rödkål

Rödkål, ring eller månen – visar barnets kön

I denna artikel kan du läsa om hur du med hjälp av rådkål, en ring eller med hjälp av månens storlek kan utläsa vilket kön ditt barn kommer att ha.

I denna artikel och vi skrivit ner instruktioen till tre olika tester som du kan använda för att ta reda på barnets kön. Dessa test saknar vetenskapligt stöd, men många tycker ändå att de är roliga att testa. De tester som du kan läsa om i denna artikel är: 

  • Rödkålstestet
  • Ringtestet
  • Måntestet

Läs även: 14 saker som avslöjar barnets kön

Test med Rödkål för att se barnet kön

I detta test med rödkål så använder du saft från rödkål för att ta reda på barnets kön. Ta lika mycket rödhålssaft som urin och blanda. Bäst är det om du använder morgonurinen. 

Så här gör du rödkålstestet:

  • Koka rödkål och använd vätskan. Häll över den i en mindre och genomskinlig behållare. 
  • Kissa i en kopp eller behållare. Gärna direkt på morgonen. 
  • Häll urinen i behållaren med kall rödkålssaft. Säkerställ att proportionerna av de två delarna är lika stora. 

För att göra rödkålssaft så hackar du först rödkål i små bitar. Lätt bitarna i en kastrull med vatten (vattnet ska precis täcka rödkålen) och koka den i cirka 10 minuter. Sila vätskan i kastrullen genom att hälla vätskan i en sil ner i en behållare. Detta gör du för att få bort alla bitar, så att endast saften är kvar. Låt saften svalna innan du genomför rödkålstestet.   

Hur tolkar man resultatet av rödkålstestet? 

När du blandat rödkålssaft och urin så kan du se vilket kön ditt barn kommer att ha. Så här tolkar du resulterat.

Om blandningen blir lila så är det en flicka (om den inte ändrar färg)
Om blandningen blir röd / rosafärgad så blir det en pojke.  

Ringtest avslöjar barnets kön

Hur gör man ringtestet för att se barnets kön? Här har du en fullständig steg för steg instruktion.

  1. Hitta en ring av guld eller silver.
  2. Ta ett längre hårstrå från den blivande mamman och knyt fast ringen. Saknas hårstrå så kan man använda en tunn sytråd. 
  3. Den gravida kvinnan lägger sig sedan ned på rygg
  4. Ringen hålls av en annan person än den gravida kvinnan i hårstrået eller tråden (ca 20-25 cm långt). Ringen ska hållas ett par centimeter ovanför magens topp. 

Hur tolkar man resultatet av ringtestet

Vilket kön ditt barn kommer att ha uppenbara sig genom ringens rörelse. Så här tolkar du resultatet:

Om ringen roterar i en cirkel så är det en flicka
Pendlar ringen fram och tillbaka (sida till sida) så är det en pojke

Läs även: Den nya familjen – en utbildningsfilm för dig som ska bli förälder

Måntestet

Enligt den gamla bondepraktikan så utgick man ofta från månen och om det var innan eller efter fullmåne för att avgöra vad man skulle såå och liknande. På samma sätt så kan man använda denna metod för att utifrån månen avgöra barnens kön. 

Så genomför du måntestet

Måntestet utgår i från månen och om det är innan eller efter fullmåne. 

Måntest kön

Om det är på väg att bli fullmåne när du blir gravid så är det en pojke.
Om det är efter fullmåne så är det en flicka.

Utgå i från månens status vid tillfället för ägglossningen. Här kan du räkna ut din ägglossning.

Läs även om hur du kan testa barnets kön med bikarbonat eller läs fakta om när man faktiskt kan ta reda på barnets kön på riktigt.

Fler artiklar för dig som är gravid

tvillingar

Tvillingar

Det finns två typer av tvillingar, enäggstvillingar och tvåäggstvillingar. Ofta blir graviditeten med tvillingar något kortare än en normal graviditet som är 40 veckor. I denna artikel kan du läsa mer om tvillingar och om hur det är att föda och vara gravid med tvillingar.

Läs artikeln »
Ingefära gravid

Ingefära gravid

Kan man äta ingefära när man är gravid? Livsmedelsrådet har tidigare sagt att det är okej, men nyare forskning tyder nu på att en hög dos kan öka risken för missfall. Du avråds därför från att intaga stora mängder ingefära under graviditeten. Detta gäller framför allt ingefärashot och ingefära i kosttillskott form. 

Läs artikeln »
könsavslöjande kalas

Könsavslöjande kalas

Könsavslöjande kalas med könsbestämd tårta (gender reveal party). Det finns många sätt att berätta vilket kön det framtida barnet kommer att ha. En trend på uppgång är ett könsavslöjande kalas, gender reveal party, där man bjuder på en könsbestämd tårta. Vad är en könsbestämd tårta? Hur berättar man vilket kön barnet ska ha?

Läs artikeln »
gravid symptom ledvark under graviditeten

Ledvärk under graviditeten

Ledvärk under graviditeten. Hormonet relaxin mjukar under graviditeten upp leder och ligament. Ledvärk kan uppstå till följd av det ökade trycket när kroppen växer. Du kan lindra ledvärk genom att träna eller genom att värma upp området med en värmekudde.

Läs artikeln »
Viktökning under graviditeten

Viktökning under graviditeten

Beräkna din viktökning under graviditeten med vår viktkalkylator. Hur mycket är det normalt att gå upp i vikt när man är gravid? Går man upp mest i vikt i början av graviditeten eller kommer viktuppgången i slutet av graviditeten? Räkna ut hur din viktökning bör fördelas månad för månad under graviditeten.

Läs artikeln »
gravid symptomsvullen mage under graviditeten

Svullen mage under graviditeten

Svullen mage och gasig under graviditeten. När du är gravid kan du ofta uppleva att magen blir svullen. Du kan även känna dig gasig i magen och behöva fisa betydligt oftare än tidigare. Läs mer om svullen mage och gasig i magen under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Tips på gravidböcker

Böcker under graviditeten

Böcker om graviditet och förlossning. Vi tipsar om bra gravidböcker och många fler boktips. När man är gravid köper man ofta många böcker men vilka gravidböcker behöver man köpa egentligen? Tips på gravidböcker, graviddagböcker förlossningsböcker och många fler. 

Läs artikeln »
magsjuka vinterkräksjuka gravid barn

Vinterkräksjuka / magsjuka

Om du är gravid eller om ditt barn drabbas av vinterkräksjuka eller magsjuka så är det normalt ingen fara. Du ska dock tänka på att det är viktigt att varken du som är gravid eller ditt barn blir uttorkat. Drick ordentligt. För att undvika att bli smittade så har du här fem tips.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.