barnvard

Vård av barnet

Skötsel av det nyfödda barnet - Vård av barn. Efter förlossningen är det mycket man ska känna till kring hur barnet skall skötas, vårdas och tagas om hand. Hur klipper man naglarna på barnet? Hur och när ska man bada barnet? Måste barnets hud vårdas? Vad är ett storkbett?

Daglig skötsel av ditt barn – så gör du

Hur man ska sköta om och ta hand om ett barn är inte självklart. Under förlossning hittar du ett avsnitt om vad som händer efter förlossningen och här nedan hittar du ytterligare information om hur man sköter om det nyfödda barnet.

Det är viktigt att man sköter om barnet på rätt sätt. Bada regelbundet och torka noggrant. Byt blöja ofta och var uppmärksam på utslag och röd hud.

Tvätta och vårda barnet

Du bör inte bada barnet varje dag, men de dagar då du inte badar barnet bör du istället tvätta av barnet. När du tvättar barnet så börja med ögonen. Tvätta med en mjuk och fuktig trasa, utifrån och in. Fortsätt sedan med ansiktet. Är barnet väldigt smutsigt och om detta inte går bort med endast vatten så prova med lite barnolja på en tvättlapp. Funkar inte detta heller så prova med en mild barntvål. Barnets hårbotten ska du endast tvätta försiktigt med en öppen hand. Öronen ska du rengöra när det behövs, ett par gånger i veckan, men tänk på att bara tvätta ytterörat. Använd inte örontopps på små barn.

Barn omvårdnad

Naglarna hos små barn

Naglarnas längd bör du hålla koll på då barnet lätt river sig själv om naglarna är för långa. Om de fortfarande sitter fast i huden så bör du försiktigt riva av dem. När sedan naglarna blivit hårdare, vid cirka en månads ålders, så klipper du istället av dem med en barnnagelsax.

Bada barnet

Alla barn gillar inte att bada. Ta det lugnt, det är inte bråttom att bada och det räcker mer än väl att göra det en till ett par gånger i veckan. Vattnets temperatur bör vara tunt kroppstemperaturen, dvs 37 grader. Känner man med handen så kan mat bli lurad så använd armbågen när du känner av vattnets temperatur. Känns det behagligt så är det lagom. För att vara på den säkra sidan bör du köpa en badtermometer. I början kan det vara bra att hälla i några droppar barnolja i badvattnet så att barnets hud inte blir torr.

Du bör vänta med att bada tillsammans med barnet till dess att barnets navel läkt helt och hållet vilket det brukar göra under de två första veckorna. Är du barnets mamma bör du vänta att bada över huvud taget till dess att du läkt i underlivet och att avslaget har upphört helt. Det brukar vara okej efter cirka två månader men rådfråga din läkare eller BVC sköterska. Väl i badet är det viktigt att hålla ordentligt i barnet. Håll huvudet i ett fast grepp genom att lägga den ena armen under barnets nacke och rygg samt ta tag i barnets överarm.

Läs mer: Tips när du ska bada din bebis

Hudvård på nyfödd bebis

På en nyfödd bebis så blir huden lätt irriterad. Det är därför viktigt att varje dag undersöka och tvätta av barnet i alla dess hudveck. Titta under armarna, i halsvecken under hakan, bakom öronen och i ljumskarna. Dessa områden blir lätt varma och lite fuktiga vilket kan leda till irritation eller utslag. När du tvättar bör du använda en mjuk tvättlapp fuktad med vatten. Avsluta med att badda torrt. Om irritation har uppstått brukar det snabbt läka om man tvättar rent, baddar torrt och sedan låter området luftas.

Överdriv inte tvättandet, lagom är bäst, och använd i början bara vatten. Lite längre fram kan du komplettera med en mild barntvål eller att rengöra huden med olja. Bada barnet behöver du bara göra någon gång i veckan, men det är inte skadligt att göra det oftare om barnets hud inte blir torr.

Huden på ett nyfött barn ser ofta lite torr ut och det är inte ovanligt att den flagar och fjällar. Detta försvinner av sig själv efter några veckor är inget man normalt behöver behandla. Vid irritation och utslag bör du dock rådfråga läkare eller BVC sköterska.

Läs även: Så tvättar du naveln på en nyfödd

Storkbett hos barn

Storkbett är röda märken som består av en samling små, ytliga blodkärl som inte är upphöjda. Detta är inget farligt och det försvinner med tiden av sig själv. Storkbett sitter antingen på pannan, på ögonlocket eller i nacken. I nacken kan de finnas kvar i flera år, men i övrigt försvinner de normalt under det första levnadsåret. Läs mer: Storkbett

Torsk hos barn

Väldigt ofta så får små barn en svampinfektion som kallas för Torsk. Detta visar sig som en vitgulaktig beläggning på tungan, gommen och/eller kindernas insida. Torsk är i sig inte farligt men kan göra det besvärligt för barnet att äta. Du förebygger uppkomsten av Torsk genom att hålla nappar och nappflaskor rena. Skölj därför dem regelbundet och koka dem eller byta ut dem när det behövs.

Läs även: Varför är bajset grönt?

Stjärten & könsorganet hos barnet

Ett litet barn bajsar flera gånger per dag och utsätts därför för stora påfrestningar av urin och avföring. Byt därför blöja regelbundet och tvätta av med vatten samt med tvål eller olja om det behövs. Har barnet bajsat finns det, om man inte byter blöja så snabbt som möjligt, en risk för att huden blir röd och irriterad (läs mer om blöjeksem).

Har du fått en flicka, är det viktigt att du tvättar framifrån och bak för att inte få in bakterier i urinröret. Har det kommit in avföring innanför barnets blygdläppar är det bra att tvätta av försiktigt med en mjuk tvättlapp, fuktad med vatten. På pojkar ska man inte försöka dra tillbaka förhuden på nyfödda pojkar, då detta oftast inte är möjligt.

Salva och puder ska man inte använda i förebyggande syfte. Först om du märker att huden blivit irriterad kan detta vara lämpligt, då det hjälper huden att läka snabbare. Låt även barnet ligga utan blöja så ofta som möjligt så att området som är irriterat får en chans att luftas. Bra salvor kan du köpa på apoteket.

De som gillade avsnittet om vård av barnet och daglig skötsel läste även mer om blöjanvändningtiden efter förlossningen och om vad du och barnet ska äta efter förlossningen?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Mjölktänder

Mjölktänder

Varför heter det egentligen mjölktänder och när får respektive tappar barn mjölktänder? Totalt sätt har barn 20 mjölktänder och den mjölktand de tappar först är den i den nedre framkäken. 

Läs artikeln »
gravidyoga

Gravidyoga

Gravidyoga är en bra träningsform när man är gravid som har flera fördelar för både dig och ditt barn. Flera program och övningar för dig som vill träna gravidyoga hemma. Yoga för gravida passar både nybörjare och de som har erfarenhet av träning sedan tidigare.

Läs artikeln »
trippeltest

Trippeltest

Ett trippeltest erbjuds som ett alternativ till KUB-testet. Trippeltestet är en kombination av blodprov och ett snabbt ultraljud. Vad får man då för svar efter ett trippeltest?

Läs artikeln »

Hälsokontroll med fertilitetsprofil

Genom att genomgå en fertilitetsprofil kan par få en bättre förståelse för deras reproduktiva hälsa och identifiera eventuella problem som kan påverka deras förmåga att bli gravid. Om det upptäcks några problem, kan läkaren rekommendera behandlingar eller andra åtgärder för att hjälpa paret att bli gravid.

Läs artikeln »
Alvedon Gravid

Alvedon gravid

Man kan ta Alvedon när man är gravid. Idag rekommenderar man Alvedon för att lindra smärta när man är gravid, men man ska inte ta det för ofta. Läkemedelsverket säger följande om Alvedon under graviditeten. 

Läs artikeln »
fertilitetsutredning

Fertilitetsutredning, hur går det till?

Fertilitetsutredning. Ofta inleds en utredning av fertiliteten med ett besök hos läkare. Ett antal tester kommer att genomföras i fertilitetsutredningen. Både kvinnan och mannen utreds för att man ska kunna fastställa orsaken till varför ni inte blir gravida.

Läs artikeln »
amningshjarna

Amningshjärna

Amningshjärna. Amningshjärna är inte en riktig diagnos utan snarare ett myntat uttryck som växt sig starkt på senare år. Orden amningshjärna kommer ifrån att man under vissa perioder när man ammar känner sig otroligt trött och förvirrad. Man kan då göra galna saker som inte är i närheten av ett normalt beteende. Man säger då att man har en amningshjärna.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.