vab

VAB – vård av sjukt barn

Vid VAB så ska detta anmälas till Försäkringskassan. VAB står för vård av sjukt barn, vilket ger dig som förälder rätt till ersättning. Vi förklarar reglerna och ger dig tips för att det ska bli så enkelt som möjligt när du vabbar. 

Vab – tips och regler när du måste vabba

Begreppet ”vård av sjukt barn” förkortas ofta för ”vab”. När man avstår från att arbeta för att vara hemma och ta hand om ett sjukt barn, vabbar, har man rätt till tillfällig föräldrapenning. När du är hemma för vård av sjukt barn så måste du ansöka om vab för att få ut dina pengar. Detta måste göras senast 90 dagar efter första vab-dagen.

Om ditt barn är sjukt, eller om den som brukar ta hand om ditt barn är sjukt eller om du besöker läkare samt barnavårdscentral med ditt barn så kan du få tillfällig föräldrapenning. Däremot så har du ingen rätt till tillfällig föräldrapenning när anledningen till att du behöver vara hemma för vab är att förskolan eller skolan är stängd. Tänk på att om du tjänar över 7,5 prisbasbelopp så får du mindre pengar om du är hemma på grund av vård av sjukt barn än när du är föräldraledig och får föräldrapenning. Läs mer om föräldrapenning och föräldraledighet.

I denna artikel kan du läsa om:

 • vem som har rätt till vab?
 • hur mycket ersättning du får
 • hur länge du kan vabba
 • hur ansöker du om vab?
 • vad händer om du blir sjuk vid vab?

OBS! tänk på att två personer inte kan få ersättning för samma barn och tid.

Hur gör du om du måste vabba?

Om du ska vara hemma för vård av sjukt barn så behöver du inte göra något förrän barnet är friskt igen. Tidigare var du tvungen att skicka in en anmälan om vab den första dagen du stannade hemma från ditt arbete. Reglerna ändrades dock den 1 januari 2019 och du behöver nu endast ansöka om vab när barnet är åter på förskola eller skola.

När du börjat arbeta igen efter en period av ”vab” så begär du ersättning i form av tillfällig föräldrapenning för de dagar du avstått från att arbeta. Är ni flera personer som vabbat så ansöker ni om ersättning för de dagar som just ni varit hemma.

Ansökan om vab måste göras senast 90 dagar efter din första vab-dag. Detta kan du göra direkt på försäkringskassans hemsida.

Om barnet som du vabbar för är sjukt eller smittat längre än 7 dagar (från den åttonde sjukdomsdagen) så måste du skicka ett intyg från en läkare eller sjuksköterska. Även de dagar du inte tar ut ersättning för vab, exempelvis lördagar och söndagar, räknas in i sjukdomsperioden. Läkarintyget vid vab skickar du till:

Försäkringskassans inläsningscentral
839 88 Östersund

Fakta -Vård av sjukt barn:

Mest hemma för vård av sjukt barn är föräldrar till tvååringar. Detta beror såklart på att barnen nu kommit in i förskoleåldern då förkylningar och maginfluensa kommer som ett brev på posten. De minsta barnen har vanligen 6-7 infektioner per år, vilket sedan minskar vid två till tre års ålder. När barnet är 1 år stannar föräldrarna hemma i snitt 8 dagar per år.

Hur räknar man ut hur mycket ersättning man får när man vabbar

Det är inte helt självklart hur man räknar ut den ersättning man får när man vabbar (föräldrapenning). Enkelt kan man uttrycka det som att ersättningen för vab är lite mindre än 80% av din vanliga inkomst.

För dig som vill räkna ut din vab-ersättning har vi försökt att göra det enkelt för dig genom att du kan följa denna lathund i två enkla steg.

Dela det antal timmar som du varit hemma på grund av vård av sjukt barn med det antal timmar som du skulle ha arbetat. Exembelvis: Jessica skulle ha arbetat 6 timmar man var hemma och vabbade 4 timmar. 4/6 = 0,66, vilket betyder att Jessica varit hemma 66% av sin arbetstid.

0% – 12,4% = 0
12,5% – 24% = 1/8
25% – 49% = 1/4
50% – 74% = halv
75% – 99% = 3/4
100% = hel

Jessica kan således ansöka om halv föräldrapenning för tiden som han vabbat.

Svar på vanliga frågor om VAB

Här svarar vi på den vanligaste frågorna om vab:

Hur många dagar kan jag vabba?

Du kan få ersättning för vab i maximalt 120 dagar per år. De sista 60 dagarna kan du endast få ersättning för om barnet är sjukt och inte om barnets ordinarie vårdare är sjuk.

Hur mycket pengar får jag?

Ersättningen för vab är normalt lite mindre än 80% av din vanliga inkomst.

När får jag pengarna?

Om du ansöker om vab senaste den 15e kommer pengarna den 25e samma månad. Om du ansöker efter detta så kommer pengarna först månaden därefter. Undantag kan ske om dina uppgifter inte är fullständiga och om Försäkringskassan behöver få in kompletterande uppgifter.

Kan vi dela på vabbdagarna?

Om ni är flera som vabbar för barnet så kan ni dela på vabbdagarna.

Kan jag vabba en halv dag?

Ja, du kan vabba 75%, 50%, 25% eller 12,5% av en dag.

Vem kan får ersättning för vab?

Enligt försäkringskassan så kan den få ersättning för vab som uppfyller nedan krav:

 • från det att barnet är 8 månader, till och med dagen innan barnet fyller 12 år.
 • om du stannar hemma från jobbet eller går miste om a-kassa för att du ska ta hand om ett sjukt barn.
 • om du följer med barnet till läkare, barnavårdscentral, tandläkare, barn- och ungdomspsykiatri
 • om du är hemma med barnet för att den ordinarie vårdaren är sjuk.
 •  om du deltar i en kurs som ordnas av en sjukvårdshuvudman för att du ska lära dig att sköta ditt barn.
 • om du är försäkrad i Sverige.
 • om barnet bor i Sverige eller inom EU/EES eller Schweiz.

Kan någon annan än föräldrarna vabba?

Det är lite olika regler och förutsättningar beroende på vem som ska vabba, vilket även påverkar hur ansökningen genomförs.

Om någon av dessa personer ska vabba så görs ansökan på samma sätt som när någon av föräldrarna vabbar för barnet:

 • Den som bor tillsammans med en förälder
 • Familjehemsförälder (tidigare kallad fosterförälder)
 • Blivande adoptivföräldrar
 • Den som tidigare varit gift med, eller har eller har haft barn med föräldern
 • Någon annan person som har den rättsliga vårdnaden om barnet.

Om ni vill att någon annan person än ovanstående ska kunna vabba för barnet så ringer du till försäkringskassan och registrerar ett samband mellan barnet och den personen.

Om du är föräldraledig och blir sjuk

Om du orkar att vårda barnet trots sjukdom så fortsätter du att ta ut föräldrapenning som vanligt. Om du däremot inte orkar ta hand om barnet ska du kontakta försäkringskassan och byta ut din föräldrapenning mot sjukpenning. Är barnet yngre än 8 månader kan den andra föräldern ta ut föräldrapenning. Om barnet är över 8 månader kan den andra föräldern eller en annan person som avstår från arbete för att vårda barnet, begära ersättning för vab.

Kan jag ta ut vab under semestern?

Du kan vabba när du har semiter, men det kräver då att du avbryter din semester och byter semesterdagar mot ersättning för VAB. Det går dock bara att göra om ni semestrar i Sverige eller i ett annat EU-land och om din arbetsgivare godkänner det.

De som läst avsnittet om vab läste även mer om RS-virus hos barnföräldraledighet och om föräldrapenning.

Dela artikeln

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Färga håret gravid

Färga håret gravid

Det finns ingen forskning som med säkerhet säger att det är farligt att färga håret under graviditeten. Det finns dock heller ingen forskning som kan säg att det är helt säkert.

Läs artikeln »
kostbarn712

Smakportioner och mat

Smakportioner kan man börja med runt 6 månaders ålder. De första smakportionerna brukar bestå av kokt mosad potatis eller andra rotfrukter. Fortsätt gärna att amma i början när du introducerar smakportioner till barnet. Här hittar du information om barnets matvanor mellan 6-12 månaders ålder.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
barn horsel

Barns hörsel

Barn lär sig språk genom att lyssna på vuxna när de pratar. Har barn nedsatt hörsel kan detta därför leda till att barnet får svårare att lära sig att prata. Barns hörsel testas regelbundet vid kontroller genom BVC.

Läs artikeln »
kost

Kost & hälsa

Vad ska du äta när du är gravid? Vad ska ditt nyfödda barn äta? Hur mycket ska ditt barn äta? Här läser du mer om ditt och barnets kost under graviditeten samt det första levnadsåret.

Läs artikeln »
traning under graviditeten vecka for vecka

Träning vecka för vecka

Hur ska man träna under olika veckor när man är gravid? Skiljer sig träningen åt från vecka till vecka när man är gravid? När kan man göra vilka träningsmoment när man är gravid?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.