RS virus barn

RS-virus barn

Hur smittar RS-virus nyfödda och spädbarn? Hur skyddar man sina barn mot RS virus? Vilka symptom har mina barn om de har smittats av RS-virus? Är RS-virus farligt för barn? I denna artikel lyfter vi vanliga frågor och svar om RS-virus hos barn, nyfödda och spädbarn.

RS-virus hos barn, spädbarn och nyfödda

RS-virus, respiratoriskt syncytievirus, är mycket smittsamt och de flesta barn blir sjuka någon gång under sina första två år. Vanligast är det att drabbas av RS-virus under perioden oktober till april. Symptomen påminner om de som man har vid en vanlig förkylning.

Smittas man av RS-virus så säger man att man har en RS-virusinfektion. Normalt börjar det som en vanlig förkylning med hosta, snuva och lite feber. För äldre barn är det oftast inte så allvarligt, men nyfödda och spädbarn under sex månader kan bli ordentligt sjuka med ansträngd hosta och svårigheter att andas. Barnet kan få svårt att andas och bli blått runt munnen och under naglarna. Ibland kan RS-virus hos barn leda till vätskebrist vilket ger symptomen kall, torr och blek hud samt snabb puls, insjunkna ögon och insjunken fontanell hos spädbarn.

Vad är RS-virus?

RS-virus är ett av våra vanligaste luftvägsvirus. Det angriper en särskild typ av celler som finns i våra luftvägar. De infekterade cellerna smälter samman vilket innebär att slemhinnorna svullnar. Följden blir riklig slemproduktion.

Läs även: 7 sätt att lindra när din bebis är snorig eller täppt i näsan

Symptom vid smitta av RS-virus

RS-virus ger i de flesta fall endast vanliga förkylningssymptom som snuva, hosta och feber och går över på en vecka. Normalt behöver du alltså inte oroa dig såvida barnet inte blir kraftigt försämrat. Man ska alltid söka akut hjälp om barnet blir väldigt trött, får svårt att äta, blir blekt eller om andningen blir ansträngd. Att andningen blir snabbare och man hör att det piper och rosslar när barnet andras är ett allvarligt tecken. Kontakta då genast sjukvården.

RS virus

Vid det första infektionstillfället får drygt en fjärdedel av barnen tecken på lunginflammation eller obstruktiva besvär som vid astma.

Hos spädbarn är det nedanstående symptom du ska hålla utkik efter vid befarad RS-smitta. Är barnet yngre än två månader så är det extra viktigt att söka snabb vård. Ett barn kan ha en RS-virusinfektion om ett eller flera av dessa symptom visar sig:

  • Ökande trötthet
  • Barnet blir slött och orkeslöst
  • Minskad aptit
  • Feber är vanligt men ej dominerande symptom
  • Om barnet är blekt eller blåaktigt, det blåa kan synas mest på läpparna och under naglarna
  • Hosta som påverkar andningen negativt (hosta hos barn)
  • Pipande ljud vid andning

Ofta har barn som smittas av RS-viruset en slemmig hosta som är värst efter att barnet har sovit eftersom slemmet då har samlats i nedre luftvägarna. Blir sjukdomen allvarligare och ditt barn får vätskebrist så ska du också genast söka vård. Tecken på vätskebrist är slöhet, minskad urinproduktion samt viktnedgång. Minst två tunga kissblöjor ska bytas per dygn.

Hur smittar RS-virus?

I Sverige har vi RS-virus utbrott varje år och värst är det på vinterhalvåret mellan oktober och april månad. Inkubationstiden för en RS-virusinfektion är tre till sex dygn. För att vara säker gör läkare en undersökning där prover tas på barnets snor i näsan. De flesta infektioner av RS-virus hos barn läker ut på 1-2 veckor.

Främst smittar RS-virus barn genom fysisk kontakt. Detta kan vara när man rör vid, pussar eller kramar en person som är sjuk. Viruset kan även smitta genom s.k. droppsmitta via hostningar och nysningar. Vid hosta och nysningar kommer det ut miljontals mikroskopiska salivdroppar som alla innehåller RS-virus och alla kan smitta inom 1-2 meter från den som nyser. Tänk därför på att hosta och nysa i armhålan om du är dålig samt att tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Läs mer om hosta hos barn.

RS-viruset kan förbli smittsamt upp till sex timmar på kläder och hårda ytor som bord och handtag. Störst risk att drabbas av en svår infektion är de barn som föds mycket för tidigt, de som har en kronisk lungsjukdom, nedsatt immunförsvar eller hjärtfel.

Läs även: Amning när barnet är förkylt

När barnet har smittats av RS-virus

Om ditt barn har drabbats av RS-virus så är det viktigt att ge extra vätska och näring så att barnet inte får vätske- eller näringsbrist. Infektioner gör att kroppen kräver mer vätska och näring. Om barnet är täppt i näsan så är det även fördelaktigt att köpa något som kan lindra nästäppan. Rådfråga på Apoteket eller fråga din läkare.

Läs även: Omvårdnad när barn är sjuka

Behandling vid RS-virusinfektion

Om man har konstaterat att ditt barn drabbats av RS-virus så kan man få hjälp. På sjukhuset kan de hjälpa till att få bort slem ur luftvägarna, ge extra syrgas, näring och vätska. RS-virus är den vanligaste orsaken till sjukhusvård på grund av infektion för barn mellan tre och nio månader.  Endast 1-2 procent av alla spädbarn som drabbas av RS-virus behöver dock vårdas på sjukhus. Ofta räcker det att tänka på att ge barnet extra vätska och vid behov ge näsdroppar eller koksaltlösning för att lätta på nästäppan.

Ge barnet mycket att dricka när det har en RS-virusinfektion. Fortsätt att amma eller ge ersättning även om barnet är sjukt (läs: amning när barnet är förkylt). Du kan behöva ge barnet bröstet eller flaskan oftare än vanligt när barnet är sjukt för att säkerställa att barnet får i sig tillräckligt med vätska och näring. Rådfråga på Apoteket för bästa hjälp.

När barnet ska sova kan det vara bra att höja huvudändan på sängen genom att till exempel lägga tjocka böcker under sängbenen eller bädda med extra kuddar under madrassen. Om barnet sover med huvudet högt minskar svullnaden i näsans slemhinnor och det blir lättare att andas.

Mer om: Feber hos barn

Hur undviker du RS-virus?

RS-virus väcker mycket oro för många nyblivna föräldrar under förkylningstider. Mest utsatta för RS-viruset är spädbarn upp till sex månader. Orsaken till detta är att de har små luftvägar. De är även mer känsliga för nästäppa eftersom de då inte klarar av att äta och blir trötta.

För att undvika att ditt barn smittas av RS-virus så ska man undvika att umgås med folk när de är förkylda. Det kan även vara bra att inte låta barnet vara med när man vistas i stora folkmassor. Använd sunt förnuft. Det går inte att isolera sig, men man kan undvika att gå och handla i stora varuhus under lönehelgen. Undvik även att ta med de minsta barnen på barnkalas, till förskolan eller till lekland där risken är större att smittas. RS-virus flyger dock inte i luften om inte någon nyser eller hostar, så på en glesbefolkad plats såsom på en buss eller på ett vanligt café eller bibliotek är risken för smitta liten.

Det finns inget vaccin mot RS virus, men sedan ett par år tillbaka finns det ett immunoprofylax, ett läkemedel som innehåller färdiga antikroppar mot viruset. Det ges i förebyggande syfte till de barn som löper särskilt stor risk att bli svårt sjuka. En genomgången RS-virusinfektion ger dock endast ett mycket kortvarigt skydd. Risken för att drabbas av en ny infektion är därför hög. Maternella antikroppar skyddar inte.

Viruset kan överleva upp till ett halvt dygn på hårda ytor, men tvättas lätt bort med hjälp av tvål och vatten. Det är bra om barnen vistas utomhus så mycket som möjligt eftersom viruset har svårare att spridas ute i kylan.

I en familj med flera barn är det nästan oundvikligt att någon blir förkyld och då är det svårt att hindra att även de minsta drabbas. Det man får tänka på är att hosta och nysa i armen, så att bakterierna inte sprids i luften. Tvätta även alltid händerna ordentligt innan man tar i barnet. Använd både tvål och vatten. Det är dock väldigt svårt att förhindra RS-virus inom familjen.

Läs även: Små barn och feber

RS virus barn, förkylningsvirus.
Källa RS-virus; sahlgrenska.se, Smittskyddsinstitutet, vårdguiden, abbott.se, 1177.se

De som läst avsnittet om RS virus hos barn läste även om feberkramper samt om reglerna för vab – vård av sjukt barn.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

barn flicka langd

Längdkurva flickor 0-12 månader

Längdkurva för flickor 0 till 12 månader. Hur lång är vanligtvis en tjej när hon föds och hur växer hon fram till hon fyller 1 år? Här får du statistik på hur långa tjejer vanligtvis är vid olika tidpunkter under det första året. Längdkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
missfall efter

Efter missfall

Efter missfall. När kan man bli gravid eller ha samlag efter missfall? Hur vet man när man kan bli gravid efter ett missfall? Vad händer i kroppen efter ett missfall?

Läs artikeln »
Råmjölk gravid bebis

Råmjölk

Råmjölk är den bröstmjölk som bildas redan under graviditeten och som kommer i början av amningen. Mjölkens sammansättning är anpassat efter det nyfödda barnets behov. Råmjölken är ofta kletig och genomskinlig till gul i färgen.

Läs artikeln »
behandling infertilitet

Behandling vid infertilitet

Behandlingen vid infertilitet är personlig och den anpassas efter just er. Normalt talar man om fyra olika möjligheter för er som har svårt att bli gravida. Behandlingarna inkluderar hormonbehandling, IVF, donation och mycket mer.

Läs artikeln »
kostbarn712

Smakportioner bebis

Smakportioner kan man börja med runt 4-6 månaders ålder. De första smakportionerna brukar bestå av kokt mosad potatis eller andra rotfrukter. Fortsätt att amma i början när du introducerar smakportioner till barnet.

Läs artikeln »
toxoplasma

Toxoplasma / toxoplasmos

Vad händer om du smittas av Toxoplasma under graviditeten och du drabbas av Toxoplasmos? Hur stor sannolikhet är det och hur många som är gravida drabbas? Här får du alla fakta du behöver veta om Toxoplasma när du är gravid. 

Läs artikeln »
förlossningsdepression

Förlossningsdepression

Varför drabbas man av Förlossningsdepression? Hur hittar du tecken och symptom på att du har drabbats? Runt 10% av alla kvinnor drabbas av en förlossningsdepression som varar i mer än två veckor. Att vara nedstämd eller att lida av en depression i samband med förlossningen är inte ovanligt. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.