trippeltest

Trippeltest

Ett trippeltest erbjuds som ett alternativ till KUB-testet. Trippeltestet är en kombination av blodprov och ett snabbt ultraljud. Vad får man då för svar efter ett trippeltest?

Trippeltestet anger sannolikheten för kromosomavvikelser

Ett trippeltest erbjuds som ett alternativ till KUB-testet och används främst när det är försent att göra en KUB. Trippeltest görs i de fall graviditeten har gått längre än graviditetsvecka 13+6.

Trippeltestet är mer pålitligt än om man utgår enbart från den gravida kvinnans ålder. Det är dock inte riktigt lika pålitligt som KUB.

Läs även: Fakta om KUB

Vad är ett trippeltest?

Trippeltest

Trippeltest är ett blodprov som tas i armen på den gravida kvinnan. Genom att mäta förekomsten av olika ämnen i den gravida kvinnans blod kan man tillsammans med kvinnans ålder beräkna hur stor sannolikheten är att hon bär på ett foster med Downs syndrom eller Edwards syndrom. Ett trippeltest mäter tre serummarkörer (AFP, hCG och okonjungerat östriol oE3) i kvinnans blod. Ofta kombinerar man trippeltestet med ett ultraljud (mer om ultraljud).

När görs ett trippeltest?

Ett blodprov kan göras i vecka 14-22, vanligtvis görs det i vecka 15. Undersökningen är över på fem till tio minuter och provsvar ges inom några dagar. Om testet påvisar en förhöjd risk för någon sjukdom erbjuds fostervattenprov.

Testet är mer pålitligt än om man utgår enbart från den gravida kvinnans ålder. Det är dock inte riktigt lika pålitligt som KUB. Testet kan inte användas om graviditeten uppkommit efter hormonstimulering eller om det är en tvillinggraviditet.

Resultat och svar från trippeltest

Vad får man då för svar efter ett trippeltest? Det svar eller resultat man får är en sannolikhetssiffra för sannolikheten för Downs syndrom eller Edwards syndrom. Detta kan exempelvis vara 1 av 100. Detta betyder att det är en chans av hundra att barnet kommer att vara sjukt, medan de andra 99 kan förväntas vara friska.

Resultatet från provet kommer nästan alltid inom en vecka och lämnas till dig per telefon. Om sannolikheten för kromosomavvikelse är lägre än 1 av 400 betyder det att sannolikheten är så liten att det inte är medicinskt motiverat med ytterligare undersökning och fostervattenprov erbjuds då inte. Detta svar lämnas av barnmorska. Om sannolikheten är högre så finns det en liten misstanke om att det kan förekomma en kromosomavvikelse. Du erbjuds då att gå vidare med ett fostervattenprov. Valet är helt och hållet ditt och trippeltestet ger dig inte något konkret svar, utan det är endast ett underlag för ställningstagande om huruvida du vill gå vidare eller inte.

Källa Trippeltest: 1177, Fosterdiagnostik – västra götalandsregionen, svar från barnmorskor.

Mer om: Fostervattenprov

De som läst avsnittet om trippelest läste även mer om KUB-test, NIPT-test samt om fostervattensprov.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

prematur neonatalavdelning

Neonatalavdelning

Neonatalavdelningen vårdar prematura barn. I denna artikel går vi igenom allt som rör en neonatalavdelning, allt om NIDCAP-metoden, Kängurumetoden och mycket mer.

Läs artikeln »
amning

Amma – 21 tips när du ska amma

Amma är bra för både barn och mamma men det är inte alltid så lätt. Vi har tagit fram 21 amningstips som hjälper dig när du ska amma. Vårt allra bästa tips är att slappna av och att låta det ta tid. Att amma är något som ska vara mer än bara en matstund. 

Läs artikeln »
Nattljusolja gravid

Nattljusolja gravid

Nattljusolja är ett växtbaserat kosttillskott som sägs kunna påskynda och underlätta en förlossning. Man ska vara medveten om att saknas säker forskning kring hur nattljusolja påverkar foster och den gravida kvinnan. 

Läs artikeln »
Eftervärkar

Eftervärkar

Många upplever eftervärkar under de första dagarna efter förlossningen. Eftervärkar känns ofta som kraftig mens och är ett tecken på att kroppen återhämtar sig. Du kan lindra eftervärkar med smärtlindrande eller värme.

Läs artikeln »
Missfall

Missfall

Missfall. Vad är orsaken till ett missfall och vem är sannolik att drabbas? Hur kan man minimera risken för missfall? Vilka symptom ska man leta efter? Ett missfall kan ta hårt på dig som person och upprepade missfall kan göra det svårt att slappna av.

Läs artikeln »
ofrivillig barnloshet

Ofrivillig barnlöshet

Försöker du bli gravid utan framgång? Har du försökt att bli gravid under 12 månader så har du rätt att få hjälp. Ofrivillig barnlöshet i Sverige anses vara fog för prioriterad vård. Vill du bli gravid men inte lyckas, så ska du se vad som gäller i ditt landsting.

Läs artikeln »
Tidigt missfall

Tidigt missfall

Tidigt missfall är något som det inte finns så mycket statistik på. Anledningen är att ett tidigt missfall normalt händer redan innan man vet att man är gravid. De flesta tidiga missfall inträffar innan graviditetsvecka 12. Under den första trimestern inträffar hela 80% av alla missfall. 

Läs artikeln »
Sex under graviditeten

Sex under graviditeten

Fakta om sex under graviditeten. Kan du ha sex när du är gravid eller kan det skada barnet? Det är inte farligt att ha sex när man är gravid. Här kan du läsa om allt som handlar om att vara gravid och ha sex.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.