkylningar är vanligast på vintern.

När barnet är litet så bör du undvika att träffa folk utanför familjen som är förkylda. Detta pga risken för RS-virus. Mår du dåligt och behöver ta smärtstillande så går det bra så länge du följer förpackningens bipacksedel (läs mer om Alvedon och Ipren vid amning).

Du kan även amma ditt barn om barnet är förkylt. Det är möjligt att det påverkar din amningsrutin och ofta vill barn som är förkylda amma oftare men under en kortare tid. Detta då de söker tröst och för att det kan vara svårare att amma med en täppt näsa.

Om barnet blir täppt i näsan så kan det hjälpa att droppa bröstmjölk eller koksaltdroppar i näsan. Koksaltdroppar kan du köpa på apotek och de kan användas flera gånger per dag. Om barnet är snorigt så kan små barn inte fräsa ut snoret som vi vuxna gör. Snoret rinner istället ner i svalget och ibland kräker barnet sedan upp snoret och slemmet. Läs gärna mer om hur du kan lindra när din bebis är snorig och täppt.

Ett nyfött barn kan nysa ofta även om det inte är förkylt. Nyfödda har nämligen en lättretad nysreflex som kan utlösas av exempelvis start ljus eller damm.

Kan jag amma mitt sjuka barn?

Om ditt barn är sjukt så går det utmärkt att fortsätta med amningen. Det gör att barnet sannolikt återhämtar sig snabbare och att amningen i sig fungerar som en tröst för barnet. Bröstmjölk innehåller flera ämnen som hjälper till att bekämpa infektioner och kan underlätta läkning. Amning när barnet är sjukt garanterar också att barnet får i sig rätt mix av näringsämnen, vitaminer och mineraler.

Om du är sjuk och behandlas

Om du behandlas för en sjukdom och vill amma så kanske du måste ta läkemedel under en längre tid. Detta kan exempelvis vara om du har en depression, epilepsi, diabetes, högt blodtryck eller astma.

Innan du tar några läkemedel så ska du prata med din läkare om du vill amma. Då kan läkaren göra en bedömning av nyttan med behandlingen och riskerna för barnet. Ibland kan läkaren välja ett annat läkemedel som är mer skonsamt mot barnet. Det kan också vara att du rekommenderas att endast amma när dosen läkemedel i kroppen är så låg som möjligt, vilket är strax före nästa dos. Ibland kan du behöva välja bort amningen.

Om barnet inte vill amma vid sjukdom 

Om barnet är så sjukt att det inte kan eller vill amma så ska du alltid kontakta vården. Samma sak gäller såklart om du själv är för sjuk för att kunna amma barnet och inte vet vad du ska göra. Ta kontakt med vården om du är osäker, exempelvis via 1177, så att barnet inte drabbas av uttorkning.

Tips vid förkylning och sjukdom

För att minimera risken för smitta när du är sjuk eller förkyld så tänk på att hålla en god hygien. Tvätta händerna med tvål och vatten både innan och efter du ammar, när du varit ute, när du går på toaletten eller när du byter blöjor. Håll för munnen när du nyser och försök att inte nysa i handen. Tvätta händerna efter du hostat, nyst eller snutit dig. Använd gärna handsprit.

Sammanfattning:

Du kan amma även om du är förkyld eller har feber. Amning är bra för ditt barn även om du har drabbats av en förkylning eller av feber. Läs mer om att sluta amma eller att byta från amning till ersättning.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

BLW metoden

Baby-Led Weaning

BLW-metoden, Baby-Led Weaning, innebär att barnet lär sig äta i sin egen takt. Man hoppar helt enkelt över att mata sitt barn och låter barnet efter egen förmåga använda fingrar och händer för att föra maten till munnen.

Läs artikeln »
modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning är en fullgod näring för nyfödda barn. I denna artikel hittar du allt du behöver veta om ersättning! Vi går igenom hur mycket modersmjölksersättning du ska ge till ditt barn? Hur tillagar du ersättningen på bästa sätt? Kan man byta modersmjölksersättning när som helst?

Läs artikeln »
gravid symptom kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten. Lider du av kramp i ben och vader? När en kvinna är gravid är det vanligt att hon drabbas av kramp i ben och vader. Krampen är oftast värst på natten.

Läs artikeln »
gravid symptom yrsel under graviditeten

Yrsel under graviditeten

Yrsel och svimningskänslor under graviditeten är mycket vanligt. Rädslan att yrseln ska få en att trilla och skada barnet är stor. Om du känner av yrsel eller svimningskänslor så ska du försiktigt sätta dig ner. Läs mer om yrsel under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Halsbränna gravid

Halsbränna gravid

Halsbränna när man är gravid är ett vanligt besvär. Orsaken till varför du som gravid får halsbränna är att fostret trycker på mage och tarmar. Minska besvären genom att följa våra råd i denna artikel. Trycket från mage och tarmar försvårar matsmältningen vilket i sin tur ger halsbränna under graviditeten. 

Läs artikeln »
Missfall

Missfall

Missfall. Vad är orsaken till ett missfall och vem är sannolik att drabbas? Hur kan man minimera risken för missfall? Vilka symptom ska man leta efter? Ett missfall kan ta hårt på dig som person och upprepade missfall kan göra det svårt att slappna av.

Läs artikeln »
förlossningsdepression

Förlossningsdepression

Varför drabbas man av Förlossningsdepression? Hur hittar du tecken och symptom på att du har drabbats? Runt 10% av alla kvinnor drabbas av en förlossningsdepression som varar i mer än två veckor. Att vara nedstämd eller att lida av en depression i samband med förlossningen är inte ovanligt. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.