gravid symptom yrsel under graviditeten

Yrsel under graviditeten

Yrsel och svimningskänslor under graviditeten är mycket vanligt. Rädslan att yrseln ska få en att trilla och skada barnet är stor. Om du känner av yrsel eller svimningskänslor så ska du försiktigt sätta dig ner. Läs mer om yrsel under graviditeten på Babyhjälp.se.

Yrsel och svimningskänslor

Yrsel är ett vanligt symptom under graviditeten. Du kan märka att du lätt blir yr när du reser dig snabbt eller när du står upp under en längre tid. Du kan även känna dig yr på grund av tryck mot venerna.

Yrsel och svimningskänslor kan vara obehagliga när man är gravid. Rädslan för att man ska trilla och slå i magen är ofta en oroande tanke när man känner av yrsel.

Varför blir du yr under graviditeten?

I början av din graviditet så sjunker ditt blodtryck, vilket kan orsaka yrsel. Främst kan du bli yr vid snabba rörelser såsom när du reser dig upp. Du kan även känna av yrseln när du står upp under längre perioder. När du är gravid ökar kroppens blodmängd, men mycket blod samlas i livmodern och kanske även i händer och fötter. Detta bidrar till att du som gravid lättare blir yr.

En annan orsak till yrsel under graviditeten kan vara järnbrist. Om vi inte får tillräckligt med järn bildas inte tillräcklig mängd röda blodkroppar och det i sin tur leder till sämre syresättning av kroppen.

För de flesta gravida kvinnor är det lämpligt med ett järntillskott under graviditeten, då behovet är väldigt stort och svårt att tillgodose sig via kosten. Prata med din barnmorska om du känner dig yr, så kan hon testa ditt blodtryck samt om du lider av järnbrist.

Läs mer: Gravid och lågt blodtryck

Hur kan du lindra yrsel?

Om du upplever yrsel under graviditeten så ska du ta det lugnt. Gör såhär om du känner dig yr:

  • Sätt dig försiktigt ner och luta dig framåt så att du har huvudet mellan knäna. Genom att göra detta så ökar blodet till huvudet och du känner dig bättre.
  • Du kan även testa att lägga dig ner med fötterna högre än huvudet, vilket också kan få igång blodcirkulationen.
  • Har du tight plagg på kroppen så lossa dessa så att de inte klämmer åt.
  • Vädra och släpp in frisk luft så underlättas syretillförseln.
  • Drick även mycket vatten. Vätskebrist kan göra yrseln värre.

Mer om: Illamående under graviditeten

Yr av att ligga på rygg / Vena cava syndrom

Yrsel och svimningskänslor kan även komma när du ligger på rygg. Du kan då ha drabbats av vena cava syndrom. Detta orsakas av att livmodern trycker och klämmer åt de stora blodkärl som löper framför ryggraden. Dessa transporterar syrefattigt blod tillbaka till hjärtat.

Venen, som går från nedre delen av kroppen, är stor och mjuk och utsätts därför lätt för tryck under graviditeten. Tryck på venen orsakar ett sämre blodflöde in till hjärtat varpå det alltså blir ett underskott av syresatt blod som går ut från hjärtat och upp till hjärnan. Detta kan i sin tur ge hjärtklappning, andnöd, illamående, yrsel och svimningskänslor. Känner du av detta så ska du byta ställning. Bäst för blodcirkulationen är att ligga på sidan, gärna på vänster sida (läs mer).

Mer om: Graviditetssymptom

De som läst avsnittet om gravidhjärna läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Missfall statistik

Missfall statistik

Om du är en orolig person så ska du hålla dig ifrån statistik kring missfall. Lever du ett liv under normala omständigheter så är sannolikheten att drabbas av ett missfall cirka 15%. Statistik för missfall finns det en hel del av och siffrorna talar för att risken minskar ju länge tiden går. 

Läs artikeln »
gravid symptom kissnödig under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten. När man är gravid är det vanligt att man måste gå på täta toalettbesök. Kissnödigheten kan bli besvärande och det är inte ovänligt att det läcker. Den ökade känslan av kissnödighet under graviditeten beror på att foster och livmoder trycker på urinblåsan.

Läs artikeln »
abort medicinsk kirurgisk sal

Medicinsk och kirurgisk abort

Medicinsk eller kirurgisk abort är två olika abortmetoder. Läs fakta om hur medicinsk och kirurgisk abort går till och vad skillnaden är. Medicinsk och kirurgisk abort genomförs tidigt under graviditeten medan man vid så kallad sen abort använder sig av tvåstegsmetoden.

Läs artikeln »
gravidkomplikationer

Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation när man är gravid är dock liten, så försöka att inte tänka för mycket. Graviditetskomplikationer dyker med jämna rum upp i media och skrämmer upp de som är gravida. Oroa dig inte i onödan för gravidkomplikationer.

Läs artikeln »
hur fungerar ett agglossningstest

Hur fungerar ett ägglossningstest?

Vet du hur ett ägglossningstest fungerar? Ett ägglossningstest fungerar så att det mäter nivån av LH hormon i urinen. Ett stegring av detta hormon innebär att ägglossning är på väg. Nästan alla ägglossningstest fungerar på samma sätt.

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
varfor ga upp vikt gravid

Viktuppgång under graviditeten

Vad är orsaken till att man går upp i vikt under graviditeten? Det finns flera orsaker till varför du lägger på dig gravidkilon när du är gravid. Kan du påverka hur mycket du går upp i vikt när du är gravid? Hur mycket väger moderkakan? Hur mycket väger livmodern? Hur mycket väger fostret? Hur mycket väger fostervattnet?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.