vill inte amma

Min bebis vill inte amma

Vad gör man när barnet inte vill amma? Här har du 20 tips när barnet amningsvägrar eller amningsstrejkar. Om barnet inte vill amma så kan det bero på flera olika anledningar. Vi ger dig tips och råd när din bebis inte vill amma.

När amningen inte fungerar

En del barn amningsvägrar, vilket bland även kallas att amningsstrejka. Som förälder kan detta vara oerhört frustrerande och jobbigt. När barnet vänder bort huvudet är det lätt att ta detta som en personlig förlust. Samtidigt oroar man sig som förälder för att barnet inte ska få i sig tillräckligt med mat och näring.

Anledningen till varför ett nyfött barn inte vill amma varierar mycket från barn till barn. Det kan exempelvis bero på att barnet är sjukt, att det har smärta i öron eller mun eller att barnet av någon annan anledning inte mår bra. Misstänker du detta så ska du genast kontakta vården. Andra orsaker kan vara att barnet är mätt, att det inte kommer någon mjölk eller att barnet är brösträdd.

Längre ner hittar du bland annat 20 tips när barnet inte vill ta bröstet.

När din bebis inte vill amma

Vid amningsvägran är det lätt att man som mamma stressar upp sig. Risken är dock att barnet känner av din stress vilket gör det än svårare att amma. Om din bebis inte vill amma så kan det vara bra att tänka på att alla barn är olika. Vissa barn vill vakna först medan andra vill amma direkt när de vaknar. Här måste du som förälder lära känna ditt barn.

Är ni mer än en vuxen som tar hand om barnet kan det vara bra att ni alla hjälps åt att titta efter barnets hungersignaler och på det sättet lära sig barnets tidiga tecken på att vilja amma. Ett barn som skriker av hunger eller annan anledning är ofta svårt att amma. Försök då att lugna barnet innan amningen och försök först när barnet är lugnt.

Läs även: 13 tips för att öka mjölkproduktionen

Tecken på att barnet vill amma

Om du har problem med att barnet inte vill amma så kan det vara att du missar tecknen på att barnet faktiskt vill äta. Försök att vara observant på nedan tecken och erbjud barnet bröstet så tidigt som möjligt.

 • Barnet börjar tidigt att söka mat med sina läppar och öppnar munnen stort.
 • Ofta för ett hungrigt barn sina händer till munnen och suger och tuggar på dem.
 • Tydliga tecken på att barnet är hungrigt är att det vrider huvudet fram och tillbaka åt sidorna, gör sugrörelser med tungan och ger ifrån sig små ljud.
 • Sena tecken är att barnet blir oroligt, ger allt högre ljud ifrån sig, blir röd i ansiktet och börjar till slut att gråta.

Lär även: 21 amningstips.

Vad ska jag göra om mitt barn inte vill ta bröstet?

Vissa barn tappar under perioder intresset för amningen. Detta kan inträffa vid olika tillfällen redan efter ett par veckor och ibland efter ett par månader. Få inte panik utan fortsätta att erbjuda bröstet. De flesta barn kommer att vilja fortsätta med amningen igen. Om de börjat äta fast föda så kan dock vissa barn föredra det framför bröstet. Det kan då vara dags att fundera på om du ska avsluta amningen.

När barnet inte vill ta bröstet och amningsvägrar är det lätt att fundera på om barnet får i sig tillräckligt med mat. Bästa beviset på detta är avföring och vikt. Kissar och bajsar barnet regelbundet? I så fall vet du att barnet faktiskt äter. Går barnet upp i vikt? Så länge barnet följer sin viktkurva är det ingen fara. Är du orolig så prata med din barnmorska om att du vill komma in och göra en extra vägning och mätning (väg dock inte barnet för ofta, då det orsakar mer oro än trygghet). Här nedanför hittar du 20 tips när ditt barn inte vill amma.

Om du känner dig osäker på amningen så erbjuder vi en gratis amningskurs online om allt som rör amning. Du hittar kursen här.

20 Tips när barnet amningsvägrar

 1. Försök att hålla amningsstunden lugn och stressfri, särskilt under de första veckorna innan amningen är etablerad. Stäng gärna av mobilen och se till så att eventuella syskon är sysselsatta.
 2. Gå tillbaka från början och få barnet att tycka om att vara vid bröstet. Lägg dig tillsammans med barnet och var mycket hud mot hud. Låt sedan barnet utforska omgivningen i sin egen takt. Hjälp barnet lite på traven om det behövs.
 3. Om barnet lätt blir stört så kan ett bra tips vid amningsvägran vara att amma i ett mörkt rum.
 4. Stress kan minska mjölkproduktionen. Se därför till så att du får vila och sova ut i den utsträckning du behöver.
 5. Om det känns stressigt så ta en paus. Vänta en kvart och försök sedan igen. Tvina aldrig barnet utan låt det ta tid.
 6. Sitt bekvämt när du ammar så att du vilar musklerna i armar och överkropp. Har du svårt att hitta rätt position kan det vara värt att testa att amma med en amningskudde.
 7. Är barnet täppt i näsan så kan det vara en anledning till varför barnet inte vill ta bröstet. Försök att rensa näsan innan amning och se om det kan hjälpa. En Näsfrida kan göra jobbet enklare.
 8. Amma i badkaret eller i duschen. Känslan av varmt vatten mot huden kan få barnet att slappna av och komma till ro vid bröstet.
 9. Försök att amma barnet när det sover. För in bröstvårtan mot näsa och överläpp, så börjar många barn per automatik att amma. Troligtvis somnar barnet om ammandes.
 10. Håll barnet nära och vänt mot dig. Tänk också på att föra barnet till bröstet och inte bröstet till barnet.

Läs även: Lider din bebis av kvällsoro?

 1. Barn är olika. Vissa barn vill amma direkt när det vaknar, medan andra vill vänta. Prova vad som passar just ditt barn.
 2. Är amningsvägran väldigt temporär och plötslig så kanske den kan bero på att barnet behöver rapa eller bajsa. Även för vuxna är aptiten sänkt vid dessa behov.
 3. Prova att amma i olika ställningar. Många ammar med barnet diagonalt över kroppen, men för vissa funkar det bättre när mamman ligger på rygg, s.k. tillbakalutad amning.
 4. Testa att gå omkring medan du ammar.
 5. Distrahera barnet medan du ammar. Ibland kan ett syskon som leker fint i bakgrunden fungera fint eller också kan det fungera med TVn. Syftet är att barnet blick ska fästas vid något annat så att amningen kan smygas in.
 6. Tänk på att du som mamma ”luktar” mat. Detta kan göra att det är svårt för dig att lugna ett hungrigt barn. Pröva att ta hjälp av din partner eller annan person som inte har mjölk i brösten. När barnet är lugnt, kan du ta över och direkt erbjuda bröstet.
 7. Fundera två gånger innan du testar med nappflaska. Det kan vara en lättnad att se att barnet äter, men det kan också innebära att barnet sedan tvärvägrar bröstet totalt.
 8. Starka lukter såsom parfym kan få barnet att vägra ta bröstet. Lika så en förändrad smak på mjölken. Detta kan inträffa exempelvis vid menstruation.
 9. Hjälp barnet på traven genom att klämma ut en droppe mjölk på bröstvårtan. Detta kan göra det extra lockande att ta bröstet.
 10. För vissa kan det kännas lättare att ha barnet i en bärsjal när man ammar. På detta sätt fixeras barnet och hålls lättare i rätt position.

Vill inte ditt barn amma så bör du kontakta din barnmorska för tips kring att amma. Även inom vården så erbjuds det idag amningshjälp.

De som läst avsnittet om amningsvägran och barn som inte vill ta bröstet läste även mer om att sluta amma samt avsnittet om barnets kost 0-6 månader och om barnets kost 7-12 månader.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

fostervatten

Fostervatten

Fostervattnet finns för att på olika sätt skydda barnet. Om mängden fostervatten är för liten eller för stor, så kan detta vara negativt för fostret. Mängden fostervatten varierar under graviditen och det byts ut flera gånger om dagen. Vad händer då om det är för mycket eller för lite fostervatten? I denna artikeln reder vi ut allt om fostervatten.

Läs artikeln »
livmodern

Livmodern, där livet växer

Livmodern. Allt om livmoderns placering och funktion när du är gravid. Vet du var livmodern sitter? Vet du vilken roll livmodern har under graviditeten? Varför orsaker livmodern smärta under graviditeten?

Läs artikeln »
katt gravid

Gravid och katt

Katt innebär en risk när man är gravid. Man måste dock inte göra sig av med sin katt bara för att man är gravid. Toxoplasmainfektion smittar främst när man rensar kattlådan. Om man är gravid och smittas så kan infektionen leda till missfall eller skador på fostret.

Läs artikeln »
tvillingar vill ha

Vill du ha tvillingar?

Vill du ha tvillingar? Om du väldigt gärna vill ha tvillingar så visar vetenskapen att det finns ett par sätt som ökar sannolikheten för att du ska få tvillingar. Följ dessa tips så är chansen större att du föder tvillingar.

Läs artikeln »
traning under graviditeten vecka for vecka

Träning vecka för vecka

Hur ska man träna under olika veckor när man är gravid? Skiljer sig träningen åt från vecka till vecka när man är gravid? När kan man göra vilka träningsmoment när man är gravid?

Läs artikeln »
hemorrojder gravid

Hemorrojder när man är gravid

Hemorrojder under graviditeten är vanligt. Åderbråck som sätter sig runt ändtarmsöppningen kallas för hemorrojder och kommer ofta när man är gravid.Det finns saker du kan göra för att undvika och lindra hemorrojdern när du är gravid.

Läs artikeln »
Nattljusolja gravid

Nattljusolja gravid

Nattljusolja är ett växtbaserat kosttillskott som sägs kunna påskynda och underlätta en förlossning. Man ska vara medveten om att saknas säker forskning kring hur nattljusolja påverkar foster och den gravida kvinnan. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.