dadlar gravid

Dadlar gravid

Det går bra att äta dadlar när man är gravid. Dadlar är dessutom nyttiga och enligt en del studier så tyder det på att de kan göra förlossningen lättare.

Enklare förlossning med dadlar

Dadlar är näringsrika och ett bra snacks både när man är gravid och annars. En del hävdar dessutom att dadlar kan hjälpa till att sätta i gång värkarna när du är i slutet av graviditeten. 

Dadlar är en frukt som växer på höga dadelpalmer. De är naturligt söta i smaken och innehåller fibrer, vitaminer och mineraler. Ett tips under graviditeten kan vara att använda dadlar i stället för socker när du bakar eller tillsammans med din frukost. Även om dadlar är söta så slår du socker, ur ett hälsoperspektiv, alla dagar i veckan. 

I denna artikel så reder vi ut allt du behöver veta om dadlar när du är gravid. 

Kan man äta dadlar när man är gravid?

Det går bra att äta dadlar när man är gravid. Livsmedelsverket har inga särskilda råd om dadlar och annan torkad frukt men uppger att det går bra att äta dessa produkter. 

En del oroar sig över att det står svaveldioxid angivet på förpackningen för dadlar och annan torkad frukt. Detta är enligt livsmedelsverket inget att oroa sig för då det är en godkänd tillsats som det går bra att äta även när man är gravid. 

Fördelar med att äta dadlar under graviditeten

En av alla fördelar med att äta dadlar när man är gravid är att de är rika på fibrer. Detta kan framför allt hjälpa till att hålla igång magen och på sätt undvika förstoppning som väldigt många drabbas av under en graviditet. Läs mer: Förstoppning under graviditeten

Andra fördelar är att dadlar innehåller ämnen som hjälper till att bibehålla en bra vätskebalans. De innehåller också antioxidanter och andra vitaminer och mineraler som är bra när du är gravid. 

Även om dadlar är söta i smaken så har de ett lågt GI. 

Risker med dadlar

Det finns inga direkta risker med att äta en normal mängd dadlar när du är gravid. Du ska dock vara medveten om att visa är allergiska mot dadlar. Om du äter dem för första gången så ska du därför vara lite försiktig. Om du drabbas av en allergisk reaktion så kan du känna av klåda och svullnad runt mun och tunga. Märker du av detta så sluta genast att äta. 

Är du inte van att äta mycket fibrer så kan stora mängder dadlar också orsaka en orolig mage. Börja därför försiktigt och äta fler och fler över tid. 

Kan dadlar sätta igång förlossningen?

En del hävdar att man kan sätta underlätta och sätta igång förlossningen genom att äta dadlar i slutet av graviditeten. Det finns även de som specifikt hävdar att man ska äta 6 dadlar om dagen under den sista graviditetsmånaden. Detta sägs ge en smidare förlossning. Orsaken enligt förespråkarna sägs beror på en ökad produktion av hormonet Oxytocin, som är ett ämne i som b.la. förbereder kroppen för förlossningen. 

Det finns faktiskt en del studier som stärker dessa påstående. Du kommer sannolikt inte att få någon kick-start av förlossningen, men det kan vara värt att äta några dadlar om dagen under den sista månaden för att eventuellt göra den första delen av förlossningen lättare. 

I en studie så lät forskare 69 gravida kvinnor äta 6 dadlar om dagen under 4 veckor innan deras förväntade förlossningsdatum. Slutsatsen av studien var att de kvinnor som åt dadlar upplevde en korta latens fas (förlossningens första del). Detta då kroppen var mer redo och livmodern mjukare än hos de kvinnor som inte åt dadlar. Värkarna hos de kvinnor som åt dadlar kom också något tidigare. 

Flera studier har visas liknande uppgifter och en av dessa visade också att ett regelbundet intag av dadlar under den senare delen av graviditeten ledde till en lägre sannolikhet för att behöva värkstimulans när det närmade sig förlossningen. 

För att vara helt säker så behövs det fler och större studier, men det finns åtminstone belägg för att det kan fungera. 

De som läste om man kan äta dadlar när man är gravid läste även om hallonbladste, om metoder för att gissa barnets kön samt om hinnsvepning för att få igång förlossningen. 

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Linfrö gravid

Linfrö gravid

Linfrö när man är gravid skall endast ätas hela och i mindre mängd. Krossade linfrön skall helt undvikas. Även linfröolja ska helt undvikas under graviditet och vid amning. De studier som finns på linfrö och graviditet är begränsade men de studier som finns tyder på att linfrö kan ha oönskade effekter hos gravida kvinnor.

Läs artikeln »
modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning är en fullgod näring för nyfödda barn. I denna artikel hittar du allt du behöver veta om ersättning! Vi går igenom hur mycket modersmjölksersättning du ska ge till ditt barn? Hur tillagar du ersättningen på bästa sätt? Kan man byta modersmjölksersättning när som helst?

Läs artikeln »
barnmat

Barnmat & Recept

Barnmat och recept för spädbarn och bebisar. Vilken barnmat ska barn äta? Hur lagar man egen barnmat? Recept på barnmat. Allt du behöver veta om smakportioner, gröt, välling och mycket mer.

Läs artikeln »
normalt gravid gravid normalt overvikt

Är det normalt att gå ner i vikt

Är det normalt för en överviktig kvinna att gå ner i vikt under graviditeten? Är det normalt att gå ner i vikt under graviditeten? Om man väger för mycket redan innan man blir gravid så är det helt normalt att viktuppgången blir något mindre när du är gravid.

Läs artikeln »
missfall efter

Efter missfall

Efter missfall. När kan man bli gravid eller ha samlag efter missfall? Hur vet man när man kan bli gravid efter ett missfall? Vad händer i kroppen efter ett missfall?

Läs artikeln »
barn lus loss

Huvudlöss – löss på barn

Har ditt barn löss? Hur sprids löss? Vad är löss? Vi guider dig igenom allt som har med löss att göra så att ditt barn snabbt blir lössfri. Löss för inte med sig smittor, så de är inte farliga i sig. Löss beror inte heller på dålig hygien.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.